Isänmaa ja maailma Isänmaata ja maailmaa käsitteleviä kirjoituksia.

Kaikki blogit puheenaiheesta Valtionosuusjärjestelmä

Kuntavaalit Helsingissä osa 1: Asumisen hinta

Korkea asumisen hinta on helsinkiläisten elintason kannalta merkittävin yksittäinen ongelma, ja suurimpina häviäjinä ovat vuokralaiset, sekä ensiasunnon ostajat. Asumistuen (hel.fi 18.9.2015) kautta myös veronmaksajat osallistuvat kalliin asumisen rahoittamiseen. 

Vastine Daniel Sazonoville

Kokoomusnuorten puheenjohtaja Daniel Sazonov arvostelee uusimmassa blogissaan kovin sanoin kokoomusnuorten kuntavaalipamflettiin kohdistamaani kritiikkiä. 

Valtionosuusharha

Suomen Kuvalehti ja valtiotieteen tohtori Timo Aro virittävät molemmat jälleen keskustelua valtionosuuksista ja kuntien valtionosuusriippuvuudesta. Samalla listataan kuntia, joiden arvellaan kuolevan. Virsi on sama vuodesta toiseen: autuus asuu kaupunkiseuduilla ja etelä elättää pohjoista. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa.

Valtion tuet tulisi minimoida

Edellinen kirjoitukseni Perustuslakioppineella on mökki saaressa kirvoitti kiivasta keskustelua puolin ja toisin, tiivistelmänä kyse oli siitä, kuinka suuri osuus Turun saariston asukkaiden pitäisi itse maksaa lauttakyydeistään.

Ehkä olennaisempi kysymys jäi pohtimatta - pitäisikö mahdollisen julkisen osuuden tulla paikallisilta kunnilta vai valtiolta?

Kulttuuri(n rahoitus) on yhteiskunnan peili

"Kyseessä on sukupolvikokemus – nuoret tekijät ja uudet taiteenlajit ovat jääneet nuolemaan näppejään "

" Valtionosuusjärjestelmä on luotu aikana, jolloin yhteiskunta oli selkeämpi jäsentää, vapaa kenttä pienempi ja alueellinen kaupunginteatteriverkosto palveli esittävän taiteen yleisöjä. Maailma on muuttunut, yleisöt ovat pirstaloituneet, kokonaan uusia taidemuotoja on syntynyt ja vapaan kentän koko moninkertaistunut"

Pääkaupunkiseutua kehitetään myös muun Suomen resursseilla

Kuntavaalien lähestymisen voi aistia, kun pääkaupunkiseudulta hyökätään häikäilemättä muuta Suomea kohtaan. Viimeisimpänä sotatorveen töräytti vihreiden kuntavaaliehdokas Mikko Kiesiläinen, jonka mielestä Helsinki ja muu pääkaupunkiseutu maksavat kohtuuttoman paljon verotuloihin perustuvaa valtionosuuksien tasausta.

Lähipalvelut turvattava myös tulevaisuudessa

Sote-järjestämislain tullessa lausunnolle viime elokuussa suuri osa Lapin kunnista korosti, että lainsäätäjän on määriteltävä laissa selkeästi sosiaali- ja terveydenhuollon maksujen perusteet. Ensimmäinen lakiesitys jätti järjestämisvastuussa olevalle sote-alueelle runsaasti liikkumavaraa sen suhteen, miten maksuosuudet kuntien kesken määrättäisiin. Pelkona oli, että esimerkiksi pohjoisimmalla sote-alueella kustannukset olisivat nousseet erityisesti syrjäisissä ja harvaan asutuissa sekä saamelaisalueen kunnissa.

Kelvoton kuntavertailu Ylen Uutisissa, Espoo Ranuan kummiksi

Yle Uutiset oli tilannut laskelman kuntien valtionosuuksien ja kuntaverojen suhteesta kunnittain. Juttu sai arvovaltaa siitä että taulukkolaskutoimitus oli tehty oikein tohtorisvoimin.

Lopputuloksena saatiin lista, jonka kärjessä ovat Espoo ja Kauniainen, jotka kattavat menonsa verotuloillaan ja hännän huippuna Ranua, joka tarvitsee valtionapuja kaksi kertaa omien verotulojensa verran.

Sääntelyn purkamisessa sanat ja teot eivät kohtaa

Julkaistu 9.10.2014 Salon seudun sanomien Tätä mieltä -palstalla.

Suomi on sääntelyn, holhouksen ja pykälien luvattu maa. Byrokraatilta ei mikään jää huomaamatta. Viimeisimpänä esimerkkinä toimii ministeriön suunnitelma, joka vastuuttaisi esimerkiksi olutpanimot huolehtimaan siitä, ettei heidän facebook-sivuillaan kehuta tuotteita tai jaeta heidän tuottamaa sisältöä. Tämä holhous on saanut sairaita piirteitä.

Valtionosuusuudistus Lapin kannalta - edunvalvontaa jatkettava

Hallinnon ja aluekehityksen ministeriryhmä päätti eilen uuden valtionosuusjärjestelmän reunaehdoista.

Toimituksen poiminnat

Sivut

Julkaise syötteitä