Isänmaa ja maailma Isänmaata ja maailmaa käsitteleviä kirjoituksia.

koulukiusaaminen

Kiusallista. - Suhtautuminen koulukiusaamiseen on muututtava täysin

Olen tavannut lapsia ja nuoria, jotka on aikoinaan siirretty toiseen kouluun, koska alkuperäisessä koulussa tilanne oli ollut se, että ”kaikki” kiusasivat heitä. Heistä kuitenkin lähes jokainen osasi nimetä yhden tai kahden, jotka yllyttivät muut kiusaamiseen mukaan.

 

Koulukiusaamisen kitkemiseen löytyy keinoja, jos tahtoa on

Kouluissa tulee olla nollatoleranssi kaikenlaiselle kiusaamiselle. Koulun rehtori on mielestäni velvollinen puuttumaan asiaan ja kontaktoimaan kiusaajan sekä kiusatun vanhempia asiasta keskustelemiseksi.

Mielestäni on perin kummallista, että kiusaamista on ja siihen ei puututa.

Pakotettiinko kääntämään toinenkin poski?

Julkisuudessa on ollut noin viikon ajan raaka Kotkan kiusaamistapausepäily. Median mukaan tapauksessa ei enää epäillä rikosta. Kiusaamista kuitenkin vielä selvitetään kotkalaisessa koulussa, joten tapaukseen liittyy rikosepäily. Kiusaaminen on pahoinpitelyä ja rikoslain mukaisesti pahoinpitely on rikos.

Luovutaan koulukiusaamisesta!

 

Koulukiusaaminen ei ole rikos - sellaista rikosnimikettä ei ole olemassakaan. Olisiko siis aika unohtaa puhuminen koulukiusaamisesta ja alkaa puhua asioista asioiden oikeilla nimillä. Puhutaan kunnianloukkauksista, vapaudenriistoista, pahoinpitelyistä, törkeistä pahoinpitelyistä, ryöstöistä ja varkauksista. Näitä tapahtuu jatkuvasti etenkin viimeisten päivien julkisuuteen nousseiden uutisten mukaan. Uskoisin, että nämä uutiset ovat vain jäävuoren huippu.

Kiusaus kiusata

On taas se aika vuodesta, kun kiusaamisesta puhutaan paljon. Ja hyvä, että puhutaan. Miksi emme kuitenkaan pysty kitkemään kiusaamista koulu- ja työyhteisöistämme lukuisista kampanjoista ja palopuheista huolimatta? Suomessa on toistuvasti työpaikkakiusaamisoikeudenkäyntejä. Surullista - mutta tärkeää, että on. Ne ovat kuitenkin vain jäävuoren huippu ja muutaman sitkeän ihmisarvonsa puolesta taistelevan alaisen tai kollegan ponnistus palauttaa järjestys. Valitettavan usein oman työpaikan tai mielenterveyden menetyksen hinnalla.

Koulukiusaamisen liittyvät harhakäsitykset estävät ongelmiin puuttumisen

Koulukiusaamisesta julkisuudessa puhuttaessa jopa asiantuntijalausuntojen osalta esiintyy monesti sellaisia harhakäsityksiä, että tuntuisi niiden perustuvan enemmänkin Simpsons -animaatioon, kuin oikeaan elämään. Esittelen kolme yleisintä harhakäsitystä.

 

  1. Koulukiusaajilla on huonot kotiolot ja he purkavat koulussa pahaa oloaan muihin oppilaisiin.

 

  1. Koulukiusaaja saattaa olla koulun kingi, mutta varmasti opiskelujen jälkeen hän päätyy johonkin huonoon työpaikkaan tai sitten syrjäytyy.

 

Oletko sinä ollut koulukiusaaja?

Hiljattain tein kyselytutkimuksen siitä kuinka montaa teistä on kiusattu. Vastaajista noin 90% oli kokenut joskus tulleensa kiusatuksi. Noin puolet vastaajista oli joutunut kokemaan kiusaamista päivittäin, tai ainakin viikottain.

Entä oletko sinä itse ollut joskus kiusaaja, ja miksi? Selvitetäänpä asiaa nyt tältä toiselta puolelta.

Vastaa siis KYSELYYN!

 

* * *

Onko sinua joskus kiusattu, tuloksia:

Kiusattuja vastaajista n. 92%

Älä käännä toista poskea

 

Lähestymme koulukiusaamista vähävaraisuuden, eriarvoisuuden ja vallanhalun näkökulmasta. Onko kiusaamisesta puhuminen ja sen selvittäminen kokenut inflaation? Kulminoituuko kiusaamisen kärsimykset vain kiusatulle? 

Kouluväkivalta ei ole kiusaamista vaan pahoinpitelyä


Suuri osa tänäkin syksynä aloittaneista koululaisista joutuu kiusatuiksi ja näistä osa pahoinpidellyiksi kouluissa.
KiVa-kouluun on laitettu miljoonia, mutta kiusaaminen on vähentynyt vain pari prosenttia. Saimme Espoon opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnassa katsauksen kaupunkimme koulukiusaamistilanteeseen, vaikka asia ei ollut esityslistalla.  Aihe nousi listan ulkopuolelta, koska erästä lautakunnassa asia oli juuri koskettanut omakohtaisesti. 

#salossaeikiusata

Asetu hetkeksi koululaisen jalkineisiin,

mieti miltä tuntuu, kun menet kouluun, jossa päätäsi alkaa särkeä, voit tulla huonovointiseksi, väsyneeksi, ärtyneeksi ja voi tuntua siltä, että olet tulossa kipeäksi, kuume on nousemassa. Voi olla, että et pysty olemaan koulun kaikissa tiloissa, voi olla, että kohdallasi joudutaan miettimään, miten voit suorittaa eri oppiaineita, kun joissain tiloissa olet vain niin huonovointinen, että lääkäri suosittelee niissä luokissa tai koulun siivissä pysymistä, missä voit vähän paremmin.

Toimituksen poiminnat

Sivut

Julkaise syötteitä