Isänmaa ja maailma Isänmaata ja maailmaa käsitteleviä kirjoituksia.

Journalismi

Journalismin kuolemansynnit

Yleltä lähtenyt Atte Jääskeläinen oli kuulemma listannut eräällä luennollaan journalismin kuolemansynnit. Ko. luento vaiettiin mediassa, mikä sinänsä ilmentää mediakulttuurimme toimintatapaa, sitä ns. vastuullista journalismia. Seuraavassa peilaan syntejä omien kokemusteni kautta:

Negatiivisuus

Median shamaanit, rasputinit ja harmaat eminenssit

Median tuottaminen ei ennen vanhaan estänyt rikastumista, ja syntyi lehtikeisareita, kuten Randolph Hearst, Rupert Murdoch ja Suomessa Urpo Lahtinen sekä Aatos Erkko ja hänen sukunsa.

Muutamilla suurilla liidereillä on tapana kirjoituttaa autorisoituja elämäkertoja, jotka päähenkilö itse hyväksyy – enkä nyt tarkoita Maria Roihan kirjaa Jussi Parviaisesta (Tammi 2018), jonka shamanismista on Jari Sarasvuo on antanut perin erilaisen eikä lainkaan imartelevan todistuksen omaelämäkerrassaan Välähdyksiä pimeässä ja pimeitä välähdyksiä (Otava 2005, luku 6).

Vihaa, valheita ja kiihkoa - Missä median moraali?

Pian 20 vuotta sitten olin kehittämässä median siirtymistä verkkoon. Jo tuolloin yritin kiinnittää median huomion oleellisiin asioihin, mutta ikävä kyllä turhaan. Median usko omaan ylivertaisuuteensa ja himo klikkeihin ja kommenttimääriin käveli järjen yli. Seurasihan siitä tunnetusti melkoinen taloudellinen katastrofikin.

Ennen median  - ja medialla tarkoitan tässä yhteydessä nyt sanomalehtiä  -  siirtymistä verkkoon valheiden ja vihan levittämisen välissä oli moderaattori. Ei yleisönosastoilla ja mielipidepalstoila ihan mitä tahansa julkaistu.

Lehdistön vapaus - USA vasta sijalla 45

Helsingin Sanomien julkaisemassa jutussa todetaan että vapain lehdistö on Norjassa. Seuraavina tulevat Ruotsi, Hollanti ja Suomi. Monelle yllätyksenä Yhdysvaltain lehdistö on vasta maailman 45. vapain. Ukrainan sijaluku on 101 ja Turkki on sijalla 157.

Tämän blogin aiheena on kuitenkin vain lehdistönvapauden tila EU:n alueella ja etenkin Unkarissa ja muissa entisissä itäblokin maissa. Lehdistönvapaus on heikkenemässä huolestuttavalla vauhdilla, myös Suomessa, minkä vuoksi Suomen sijoitus listalla on laskenut.

Maailma sanojen vanki

 


Olemme kaikki viime aikoina lukeneet tapauksesta jossa verkkolehden päätoimittaja on joutunut vankilaan poliittisin perustein sen jälkeen kun verkkolehti julkaissut poliittisesti arkaluontoista materiaalia

 

Ilman lehdistönvapautta maailmassa ei ole myöskään sananvapautta ja olemme todistaneet että todistamamme ajanjaksoa missä lehdistön ennakkosensuuri on voimassa. Vangitseminen on valtion toimesta tehtyä vallan väärinkäyttöä ja se on väkivaltaa kohteeksi joutunutta henkilöä kohtaan varsinkin kun se tehdään poliittisin perustein.

 

Kokosivun valheita - Hauskaa vappua medialle!

Sanomalehdet mainostavat isosti sivuillaan omaa luotettavuuttaan ja vakuuttavat kertovansa totuuden, ja  korostavat erityisesti vastuutaaan, sekä sitä että kaikki huolellisesti tarkistetaan. Luonnollisesti sanomalehdet noissa mainoksissaan valehtelevat todella härskisti.

Mainokset kun enimmäkseen valehtelevat, enemmän tai vähemmän, vaikka ne olisivat sanomalehtien omia mainoksia. Fakta homma. Mielikuvia mainokset myyvät, kuten myyvät nämä sanomalehtien itsekehutkin.

Tuosta tarkistamisen laadusta kertoo paljon se, että hyvin usein järisyttävän uutisen alla on teksti:

Jättäydyn syrjään

Pykälät "kansanryhmää vastaan kiihottamisesta" ja "uskonrauhan rikkomisesta" ovat käsitteellisiltä sisällöiltään epäselviä, mutta niiden säätämisen tarkoitus on ollut kummassakin tapauksessa selvä. Kyse on olennaisesti niiden suojelemisesta jotka on koettu tai kuviteltu suojelua tarvitseviksi.

Taloudellisesti riippumaton Yleisradio etsii poliittisesti sitoutunutta johtajaa

Yleisradion toimitusjohtaja Lauri Kivinen ilmoitti tammikuussa jättävänsä tehtävän vuoden 2018 loppuun mennessä ja siirtyvänsä yksityisen sektorin palvelukseen. Tämän seurauksena Ylen hallitus aloitti välittömästi seuraajan etsimisen. 

Julkisen Sanan Neuvosto ei saa olla tekosyy

Julkisen Sanan Neuvosto eli JSN on juhlinut vastuullisen journalismin kampanjaa. Nyt jos koskaan on tarvetta vastuulliselle journalismille etenkin kun laatujournalismin määrää ajetaan alas niin kaupallisella puolella kuin Ylelläkin. JSN:llä on hyvät pelisäännöt, mutta ehkä tahtomattaan heistä on tullut monelle mediatalolle myös tekosyy välttää keskustelua ja kehittymistä.

Median kaksisuuntainen mielialahäiriö

Media on kautta historiansa ollut merkittävä vaikuttaja ja mielipidejohtaja. Tämä tuskin on uutinen kenellekään. 2000-luku kuitenkin mullisti tiedonvälityksen ja median täydellisesti, ja tämän muutoksen vaikutuksia ei kovin hyvin ymmärretä. Media näet siiryi tuolloin totuudenjälkeiseen aikaan, mutta silti siihen suhtaudutaan kuin mitään muutosta ei olisi tapahtunut.

Toimituksen poiminnat

Sivut

Julkaise syötteitä