*

Isänmaa ja maailma Isänmaata ja maailmaa käsitteleviä kirjoituksia.

Kaikki blogit puheenaiheesta Venäjän talouspakotteet

Venäjän reservirahaston pohja näkyy jo – varat loppuvat ilman täydennystä

Olen seurannut Venäjän reservi- ja kansallisen hyvinvoinnin rahastojen varojen kehitystä vuoden 2015 syksystä lähtien.

Mihin joukkoon Suomi haluaa kuulua Euroopan poliittisella kartalla?

Elintasomme on kehittynyt viime vuosina heikommin kuin läntisissä naapurimaissa ja samoin on käynyt työllisyysasteellemme. Poliittisesti ja kulttuurisesti olemme etääntyneet muista Pohjoismaista, vaikka oikeistopopulismi ja maahanmuuttovastaisuus ovat nostaneet päätään kaikkialla. Suhtautuminen Venäjään erottaa Suomea muista Pohjoismaista Ruotsin kanssa kehitellystä puolustusyhteistyöstä huolimatta. Meillä on enemmän tahoja, jotka haluavat ylläpitää suhteita Venäjän nykyiseen valtaeliittiin ja sen ympärillä olevaan väkeen länsimaiden yleisestä pidättyvyyslinjasta huolimatta.

Halpa öljy - onko Venäjälle käymässä kuten Neuvostoliitolle?

Perjantaina 4.12.2015 Wienissä pidetyssä seitsentuntisessa kokouksessa Opec-maiden johtajat hylkäsivät öljymarkkinoiden kontrolloimisen yhteisillä tuotantokiintiöillä eivätkä maat kyenneet asettamaan öljyntuotannolleen mitään kattoa.

Tällä viikolla Pohjanmeren Brent-laatuisen raakaöljyn hinta halpeni alle 40 dollariin barrelilta. Viimeksi yhtä halpaa öljy on ollut vuoden 2008 talouskriisin jälkeen. Viimeinen Nasdaq-noteeraus tätä kirjoitusta kirjoittaessa sunnuntaina 13.12.2015 oli 35,62 USD/barreli (Crude Oil Brent).

Venäjän talous on vakaa

Puheita Venäjän talouden romahtamisesta voidaan pitää höhöpuheina”, näin totesi Suomen idänkaupan ja Venäjän talouden ykkösasiantuntija, professori Pekka Sutela, Kainuun tuoreessa yleisöluennossa (Pekkahan on syntyjään pohjoisen miehiä: Tornio, Oulu, Lumijoki). ”Ei ole syytä uskoa, etteikö se pysyisi vakaana; voidaan jopa todeta, että se kasvaa hieman lähivuosina”, hän lisäsi.

Kiina-ilmiö

Viime keväänä kirjoitin matkakirjassani näin: “Dollarin valta väistyy ennemmin tai myöhemmin, sillä Kiinan talous ajaa aivan kohta Yhdysvaltojen ohi ja menee menojaan. Tuskin Kiina siinä vaiheessa kumartaa dollarin perään, vaan silloin alkaa keskinäinen kamppailu maailman herruudesta Intian kanssa. Se tarkoittaa maailmantalouden ja -politiikan painopisteen paluuta tänne Aasiaan, jossa se olikin vielä 1700-luvun alkaessa.”

 

Miten talouspakotteet vaikuttavat Venäjän talouteen ja finassisektoriin

Venäjän rupla on syöksyssä.  Vielä tammikuussa yhdellä eurolla sai 45 ruplaa. Tänään kurssi on 1€ = 65 ruplaa.

http://www.kauppalehti.fi/5/i/porssi/valuutat/valuutta.jsp?curid=RUB&day...

Venäjän pörssin indeksi laskee samaa tahtia ruplan kanssa, tänäänkin vajaa kolme prosenttia. Tänään indeksiluku oli 946.

http://www.kauppalehti.fi/5/i/porssi/

Saksa ja Venäjän talouspakotteet, Frank-Walter Steinmeier

Süddeusche Zeitung kertoo tänään Saksan varakanslerin ja ulkoministeri Frank-Walter Steinmeierin (SPD) avauspuheesta SZ:n talouskonferenssissa. Steinmeier puolustaa Venäjän pakotteita¨ja pitää niitä välttämättöminä. Hänen mukaansa pitkään kestävä uhka Euroopan järjestykselle tulisi kalliimmaksi kuin talouspakotteet. Se, joka rikkoo sääntöjä eurooppalaisessa yhteiselämässä, vaarantaa turvallisuuden ja hyvinvoinnin, Steinmeier toteaa.

Venäjään tehoavat talouspakotteet ja eristäminen

Venäjä on menettämässä valtavia rahasummia pakotteiden ja öljyn hinnanlaskun takia, sanoo valtiovarainministeri Anton Siluanov.

– Mitä taloudellemme on tapahtumassa? Olemme menettämässä ainakin 40 miljardia dollaria vuodessa geopoliittisten pakotteiden takia ja lisäksi 90 - 100 miljardia dollaria vuodessa öljyn hinnanlaskun takia, Siluanov sanoi Moskovassa järjestetyssä talousfoorumissa pitämässään puheessa.

140 miljardia dollaria vastaa noin 112 miljardia euroa.

Vetoomus talouspakotteista irrottautumiseksi


VETOOMUS TALOUSPAKOTTEISTA IRROTTAUTUMISEKSI

Suomalaiset ovat hämmentyneinä seuranneet Eu:n asettamia talouspakotteita Venäjää vastaan. Kansalaiset ovat joutuneet toteamaan, että pahimmat pelot ovat käymässä toteen, mikäli pakotelinjalla jatketaan. Venäjä on osoittanut, että se ei aio muuttaa kantojaan ja sillä on asettaa vastapakotteita, jotka ovat tuhoisia niin Euroopan ja Suomen talouden kuin turvallisuudenkin suhteen.

Tykkilaivadiplomatia ei toimi Venäjän suhteen

Suomen pitkäaikainen pyrkimys toimia sillanrakentajana Venäjän ja länsimaiden suhteiden välillä on uhattuna Stubbin hallituksen toimesta. Vaikka Venäjän toimet Ukrainassa eivät olekaan hyväksyttäviä, eivät ne merkittävästi poikkea toisen suurvallan Yhdysvaltojen toiminnasta viime vuosikymmenellä mm. Irakin sodan suhteen.

Toimituksen poiminnat

Sivut

Julkaise syötteitä