Isänmaa ja maailma Isänmaata ja maailmaa käsitteleviä kirjoituksia.

Kaikki blogit puheenaiheesta Sote- ja kuntauudistus

Yksityistäminen etenee määrätietoisesti

Terveyspalvelujen yksityistäminen etenee useilla rintamilla. Jopa vähäpätöisiltä näyttävät yksittäiset linjaukset voivatkin yhdessä osoittautua mittavaksi yksityistämisprojektiksi.

Ensinnäkin kuntien talous on ajettu kuralle valtionosuuksia leikkaamalla sekä lisäämällä kuntien velvollisuuksia. Tämä on pakottanut kuntia ulkoistamaan palvelujaan. Neljän Meri-Lapin kunnan päätös ulkoistaa terveydenhoitonsa terveysjätti Mehiläiselle on miljardin euron ulkoistus.

Neuvolan paikka on lähellä kotia

Eksote on keskittänyt neuvolatoimintaakin. Siinä touhussa mm. Kourulasta lopetettiin neuvola. Virallisena syynä oli neuvolatilojen homeisuus, mutta olen käsittänyt, että neuvolaa ei ole tarkoitus tuoda takaisin.

Kuntarakenneuudistuksen näkee Tarastikin

Lauri Tarasti on puhunut kokoomuksen puheenjohtajapäivillä 5.3.2016. Hän on siellä ehdottanut mm. että, maakuntiin rinnastettaisiin kolme kaupunkikuntaa – nimittäin Helsinki, Espoo ja Vantaa. Saattaisi olla järkevääkin.

Mutta vielä isompi asia on Tarastin maininta, että hän sanoi pohtineensa raporttia tehdessään, että suuri aluehallinto-ja soteuudistus on myös kuntauudistus. (näin Kuntalehden verkkosivujen mukaan). Tämähän on ollut itsestään selvää, mutta syystä tai toisesta asia ei ole julkisuudessa noussut esiin. Halutaan viedä kuntarakenneuuditus läpi sammutetuin lyhdyin?

Sotkuisa ja turha sote

Kokoomusvetoisen hallituksen pakkomielteenomaisesti ajama sote-uudistus on loppusuoralla. Kuka tätä "uudistusta" todella haluaa? Hanketta ajavat kokoomuslaiset eivät ilmeisesti julkisia terveydenhuoltopalveluita käytä. Siitä huolimatta he ovat kovin innokkaita tuhoamaan monessa kunnassa hyvin toimivan terveydenhuollon. Ajatus tasa-arvoisesta ja kaikille yhtäläiset palvelut tarjoavasta järjestelmästä on kyllä kaunis mutta epärealistinen.

Nyt myös presidentti Niinistö lyttäsi hallituksen ja median

Presidentti Sauli Niinistö moittii rankasti hallitusta mielikuvapolitiikan harjoittamisesta. Hän sanoo maakuntalehdissä julkaistussa haastattelussa, että "hallitus on luonut illuusion kipeiden talouspäätösten tekemisestä, vaikka päätökset ovat edelleen tekemättä".

Niinistön mukaan hallitukset ovat harjoittaneet mielikuvapolitiikka. Toisin sanoen hallitus on kolmeen neljään kertaan antanut ymmärtää tehneensä kaiken sen, joka on yhä edelleen tekemättä. Medialle tämä on hänen mukaansa mennyt läpi joka kerta.

Kokoomuslaisen talouspolitiikan aika koittaa

Suomi menetti luottoluokitustaan vasta nyt, joskin taloudellisia seurauksia esim. korkojen nousua välttääksemme on siirryttävä sille linjalle jota kokoomus on koko ajan, joskin useimmiten vailla tukea, ajanut. Olipa kyse sote-uudistuksesta, kuntauudistuksesta, julkisen sektorin tuottavuuden nostamisesta, rakenteellisista uudistuksista tai suorista menoleikkauksista niin kaikki puolueet RKP:tä lukuun ottamatta ovat kilpaa ylpeilleet vuoronperään kuinka juuri he vastustivat "oikeistolaista" talouspolitiikkaa ja toimivat sen urheina jarrumiehinä.

Kuntien ja palvelujen perusteeton alasajo torjuttiin

Väkisin yritetty kuntien ja palvelujen alasajo ei onnistunut Etelä-Karjalassakaan, sillä yksikään kunta ei halua luopua tehtävästään palvella kuntalaisiaan. Saman kaltainen tilanne on muuallakin maassamme.

 

On ollut todella surullista todeta, että tässä tilanteessa lehtien palstoilla sekä muissa keskusteluissa ja kannanotoissa kuntalaisiin vastuullisesti suhtautuvia leimataan peräpeiliin katsojiksi ja ymmärtämättömiksi kehityksen vastustajiksi .

 

Kuntien hallinnon sekamelska

Tällä hallituskaudella on nähty kokoomuksen ja demareiden johdolla sellainen hallinnon, palveluiden ja kuntien yhdistämisen suunnittelun sekamelska, että heikompaa hirvittää.

Soppaa on ollut mukana hämmentämässä kaikki muut puolueet paitsi oppositiopuolueet eli Perussuomalaiset ja Keskusta. On hyvä muistaa että vasemmisto hyppäsi kelkasta vasta tänä vuonna - ilmeisesti ensi vuoden eduskuntavaalit mielessään. Toivomuksena on ollut että äänestäjän muisti olisi lyhyt.

Suoraa puhetta kuntauudistuksesta

 

http://youtu.be/m9iIUCN0vKQ

Uutta SOTE -esitystä odotellessa voi katsoa Suomi Areenan aivan erinomaisen paneelikeskustelun kuntarakenneuudistuksesta.

Niille, jotka eivät ehdi katsoa, voin kiteyttää muutaman uskomattoman suoran, rehellisen mutta ehkä katkerankin kommentin paneelin keskustelijoilta:

Toimituksen poiminnat

Sivut

Julkaise syötteitä