Isänmaa ja maailma Isänmaata ja maailmaa käsitteleviä kirjoituksia.

Kaikki blogit puheenaiheesta Politiikka Yhdysvallat

2021 Four More Years ?

Näin Muellerin raportin kunniaksi innostuin hieman googlailemaan tapahtumavirtaa. Myönnän, että läheskään kaikki negatiiviset Trump-otsikot eivät ole listalle päätyneet, niitä on aivan liikaa kerättäväksi. Positiivista uutista en muista lukeneeni. Joissain harvoissa sivulauseissa on todettu Trumpin olevan oikealla asialla Kiinan tullikiistassa - mutta heti seuraavassa todettu nekin keinot vääriksi.

Vahvin vaaliteema (henkilövaaka on ystävä)

Muistatko edelliset eduskuntavaalit? Kyllä, vaaleista tulee pian kuluneeksi neljä vuotta. 

Trumpin kiukuttelema Meksikon rajamuuri ja Amerikan ja EU-Suomen politiikasta

Tänään luin aamulla Turun Sanomien printtijulkaisusta artikkelin (20.2.2019), kuinka useat osa-valtiot ovat haastaneet Amerikan istuvan presidentin, diilimies Donald Trumpin oikeuteen syyttäen tätä amerikkalaisten tavallisten verorahojen varastamisesta. Kiista on syntynyt Trumpin ajamasta muurihankkeesta Meksikon ja Yhdysvaltojen rajalle.

Vasemmisto vs luonnolliset vaistot

[ Tämä on käännös Yhdysvalloissa asuvan John Craigin kirjoittamasta kirjoituksesta, jonka hän julkaisi blogissaan 2.1. 2018. Alkuperäinen kirjoitus englanniksi löytyy täältä: https://justnotsaid.blogspot.fi/2018/01/the-left-vs-natural-instincts.html ]

* * *

Trumpin presidenttiys - oire USA:n varsinaisista ongelmista?

Neljän päivän kuluttua Donald Trumpilla tulee täyteen ensimmäinen vuosi presidenttinä.

Kaikista miehen idioottimaisuuksista huolimatta vajaat neljäkymmentä prosenttia amerikkalaisista hyväksyy mielipidetutkimusten mukaan edelleen hänen toimintansa. Myös markkinat uskovat USA:n talouden kehittyvän positiivisesti hänen johdollaan, ovathan keskeiset osakeindeksit nousseet kolmisenkymmentä prosenttia vuoden sisällä.

Yhtäläisyyksiä ja eroja suurvaltapolitiikassa

Viime kesänä kansainvälisen politiikan pelisäännöt alkoivat muuttua kun Donald Trumpin tulo Yhdysvaltain presidentinvaalikilpaan näytti ilmeiseltä. Muutos näkyy uudenlaisena ilmiönä mediassa, poliittisena prosessina erilaisine seuraamuksineen ja asioiden liittymisenä politiikan jatkuvuuteen.     

Muurit eivät ratkaise itse ongelmaa

Historia tuntee lukuisan joukon muureja, joista tunnetuimmat lienevät Kiinan ja Berliinin muurit. Kiinan muuria rakennettiin eri vaiheissa usean vuosisadan aikana yhteensä tuhansia kilometrejä. Tästä huolimatta muuri ei estänyt paimentolaisheimoja valloittamasta Kiinaa. Tiedättehän Tšingis- ja Kublai-kaanin. Berliinin muurin historia on lyhyempi ja todistus siitä, ettei muuri estänyt Saksaa yhdistymästä ja kommunismia sortumasta.

Ei Amerikka, vaan Trump ensin

Amerikka ensin. Tehtaat ja työpaikat takaisin Yhdysvaltoihin. Osta amerikkalaista, luo työpaikka amerikkalaiselle. Ilmastonmuutos on soopaa, Yhdysvallat irti ilmastosopimuksesta. Liian kauan Yhdysvallat on välittänyt muista maista, nyt on aika sulkea rajamme ja palauttaa rikkaudet kotiin. Muun muassa näillä perusteluilla hän tuli valituksi Yhdysvaltain Presidentiksi. Mutta miksi hän toimii tällä tavoin?

 

Manifest destiny

Manifest destiny, eli kutsumuskohtalo on 1800-luvulla syntynyt oppi, sekä isänmaallinen näkemys, jolla puolusteltiin ja perusteltiin Yhdysvaltojen laajenemista koko     Pohjois-Amerikan mantereelle. John O’Sullivanin 1845 lanseeraaman ajatuksen henki ja siten oikeutus on sittemmin toiminut pohjana ja ajatuksen tason oikeutuksena monille toimille ja monenlaiselle toiminnalle. Tuon aatemaailman ja monen toiminnan myötä tulee esiin ristiriita, joka vielä tänäkin päivänä on tuttua monessa Yhdysvaltoihin liittyvässä asiassa.  

Trumpin suunnitelma nerokas

Donald J. Trump on suurempi talouspoliittinen ajattelija kuin uskommekaan. En missään nimessä pitänyt häntä parhaana valintana, mutta pitää sanoa, että odotan jo innolla mitä hän saa aikaan. Teoreettisella tasolla näyttäisi, että suunnitelma on mitä fiksuin ja ehkä johdonmukaisin, mitä poliittisessa diskurssissa on nähty. Trumphan aikoo tunnetusti rakentaa muurin Meksikon ja Yhdysvaltain rajalle. Tähän hän tulee tarvitsemaan työvoimaa. Projektillaan hän saa tarjottua työtä yhä useammalle globalisaation runtelemalle amerikkalaiselle.

Toimituksen poiminnat

Sivut

Julkaise syötteitä