Isänmaa ja maailma Isänmaata ja maailmaa käsitteleviä kirjoituksia.

Kaikki blogit puheenaiheesta Keksinnöt

Open source patenttimalli Suomeen

Entä jos ideat olisivat ilmaisia?

Suomessakin on monia keksijöitä, joiden potentialia ei hyödynnetä lainkaan - tuottaahan esim. metsä yhä hyvin Suomessa, niin markkinatalouden mallia on vaikea muuttaa vain eettisten syiden vuoksi.

Laiskuuden lisäksi ongelma on perinteinen raha.

Kuten BTNK.fi leväselvitys yksinkertaisesti toteaakin:

”Tieteellisistä julkaisuista puuttuu levätutkimuksen osalta suuri osa teknisen kehitystyön tutkimuksesta yrityssalaisuuksien vuoksi.”

Keksintöinnovaatiot kuolevat Suomessa ajatushapen puutteseen nyt

Olen asioinut näiden valtiojohtoisten, tai ainakin valtion rahoilla pelaavien keksintöjärjestöjen, keksintösäätiöiden ja itsenäisyysrahastojen kanssa. Lopputulos oli, että kulutin satoja tunteja turhaa aikaani puhelimessa, sähköposteissa ja paikalla istumisissa. Aina minulla oli idea, ajatus, toimintamalli ja suullinen selvitys kokonaisuuden toiminnasta. Kertaakaan ei voitu sanoa, että idea ”ei toimi, siinä on jokin vialla, tai sitä ei voi teknisesti toteuttaa”.

 

SUOMESTA MAAILMAN INNOVAATTORI?

 

SUOMESTA MAAILMAN INNOVAATTORI?

 

Tämä on uusin versio aikaisemmin kirjoittamastani U-S blogista ”HeikkiPeltola1-Puheenvuoro: ”Ideapuutteen korjaaminen 26.9.2017”

 

 

Tämän suuntaista asiaa olen viimeisen parin..kolmen vuoden ajan tyrkyttänyt tosissaan kärkipoliitikoille ja talouselämän vaikuttajille. Ilman menestystä. Ainoat julkiset julkaisijat ovat olleet runsas pari vuotta sitten Talouselämä ja pari maakuntalehteä.

Tulevaisuuden keksinnöt?

Viimeksi kun kirjoitin niin esitin lopuksi kysymyksen: "Tekisinkö itsemurhan" ;-)

-joku taisi ottaa sen jopa tosissaan, silmäniskusta huolimatta - no hällä väliä(?).

Ajatuksissani teen aina hyviä keksintöjä. Taannoin kuuntelin aamuista puheradiota jossa juontajat ylistivät Hollantia siitä, että siellä "sairas" voi saada luvan armomurhaan - onko se oikein? - ehkä(?).?

Ennen armomurhaa pitäisi aina selvittää ainakin se, että ihminen ei ole masentunut. Lähtökohtaisesti armomurha tulisi siis sallia vain (mieleltään) terveille henkilöille.

Tekniikasta ja teknisistä keksinnöistä

Tekniikan alan stereotypiana (1-4) voidaan väittää seuraavaa:

1. Koneenrakennus ja metalliteollisuus on saksalaisten pelikenttä.
2. Robotiikka ja automaatiotekniikka on japanilaisten heiniä.
3. Internet ja sotateknologia on Yhdysvaltojen johtajuuden alla.
4. Hienomekaniikka kelloseppätarkkuudella on sveitsiläisten osaamisalue.

Mihin innovaatiot kadonneet?

 

Markku Saksa kirjoitti ”Mihin keksinnöt katoavat?” (AL 27.12.) viitaten, että tärkeidenkin keksintöjen hyödyntäminen vaatii ”rahan aina ratkaisun” myötä kymmeniäkin vuosia. - Kaikki uusiot eivät ole kuitenkaan aina kiinni enempää rahasta kuin ajastakaaan.

Patentit ovat sinänsä toisaalta kehityksen jarru, vaikka keksintösuojiakin toki aina tarvitaan. Muutoin isot söisivät aina ne vähätkin pienten innovaatiot, saati niihin motivoitumiset.

Slush: yliopisto höpsii innovaatioista

Keksinnöt eivät sellaisenaan ole innovaatioita, vasta kaupallinen menestys voi tehdä niistä sellaisia. Helsingin yliopiston tiedottaja ei ymmärrä tuota:

Tekes ja yhteiskunta vahvemmin mukaan riskien kartoituksiin!

Yhteiskunnan olisi syytä tulla innovatiivisisten hankesuunnitelmien riskiarvioinnissa enemmän vastaan. Tällöin korkeintaan 10000-20000 eurolla voitaisiin tehdä tarkat kannattavuusselvitykset idearikkaan toimintamuodon tai keksinnön mahdollisuuksista.

Yhteiskunta voisi ottaa myös silloin enemmän hanketta suojaansa, jos on osoitettavissa että hankeen tuotto-odotukset kansantaloudellisessa ja/tai sosiaalisessa mielessä ovat merkittävät. Nyt yksittäisellä köyhällä kansalaisella ei ole mitään mahdollisuuksia saada yritystoimintaa käyntiin, vaikka idea voisikin olla hyvä.

Miksi tohtorit eivät keksi mitään?

Miksi korkeasti oppineet akateemiset eivät keksi mitään? Tohtorit ohjaavat kyllä tutkimustyötä, mutta heiltä itseltään on turha odottaa mitään suuria innovaatioita.

Miten luovuus tapetaan oppimalla?

Voiko olla niin että pitkät kognitioita kuormittavat opinnot tappavat luovuuden ja uteliaisuuden? Miksi niin moni etenkin mies tohtori näyttää niin uupuneelta ja olevan seksin puutteessa. Työnteolla taitaa harva tohtori kuitenkaan itseään liikaa kuormittaa.

Mitä voidaan kehittää?

Toimituksen poiminnat

Sivut

Julkaise syötteitä