Isänmaa ja maailma Isänmaata ja maailmaa käsitteleviä kirjoituksia.

Kaikki blogit puheenaiheesta Hallitusohjelma 2019

Mahtuuko kaupunkipolitiikka punavihreään hallitusohjelmaan?

Hallituksen muodostaja Antti Rinteen valinta tarkastella hallitusohjelman painopisteitä Ilmiöpohjaisesti on hyvä idea. Aikamme suuret kysymykset ratkaistaan ministeriöiden hallinnonalojen rajapinnoilla. On ihmetyksen aihe, että kaupungistumiselle ei ole varattu omaa neuvottelupöytää. SDP oli kiitettävän ponteva kaupunkipolitiikan puolestapuhuja oppositiossa. Nyt on lupausten lunastamisen paikka.

 

Mikähän on vihervasemmiston yhteinen talouskuva?

Vihervasenta pukkaa. Kokoomus oli valmis vastuuseen mutta vastuullisilla nuoteilla. Huoli tulevasta on suuri. Tolkkua velkaantumiseen ja verotukseen voi vain toivoa. Uusien työpaikkojen synnyn tukeminen ja yrittäjyyden vahvistaminen on kestävin tapa turvata rahoitus jokaiselle suomalaiselle tärkeille palveluille. Siksi kokoomus ei linjastaan tinkinyt. 

 

Olipa kerran hallitus, hallitusohjelma ja seuraavat vaalit neljän vuoden päästä

Ennen eduskuntavaaleja asiantuntijat korostivat, kuinka vaikeaa hallituksen kokoaminen ja hallitusohjelman laatiminen tulevat olemaan. Vaali-ilta sitten paljasti, ettei Suomessa ole ainuttakaan suurta puoluetta ja kolmen parhaimmin menestyneen väliset voimasuhde-erot ovat hyvinkin kosmeettisia. Arvosteluryöppy repesi ja esitettiin vahvoja epäilyjä siitä, ettei hallitusta lainkaan saataisi koottua.

Näinköhän tulee sittenkään käymään?

Veroremontti mukaan hallitusohjelmaan

Palkansaaja maksaa palkkatulosta tuloveroa valtiolle ja kunnalle. Osakeyhtiöstä osakas voi ottaa varoja ulos palkkana tai osinkona. Osinkotulosta maksetaan sekä tuloveroa että pääomaveroa.

Persut hallitukseen, ehkä pääministeripuolueeksikin?

Toivottavasti eduskuntavaalien äänestysprosentti nousee ennätykseensä ja yhteiskunnan tilanteeseen oman kantansa antavat kansalaiset aktivoituvat. Poliittinen vaalienväliviihde on mediassa nyt kuumana ja kaikkialta tulee gallupia, jotka kertovat ketkä ovat parrasvaloissa tai niiden katveessa. Perinteisesti populistien menestyksen takaa se, että nämä pääsevät esittämään päätöksenteon vaateitaan vailla konkreettisia toimia niiden toteuttamisesta. 

Tuleva Suomen hallitus joutuu miettimään monia asioita - mutta etenkin taloutta

*

Tuleva Suomen hallitus joutuu miettimään monia asioita.

Yksi keskeisimmistä kysymyksistä on:

Millä edellytyksillä Suomi ensi vaalikaudella 2019-2023 saavuttaa kahden prosentin (2 %) talouskasvun?

Joku vastaa: Keskisuurella todennäköisyydellä.

Joku toinen esittää vastakysymyksen: Millä etumerkillä varustetun 2 %:n talouskasvun?

*

Niinpä tänään HS kirjoittaa kaunokirjoitusta:

Toimituksen poiminnat

Sivut

Julkaise syötteitä