Isänmaa ja maailma Isänmaata ja maailmaa käsitteleviä kirjoituksia.

Kaikki blogit puheenaiheesta Arvovalinnat

Nuorten syrjäytyminen on pysäytettävissä

 

Syrjäytyneitä nuoria on Suomessa lähes 70 000.Työttömiä,  levottomia, näköalattomia ja vahvuuksiaan tuntemattomia ja voimattomia. Opetusministeriön laskelmien mukaan jokainen syrjäytynyt nuori maksaa yhteiskunnalle 1,2 miljoonaa euroa. 

Myytit murtuvat, arvovalinnat paljastuvat

Suomessa talouspoliittiset valinnat esitetään neutraalisti vailla viittauksia ideoihin ja arvoihin. Samalla talouspolitiikkaa ohjaava logiikka ja sen oletukset jäävät piiloon, mikä vaikeuttaa julkista keskustelua.

Kirkko, lahkot, uskonnollisuus ja usko!

Kirkko on suomalaisen kylän keskus. Kirkko rakennuksena, on vahva ja kunnioitusta herättävä.

Olen tuossa, kuvassa olevassa Leppävirran kirkossa, päässyt ripille ja tullut avioliittoon vihityksi. Samassa kirkossa isäni arkussa ollut ruumis siunattiin ja äitini seitsemän vuotta myöhemmin. 

Tuossa kirkossa isäni oli saanut tilaisuuden toteuttaa unelmaansa ja soittaa kirkon urkuja.

Hänen, sodassa menettämänsä nuoruusvuodet, veivät mahdollisuuden musiikkiopintoihin, jotka olisivat olleet ainoa tie, rakastamaansa musiikkiin, lauluun ja kapellimestaruuteen.

Valintoja, vapautta vai yhteisöllisiä etuja

Merkitystä valinnoista ja yksilöllisyyttä yhteisöllisyyden sijaan? Sanotaan, että valitseminen on modernia vapautta, tehokkuutta ja motivaation korostamista. Vaihtoehtoja pitää olla, mutta takaako valinnanvara paremmin yksilön edut tai tarpeiden tyydytyksen. Monet asiat saattavat kuitenkin olla enemmän sattumia, kuin valintojen tuloksia.

Täysin uusi puolue Helsingin suurimmaksi 39 paikalla?

Päätökseni lähteä ehdolle vaaleihin ei ollut yksinkertainen, eikä missään nimessä helppo. Minua pyydettiin ehdokkaaksi jo viime kunnallisvaalien yhteydessä, mutta silloin kieltäydyin nuoren ikäni vuoksi. Nyt noin viisi vuotta myöhemmin päätin, että on aika. Tähän yksi inspiraatio on varmastikin ollut mahdollisuus olla mukana opiskelijavaikuttamisessa ties kuinka monen vuoden ajan – viimeisimmät kaksi ja puoli vuotta korkeakoulukentällä. On kuitenkin yksi asia, joka mieltäni on vaivannut, ja se on ihmisten keskuudessa oleva pelko sanahirviötä ”politiikka” kohtaan.

Hoitajamitoitus on saatava lakiin

Hoitajien työ on jo nykyisellään erittäin rankkaa, ja aikaa per hoidettava on erittäin vähän. Hallituksen kaavailut pienentää laatusuositusta 0,5:stä per hoidettava 0,4:ään kuulostaa tässä valossa täysin uskomattomalta. Tätä päätöstä perustellaan, yllätys yllätys, säästöillä.

Muuta hyvä mies vaikka Mäntsälään!

Luin Hesarin jutun asunnottomasta työssäkäyvästä nuoresta miehestä (http://www.hs.fi/kaupunki/a1470110644203). Asunto on mennyt erossa emännästä ja varaa ei ole vuokrasunnon hankkimiseen 40000 euron tuloilla. huh, huh…

Kansa on viisaampi kuin hallitus!

Kokoomuksen puheenjohtajapelin käynnistyttyä, avautuu merkittävä näköala hallitusvastuussa olevien puolueiden keinoihin selviytyä arvovalinnoistaan. Valinnoistaan, joilla kotimaisen osotovoiman hiipuminen on ollut ensisijaisena tavoitteenaan. Tavoitteena, jolla lienee ollut tarkoitushakuinen vähävaraisten toimeentulon alenema, mutta myös keskituloisten maksukyvyn surkastuminen.

Toimituksen poiminnat

Sivut

Julkaise syötteitä