*

Isänmaa ja maailma Isänmaata ja maailmaa käsitteleviä kirjoituksia.

Kaikki blogit puheenaiheesta Arkkitehtuuri

Guggenheimista suomalainen ja suomalaisuuden osaamisen näyte maailmalle

Suomi tunnetaan maailmalla laajalti muotoilustaan ja arkkitehtuuristaan. Viime vuosikymmeninä on tullut tavaksi julistaa kansallisesti merkittävistä rakennuskohteista kansainvälisiä arkkitehtikilpailuja. Päätyminen sitten ulkomaisiin valintoihin on osoitus suomalaisten heikosta itsetunnosta. Puuttuu uskoa omiin kykyihin saada aikaan omin kansallisin voimin omista lähtökohdista ja resursseista käsin maailmallakin huomiota herättäviä arkkitehtonisia rakennuksia.

Kiasma on esimerkki hökötyksistä, joiden ei toivoisi enää ainakaan lisääntyvän Helsingissä.

Kuka Helsingin rannoille saa rakentaa – ja millä keinoin?

Vihreän liiton kansanedustaja Antero Vartia on siitä erikoinen henkilö, että hän saa rakennuslupia Helsingin keskustan tonteille kuin automaatista. Kaikki tietävät, että Helsingin rannoista vallitsee huomattava kysyntä. Pienimpienkin maapalojen rakentamisesta käydään vuosien vääntö, joka koskee niin arkkitehtuuria kuin taloudellisia ja sosiaalisiakin näkökohtia. Postimerkkikaavoitusta ei pidetä riittävänä, vaan vaaditaan alueiden suunnittelua kokonaisuuksina.

VR:n pääkonttori: nyt oppia Britanniasta

Ei ole montakaan päivää siitä, kun opposition kansanedustaja ja VR:n hallintoneuvoston jäsen pelotteli kansalaisia rautatiereformista Britannian malliin, vaikka liikenneministeri Berner on jo aikoja sitten todennut, että kilpailun avaaminen ei

Byrokratia avuksi - ei vastustajaksi!

Savon Sanomat

4.7.2015

Kulut Minna Canthin kotitalon kunnostajan huolena - Kanttilan lopullinen kauppa viivästyy

Kulttuurineuvos Veijo Baltzarin ja rakennusliike NCC:n tekemä kauppa Minna Canthin kotitalosta Kanttilasta on edelleen esisopimuksen tasolla. Baltzar kokee talon entisöintiin ja remontointiin liittyvän byrokratian lisäävän kokonaiskulut mahdottomalle tasolle.

Arkkitehtuuri ja pöyhkeys vai sivistys ja kirjallisuus?

Pöhöttynyt valta rakentaa maailman näköisekseen. Pörhistelijät ottavat rahat ihmisten lapsilta ja antavat ne esim. Rooman ns. Kermakakku-rakennukseen (Mussolini), Alvar Aalto –palvontamenoihin, katolisen kirkon katedraaleihin ja arkkitehtuurille pyhitettyihin kaupunkeihin, joiden arkkitehtuuri on nollatasoa.

 

Veijo Baltzar ja Minna Canth

Varhain lauantai aamuna 7.2.2015 suuntasimme Uudenmaan kansanedustajaehdokas kulttuurineuvos Veijo Baltzarin kanssa kohti Savoa. Reissua oli valmisteltu pitkään. Matkan tarkoituksena on kuvata Baltzarin tukijoiden näkökulmia itse ehdokkaaseen Rautalammilla, Kuopiossa ja Mikkelissä.

Suomen Kuvalehti Rakentamisen laadusta, osa 2

Teppo Tiilikainen käsittelee rakentamisen laatua Suomen Kuvalehden artikkelissa.

Kirjoitin jo aikaisemmin samasta artikkelista.

Nyt yritetään päästä kiinni rakennusten kosteus- ja homevaurioihin ja niiden syihin.

Haastateltu asiantuntija Natunen nimeää karkeimmiksi rakennusvirheiksi ilmanvaihtoon liittyvät ongelmat.

Harjakatto vai tasakatto?

 

Joskus keskustelu arkkitehtuurista tuntuu latistuvan pienen pieneen populistisen kysymykseen siitä, pitäisikö rakennukseen tehdä harjakatto vai tasakatto?

Yksinkertaiselta vaikuttavasta, suunnittelussa esiin nousevasta kysymyksestä saa rakennettua vaikka väitöskirjan. Argumentteja löytyy sekä puolesta että vastaan.

Suunnittelijat suunnistavat tällaisten, yleensä keskenään ristiriitaisten määräysten, ohjeiden ja tavoitteiden viidakossa.

Julkinen hankinta, jossa laatu ei luultavasti sitten kuitenkaan ratkaise

Tampereen kaupungin tilakeskus tekee julkista hankintaa Härmälän päiväkodin ja koulun suunnittelusta. Hankintayksiköllä on suunnitteluohjelman mukaan korkeat laatutavoitteet:

"Suunnittelijoiden valinnassa laatukriteereiden painotus on 80% ja suunnittelun kokonaishinnan 20%."

Toimituksen poiminnat

Sivut

Julkaise syötteitä