*

Isänmaa ja maailma Isänmaata ja maailmaa käsitteleviä kirjoituksia.

Persujen pöyristyttävä reaktio pilakuvaan

Taas joutuu kirjoittamaan perussuomalaisista, mutta kun he antavat siihen niin paljon aihetta. Tällä kertaa asia on vakava. Useat perussuomalaisten kansanedustajat ovat näet kannelleet Kirkko ja kaupunki -lehdessä olleesta pilakuvasta Julkisen sanan neuvostolle. "Eikö kaikkia koske samat säännöt kuin esimerkiksi perussuomalaisia kansanedustajia", kyselee puolueen kansanedustaja Mika Niikko.

No ei todellakaan koske. Kun valtapuolueet lyttäsivät perussuomalaisia vuoden 2008 kunnallisvaalien alla ja koettivat lyödä rasistileimaa kaikkiin heidän kannattajiinsa, oli vielä ymmärrettävää ja aiheellista, että puolueen piirissä närkästyttiin. He ovat saaneet jo kostonsa kannatuksen nousun myötä. Nyt perussuomalaiset ovat itse valtapuolue, ja heidän tulee kestää samanlaista alatyylistä arvostelua, jota kaikkiin muihinkin valtapuolueisiin kohdistetaan.

Ensinnäkin, julkisen luottamustoimen hoitamiseen liittyvä arvostelu ei ole rangaistavaa kunnianloukkauksena, tämä on rikoslaissa mainittu erikseen. Toiseksi, vaikka perussuomalaisilla olisikin nimellisesti oikeus valittaa, tai vaikka Kirkko ja kaupunki olisikin toiminut Julkisen sanan neuvoston ohjeita vastaan (mihin en usko), asiasta kanteleminen on härskiä valta-aseman väärinkäyttöä.

Mietitäänpä toista viimeaikaista "pilakuvakohua". Hyvitysmaksuja vastaan kampanjoiva EFFI pystytti julkisille paikoille kulttuuriministeri Paavo Arhinmäen kuvalla varustettuja valtavia julisteita, joissa arvosteltiin hänen poliittisia näkemyksiään. Miten Arhinmäki reagoi?

Tietääkseni ei mitenkään. Hänen asemansa ministerinä edellyttääkin, ettei hän ala edes sanallisesti saati kanteluita tekemällä painostaa yksittäisiä kansalaisjärjestöjä. Sellainen olisi voitu aiheellisesti nähdä yrityksenä väärinkäyttää valta-asemaa. Jotkut vasemmistoaktiivit toki meuhkasivat asiasta esimerkiksi Facebookissa, mihin heillä on oikeus. Olennaista oli se, ettei Arhinmäki itse alkanut elämöidä asialla.

Nyt kun perussuomalaisista tehtiin ikävä pilakuva, mitä he tekevät? Eduskunnan varapuhemies ja pari kansanedustajaa kantelee asiasta Julkisen sanan neuvostoon. Varapuhemies Anssi Joutsenlahti kommentoi jo aiemmin pilapiirrosta kovin sanoin: "Enkä usko, että kukaan hyväksyy tällaista. Miten tällaisia piirroksia voidaan panna lehteen?"

Eikö kenelläkään nouse niskakarvat pystyyn kun eduskunnan varapuhemies kyselee, miten hänen puolueestaan voidan panna pilapiirroksia lehteen - sellaisia, joissa hän itse esiintyy!

Perussuomalaiset eivät ilmeisesti ymmärrä itsekään olevansa valta-asemassa, ja mitä se merkitsee. Heillä on kansanedustajina suora valta nappia painamalla päättää kaikkien suomalaisten elämää koskevista asioista. Tämän vuoksi heidän työtään on voitava arvostella millä tahansa tavalla, heidän omista tunteistaan välittämättä. Se, että kansanedustajat reagoivat tällä tavalla sananvapauttaan harjoittavan lehden toimintaan, on ennenkuulumatonta ja erittäin hälyttävää.

Mielestäni perussuomalaiset on tällä hetkellä ainoa puolue, jonka kannattajien keskuudessa vallitsee haukkamentaliteetti kaikkea kritiikkiä vastaan. Se on huolestuttavaa.

Entä jos jokin toinen puolue olisi nostanut vastaavan hälyn itseensä kohdistuneesta pilakuvasta? Epäilemättä perussuomalaisten kannattajat olisivat hyökänneet haaskalle ja tuominneet kyseisen puolueen sananvapauden viholliseksi. Miten he reagoisivat, jos vaikka pääministeri Jyrki Katainen ihmettelisi, miten hänestä kehdataan tehdä pilakuvia?

Odotan, että oikeuskansleri tai muu sopiva taho muistuttaa perussuomalaisten kansanedustajia heidän valta-asemansa edellyttämästä hienotunteisuudesta mitä tulee sananvapauttaan käyttävään lehdistöön.

Ps. Kansanedustaja Niikko kirjoittaa asiasta myös blogissaan. Pilapiirtäjä Ville Rannan näkemys löytyy Ylen verkkosivuilta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Annetaan perussuomalaisten valittaa rauhassa. He tunkevat tuolla touhulla kapuloita oman vaalivankkurinsa rattaisiin. En nimittäin usko, että kovinkaan moni heidän kannattajistaan kovin kauan katselee kuinka heidän edusmiehensä toimivat kuin herkkähipiäiset mimosat. Eivät taida erityisemmin arvostaa valittajia nämä kansan syvät rivi.

Lalli Laaksonen

Perussuomalaiset ovat aivan oikeassa tässä asiassa. Kaksinaismoraali, jota K&K edustaa ylittää kaikki kuvitelmani kahdeksannen käskyn rikkomisesta.

Panu Horsmalahti

No jos K&K on tehnyt jotain kaksinaismoralistista, eikö oikea tapa reagoida olisi kritisoida K&K:ta, ei lähteä sille naurettavalle "viralliselle" valitustielle?

Lalli Laaksonen

Ei ole. Oikea tapa on käyttää tapaa, jota suvaitsevaisto käyttää.

Panu Horsmalahti

Two wrongs don't make a right.

Käyttäjän VILENIN kuva
Aimo Remes

Miten on valta-aseman väärinkäyttöä, vain viranomainen voi käyttää valta-asemaansa väärin. Eikai kansanedustajana oleminen voi rajata kansalaisvapauksia kantelun tekemisessä.
Vaikka kuinka vihaisitte persuja, niin ajattelu ei ole kielletty teiltäkään.

Käyttäjän ahtoapajalahti kuva
Ahto Apajalahti

Taisit itsekin ottaa vapaata ajattelusta.

Totta kai se on yhteiskunnallisesti merkittävä kysymys, millaista henkistä painostusta vallankäyttäjät, jollaisia kansanedustajat toki ovat, kohdistavat mediaan.

Kuten sanoin, muodollisesti on oikeus tehdä kantelu, mutta laajemmassa yhteiskunnallisessa kontekstissa olisi pitänyt ymmärtää olla tekemättä.

Käyttäjän VILENIN kuva
Aimo Remes

Sinä siis tunnet edistäväsi vai rajoittavasi kansalaisvapauksia, onko itsekritiikki täysin kiellettyä ajatusmaailmassasi.
Jokainen vastaa itse tekemisistään kollegiaanista vastuuta tässätapauksessa en tunne persuna kantavani.
Arvoisa Apajalahti, valtaa käyttää hallitus ja viranomaiset eivät yksityiset kansanedustajat, he tosin osallistuvat lainsäädäntötyöhön, mutta mitään konkreettista valtaa yhdelläkään kansaedustajalla ei onneksemme ole.
Kerro veli hyvä jos olet toista mieltä.
Sinua odottaa suuri poliittinen tulevaisuus kun olet osannut valita puolesi oiken, onnea ja menestystä sekä Jouluniloa.

August Hopeista

Oliskohan sisäpiirin huumoria, Ville Rannan pilapiirros, minua jäi askarruttamaan tuo, "Teidät sais ampua".

https://lh5.googleusercontent.com/-KnxN6WfkWAQ/TvG...

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Vertaisin tilannetta jääkiekko-otteluun persut vs. muut. Persujen alkaessa pelata ns. "sikaa" vastapuoli yhtyy leikkiin - ja siitäkös nillitys alkaa persujen vaihtoaitiossa. Katsokaas, kun vastustajan pitäisi pelata neitikiekkoa, vaikka he itse voivat pelata sikaa.

En tiedä, onko käyttäytymismalli peräisin ala- vai yläasteelta, muttei ainakaan lukiosta, yliopistosta puhumattakaan!

Käyttäjän timohartiiii12 kuva
Timo Härtsi

Monihan on ajatellut, että kanteluiden ja rikosilmoitusten teko sekä ammattiloukkaantuminen on vain tiettyjen piirien oikeus. Perussuomalaiset ja muut ovat ruvenneet harrastamaan tätä ihan samaa mitä ns.suvaitsevaiset ja tietyt tahot ovat tehneet ties kuinka kauan.

Nyt kun tälle kaikesta loukkaantumisen linjalle, sekä täydellisen huumorin ja tilannetajun puutteelle on lähdetty, niin emme saa ikinä tätä ilmiötä loppumaan.

Kuka vain voi loukkaantua aivan mistä hyvänsä milloin tahansa, tehdä kantelun tai rikosilmoituksen. Sitä saa mitä tilaa. Mitään tärkeämpää tekemistä ei tietenkään kenelläkään ole vaan keskitetään kaikki maan voimavarat ammatti ja tapaloukkaantujien asioiden puimiseen.

Ns.suvaitsevaiset aloittivat tämän pelin, muut ovat ruvenneet myös pelaamaan tätä peliä.

Käyttäjän ahtoapajalahti kuva
Ahto Apajalahti

Voi olla. Tässä tapauksessa kuitenkin nimenomaan persut vetivät rankasti yli, koska lähtivät toimintaan, joka on nähtävissä median painostamiseksi. Seuraavaksi persut voivat vaikka tehdä lakialoitteen, jossa kielletään persujen kritisointi. Mistä sen tietää, kun tällaista settiä tulee puolueen kansanedustajilta?

Loukkaantumisilmiöstä kirjoitin jo kerran aiemminkin: http://ahtoapajalahti.puheenvuoro.uusisuomi.fi/502...

Käyttäjän timohartiiii12 kuva
Timo Härtsi

Ihmisistä on tullut niin herkkähipiäisiä, että kaikesta loukkaannutaan ja saa nähdä kuinka älyttömäksi touhu menee ennenkuin joku viheltää pelin poikki, että nyt riittää puolin ja toisin tämä jatkuva närkästyminen kaikesta.

Vai jatkuuko tämä hulluus ja menee yhä vain hullumaksi vuosi vuodelta. Peliä kun voi pelata kaikki osapuolet ja kaikesta voi loukkaantua, rikosilmoituksen ja kantelun voi tehdä.

Juha Salmi

Persu-sanan käytön he jo eduskunnassa ehtivät kieltämään, että eiköhän se jatkumo ole aika selviö.

Juha Salmi

Niin tuota, kertoisitko kuka muu tai jokin muu puolue on kannellut pilakuvasta julkisen sananneuvostoon?

Käyttäjän VILENIN kuva
Aimo Remes

Arvoisa Juha Salmi, puolueko on kannellut, vai osa puolueen kansanedustajista, miksi yleistät kaltaistesi lailla kaikkia koskevaksi. Uskoisin sinut älykkääksi, mutta en älysi väärinkäyttäjäksi.

Juha Salmi

Aimo Remes

"Arvoisa Juha Salmi, puolueko on kannellut, vai osa puolueen kansanedustajista, miksi yleistät kaltaistesi lailla kaikkia koskevaksi."

Jos kolmas osa puolueen kansanedustajista on kanteluun ryhtynyt ei se toki ole ole sama kuin koko puolue.
No kertoisitko jonkun toisen puolueen kansaedustajien tehneen noin suurella kantelun pilakuvasta JSN:ään?

Ilmeisesti tunnet minut kovinkin hyvin, kun osaat minut lokeroida. Et kai vain nyt tee mitään yleistystä

Käyttäjän VILENIN kuva
Aimo Remes

Juha Salmi, pyydän nöyrimmästi anteeksi, jos loukkaanuit ja tunsit itsesi lokeroiduksi mainitessani sinut älykkääksi,pakko perua sanontani.

Jussi Elo

Miksi noin toivottoman huonoa tuhertajaa , kuin Ville Ranta on , kutsutaan pilapiirtäjäksi? Vai piirteleekö hän vain piloillaan ? Toivottavasti
moisista räpellyksistä ei mitään makseta .

Jukka Ryhänen

Onpa typerä yritys kertoa että kirjoittajan mielestä kaikilla ei ole samoja oikeuksia kannella JSN:oon.

Menee toki kirjoittajan iän piikkiin. Voisiko ajatella että nuorille perustettaisiin oma osasto Usariinkin?

Käyttäjän usvi kuva
Janne Paalijärvi

Onpa typerä yritys kertoa että kommentoijan mielestä vain vanhoilla ihmisillä voisi olla perusteltuja ja legitiimejä mielipiteitä.

Käyttäjän ahtoapajalahti kuva
Ahto Apajalahti

Kuten kirjoituksessani sanoin, muodollisesti on oikeus, mutta kun poliitikot ryhtyvät henkisesti painostamaan mediaa, kyse on vähän isommasta yhteiskunnallisesta asiasta kuin kansanedustajan henkilökohtainen närkästyneisyys.

Älä toki arvostele kirjoituksiani vähemmän tiukasti ikäni takia.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Ahdon kanssa samaa mieltä.

On se nyt kumma, jos toisten sananvapaus on huonompi kuin oma.

Perussuomalaisia on nähtävästi aivan liian helppo provosoida, he tarttuvat aina helpoimpaan täkyyn, ja sitten nolaavat itsensä.

Kun pysyisivät nyt esimerkiksi sen EMV:n vastustamisessa ja muissa selkeästi järkevissä ja yhteisen edun mukaisissa agendoissa, olisi aika hienoa että ovat eduskunnassa. Siitä voisi tulla jopa positiivisia uutisjuttuja.

Mutta helpomminhan julkisuutta saa valittamalla linnanjuhlista, kulttuurituista, pilapiirroksista... erityisesti eduskunnan tuoreet persut käyttäytyvät kuin Seiska-julkkikset, antavat aina juuri sen "kohujutun", mitä toimittajat (ja hallituspuolueet) toivoivat.

Eikö niillä puoluetukiaisilla saisi esim. PR-konsultaatiota? Tai itsehillintäkursseja?

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

(lisään)

Mielestäni myös sellaiset vaikuttajat (muiden muassa) kuin Mika Illman, Eva Biaudet, Kaisa Rastimo, Erkki Tuomioja ja Päivi Lipponen ovat tarttuneet liian helppoihin täkyihin. Ja sitten nolanneet itsensä.

Joitain perusperiaatteita ei pidä heittää menemään, vaikka miten vakuuttelisi itselleen, että itse asiassa puolustaa niitä. Tai varsinkaan, jos vain kuvittelee, että sillä tavoin saisi helppoa suosiota.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Muiden esimerkkihenkilöittesi perässä kyllä pysyin, mutta mihin viittaat Tuomiojalla?

Muuten olen sitä mieltä että kaikkien sananvapaus pitää olla samanlainen, myös Persuilla, jotka nettivalloituksensa kiimoissa pyrkivät omimaan sananvapauden pelkästään omaan käyttöönsä.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Tuomiojan vaatimus Internet-keskustelusta vain omalla nimellä oli julkea populistinen heitto.

Jukka Johansson

Onko sinulla Ville Hautakangas linkkiä tuohon Tuomiojan kommenttiin?

Käyttäjän Hermiitti kuva
Kimmo Hoikkala

Ville Hautakangas on oikeassa. Anonymiteetin rikkominen kaikissa olosuhteissa ei sovi nettikeskustelun tai minkään muunkaan kansalaiskeskustelun luonteeseen.

Käyttäjän Hermiitti kuva
Kimmo Hoikkala

Erkki Tuomioja kirjoittaa sivustollaan 29.7.2011 seuraavasti: "Lähtökohtana pitää olla, että mielipide esitetään avoimesti omalla nimellä ja että oikean nimen tulee olla julkaisijan tiedossa siinäkin tapauksessa, että kirjoittajalla on perusteltu ja hyväksyttävä syy esittää mielipiteensä anonyymiä nimimerkkiä käyttäen."

http://www.tuomioja.org/index.php?mainAction=showP...

En usko Erkki Tuomiojan fiksuna miehenä kylläkään realistisesti tavoittelevan tuollaista sananvapaus-idealismia muuta kuin ehkä haaveissaan.

Käyttäjän jannepirinen kuva
Janne G Pirinen

Ovatkohan nämä nyt niitä kukkahattupersuja? Punaviherpersuja? Persupiipertäjiä? Persuhyysäreitä?

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Kansalaisoikeuksia yritetään hyysätä.

Lain tai viranomaisten käyttäminen esimerkiksi puheista, kuvista tai kirjoituksista valittamiseen ja rankaisemiseen vähentää sananvapautta kaikilta. Ja demokratiaa halventaa, että tämmöisellä turhalla kinastelulla viedään huomio pois tärkeämmistä asioista.

Risto Jääskeläinen

Voin olla väärässä, mutta Rannan pilapiirros pysyi mielestäni poliittisen pilapiirroksen rajoissa, mutta oli väärässä lehdessä mm. kirkon perussuomalaisten jäsenten kannalta. Valitusosoitteena siis ennemmin vaikka arkkipiispa, vaikka taitaa eroakirkosta-sivusto olla useammalla mielessä?
Kaikkia pilapiirtäjän puolustuspuheita en ole nähnyt, mutta enimmäkseen hän kait sitä jouluista tai p:kaista kuvaansa puolustaa poliittisena pilapiirroksena kuin kristillisenä pilapiirroksena? Muiden puolueiden mollaaminen samassa lehdessä tuskin parantaa seurakuntalaisten hengellistä tilaa, joten tämä "tasapuolinen" vaihtoehto ei tule kyseeseen, vaikka Ranta onkin kaiketi aika tasapuolisesti pilkannut piirroksillaan.

Paremmassa maailmassa Ranta olisi sanonut "Oho, vähän kynä lipsahti." Ja Soini: "Näitähän sattuu joskus jokaiselle." Eikä siitä sen enempää.

Hyvää Joulua itse kullekin säädylle ja varapuheenjohtaja Apajalahdelle erityisesti.

Käyttäjän VILENIN kuva
Aimo Remes

Kaikella kunnioituksella varapuheenjohtajaa kohtaan,joka toivottavasti ei edusta puolueen linjaa,armorikasta ja suvaitsevaa Joulua.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Enemmän kuin se, että pilakuva esitti Perussuomalaisia, häiritsee se, että se julkaistiin kirkollisessa lehdessä.

Käyttäjän kaikupohja kuva
Teemu Roni

Hyvin tehty Kirkko ja kaupungilta!! Tässä nyt Kirkko ja kaupunki osoittaa, mitä on kristillisyys. Kristillisyys ja laupeudentyö on isänmaatonta inhimillistä työtä.

Käyttäjän Hermits kuva
Tomi Virtovuo

Median kirjoittelu muutenkin syvältä. Superbakteeri tappaa puolet tartunnan saaneista!!!! Hyvää joulua toivottaa iltalehden toimitus! Ajankohta tolla pilakuvalla sekä se missä se julkaistiin pilas huumorillisen merkityksen.

Teppo Nygren

Minun mielestä pilakuvassa laitetaan Soinia hiukan muistuttavan joulupukin suuhun sanoja joita Soini ei varmaankaan sanoisi. Se ei ole mielestäni arvostelua, vaan väärän mielikuvan luomista.
Lisäksi Joulu on meille kaikille suomalaisille hyvin tärkeä, eikä edes vihamiehille kukaan toivo jouluna pahaa.
Varmaankin se julkisen sanan neuvostolle kanteleminen on kuitenkin jonkinlainen osoitus joillekkin heidän herkkänahkaisuudestaan. Nykyäänhän kaikki kantelee ja mistä vaan, jos siihen vaan on tilaisuus.

Sini Lappalainen

.....sanoja joita Soini ei varmaankaan sanoisi. Se ei ole mielestäni arvostelua, vaan väärän mielikuvan luomista.
No mut hei. pesuthan on jatkuvasti ylistänyt Kari Suomalaista. ei kai sekään tehnyt puolueiden hahmoja sillai et se ensin lähetti puoluetoimistoon kyselyn että millaise mielikuvat mä nyt laitan teidän puolueesta.
Niinkuin persuille pitäis joka aamu toistaa: ken leikkiin lähtee se leikin kestäköön, esim pilakuvaleikin.