Isänmaa ja maailma Isänmaata ja maailmaa käsitteleviä kirjoituksia.

Sinäkin olet sosialisti

Ilkan toimittaja Matti Salmenkangas innostui syyttämään piraatteja sosialisteiksi hiljattain ilmestyneessä kolumnissaan. Taustalla oli perussuomalaisten kansanedustaja Kimmo Kivelän eduskunnassa pitämä puheenvuoro, johon hän oli lainannut tekstiä Wikipediasta lähdettä mainitsematta, mistä kirjoitin.

Salmenkangas ihmettelee, miksi "Piraattipuolueen napamies" puuttui tällaiseen asiaan. Lisäksi hän väittää, Piraattipuolueen tavoitteisiin viitaten: "Tuollaiset ajatuksethan ovat pahimman laatuista sosialismia, juuri sitä, josta minun ikäluokkaani pienenä peloteltiin."

Piraattipuolue kannattaa oikeutta tulla nimetyksi teoksensa tekijänä. Emme ole lakkauttamassa kaikkia tekijänoikeuksia. Haluamme oikeudenmukaisen ja tietoyhteiskunnan kannalta järkevän tekijänoikeuslain, jonka puitteissa viihdeteollisuus ei pystyisi jahtaamaan tavallisia ihmisiä ja saamaan heitä tuomituiksi satojen tuhansien eurojen vahingonkorvauksiin.

Kiinnittäessäni kirjoituksellani huomiota kansanedustaja Kivelän sanomisiin tarkoitukseni oli huomauttaa tekijänoikeusasioissa vallitsevasta kaksinaismoralismista. Osa rikkomuksista jätetään täysin huomiotta samalla kun paheksutaan vertaisverkkolatailijoita. Esimerkiksi monet lehdet linkittävät nettisivuillaan toistuvasti YouTube-videoihin, jotka ovat mitä ilmeisimmin levityksessä ilman tekijän lupaa. Tällainen linkittäminen on laitonta, mikäli ymmärrän oikein tuomioistuinten tulkinnat Suomen lainsäädännöstä.

Piraattipuolueen vaatimuksia voi toki yrittää nimittää sosialismiksi, mutta on muistettava, että merkittävä osa infrastruktuuristamme on muutenkin sosialisoitua, esimerkkinä yleiset tiet. Myös jokamiehenoikeudet ovat tällä määritelmällä sosialismia, koska niissä rajoitetaan maanomistusoikeutta antamalla kaikille oikeus käyttä toisten maita. Verotuskin on sosialismia: ihmisiltä "varastetaan" rahaa yleisiin tarkoituksiin. Jos sosialismi-termiä käyttää näin laajamerkityksellisesti, se kärsii aika suuren inflaation.

Salmenkankaan sosialismi-tölväys muistutti minua kovasti eräästä Ylioppilaslehden verkkosivuilla taannoin julkaistusta kolumnista:

"Tänä syksynä olen joutunut kaksi kertaa tilanteeseen, jossa baariseurueeseeni tunkee humalainen partasuu tivaamaan, ovatko tytöt taistolaisia. Siihen on sitten yritetty uupuneen vitsikkäästi ja toista loukkaamatta kertoa, että kun me ei oltu niihin aikoihin vielä joudettu syntymäänkään, ja SKP:n hakeutuessa konkurssiin vuonna 1992 minä tongin onkimatoja tunkiolta kunnan lastenleirillä." -- "Partasuu, yleensä eläkeikään saapunut entinen toimittaja, sairastaa 1970-luvun traumaa. Se tauti on parantumaton."

Vanhempia sukupolvia ärsyttävää englanninkielistä sanontaa käyttääkseni, nuff said.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Eikö olisi aihetta oikaista Matti Salmengastasta asiasta ja antaa hänen ostaa painettu kirja tai ilmainen versio "Jokapiraatinoikeus" luettavaksi?

Vilho Juntunen
Käyttäjän mhyrylainen kuva
Matti Hyryläinen

Jostain syystä useat pitävät tekijän kaupallisten yksinoikeuksien kriitikoita sosialisteina. Asiahan on tasan päinvastoin.

Sosialismi ymmärretään yleisesti talousjärjestelmäksi, jossa yhteiskunta lainsäädännön ja ohjeistusten avulla ohjaa tuotantoa ja sen jakautumista ja käyttöä. Tähän tuotantoon kuuluvat myös henkisen työn tulokset, kaikki se mihin meillä tekijänoikeudet kohdistuvat ja mitä hyvitysmaksut hyvittävät. Niinpä esimerkiksi Neuvostoliitossa luovan työn tulokset olivat valtiovallan ja sen elinten hallinnoimia, eivät suinkaan vapaassa käytössä. Sosialismille on tyypillistä asioiden hoidon vähitellen tapahtuva monimutkaistuminen ja byrokratian kasvu, mikä sitten johtaa muun kehityksen hidastumiseen.

Sosialisoijia eivät siis ole ne, jotka vastustavat hyvitysmaksuja ja teostojen valtaa vaan ne, jotka sanoillaan ja teoillaan lisäävät valtiovallan ja sen virallistamien byrokraattisten elimien, mm. Teoston, kontrollia henkisen työn tuloksiin ja niiden käyttöön.

Surullista tässä byrokratiassa on se - aivan kuten sosialismissakin -, että sitä kannattavat eivät ymmärrä asiaa. Alussahan kaikki näytti hyvältä neuvostososialismissakin. Koska puolue perustettiin ajamaan kansalaisten etuja, miten se voisi toimia kansaa vastaan. Sehän järjestää työtä ja tuloja kaikille. Ilman puolueen tarjoamia työpaikkoja ihmisethän menettäisivät toimeentulonsa. Näin eivät ajattelleet vain ne, joilla oli hyvä paikka puoluekoneistossa vaan myös ne, jotka saivat siltä vain murusia - ja moni sellainenkin, jolta vietiin kaikki.

Koska tekijänoikeusjärjestöt ovat perustetut ajamaan taiteiljoiden etuja, miten ne voisivat toimia heidän etujaan vastaan. Näin eivät tänään ajattele vain hyvinvoivat taiteilijat ja ne, jotka ovat teostoilla töissä, vaan myös ne, jotka saavat niiltä maksuja vain euron pari päivässä - ja moni sellainenkin, joka on vain maksupuolella.

Edellisen perusteella voidaan ennustaa, että teostojen tulevaisuus on yhtä surkea kuin oli sosialistisenkin talouden. Taistellessaan kehittyvän tekniikan tuomaa käyttämisen ja luomisen vapautta vastaan tekijänoikeusjärjestöt joutuvat yhä monimutkaisempien ongelmien eteen, siksi vahvistamaan valtaansa ja ottamaan itselleen yhä suuremman osan maksuista ja pyörittämään yhä laajenevaa byrokratiaa yhä harvempien eduksi, kunnes koko homman moraalinen voima romahtaa.

Silloin parhaiten menestyvät ne taiteilijat, jotka ovat ajoissa lähteneet rakentamaan ansaintalogiikkaansa aidon markkinatalouden - ei siis kapitalismin - varaan. Sillä myös ja erityisesti biteiksi saatettavia teoksia voidaan myydä markkinaehtoisesti myös ilman kopiointia rajoittavia yksinoikeuksia, joista kaikki hyvitysmaksujärjestelmänkin ongelmat johtuvat. (Tästä olen kirjoittanut Petteri Järvisen blogissa Syökö artisti jatkossa sinunkin levyltäsi? 28.11.2011 17:27, mutta jostain syystä siihen osoittava linkki vie eri kohteeseen.)

Käyttäjän ahtoapajalahti kuva
Ahto Apajalahti

Kiitos erinomaisesta kommentista. Ei lisättävää. :)

Toimituksen poiminnat

Sivut