Persujen Kivelä rikkoi tekijänoikeuksia

Perussuomalaisten kansanedustaja Kimmo Kivelä kopioi muutaman lauseen pituisen puheenvuoronsa jalkaväkimiinoja koskeneessa eduskuntakeskustelussa lähes suoraan suomenkielisestä Wikipediasta. Kivelä luetteli argumentteja, joita on käytetty vastustamaan Suomen liittymistä jalkaväkimiinat kieltävään Ottawan sopimukseen. Eipä siinä sinänsä mitään. Kyllä kansanedustajat saavat minun puolestani kopioida Wikipediasta, kunhan kyse on laadukkaista ja lähdeviitteillä varustetuista artikkeleista.

Kivelä kuitenkin rikkoi tekijänoikeuksia. Wikipedian artikkelit on näet lisensoitu Creative Commons Nimeä-Tarttuva -lisenssillä. Artikkeleiden tekstiä saa käyttää vapaasti, kunhan nimeää lähteen (nimeä) ja julkaisee syntyneen jälkiperäisen teoksen samanlaisin lisenssiehdoin (tarttuva). Kivelän puheenuvoro muistuttaa niin paljon Wikipedia-artikkelin tekstiä, että se muodostanee artikkeliin nähden niin sanotun jälkiperäisen teoksen, jolloin hänen olisi tullut noudattaa linsessiehtoja. Hän ei kuitenkaan noudattanut niitä.

Kivelä olisi voinut täyttää nimeämisvaatimuksen mainitsemalla puheenvuorossaan, että perustelut on otettu Wikipediasta. Tarttuva-vaatimus täyttyy ainakin siltä osin, että eduskunnassa pidetyt puheenvuorot ovat tekijänoikeudesta vapaita. Toisaalta, mikäli tämä tarkoittaa, että myöskään nimeämisvaatimusta ei kansanedustajien puheisiin ole, on kyse lisenssiin nähden jo liiallisesta vapaudesta.

Toisaalta, koska kopioitu teksti on vain muutaman lauseen mittainen, Kivelän puheenvuoro saatettaisiin katsoa tekijänoikeuslain 22 §:ssä tarkoitetuksi sitaatiksi. Laki kuitenkin edellyttää, että sitaatti tehdään ”hyvän tavan mukaisesti”, mikä oikeusoppineiden tulkinnan mukaan tarkoittaa sitä, että sitaatin lähde on aina nimettävä. Koska Kivelä ei nimennyt lähdettä, hän rikkoi tekijänoikeuksia siinäkin tapauksessa, että puheenuvoro katsottaisiin laajuudeltaan sitaatiksi eikä jälkiperäiseksi teokseksi.

Kivelä on mitä ilmeisimmin syyllistynyt tekijänoikeuslain 56 a §:ssä tarkoitettuun tekijänoikeusrikkomukseen, josta voidaan rangaista sakolla.

Ahto Apajalahti
Vihreät Helsinki

Filosofian maisteri (historia), väitöskirja tekeillä Helsingin yliopistossa. Vihreiden tietoyhteiskuntatyöryhmän jäsen. Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunnan varajäsen 2017-2020. Effi ry:n hallituksen jäsen 2016-2018.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu