Isänmaa ja maailma Isänmaata ja maailmaa käsitteleviä kirjoituksia.

Koululaisia suojeltava tekijänoikeusjärjestöjen propagandalta

  • Turmiolan Tommi oli vanhanajan alkoholivalistusta. Tekijänoikeusjärjestöt ovat ottaneet oppia.
    Turmiolan Tommi oli vanhanajan alkoholivalistusta. Tekijänoikeusjärjestöt ovat ottaneet oppia.

Viime vuosina tekijänoikeusjärjestöt ovat ahkerasti laatineet yläkoululaisille suunnattuja valistusmateriaaleja. Ne on tarkoitettu oppitunneilla jaettavaksi ja esiteltäväksi, ja projekteja on tuettu verovaroin. Materiaalit eivät ole neutraaleja tietopaketteja, vaan ennemminkin aatteellisia. Niissä pyritään vahvasti syyllistämään nettipiratismin harjoittajia, esimerkiksi yhdistämällä musiikin ja elokuvien lataaminen netistä järjestäytyneeseen rikollisuuteen.

Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus TTVK ry lähetti syyskuussa 2011 kaikkiin Suomen yläasteisiin sarjakuvan Seikkailu yöjunassa. Sarjakuvassa yhdistetään yksityishenkilöiden harjoittama musiikin ja elokuvien lataaminen netistä järjestäytyneeseen rikollisuuteen. Sarjakuvassa bändinuorukaiset epäilevät, ettei kukaan osta heidän levyään piraattimusa.com-sivuston takia. Tarinaan sekoitetaan lisäksi huumerikolliset, konetuliaseet, mafia ja pornografia.

Tekijänoikeusjärjestöt ovat aattellisia yhdistyksiä ja niiden materiaalien taustalla ovat poliittiset tavoitteet ja oletetut liike-elämän edut. Kyse ei ole tasapuolisesta valistusmateriaalista.

Piraattipuolue lähetti 16.11.2011 useille järjestöille, viranomaisille ja yliopistojen kasvatustieteiden tiedekuntiin asiaa käsittelevän avoimen kirjeen. Piraattipuolueen mielestä koulujen tulisi pidättäytyä jakamasta eteenpäin tekijänoikeusjärjestöjen propaganda-aineistoja ja olla käyttämättä niitä opetuksessa.

Aiemmin on ilmestynyt vastaavanlainen sarjakuva Piraattitehtaan arvoitus. Vuonna 2011 ilmestyi pro gradu -tutkielma, jossa analysoidaan sarjakuvassa käytettyjä retorisia keinoja. Siinä todetaan, että "materiaali pyrkii tietoisesti rakentamaan tekijöidensä intressien mukaisesta tekijänoikeuskuvasta totuuden, sosiaalisen normin, koululaisten mielissä". Tosin sanoen, se on luonteeltaan propagandaa.

Tekijänoikeusjärjestöt ovat jämähtäneet valistuksessaan Turmiolan Tommin aikoihin. Nykyään on tapana kunnioittaa nuorten mahdollisuuksia itsenäiseen ajatteluun.

Lähteet

Piraattipuolueen avoin kirje
Piraattipuolueen lehdistötiedote
Piraattipuolueen aktiivin, Lilja Tammisen, aiempi blogikirjoitus aiheesta
TTVK:n tiedote
Asiaa käsittelevä pro gradu -tutkielma

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän k4rv1n3n kuva
Tapani Karvinen

Jepa, lukaisin eilen tuon teoksen, aikamoisia aasinsiltoja oli sisältöön loihdittu. Nähdäkseni kaikki turmiollinen oli liitetty samaan nippuun shokkiarvon lisäämiseksi.

Kaiken lisäksi teos oli niin huono ettei siitä kukaan maksaisi, joten onneksi tuli sekin kustannettua yleisellä levymyynnillä/verorahoista. Teoston avulla myös roskan tuottajat saavat elantonsa.

Sinänsä sarjakuva on hyvä propagandamalli, vaatii vaan totuudenmukaisemman sisällön. Vastaiskuun samoin asein?

Käyttäjän TommX kuva
Tomm Jakob

Silloin kun minä olin koulussa, oli tavallista jakaa Valion ja muiden vastaavien yritysten propagandaa heidän tuotteidensa erinomaisuudesta ja terveellisyydestä. Jossakin vaiheessa siitä luovuttiin, herättiin että eihän se aivan niin intressivapaata ollut, eikä kaikki niin kiistattomasti totta.

Tekijänoikeusjärjestöt edustavat mielikuvissa hyvää tarkoittavaa viranomaista. Ei ymmärretä, että kyseessä ovat yhdistykset, jotka ajavat kaikin keinoin omia etujaan, pyrkien maksimoimaan edustamiensa tahojen liiketaloudellisen tuloksen. En usko, että Suomen turkistuottajat tai Vegaaniliitto voisi saada yhtä herkkäuskoisen kumppanin kouluorganisaatiosta.

Propagandan läpinäkyvyyden puolesta Seikkailu yöjunassa muistuttaa suuresti ihailemiani ja varsin hauskoja Jehovan todistajien jakamia sarjakuvia. Sinänsä kyllä uskon, että asioista joista on järkevämpi puhua suoraan argumentoiden eikä kiertäen, on niin parhaan tehonsa puolesta puhuttava. Onhan alkoholin ja tupakkan vastainen mainonta jo osoittanut, kuinka huonosti sellainen lähestymistapa tehoaa, kun ihmiset lopulta muodostavat mielipiteensä järkiargumenttien pohjalta, ainakin siltä osin kuin niitä on saatavilla. Siksi on tärkeää, että Piraatit tarjoavat järkipuhetta naivin ja vastaanottajaa aliarvioivan materiaalin sijaan.

Toimituksen poiminnat

Sivut