Isänmaa ja maailma Isänmaata ja maailmaa käsitteleviä kirjoituksia.

Budjettirahoitus ei vaaranna Ylen puolueettomuutta

Eilen uutisoitiin, että Ylen rahoitus valtion budjetista, kaikille pakollisella mediamaksulla tai mainos- ja asiakasmaksurahoituksella nauttivat suunnilleen yhtä suurta suosiota kansalaisten mielissä. Uutisessa eräs viestintätutkija toisteli vanhaa virttä siitä, että budjettirahoitus muka jotenkin vaarantaisi Ylen puolueettomuuden. Oikeasti Ylen rahoittaminen valtion talousarvion kautta ei vaarantaisi Ylen puolueettomuutta - ainakaan yhtään enempää kuin nykyinen järjestelmä.

Tällä hetkellä Ylen rahoitus perustuu tv-maksuun, jonka suuruuden määrää Suomen hallitus. Lisäksi Ylen toimintaa johtaa hallintoneuvosto, jonka jäsenet nimittää eduskunta puoluepoliittisin perustein. Myös Ylen toimitusjohtajan valinnassa, jonka hallintoneuvosto tekee, on puoluekirjalla ollut perinteisesti suuri merkitys. Se, että eduskunta alkaisi päättää Ylen rahoituksesta valtion budjetin kautta, ei siis muuttaisi mihinkään suuntaan Ylen riippuvuusastetta poliitikoista. Uudistus ainoastaan siirtäisi päätöksenteon yhtä astetta kansanvaltaisempaan suuntaan: hallitukselta eduskunnalle.

Tälläkin hetkellä laissa on säännös, että hallituksen on tv-maksun suuruutta määrätessään "muun ohessa otettava huomioon Yleisradio Oy:n mahdollisuus täyttää sille asetetut julkista palvelua koskevat lakisääteiset tehtävät, alan kilpailutilanne sekä yleinen taloudellinen kehitys". Samanlainen pykälä voitaisiin säilyttää laissa jatkossakin, mikä astettaisi tietyt raamit Ylen rahoitukselle ja ehkäisisi poliittisin perustein tapahtuvan kiristyksen mahdollisuutta.

Henkilö, joka väittää, että Ylen rahoitus valtion budjetista vaarantaisi sen puolueettomuuden jotenkin enemmän kuin nykyinen järjestelmä, ei mitä ilmeisimmin tiedä, miten Ylen rahoituksesta päätetään tällä hetkellä. Edellyttäisin kyllä, että "viestintätutkija" tietäisi tämän, mutta ilmeisesti ei.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Jukka Johansson

Olen jo kauan ollut sitä mieltä, että rahoituksen pitää tulla valtion budjetista. Ideana mediamaksu oli idioottimainen. Maksat vaikka ei televisiota olisikaan, tai vaikka olisit sokea!

Silloinhan Lindén kehitteli sitten kaikenlaista byrokratiaa lisukkeeksi, jotta tietyt ryhmät vapautettaisiin maksusta jne. Ei ihan halpaa lystiä sellainenkaan.

Ylellä on lakisääteiset tehtävänsä ja ne maksettakoon budjetista.

Käyttäjän LasseRyti kuva
Lasse Ryti

Itsekin pidän mediamaksua todella epäreiluna, mutta ei se sama budjetistakaan otettuna ole oikeudenmukaista. Ensiksikin maksu olisi silloin veroprogression mukainen ja jos ei edes katso televisiota, kuten meidän perhe, ei progressiiviselta maksulta voisi mitenkään välttyä. Mielestäni se vasta olisikin epäreilua. Samoin meidän perheessämme on 2 työssäkäyvää ihmistä, joten maksamme tuon maksun kahdesti vs. yhden ihmisen huushollit ja emme edes katso sontatuubia.

Maksukortti olisi ainoa reilu ratkaisu, mutta sehän ei sovi ylelle, koska silloin paljastuisi todellinen ylen katsojien lukumäärä ja pitäisi laittaa iso joukko suojatyöpaikoissa olevia entisiä poliitikkoja pihalle.

Jukka Johansson

Ylen toiminta on säädetty laissa. Sen velvollisuudet on sinne kirjattu. Joten ainoa oikeudenmukainen ratkaisu on budjettirahoitus.

Kyllä ihmiset joutuvat veroissaan maksamaan ties mitä, vaikka eivät jotain tiettyä palvelua käytäkään. Ajatellaan vaikka moottoriteitä. Jos ei ole autoa, niitä ei käytä, mutta maksumieheksi joutuu kuitenkin. Sama ihan kaiken suhteen mitä verovaroin hoidetaan. Miksi juuri YLE katsotaan joksikin erilliseksi asiaksi tässä yhteiskunnassa?

Entä koulut? Jos omat lapset ovat jo työelämässä, niin miksi minun pitäisi maksaa koululaitoksesta veroja? etc. etc.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Miten puolueiden valvoma media voi olla puolueeton?

Ari Anttila

Ahto, miksi kirjoitat kuin YLE olisi tällä hetkellä puolueeton tai vailla sen omia päämääriä?

Jukka Johansson

Eihän Ahto sellaista väittänytkään.

"Tällä hetkellä Ylen rahoitus perustuu tv-maksuun, jonka suuruuden määrää Suomen hallitus. Lisäksi Ylen toimintaa johtaa hallintoneuvosto, jonka jäsenet nimittää eduskunta puoluepoliittisin perustein. Myös Ylen toimitusjohtajan valinnassa, jonka hallintoneuvosto tekee, on puoluekirjalla ollut perinteisesti suuri merkitys. Se, että eduskunta alkaisi päättää Ylen rahoituksesta valtion budjetin kautta, ei siis muuttaisi mihinkään suuntaan Ylen riippuvuusastetta poliitikoista. Uudistus ainoastaan siirtäisi päätöksenteon yhtä astetta kansanvaltaisempaan suuntaan: hallitukselta eduskunnalle."

- Tuo oli aloituksessa. Missä kohtaa näet väitteen, että YLE olisi tällä hetkellä puolueeton?

Sami Ruuskanen

Otsikko uusiksi: Budjettirahoitus ei auta yhtään mitään. YLE olisi siitä huolimatta aivan yhtä puolueellinen.

Timo Jäntti

En tiedä oliko Ahton tarkoitus kirjoituksessaan kannattaa YLE:n rahoitusta valtion budjetista, mutta mikäli oli, olen samaa mieltä.
Budjettirahoitus on mielestäni selkeästi vaivattomin ja oikeudenmukaisin esitetyistä rahoitusmalleista.

Mitä taas riippumattomuuteen tulee, niin mikä tahansa organisaatio, joka toimii ulkopuolisen rahoituksen turvin, on riippuvainen rahoittajista. Ei mainosrahoitteinen media ole riippumaton, se on riippuvainen mainostajista. On aika vaikea kuvitella Kuningaskuluttajan (aka Kuningasvalittaja) tapaista ohjelmaa MTV3:n tai Nelosen puolelle. Se, haluammeko markkinavoimista vai periaatteessa demokraattisista vaaleista riippuvan yleisradioyhtiön, on pitkälti arvokysymys.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

"Puolueeton" Yle puhuu "Finns Partystä" ja Gaddafi-uutisensa yhteydessä "länsimaisesta imperialismista." Monoa perseeseen koko jengille tällä sekunnilla, sillä säästyy rahaa.

Toimituksen poiminnat

Sivut