Isänmaa ja maailma Isänmaata ja maailmaa käsitteleviä kirjoituksia.

Pride-marssille sananvapautta puolustamaan

  • Piraatti Pridessa 2010. Kuva: Lotta Söderholm.
    Piraatti Pridessa 2010. Kuva: Lotta Söderholm.

Seksuaalivähemmistöjen Pride-tapahtuman kohokohta, mielenilmauskulkue, järjestetään huomenna. Osallistun siihen ensimmäistä kertaa, päämotiivina sananvapauden puolustaminen.

Vuosi sitten kulkuetta kohtaan tehtiin suunniteltu ja poliittisesti motivoitu kaasuisku, josta langetettiin tuomioita pahoinpitelyjen lisäksi poliittisten toimintavapauksien loukkaamisesta. Kyse oli suorasta hyökkäyksestä rauhanomaista mielenilmaisuvapautta vastaan.

Seksuaalivähemmistöjen asemaa puolustavien sananvapauteen on muuallakin Euroopassa kohdistunut vakavia loukkauksia. Viime vuosina Pride-marsseja on kokonaan kielletty ainakin Venäjällä, Unkarissa, Liettuassa ja Latviassa. Väkivaltaisia hyökkäyksiä kulkueita vastaan on tehty ainakin Virossa, Kroatiassa ja Unkarissa.

Suomessa seksuaalivähemmistöjen puolustajien oikeuksia rajoitettiin vielä kymmenisen vuotta sitten lailla. Homoseksuaalisten tekojen laillistamisen yhteydessä vuonna 1971 lakiin säädettiin niin sanottu kehotuskielto, eli kiellettiin homoseksuaalisiin tekoihin kehottaminen. Pykälä kumottiin vasta vuonna 1999.

Kehotuskiellon perusteella ei niinkään annettu tuomiota, mutta sillä oli selkeä pelotevaikutus. Yleisardio jätti kiellon vuoksi lähettämättä 1970- ja 1980-luvuilla homoseksuaalisuutta myönteisesti kuvaavia ohjelmia. Lisäksi poliisi takavarikoi kiellon perusteella mielenosoituskylttejä, ja mielenosoittajia joutui poliisitutkintaan ja syytetyiksikin.

Tervemenoa Pride-kulkueeseen puolustamaan sananvapautta ja siihen kuuluvaa kokoontumisvapautta kaikilta perusteettomilta väkivaltaisilta hyökkäyksiltä, syyllistyivätpä niihin sitten valtio (pakkokeinoja ja rangaistuksia) tai yksittäiset kansalaiset (kuten kaasuisku)!

Piraattipuolueen nuorisojärjestö Piraattinuoret osallistuu myös kulkueeseen. Senaatintorilla voi hyvissä ajoin ennen klo 13:a suunnistaa piraattilippujen luo.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Ilkka Järvelä

Ai sanavapauden puolustaminen? Mitä olen keskusteluja seurannut niin ongelma ei ole siinä etteikö gay-kansalla olisi sananvapautta, hehän jopa käyttävät sitä varsin runsaasti. Vai väittääkö joku muuta?

Käyttäjän ahtoapajalahti kuva
Ahto Apajalahti

Kirjoituksessani luettelen juurikin ongelmia, joita seksuaalivähemmistöjen puolustajat ovat kohdanneet yrittäessään käyttää sananvapauttaan.

Käyttäjän Veli kuva
Veli Karimies

Puhut varmaankin ilmaisunvapaudesta, joka toki on osa yleisesti käsitettävää sananvapautta.

Ilkka Järvelä

Ok. Olet kylläkin useita vuosia myöhässä asiassasi. Voit tietysti korostaa näkökulmaasi ikäänkuin kyseessä olisi joku ongelma homojen sananvapauteen liittyen Suomessa nykyään. En lainkaan epäile etteikö paikallaoleva kuulijakunta olisi vakuuttunut sanoistasi.

Ja jos nettikopiointi ei riitä aiheeksi ja jos tämän hetken ongelmiin teillä ei ole tarjota yhtään mitään niin koita sitten vaikka tuota. Uskoisin että on olemassa myös homopiraatteja, he voisivat varmaankin äänestää sinua jatkossa.

Käyttäjän SunnaSari kuva
Sunna Oksala

Jos sinä haluat sananvapautta puolustaa niin miten se tapahtuu siellä Pride kulkueessa? En käsitä nyt ollenkaan...Homokulkueessa puolustaa sananvapautta ???

Ilkka Järvelä

Pitäisikö meidän Sunna lähteä tuonne paikan päälle kertomaan mielipiteitämme. Kaipa se tuo Ahto puolustelisi siellä sananvapauttamme kun joku homo tulisi huitomaan käsilaukkunsa kanssa?

Käyttäjän SunnaSari kuva
Sunna Oksala

Pitäisi, otetaan Pudasjärveltä mammutti mukaan, sillekkin taideteokselle pakotettiin marimekon housut jalkaan ja penis poistettavaksi. Koska lähettään? Mammuttiriepu, joutui luopumaan sukukalleuksistaan...

Ilkka Järvelä

No milloin sulle sopii. Onko toi Pudasjärven mammutti vähän niinkuin vaakunaleijona Vihreiden puoluetunnuksessa?

a. rahikainen

Kyllä nyt on kova kiima päällä, maikkarikin tuputtaa lesboseksiä koko kansalle (tai no, ~puolelle siitä) oikein ohjeiden kera. (klik)

Please yrittäkään pysyä housuissanne siellä marssilla vaikka kuinka panettaisi. Roger?

Jouko Piho

Apajalahti ei ole marssimassa sananvapauden puolesta, vaan sitä vastaan, että laillisia mielenosoituksia ei häirittäisi väkivaltaisesti.

Samalla marssiessaan Apajalahti antaa myös tukensa homoseksuaalisuudelle.

Käyttäjän SunnaSari kuva
Sunna Oksala

Epäilen että hän haluaa viestittää homoille että kutsukaa mut kaapista ulos...

Käyttäjän ahtoapajalahti kuva
Ahto Apajalahti

Heh, hyvin nousevat peikot luolistaan. Ajatuksenne paistavat rivien välistä.

Ilkka Järvelä

No kerro toki mitä meidän rivien välistä löytyy äläkä vain vihjaile. Osuiko Sunna maaliin vai mitä meinasit?

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Itse tulen marssille, koska vaadin sukupuoli-, lukumäärä- ja uskontoneutraalia avioliittoa. Valtion ei tule määritellä, millaisissa suhteissa ihmiset elävät, eikä jakaa taloudellisia tai muita etuoikeuksia sen mukaan.

Lisäarvona kaikille perskristillisille, puolustan myös vihapuhujien oikeutta vihapuhua. :)

Toimituksen poiminnat

Sivut