Isänmaa ja maailma Isänmaata ja maailmaa käsitteleviä kirjoituksia.

Sinipuna-viher-kristillis-rkp-hallitus?

Vaali-illan iso jytky oli sentään ennustettavampi kuin tämänpäiväinen jytky: perussuomalaiset ei lähdekään hallitukseen!

Kun keskusta on jo hyvin selkeästi kieltäytynyt hallitusyhteistyöstä, ja kolmen perinteisen suuren hallitus olisi muutenkin aika riskaabeli kaikille osanottajillensa, jää käytännössä vain yksi realistinen vaihtoehto, jolla saadaan riittävä enemmistöhallitus.

Siihen tulisivat kokoomus, SDP, vihreät, RKP ja todennäköisesti myös kristilliset. Kristillisten kanssa tällä kokoonpanolla saataisiin 112 paikkaa, ilman heitä 106, joka lienee liian tiukka enemmistö. Nämä puolueet saavat kyllä hallituksen kasaan, mutta uhkaavan hutera siitäkin voisi viidellä puolueella tulla.

On sitten vielä toinenkin, vieläkin hurjempi mahdollisuus: kokoomuksen ja demarien muodostama vähemmistöhallitus, jonka keskeisenä apupuolueena toimisi perussuomalaiset. Perussuomalaisten kannalta ratkaisu olisi ihanteellinen: siinä voisi yhdistää hallitusvaikuttamisen ja oppositioräksytyksen. Perussuomalaiset saattavat myös laskea sen varaan, että sinipuna-viher-kristillis-RKP-hallitus kaatuisi kesken kauden, ja persuille tarjoutuisi uusi tilaisuus hallitusyhteistyöhön sellaisella hetkellä, jolloin ei joutuisi vääntämään niin herkistä EU-asioista kuin nyt.

Selvää on kuitenkin, etteivät kokoomus ja SDP mielellään lähde vähemmistöhallituksen tielle ja ota persuja tukipuolueeksi. Tässä on pienehköillä eduskuntapuolueilla tuhannen taalan paikka kiristää itsensä hallitukseen. Soini pyörittelee nyt Suomen politiikan kuvioita varsin suvereenisti, ja voi olla, että tämäkin sotku sataa perussuomalaisten laariin, elleivät muut puolueet ota asioista jämptiä otetta nopeasti.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän matomaagi kuva
P. G. Wihdinheimo

Vähemmistöhallitus on mielenkiintoinen vaihtoehto, joskin opposition on helppo iskeä siihen. Toivon kuitenkin ettei tuollainen vastakkainasettelu kanna pidemmälle. Käytännössä ulkoministerin paikka siis olisi menossa Tuomiojalle? Voiko olla mahdollista, että Katainen antaisi Urpilaisen nousta pääministeriksi, ja Kokoomus saisi näin ulkoministerin sekä talousministerin salkut?

Olli Pusa

Kyllähän 112 edustajallakin enemmistöhallituksen muodostaa. Se on kuitenkin aika hutera monella tapaa. Kristillisdemokraatit ovat avoimen homovastaisia, vihreillä 30 % kansanedustajista on julkisesti "vähemmistöä".

Samanlaisia jänniteitä löytyy varmaan monista muistakin asioista. Hallituksesta tulee äkkiä ambulanssihallitus, jossa jokainen edustaja kiikutetaan vaikka sairaalasta äänestysnapin ääreen.

Vihreät eivät ole edes selvittäneet, mistä vaalikatastrofi johtui ja lähtisivät heti uudelleen kokoomusvetoiseen hallitukseen? Suurin vuoto heillä taisi käydä vasemmistoliittoon. Entä sitten, kun päätetään taas lisäydinvoimasta? Se tulee taas listalle 4 vuoden aikana.

Kiviniemi on poissa, mutta Kataisen tie taitaa kuitenkin olla kivinen.

Panu Horsmalahti

Hmm, itse lasken, että 44+42+10+9+6 = 111. EDIT: Ainiin, 112 tulisi Ahvenanmaan edustajan lisäyksellä.

Käyttäjän ahtoapajalahti kuva
Ahto Apajalahti

Katainen sitten ilmoittikin haluavansa tällaista hallituspohjaa. Iso kysymys on kyllä vihreiden asema. Hallitus joutunee tulevalla vaalikaudella päättämään niiden kahden ydinreaktorin rakentamisluvista, joille eduskunta viime kaudella antoi myöntävän periaatepäätöksen.

Toimituksen poiminnat

Sivut