Isänmaa ja maailma Isänmaata ja maailmaa käsitteleviä kirjoituksia.

Vasemmisto voitti vaalit

"Perussuomalaiset kilpailee samoista äänestäjistä lähinnä vasemmistoliiton ja vihreiden kanssa."

- Helsingin Sanomat, 17.5.1995

"'Yritys uudella nimellä, mutta samoilla johtajilla on turha.'"

- Savon Sanomat Helsingin Sanomien mukaan, 18.5.1995

Eivät olisi voineet enää enempää mennä pieleen lehtien varhaiset arviot vasta perustetuista Perussuomalaisista. Suomen Kuvalehden selvityksen mukaan vihreistä ja vasemmistoliitosta on vuotanut vain vähän ääniä persuille. Vihreiden suhteen tätä ei ihmettele kukaan, ja vasemmistoliittokin on nykyään vähän eri tavalla profiloitunut kuin vielä tuohon aikaan. Mitä tulee Perussuomalaisiksi muuttuneen SMP:n uuteen yritykseen samoilla johtajilla, Timo Soini ja Raimo Vistbacka olivat johtoportaassa jo vuonna 1995 ja edelleen porskuttavat.

Eduskunnassa on nyt kolme kukin tavallaan vahvistunutta vasemmistopuoluetta. Perussuomalaiset on todellinen uusi työväenpuolue, ja sen 32 vastanneesta kansanedustajasta 29 on vaalikoneen perusteella vasemmalla. Demarit on maisterivasemmisto. Sen onnistui saavuttaa toiseksi eniten kansanedustajapaikkoja, eli vaalit menivät paremmin kuin viime kerralla. Paikkamääräkin putosi kolmesta vanhasta suuresta vähiten. Sitten on vielä vasemmistoliitto, hippivasemmisto. Vaikka se menetti kolme paikkaa, se vahvistui vihreisiin nähden. Voidaan myös puhua torjuntavoitosta, sillä edustajanpaikastaan luopui vapaaehtoisesti suuri määrä puolueen vanhoja konkareita ja ääniharavia. Tähän nähden äänten menetys oli pientä. Puolue sai myös selvän nuorennusleikkauksen ja alkaa päästä eroon vanhojen jäärien taakasta.

Sinipunaniska näyttää hallituskokoonpanona todennäköisimmältä, kuten kaikki ovat arvanneet. Kaksi suurta vasemmistopuoluetta on siis näillä näkymin menossa hallitukseen. Kokoomukselle voi tulla vielä tiukat paikat, jos demarit pitävät punertavamman oppositiolinjansa myös hallitusneuvotteluissa.

Vasemmiston lisäksi vaalivoitto meni arvokonservatiiveille. Todennäköisimmästä hallituskokoonpanosta persut ovat selkeästi konservatiivisia ja kokoomuksessa ja demareissa on suuret konservatiivisiivet vielä senkin jälkeen kun suuri osa niiden saamista äänistä vuoti persuille.

Pysyn edelleen kannassani, että perussuomalaisia äänestettiin pitkälti samoista syistä kuin kansallissosialisteja, eli natseja, 1930-luvun Saksassa. Tämän on oivaltanut minua suurempikin auktoriteetti, valtio-opin professori Jan Sundberg, joka on kirjoitellut natsi-ideologian ja perussuomalaisten ideologian samankaltaisuudesta, ja sittemmin joutunut tyypillisen nettivihan kohteeksi. Harmi ettei ymmärtänyt ajoissa vaihtaa nimeänsä suomenkieliseksi. Ei kuitenkaan ole ihan tyhmä mies, vaan kehotti jo vuonna 2008 ottamaan persut vakavasti.

Minua sangen suuresti harmittaa, ja sydämelleni käy tämä ahdasmielisyyden nousu. Lainsäädäntö tuskin liberalisoituu millään tavalla seuraavan vaalikauden aikana. Toisaalta suurimmalla osalla politiikan aloja mitään suuria muutoksia ei ole odotettavissa. Sama meininki jatkuu, jytkystä huolimatta.

Huoleni kohdistuu lähinnä koulutuspolitiikkaan. Peruskoulu-uudistus kaatui viime vaalikauden lopulla, ja on hyvin todennäköistä, että se nousee uudestaan agendalle tulevalla vaalikaudella. On vaikea uskoa, että Maamme kirja -nostalgiassa elävät persut kokoomuksen ja demarien vastaavien jäärien tuella saisivat aikaan mitään muuta kuin jämähdystä tai taantumusta. Nyt pitäisi saada aikaan todellinen muutos koulumaailmassa. Nippelitiedoista pitäisi siirtyä kokonaisuuksien hallintaan ja kriittiseen ajatteluun. Tällaista uudistusta ei sinipunaniska tee. Lukiolaisten liiton haaveet tietokoneiden käytöstä ylioppilaskirjoituksissa saavat jäädä.

Perussuomalaiset haluavat lisää liikuntaa ja käsitöitä, eikä etiikkaopetuksen painottaminen heille kelpaa. Hassua kyllä, siitä olisi apua niiden käytöshäiriöiden kitkemisessä, joista perussuomalaiset vaaliohjelmassaan valittavat. Kokoomuskin tarjoaa koulutuslinjauksenaan vain liikunnan lisäämistä. SDP:llä ei ilmeisesti edes ollut vaaliohjelmaa, ainakaan sellaista ei löydy mistään. Tiedä sitten heidän tavoitteistaan.

Muita suuria huolenaiheita ovat tietoyhteiskunta-asiat, yksityisyyden suoja ja sananvapaus. Niistä, Piraattipuolueen vaalimenestyksestä ja Jyrki Kasvin putoamisesta kirjoitan hieman myöhemmin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän hanante kuva
Hannu Kärkkäinen

"Pysyn edelleen kannassani, että perussuomalaisia äänestettiin pitkälti samoista syistä kuin kansallissosialisteja, eli natseja, 1930-luvun Saksassa."

Ihan aikuisen oikeasti, mene lääkäriin.

Käyttäjän ahtoapajalahti kuva
Ahto Apajalahti

"Rotuoppi on toki sittemmin jäänyt pois tästä kokonaispaketista, mutta se tuskin oli edes kovin monelle tärkeä peruste äänestää kansallissosialisteja 30-luvulla. Tärkeämpiä syitä olivat varmasti ne, että natsit puolustivat "perinteisiä arvoja", halusivat kohottaa Saksan kansallisylpeyttä, korostivat sotilaallisen puolustuksen aseman vahvistamista ja yleisen järjestyksen turvaamista, ja aikoivat reagoida Saksassa vallinneen etnisen monimuotoisuuden aiheuttamaan hämmennykseen. Kuulostaako tutulta?"

Ihan aikuisten oikeesti, lue historiaa.

Tämä ei tietenkään tarkoita, että persut olisivat aloittamassa sotaa tai kansanmurhaa tai luomassa henkilökulttia. Mutta 40 % saksalaisista ei äänestänyt niiden puolesta, vaikka natseja äänestikin. Persuissa on kyse samasta ideologisesta perheestä, kuin mitä kansallissosialistit edustivat.

Hatikvah The hope

Päätin etten kommentoi yhteenkään persuja puolesta tai vastaan kirjoitukseen mutta on sanottava. Kiitos hyvästä kirjoituksesta. Mukavaa pääsiäistä :)

Tarmo Leinonen

Kun historian opinnot ovat jääneet sinulta väliin niin tässä kertaus:

Natsit lähtivät velkaelvytyslinjalle, joka floppasi. Velat aiottiin maksaa ryöstämällä Neuvostoliitto -> toinen maailmansota.

Juutalaisten ryöstämisen lisäksi keskitysleirejä tarvittiin pitämään kansa kurissa. Sai valita vapaasti, lähteekö keskitysleirille, vai rintamalle.

Onko Guantanamo tarkoitettu terroristeille vai osoittamaan länsimaalaisille valtion mahtia yksittäiselle kansalaiselle?

Käyttäjän ahtoapajalahti kuva
Ahto Apajalahti
Harry Vestbacka

Mitä vaihtoehtoja maataan ja kultuuriaan rakastavalla suomalaisella sitten olisi?

Kun syntyperäinen suomalainen huomaa olevansa kakkosluokan kansalainen turvapaikkaturisteihin verrattuna niin totta hitossa se ainoa mahdollisuus vaikuttaa asioiden kulkuun sataa isänmaata puolustavan puolueen laariin. Se, että uimaahallivuorotkin varataan jo muslimeille on vain jäävuoren huppu tässä "liberaalissa" yhteiskunnassa.

Todella monelle suomalaiselle sana liberaali tarkoittaa kantasuomalaisten rankkaa syrjintää maahanmuutajien eduksi. Ei Halla-aho olisi saanut lähes 15 000 ääntä eikä perussuomalaiset jytkyään, ellei ihmiset näkisi perussuomalaisten esiin tuomia maahanmuuttopoliittisia epäkohtia arjessaan. Kuten esimerkiksi maahanmuutajien määrän rähähtävä kasvu ja sitä mukaa mamujen tekemien rikoksien.

Kouluja käymätönkin peruspera tajuaa, että mamujen elättäminen on pois jostain muusta. Pois hänen omista totutuista etuuksista. Todella moni suomalainen pitää hyvinvointivaltiomme rippeitä oikeutetusti vain suomalaisille kuuluvana etuutena, josta ei jaeta. Suomi ei ole koskaan ollut siirtomaavalta eikä afrikan orjuuttaja, joten suomalaisilla ei ole mitään pienintäkään velvollisuutta toimia afrikan sosiaalitoimistona.

Vihreiden tappio johtuu ennen kaikkea tästä maahanmuutajien ja romanikerjäläisten paapomisesta veronmaksajien kustannuksella. Eli vinkki Vihreille. Jos mielitte kasvattavanne kannatusta Suomessa, kannattaisi puoustaa SUOMALAISTEN asioita. Siis syntyperäisten sellaisten. Liberaalit puunhalaajat ovat tässä maassa pieni vähemmistö. Pitää muistaa, että niillä kaljabaarien kirjoitustaidottomilla perunanenäisillä suomiäijilläkin on äänioikeus ja se on täsmälleen samanarvoinen kuin vihervasemmistolaisen hampunpolttajamaisterin. Ja näitä äijiä on paljon ja heitä ei kiinnosta tuon taivaallista joku "globaali vastuu".

Käyttäjän ahtoapajalahti kuva
Ahto Apajalahti

Tästä huomaa taas, kuinka väärin käytetty sana "liberaalius" on.

En nyt kyllä tiedä, voiko Suomessa puhua maahanmuuttajien määrän räjähtävästä kasvusta. Aika suuri osa maahanmuuttajista on myös ihan tutuista maista, ei Afrikasta. Venäjänkieliset ovat viime vuosien merkittävimmin kasvanut maahanmuuttajaryhmä. Omat käytännön kokemukseni maahanmuuttajista perustuvat paljolti heidän näkemiseensä työnteossa pieniyrityksissä, bussikuskeina, siivoojina, keittiöapulaisina yms. Toki myös rautatieasemalla hengaava sakki on näkyvä, ja ongelmallinen. Tuntuu, että maahanmuuttajavastaisuus on suurinta siellä, missä ei maahanmuuttajia ole nähtykään.

Huoleni kohdistuukin paljolti joidenkin maahanmuuttajaryhmien konservatiivisuuteen. Kaikki muslimitaustaiset maahanmuuttajatyöntekijät joita näkee, ovat miehiä. Naisille riittää kolme K:ta: Kirche, Küche, Kinder - siis kirkko (tai moskeija), keittiö ja kakarat. Kuulemani mukaan monilla maahanmuuttajanuorilla on myös sama vanhemmilta peritty konservatiivinen arvomaailma. Myös uskonnon nousu pelottaa, se on turhan ehdoton ideologia.

Turvapaikan antaminen poliittisista syistä vainotuille on hieno länsimainen perinne, mutta siitä olen samaa mieltä, ettemme voi ottaa muiden maiden ongelmia harteillemme, enkä näe globaalien ongelmien ratkaisemisessa kovin hyväksi vaihtoehdoksi eri kansakuntien hajasijoittamista ympäri maailmaa, kun he eivät itsekään sitä lähtökohtaisesti halua.

Tarmo Leinonen

"Myös uskonnon nousu pelottaa"

Nousuun pitää mennä mukaan ja pitää ymmärtää, mitä uskonnollisuus on.

Naiset kääntyvät buddhalaisiksi, ja maallinen pakanuuskin on nousussa. Aiemmin oli UFOja, nykyään NWOta, singularity-instituuttia ja Zeitgeistia. Ilmastonmuutostakin on paketoitu uskonnolliseen käärepaperiin.

UFOilijat olivat varmaan ensimmäisiä teknopakanoita. Teknopakana on tekniikan hang around-ihminen, joka ei sitten kuitenkaan ymmärrä teknologian vähäistä merkitystä.

NWO ja muut salaliittoteoreetikot motivoituvat uskossaan varmaan jonkinlaisesta narsismista tai hysteriasta. He eivät tiedä mitään tai tunne ketään ja korvaavat tämän tyhjyyden puuhastelemalla "tärkein asioiden" parissa.

Kotirouvat alkoivat kadota länsimaista reaalituntipalkkojen käännyttyä laskuun 1972 USAssa. Kotirouvia siis olisi, jos palkat olisivat parempia. Suomessa rappio alkoi 10-15 vuotta USAn jälkeen, Ruotsissa myöhemmin.

Konservatiivisuus/ taantumuksellisuus on siis rationaalista paremman elämän tavoittelua osalle kansasta.

Uskonto on huonompien aikojen hittituote ja en keksi yhtään varmaa syytä, miksi länsimaiden 30-40 vuotta jatkunut alamäki päättyisi. Hyökyaaltoa ei voi vastustaa, mutta ehkä sillä voi surfata.

Liberaalius-konservatiivius-akselille sijoittumisessa vaikuttaa koulutustausta ja 2. polven maahanmuuttajat eivät ole kovinkaan koulutettuja. Koulutetun ja nuoren äänestäjäkunnan mukana liberaalien käenpoikaseksi on 150 vuoden aikana Suomessa muodostunut elitismi. Nuorsuomalaiset olivat tästä hyvä esimerkki. Ei kannata lähteä samalle umpikujalle.

Liberaalius aatteena on lähtenyt juuri nousukiitoon, koska sille on nyt kunnon vastapaino, jytkyt.

Harry Vestbacka

Apajalahti "Tärkeämpiä syitä olivat varmasti ne, että natsit puolustivat "perinteisiä arvoja", halusivat kohottaa Saksan kansallisylpeyttä, korostivat sotilaallisen puolustuksen aseman vahvistamista ja yleisen järjestyksen turvaamista, ja aikoivat reagoida Saksassa vallinneen etnisen monimuotoisuuden aiheuttamaan hämmennykseen."

Minusta nuo ovat erittäin hyviä arvoja. Tuskin natsit olisivat saaneet omaa jytkyään, jos he olisivat vaaliohjelmassaan sanoneet suoraan passittavansa myös naiset pois työelämästä ja juutalaiset pietarinsa luokse.

Olisiko sitten liberaali vastakohta parempi? Eli puolue joka ajaa perinteisten arvojen tuhoamista, alentavasna kansallisylpeyttä, sotilaallisen puolustuksen heikentämistä, yleisen järjestyksen heitteille jättöä ja olla reagoimatta etnisen monimuotoisuuden aiheuttamiin ongelmiin.

Käyttäjän ahtoapajalahti kuva
Ahto Apajalahti

Ja taas vähän kummallisella tavalla ymmärretty "liberaalius". Liberaalilla tarkoitan sitä, ettei halua rajoittaa kenenkään vapautta muutoin kuin silloin, kun se on välttämätöntä toisten vapauksien suojelemiselle.

Perinteisiä arvoja ei pidä pakottaa niille, jotka eivät halua niitä omaksua. Tämä tarkoittaa sitä, ettei esimerkiksi rajoiteta homojen avioliitto-oikeuksia. Perinteisiä arvoja saa noudattaa vapaaehtoisesti itsekseen, ei pakottaa niitä muille. Sotilaallista puolustusta ei tarvitse liberaalista näkökulmasta heikentää, mutta miehiä syrjivästi koskeva pakkotyö on lopetettava, siis asevelvollisuudesta luovuttava.

j.olavi heikkinen

ei ole vasemmistoliike "hippivasemmisto". vasemmistoliike vain ei onnistunut pääkaupunkikeskeisyyttään keräämään maakuntien äänestäjien ääniä. lapista vielä tennilän luovuttua kenttä jäi kokonaan perussuomalaisille.

vasemmistoliitto ja perussuomalaiset kilpailivat tokikin samoista äänestäjistä, kuten savon sanomat toteaa asiantuntevasti. vasemmistoliiton vaaliohjelma on täysin rakennettu pienituloisten, eläkeläisten, sosiaalisten tulosiirtojen varassa elävien toimeentuloa parantavaksi ja kulttuurimyönteiseksi sekä globaalia solidaarisuutta tunnustavaksi. melko arjentavallisten ihmisten puolueeksi siis vasemmistoliittoa voi kuvailla eikä erityisen "vaihtoehtoiseksi".

koulutuspolitiikka on todella uudistamisen tarpeessa. pakkoruotsi ei kaiketi ole suurin epäkohta, joskin siinäkin pitäisi alkaa käyttää järkeä ja siirtää ruotsin opiskelu vapaaehtoiseksi. sen sijaan peruskoulun pahin ja yhteiskuntaa rasittavin ongelma piilee etenkin poikien luku- ja kirjoitustaidon puutteissa. näillä taidoilla on tarvetta jatko-opiskelujen ohella muussa elämässä, kuten myös median ymmärtämisessä ja maailmakuvan muodostamisessa. peruskouluremontilla on siis suoraan vaikutusta kansalaisten arvovalintoihin ja sivistystasoon sekä puoluekäyttäytymiseen.

mainitsemaasi professoria tai hänen kirjoituksiaa en tunne laisinkaan,- vaikuttaa kyllä olevan jokseenkin pihalla natsimieltymyksineen.

Käyttäjän ahtoapajalahti kuva
Ahto Apajalahti

Enpä usko, että vasemmistoliiton aktiivikunta tästä enää epähippiintyy lähiaikoina.

Olen samaa mieltä poikien luku- ja kirjoitustaito-ongelmien vakavuudesta. Minulla ei ole kyllä mitään yhtä patenttiratkaisua siihen, mutta koko kouluaikani koin, että äidinkielestä oli tehty "tyttöjen aine". Uskon, että moni ymmärtää enemmittä selittelyittäkin mitä tarkoitan.

Käyttäjän ahtoapajalahti kuva
Ahto Apajalahti

http://www.slideshare.net/fredrast/eduskunta-2011-...

Tässä vielä erinomainen yhteenveto tuoreiden kansanedustajien vaalikonevastauksista.

Shemu P

Sinulla on hyvä, analyyttinen tapa kirjoittaa. Tämäkin Puheenvuoro oli kirjoitettu rauhallisella ja kylmän viileällä otteella. Kiihkottoman puolueettomasti ja aina asiallisesti.

Tarmo Leinonen

"Eivät olisi voineet enää enempää mennä pieleen lehtien varhaiset arviot vasta perustetuista Perussuomalaisista"

Se oli silloin. Timo Soini on populisti mikä tarkoittaa mm. sitä, että hän on siirtänyt puheidensa fokusta galluppien mukaan. Vuosituhannen vaihteessa hän oli perustamassa oikeistopopulistista puoluetta, mutta koska politiikan fokus siirtyi konservatiivipopulismiin niin sellainen iso puolue meillä nyt sitten on.

Natsit nousivat rinnan valtaan kommunistien kanssa. Vasemmisto menestyi Suomessakin. Syynä vaalivoittoon Saksassa oli sosiaaliturvan alasajo.

Suomessa vastaavia syitä ovat elinolojen heikentyminen 1970/1980-luvulta saakka ja lama-ajan sateenkaarihallituksen aiheuttama poliittinen jumi, joka purkautui nyt.

PSn propagandakoneisto oli ja on hyvin rasvattu. Moni piraatti uskoo/toistelee vielä tänäkin päivänä niiden juttuja kokemattomuuttaan/ ymmärtämättömyyttään. Ainakin lyhyellä tähtäimellä se sataa PSn laariin. Pitemmästä tähtäimestä on vaikeampi sanoa, tuleeko poliittisen vuoroveden kääntyminen pois PStä hyödyttämään lähinnä PSää olevia eniten.

Toimituksen poiminnat

Sivut