Isänmaa ja maailma Isänmaata ja maailmaa käsitteleviä kirjoituksia.

Piraattipuolue gallupeissa

Piraattipuolue saattaa vaaleissa kahmaista jopa viitisen prosenttia nuorten aikuisten äänistä. TNS Gallupin tutkimuksen mukaan Piraattipuolueen kannatus 18-28-vuotiaiden keskuudessa on 4,5 %. Kouluissa järjestetyissä varjovaaleissa piraatit saavuttivat 5,5 %:n kannatuksen ja olisivat saaneet sen perusteella 12 kansanedustajapaikkaa.

Vasta äänestysiän saavuttaneiden 18-vuotiaiden keskuudessa Piraattipuolue kilpailee 11 %:n kannatuksella kolmanneksi suurimman puolueen paikasta. Piraattipuolue saattaa saada ensiäänestäjistä merkittävän kannattajakunnan, joka vakiintuu äänestämään piraatteja.

Koulujen varjovaaleissa merkillepantavaa oli, että piraateille löytyi melko tasaista kannatusta kaikista vaalipiireistä, joissa piraateilla on ehdokkaita. Korkeimmat prosentit olivat Hämeessä, 8,9 %, ja Uudellamaalla, 8,7 %. Muissa piireissä oltiin 4-7 %:ssa. Tässä on vielä huomionarvoista se, että Piraattipuolue ei saanut juuri lainkaan kutsuja niihin satoihin vaalipaneeleihin, joita varjovaalikouluissa järjestettiin. Jos olisimme päässeet esittäytymään eduskuntapuolueiden tapaan, kannatus olisi varmaankin ollut vielä suurempaa.

Seksuaalivähemmistöjen Qruiser-verkkoyhteisön kyselyssä Piraattipuolueen kannatus oli 2,1 % ja Ranneliike-sivuston nettikyselyssä 4,7 %. Eräällä vertaisverkkosivustolla olevassa vaalikyselyssä Piraattipuolueen kannatus on pyörinyt peräti 20 %:n tienoilla. Kysely ei ole aivan mitätön, sillä vastaajia on useita tuhansia.

Koululaisvaalien kanssa samoja paikkamääriä lupailevat myös leikkimielisemmät kannatusmittaukset. Varjovaalit.fi-sivustolla järjestetty avoin nettiäänestys lupasi piraateille 13 paikkaa. Samaa paikkamäärää lupaili jopa veteraanipoliitikko Pekka Vennamon tikanheittotulos!

Sen sijaan Opiskelija-allianssin ammattikoululaisilla tekemän kyselyn tulos jäi piraattien osalta hämäräksi. Tutkimuksessa on eritelty jopa RKP:n 0,6 %:n kannatus, kun taas kaikki eduskunnan ulkopuoliset puolueet on niputettu 8,0 %:n kannatuksella ryhmään “joku muu”. Todennäköisesti suurin osa tästä kannatuksesta kuuluu piraateille.

Eduskunnan ulkopuolisena puolueena Piraattipuolueelle on herkkua päästä edes joihinkin gallup-laskelmiin mukaan. Perinteisissä kannatusmittauksissa ryhmälle “muut” on povattu varsin vaatimatonta kannatusta, joskin viimeisimmässä kyselyssä lukemat nytkähtivät 0,9 %-yksikköä ylöspäin 1,9 %:iin.

Piraattipuolue on viime viikkoina ollut selkeästi näkyvin eduskunnan ulkopuolinen puolue, joten tuo kasvu voi olla hyvinkin piraateille tulevia ääniä. Lisäksi yllättävä kasvuilmiö voi yllättää myös gallupien tekijät. Vaalituloksen ennustaminen on nyt poikkeuksellisen epävarmaa, sanoo TNS Gallupin toimialajohtaja Juhani Pehkonen.

Kaiken kaikkiaan pinnan alla tuntuu kuplivan. Ne kyselyt, joissa piraatit ovat olleet mukana, tuntuvat ennustavan puolueelle valoisaa tulevaisuutta. Enää ei tarvitse arvuutella kuin muutama päivä. Sunnuntai-iltana todellinen tulos selviää. Äänestää voi enää varsinaisena vaalipäivänä 17.4. kello 9-20 oman asuinpaikan äänestysalueen äänestyspaikassa. Uurnilla tavataan!

 

Ps. Olen Piraattipuolueen ehdokkaana Helsingissä numerolla 168. Minusta saa tykätä. Lisätietoa: http://ahtoapajalahti.fi/vaalit

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

J. Gagarin

Voi pitää paikkansa. 18 - 28 -vuotiaita lienee noin 10% niistä, jotka käyvät äänestämässä, joten 5%:n kannatuksella puolue saisi noin 0,5% äänistä. Ei mahdotonta.

Aku Ankka

Minusta olisi kiva tietää, onko Muutoksella kannatusta, mutta kun mikään mittaaja ei tunnu sitä edes yrittävän mitata. Täytyy panna toivo ihmisten viime hetken heräämiselle ja sen tajuamiselle, että erään toisen puolueen tarjoama "rotesti" onkin huijausta. :(

Erkki Mikkonen

Ajatelkaa, mitkä olisivat olleet pienten puolueiden (Muutos 2011, Piraatit, IPU) mahdollisuudet, jos voimat olisi yhdistetty vaaliliittoihin kaikissa vaalipiireissä. Toivotaan silti parasta mahdollista tulosta näillä palikoilla, joilla mennään. Onneksi Piraatit ja Muutos 2011 ovat kuitenkin Pirkanmaalla vaaliliitossa. Sieltähän voi mennä jopa yksi läpi.

Käyttäjän ahtoapajalahti kuva
Ahto Apajalahti

Olennaisempi kysymys on, miksi piraatit olisivat erityisesti halunneet ipulaisia läpi? Tai edes useimpia muutoslaisia.

Erkki Mikkonen

Sama myös toisin päin, mutta olennaisinta on se, että vaaliliitoilla mahdollisuudet jonkun vaaliliiton ehdokkaan läpimenosta olisivat moninkertaiset. Nyt mahdollisuus saada edustaja on kaikilla puolueilla huomattavasti pienempi. Vaaliliittojen torjuminen Pirkanmaata lukuunottamatta kertoo paljon Piraattien poliittisesta kokemattomuudesta ja idealistisesta uskosta (joka sinänsä ei liene paha asia).

Käyttäjän ahtoapajalahti kuva
Ahto Apajalahti

Mutta jos on vaarana, että saa läpi aivan vääränlaisia ehdokkaita, niin paha mennä vaaliliittoon. Vaaliliitto Pirkanmaalla on hyvä kokeilu, josta olemme saaneet paljolti kielteistä palautetta. Suurelta osin kielteinen palaute perustuu väärinkäsityksiin, mutta se ei paljoa lohduta, jos meiltä menee ääniä sen takia. Sunnuntaina nähdään, millaiseksi äänimäärämme Pirkanmaalla muodostuu.

Vaaliliittojen torjuminen Pirkanmaata lukuunottamatta kertoo terveellisestä varovaisuudesta. Lisäksi meillä on monessa piirissä niin paljon ehdokkaita, ettei kovin mielekästä vaaliliittoa olisi saatu aikaan. Helsingissä ja Uudellamaalla etenkin se olisi ollut aivan mahdotonta, kun saimme omasta takaa kumpaankin vaalipiiriin täydet listat.

Erkki Mikkonen

Entäpä, jos Piraatit eivät saa yhtäkään edustajaa sisään, niin meneehän sinne sittenkin jonkun muun puolueen edustaja. Sensijaan, että pienpuolueet täyttävät listansa 10-50 ääntä saavilla nimettömillä täyte-ehdokkailla, vaaliliitossa kaikilta puolueilta olisi vaalipiirissä se terävin pää tarjolla, esim. 4-5 ehdokasta/puolue ja äänten keskittymä jo sen paremman läpisaantimahdolisuuden takia olisi varmasti ollut suurempi. Valitettavasti ideologiset, imago- tai egoistiset syyt estivät enemmät vaaliliitot. Ainoastaan Muutos 2011 oli valmis vaaliliittoihin, mutta niiden kariutuminen oli muista kiinni. Seuraavissa vaaleissa on vielä se äänikynnys voitettavana. Toivottavasti pienpuolueet edes silloin älyävät muodostaa teknisen, rakenteeltaan SKDL-tyyppisen vaalipuolueen.

Toimituksen poiminnat

Sivut