Isänmaa ja maailma Isänmaata ja maailmaa käsitteleviä kirjoituksia.

Haluaako ehdokkaasi kieltää veden?

Puolet kansanedustajaehdokkaista haluaisi rajoittaa veden saatavuutta ja käyttöä lailla. Tämä ilmenee Sosiaalisesta vaalikoneesta, jossa ehdokkailta kysyttiin tarkoituksellisen harhaanjohtavasti, haluaisivatko he rajoittaa "vuosittain kymmenien ihmisten kuoleman" aiheuttavan "divetymonoksidin" saatavuutta. Vesimolekyyli koostuu kahdesta vety- ja yhdestä happiatomista, joten sen harvoin käytetty tieteellinen nimi olisi divetymonoksidi tai divetyoksidi.

[Tuloksesta on jätetty pois ne puolueet joilla oli alle 10 kysymykseen vastannutta.] Tuloksessa on ilmoitettu myös kaikkien vastanneiden ehdokkaiden ja Facebook-käyttäjien keskiarvot.

Päivitys: Puoluetoveri Mika Letonsaari selvitti asiaa ja totesi, että Sosiaalisen vaalikoneen logiikka ei olekaan piilottaa ne puolueet, joilla on alle 10 vastaajaa, kuten luulin. Letonsaari selvitti vastaukset vihreiden ehdokkaiden osalta yksitellen, ja tulos oli: vihreistä 50 % rajoittaisi veden saatavuutta, vastaajia 24 kpl.

Tilastoa kaunistaa ehdokkaiden osalta lähinnä Piraattipuolueen ehdokkaiden suuri vastausmäärä: 58 piraattiehdokasta vastasi kysymykseen. Piraattipuolue on tässäkin asiassa järkipuolue, kuten sananvapauden, evoluution ja homoavioliittojenkin suhteen. Muutoin tilasto on masentava.

Kysymystä ei nimittäin voi pitää pelkästään viihteellisenä. Tällaiset kysymykset kertovat varmasti jotain ehdokkaiden lähdekritiikin taidoista. Google-haulla sana "divetymonoksidi" tuottaa ensimmäiseksi tulokseksi vedestä kertovan Wikipedia-artikkelin. Toisena tuloksena on divetymonoksidihuijauksesta kertova artikkeli. Ehdokas olisi siis noin kymmenessä sekunnissa voinut selvittää, että kysymyksessä tarkoitettu aine on vesi, mutta suuri osa ei vaivautunut tekemään sitä.

Kolme neljäsosaa kahden eduskuntapuolueen, SDP:n ja kristillisdemokraattien, ehdokkaista on näköjään valmis muodostamaan mielipiteensä ensimmäisen tunnereaktion pohjalta asiaan, josta he eivät tiedä mitään. Tällaisia ihmisiä ei saisi päästää eduskuntaan.

Kysymyksenä oli: "Suomessa on nykyään naurettavan helppoa saada haltuunsa vetyhappoa eli divetymonoksidia, jonka väärinkäyttö aiheuttaa vuosittain useiden kymmenien ihmisten kuoleman. Pitäisikö lakia tiukentaa vetyhapon saatavuuden ja käytön osalta?"

Kysymyksessä olivat vaihtoehtoina "Kyllä", "Ei" ja "Ei mikään annetuista vaihtoehdoista".

 

Ps. Olen Piraattipuolueen ehdokkaana Helsingissä numerolla 168. Minusta saa tykätä. Lisätietoa: http://ahtoapajalahti.fi/vaalit

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (33 kommenttia)

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Riemastuttava esimerkki siitä, miten käy kun ei osaa käyttää hakukoneita:)

Käyttäjän Tronic kuva
Lasse Kärkkäinen

Ikävä kyllä, samanlainen käytös näkyy ihan todellisessakin politiikassa. Ei tarvita kuin esitys siitä, miten jotain tulisi kieltää, niin nykyisessä konservatiivien kyllästämässä eduskunnassa siihen ollaan kyllä valmiita. Mikäli tällainen kehitys ei miellytä, kannattaa sunnuntaina käydä äänestämässä piraattia.

Käyttäjän ahtoapajalahti kuva
Ahto Apajalahti

Jep. Eduskuntaan kaivattaisiin kipeästi enemmän ihmisiä, jotka osaavat suhtautua kriittisesti myös OMAAN ajatteluunsa.

Shemu P

Hyvä esimerkki siitä, miten vähän moni kansanedustajaehdokas viitsii ottaa selvää asioista, mistä hänen pitäisi päättää. Pinnat Piraateille tästä!

Käyttäjän weareallafricans kuva
Niklas Bergman

Ahto, tämän täytyy olla päivän paras!:)

tapio oksanen

Itse olen veden saatavuuden rajoittamisen kannalla ehdottomasti. Vaikka Piraattien mielestä sitä voi lorotella kuinka tahtoo, niin makea vesi loppuu, ellei sen anniskelua rajoiteta.

Käyttäjän JaniRantala kuva
Jani Rantala

Jotenkin mulla on sellainen tunne että esit tämän väitteen tosissasi.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Kiitos tästä, aivan loistava! Kirjoitit jo aiemmin niin hyvin Persuista ja kansallissosialismista, että kävin äänestämässä sinua eilen.

Käyttäjän Wexi kuva
Veikko Skurnik

Juu eihän asioista selvää kannata ottaa =) Eivät kehtaa myöntää että ovat pihalla ku lumiukot...

Käyttäjän ahtoapajalahti kuva
Ahto Apajalahti

Jouduin hieman päivittämään kirjoitusta. Selkeästikään Sosiaalisen vaalikoneen logiikka ei aivan ole auennut minulle.

Ihmettelin, kun vastaustilastoja tähän kysymykseen ei ollut lainkaan joidenkin puolueiden kohdalla, esimerkiksi kokoomus puuttui. Kävin sitten läpi kokoomuksen ehdokkaat yksitellen, heistä yhdeksän oli vastannut tähän kysymykseen. Vedin tästä hätäisen johtopäätöksen että raja on varmaan 10 vastaajaa, mutta tässä onkin aivan joku muu logiikka näköjään.

Käyttäjän piraattituomas kuva
Tuomas Santakallio

Haha! Eikö tämän pitänyt alunperin olla vitsi, koska kaikkihan muistavat divetymonoksidi -pilan? eikö niin? eihän? Oikeasti?

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Hyvä tempaus todellakin.
Miten Kokoomuksen ehdokkaat vastasivat?

Käyttäjän ahtoapajalahti kuva
Ahto Apajalahti

Vastanneita oli vain yhdeksän, enkä säilyttänyt tietoa asiasta. Muistaakseni kolme oli vastannut "kyllä".

Käyttäjän mattieskelinen kuva
Matti Eskelinen

Itse koetin koota omaan aikaisempaan blogahdukseeni samanlaista tilastoa, mutta luovutin juuri näiden omituisuuksien takia. Hieno suoritus saada nuo tiedot ulos!

Janne Kotilainen

Jee! Varmasti äänestän ihmistä nyt kun hän on todistanut osaavansa käyttää googlea!

Touko Apajalahti

Ainakin yhden vihreissä "kyllä" vastanneen kommentti antaa ymmärtää, että tämä kompa on silti hiffattu:

"Kyllä, ehdottomasti! Etenkin Kollajan ja Vuotoksen valjastaminen vesivoiman tuotantoon täytyy estää. Samatenkin on estettävä hanke valjastaa pikku joet ja purot sähköä tuottamaan, varsinkin kun niiden tuotantominimi sattuu juuri siihen aikaan, jolloin sähkönkulutus on huimimillaan. Estäkäämme tammukan elinympäristöjen tuhoaminen!"

Käyttäjän ahtoapajalahti kuva
Ahto Apajalahti

Kyllä, varmaan näitä yksittäisiä läppävastauksia löytyy muistakin puolueista. Ne tuskin kuitenkaan vaikuttavat merkittävästi puolueiden keskinäiseen järjestykseen.

Käyttäjän Ruuhijarvi kuva
Tuomas Ruuhijärvi

Jos nyt sallitaan vetyhappo, niin seuraavaksi sallitaan kannabispiikit ja pian raiskaukset!

;P

Joo, olisihan se jonkinasteinen lähdekritiikki suotavaa.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Teknoraveissa on käynyt usein niin, että tuntikausien tanssin jälkeen huumeen päihdyttämä nuori on kuivunut, ja hän rynnännyt juomaan vettä liian suuren määrän, aivot ovat turvonneet, ja nuori on kuollut vesimyrkytykseen.

Olisi parempi sanoa, että divetymonoksidin satavuutta tulee rajoittaa, jos siihen ei ole lisätty riittävästi elektrolyytteja, jota tekevät sen nauttimisesta turvallista. Siis mineraalivettä.
http://ravitsemustiede.hpage.us/vesi_58182577.html

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Kyllä divetymonoksidi on oikeasti todella vaarallista ja pitäisi kieltää. Ihminen ei sitä tarvitse. Se on kuitenkin niin pahasti riippuvuutta aiheuttava huume, että ihmiset yleensä kuolevat, jos he eivät sitä saa. Se on vieläpä paljon pahempi huume kuin hiilihydraatit, rasvat ja proteiinit, joita ilman narkomaanit voivat elää jopa viikkoja. Tästä huumekierteestä on todella vaikea päästä eroon, koska narkkariäidit juottavat vetyhappoa lapsilleenkin kiinteään huumeeseen liuotettuna. Huumeen vaikutus ruumiiseen on niin vakava, että pitkään huumeita käyttäneiden narkkariäitien ruumiskin on alkanut erittää tätä huumelientä, jota he antavat lapsilleen. Valtiolla ei ole ollut mitään halua tehdä mitään tämän huumeen jakelun lopettamiseksi, koska sillä saadaan pidettyä ihmiset kurissa. Lisäksi useimmat kansanedustajatkin ovat narkomaaneja. Ei ole ihme, että monissa kaupungeissa kunnat hoitavat huumeen puhdistamista ja jakelua koteihin. Lisäksi huume on valtava kansainvälinen bisnes. Perussuomalaisistakaan on turha etsiä pelastajaa, koska heidän johtajansa kannattaa, että sylilapset ja keskenmenojen sikiöt upotetaan "pyhänä" pidettyyn muunnelmahuumeseen. Ei kannata unohtaa, että katolinen kirkko levittää myös homokaasua huoneilmaan sähköpistokkeiden kautta.

Samuel Virkiö

Tuleeko tuota homokaasua enemmän, jos käyttää vihreää sähköä?

Samuel Virkiö

Kyllä divetymonoksidi on turvallista kunhan sitä on laimennettu riitävästi etanolilla.

Pasi Tervonen

Kyseinen Sosiaalinen vaalikone on vain täysin turha sen pienen ehdokasmäärän takia. Vain noin kolmannes kaikista ehdokkaista on käynyt vastaamassa palveluun ja vastanneet ovat pääasiassa pienpuolueiden ehdokkaita tai suurien puolueiden nollatauluja, joita ei mitään realistisia mahdollisuuksia valituksi tulemiseen ole.

Käyttäjän anttitee kuva
Antti Tulonen

"Haluaako ehdokkaasi kieltää veden?"

En tiedä, kun sellaista ei ole missään kysytty. Kysehän oli vain rajoittamisesta.

Käyttäjän ahtoapajalahti kuva
Ahto Apajalahti

Aivan, mutta siitä ei saa yhtä seksikästä otsikkoa.

Juuso Alasuutari

Käsittääkseni myös homeopatia-kultti on jollain tavalla sekaantunut divetymonoksidin levitykseen.

Tatu Chanth

"Ahto Apajalahti
Aivan, mutta siitä ei saa yhtä seksikästä otsikkoa."

Mielenkiintoinen kannanotto.. Ei asiaa, vaan klikkejä.

Ja tuo vaalikone oli kyllä turha. Kuten suurin osa. Kuinka moneen vaalikoneeseen Ahto on käynyt kliksuttelemassa vastauksensa ja kuinka moneen muuhun tilaisuuteen tullus osallistuttua? Oletko aivan varma, että virheklikkejä ei ole tullut ja jokainen asia, mihin olet vastannut, olet tutkinut taustat, vai oletko vastannut rehellisesti, ettet tiedä, jos et jostain tiedä?

Käyttäjän Ruuhijarvi kuva
Tuomas Ruuhijärvi

Itse asiassa sosiaalinen vaalikone tuntui kysymystensä puolesta olevan melkein laadukkain kaikista vaalikoneista. Jossain Iltalehden ja muiden vaalikoneissa oltiin kaikki kysymykset muotoiltu vain "Saako tämän vastauksista mielenkiintoisia otsikoita" mielessä.

Käyttäjän ahtoapajalahti kuva
Ahto Apajalahti

Otsikossa voi ottaa vähän vapauksia, kunhan sisältö on asiaa.

Virheklikkejä on ehkä voinut sattua, mutta niitä tuskin sattuu kovin monelle ehdokkaalle saman kysymyksen kohdalla, joten niillä ei ole olennaista vaikutusta.

Ja kyllä, olen tietenkin vastannut rehellisesti etten tiedä, jos en tiedä.

Käyttäjän mikkolahti kuva
Mikko Lahti

Eräs asiaan perehtynyt nettikirjoittaja ilmaisi kantansa näin:

Divetymonoksidista:

-tärkeä kemian teollisuuden liuotin ja puhdistusaine
-fluori syttyy siinä palamaan
-sen liika-annostuksena nauttimisen tiedetään aiheuttaneen joitain aivoödeema-kuolemantapauksia
-sen hajotessa syntyy räjähdyskaasua, näin voi tapahtua esim. sähkölaitteissa kuten akuissa. Tiedetään aiheuttaneen onnettomuuksia, jopa kuolemantapauksia
-voi räjähtää kaliumin ja natriumin kanssa
-siinä olevan neutroneja sisältävän isotoopin ansiosta siitä on erotettavissa sekä vetypommin raaka-ainetta että myöskin Candu-ydinreaktorin hidastinta.
-se koostuu vedysta ja hapesta.
-kemiallisia nimiä ovat esim. divetymonoksidi ja dihydromonoksidi.
-sen erotuslaitoksia tiedetään olevan mm. joissain Arabimaissa
-joitain vihanneksia, puutarhamansikoita ja kasvihuonekasvatettuja tuotteita tiedetään ruiskutetun jopa viikoittain tällä aineella
-aineen äkillinen hengittäminen yli kahden minuutin ajan on yksi yleisimpiä kuolinsyitä varsinkin kesäisissä olosuhteissa

Yleensä vedotaan siihen, että esim. Yhdysvaltain terveysviranomaiset tai toksikologit eivät ole ottaneet ainetta karsinogeenisten tai toksisten aineiden luetteloon, niin nykyisin on aktiivisten ja huolestuneiden kansalaisten toimesta kaivettu paljon lisätietoa tästä uudesta uhasta:

http://www.dhmo.org/facts.html

http://www.dhmo.org

"Piraattipuolue on tässäkin asiassa järkipuolue, kuten sananvapauden, evoluution ja homoavioliittojenkin suhteen. Muutoin tilasto on masentava."

Muuten olen sitä mieltä että Karthagoa ei tarvitse hävittää. Mutta piraattipuolue näyttää omaan vahäiseen lilliputtijärkeensä ja voimaansa ihastuneelta juppijumalattomien porukalta. Ulkokultaisessa syntieksymyksessään se rikkoo erityisesti Herramme 1. käskyä:"Minä olen Herra,sinun Jumalasi,älä pidä muita jumalia" vastaan.

Sinun ulkokultainen juppi, tuleekin tehdä parannus valheellisesta syntielämästäsi.Erityisesti siksi, että pelastuisit helvetistä,ks. Ilm. 20:11-15. Että Jeesuksen antama uusi ihana elämä, tulevaisuus ja toivo syntyisivät sieluusi nykyisen rauhattomuuden ja harmaan tarkoituksettomuuden sijaan.

http://mlahti.blogspot.com/2007/12/onnellinen-tule...

"Sillä jumalattomilla ei ole rauhaa,"sanoo Herra.

Mikko Lahti
saarnaaja
http://www.pp.kpnet.fi/mila

Juuso Alasuutari

Vau, propsit kirjoituksesta josta minäkään en erota missä rölli alkaa ja pikku-kakkonen loppuu.

Toimituksen poiminnat

Sivut