Isänmaa ja maailma Isänmaata ja maailmaa käsitteleviä kirjoituksia.

Nuoret pohtivat: SDP vai piraatit?

Piraattipuolue kilpailee 18-28-vuotiaiden äänestäjien keskuudessa suosiosta SDP:n kanssa.

Allianssi ry:n TNS Gallupilla teettämästä tutkimuksesta selviää, että Piraattipuoluetta kannattaa 4,5 % niistä 18-28-vuotiaista, jotka osasivat ja halusivat kertoa puoluekantansa. * SDP:n kannatus samassa ikäryhmässä on kesimäärin 6,5 %. Piraattipuolueen kannatus 18-vuotiaden keskuudessa on peräti 11 %, mikä tarkoittaa, että Piraattipuolue kilpailee kolmanneksi suosituimman puolueen paikasta vasemmistoliiton ja perussuomalaisten kanssa. SDP:n kannatus jää tässä ikäryhmässä 2 %:iin.

Piraattipuolue on paitsi selkeästi suosituin eduskunnan ulkopuolinen puolue nuorten aikuisten keskuudessa, myös kilpailee suosiosta useiden perinteisten eduskuntapuolueiden kanssa ja monessa kohtaa ohittaakin monien suosion. Kristillisdemokraatit ja RKP jäävät kannatuksessa piraattien 4,5 %:n taakse 3 ja 2 %:iin.

Tämä tulos osoittaa, että monien vanhojen puolueiden kannattaisi ottaa Piraattipuolueen ajamat asiat vakavasti, jos haluavat jatkossakin saada nuoria äänestäjiä. Piraattipuolueen tulevaisuus näyttää valoisalta, toisin kuin esimerkiksi SDP:n.

Esimerkki Piraattipuolueen suosiosta nuorten keskuudessa saatiin myös Jämsän lukiossa järjestetyissä varjovaaleissa, joissa Piraattipuolue oli puolueista suosituin. Ääniharava oli keski-suomalainen piraattiehdokas Dorrit Näsi.

Mikään eduskuntapuolueista ei ole vielä selkeästi profiloitunut sananvapautta ja yksityisyyttä puolustavaksi ja avointa tietoyhteiskuntaa ajavaksi puolueeksi. Vihreät tosin on menossa vähän sinne päin tuoreessa tietoyhteiskuntaohjelmassaan, joka on yksityisyyden suojan ja sananvapauden osalta varsin myönteistä luettavaa. Valitettavasti ohjelman toteuttamista rasittaa puolueen kulttuuri- ja kukkahattusiiven suuri vaikutus. Tuota siipeä edustaa arviolta 40 % puolueessa aktiivisesti vaikuttavista, päätellen siitä, että tuo määrä vihreiden eduskuntavaaliehdokkaista vastustaa säännönmukaisesti sananvapautta.

Vihreät on toki sentään edellä keskustaa, jonka vuoteen 2020 ulottuvasta suuresta tavoiteohjelmasta ei löydy tietoyhteiskunta-asioita lainkaan. Ei sen puoleen, ei sieltä kyllä löydä kaiken diibadaaban seasta oikein mitään selkeitä tavoitteitakaan.

Piraattipuolue on edelleen ainoa puolue, joka selkeästi kannattaa yhteiskuntaa, jossa tieto liikkuu vapaasti tekijänoikeuksien, patenttien ja yrityssalaisuuksien turhia estelemättä, jossa sananvapautta ja yksityisyyden suojaa kunnioitetaan, ja jossa päätöksenteon suljetut ovet avataan. Meiltä löytyy myös paljon kaikin puolin vapaamielisiä ehdokkaita. Ennakkoäänestys on käynnissä.* = Tutkimuksessa "en osaa sanoa" ja "en halua sanoa" -vastaajia oli huomattavan paljon. Poistin laskelmasta "en osaa sanoa" ja "en halua sanoa" vastanneet, ja laskin suhteellisen kannatuksen niiden keskuudessa, jotka ylipäänsä osasivat ja halusivat sanoa puoluekantansa. Näin saatiin kannatuslukemat, jotka ovat verrannollisia tavanomaisten puoluegallupien tulosten kanssa.

Lähteet:
http://www.alli.fi/sitenews/view/-/nid/814/ngid/40
http://www.alli.fi/binary/file/-/id/661/fid/1044/
http://www.alli.fi/binary/file/-/id/661/fid/1049/

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Erkki Mikkonen

Pelkäänpä, että Piraattipuolueen kannattajat ovat pääasiassa persukset ruvella tietokoneen äärellä istuvia nörttejä, jotka eivät jaksa hakeutua äänestyspaikalle äänestämään, kun sitä ei voi tehdä mukavasti koneen ääressä. Toivottavasti olen väärässä.

Käyttäjän petrilagus kuva
Petri Lagus

Taitaa suurin osa kansasta istua netissä iästä riippumatta. Tietotekniikka on sosiaalisen median ja tiedon välittämisen väline joka tuo demokratiaa kotisohvalta kännykkään.

Piraateista löytyy kaikki ikäluokat. Minulla on kannattajia alaikäisistä yli 80 vuotiaisiin jotka tietävät, että politiikka on yhteisten asioiden hoitamista ilman aatteellisuuksien rajoituksia.

Tietoyhteiskunta ei ole jonkun värinen :)

Käyttäjän iikkasalmela kuva
Iikka Salmela

Piraattipuolue saattaa saada ääniä myös niiltä, jotka tahtovat herättää keskustelua tietoyhteiskunnan aiheista; vaikka piraatit eivät edustajia saisikaan, on kissa nostettu pöydälle.

Heikki Knookala

herranjumala piraatit tietenkin jos vaihtoehdot on tossa....demarithan on saanut maata parantaa vaikka kuinka kauan ja mitään hyvää ei ole jäljellä ...sitäpaitsi oikeasti ne (nuoret)haluaa muutosta eli muutos2011.fi on ratkaisu koko maailman ongelmiin.

Käyttäjän JoannaKurki kuva
Joanna Kurki

Muutoksella on vielä tuossa linkitetyn Allianssin teettämän Gallupin mukaan kirittävää, siis heidän kannatuksensa oli vain joku 30-40% Piraattien luvuista.

Saman tapaista viittaisi myös vaikkapa http://www.varjovaalit.fi/tulokset.htm

Markus Lehtipuu

Piraateille toivon edustajia monista vaalipiireistä. Ehdokkaita on paljon, joten yhteisäänikertymä voi saada läpi useitakin edustajia.

Piraattien kannattaa valmistautua yhteistyöhön muiden nousevien puolueiden kanssa. Jos vaaleissa tulee jättiyllätyksiä, voi koko pakka mennä kerralla uusiksi. Silloin yhteistyökyky avaa tien jopa hallitustehtäviin.

Toisaalta Suomessa puolueuskollisuus on tähän asti pitänyt rajat erittäin korkeina. Nyt kuitenkin on havaittavissa isoja mannerlaattojen siirtymiä, joiden ansiosta voidaan edelleen teoretisoida isoilla muutoksilla.

Vielä 10 päivää teoretisointia, sitten ilmoitetaan tulos.

Käyttäjän veikkonen kuva
Veikko Sorvaniemi

Piraatit osaavat puolueista selkeästi parhaisten käyttää sosiaalista mediaa. Jos he saavat aktivoitua kannattajansa äänestämään niin menestys on mahdollista.

Käyttäjän Poika kuva
poika heinänen

Hedelmällinen narttu on, jämpti näin.

Toimituksen poiminnat

Sivut