Isänmaa ja maailma Isänmaata ja maailmaa käsitteleviä kirjoituksia.

Piraatit ja vihreät homojen ystäviä

Älä äänestä homofobiaa eduskuntaan! -kampanja kertoo MTV3:n vaalikoneen perusteella homojen ystävät. Kampanjan sivuilla on pistetty homoavioliittojen kannattajat ja vastustajat järjestykseen sen perusteella, kuinka paljon eri mieltä tai samaa mieltä ehdokkaat ovat olleet väitten "homo- ja lesboparien tulee saada oikeus nk. sukupuolineutraaliin avioliittoon" kanssa. Eniten eri mieltä olevat ovat saaneet nimensä viereen viisi surullista homofobista hymiötä :( ja eniten samaa mieltä olevat puolestaan viisi iloista homoystävällistä hymiötä :).

Kaavio puolueista järjestettynä sen mukaan, mistä löytyy eniten viiden hymynaaman homoystävällisiä suhteessa MTV3:n vaalikoneeseen vastanneiden ehdokkaiden määrään, näyttää tällaiselta:

Kaaviosta on jätetty pois ne puolueet, joilla oli alle 10 MTV3:n vaalikoneeseen vastannutta ehdokasta.

Vihreiden ehdokkaiden sijoittuminen tilaston kärkeen ei lainkaan yllättänyt minua, kuten ei myöskään se, että edustamani Piraattipuolue on heti kakkosena järkipuolueiden joukossa - aivan kuten sananvapauden ja evoluutio-opetuksen suhteen.

Tilasto paljastaa karulla tavalla, että vaikka kokoomuksen virallinen kanta on homoavioliittoja puoltava, eivät puolueen ehdokkaat ole täysillä mukana. Vain vaivaiset 14 % kokoomuksen ehdokkaista sai täydet viisi hymynaamaa.Sama koskee lievemmässä määrin myös demareita: puolueella on homoavioliittoja puoltava kanta, mutta vain 38 % ehdokkaista tukee sitä täysin rinnoin.

Neljän suurinta gallup-kannatusta nauttivan puolueen ehdokkaista vain vähemmistö kannattaa täysillä homoavioliittoja. En uskalla ennustaa sukupuolineutraalille avioliitolle kovin ruusuista tulevaisuutta seuraavalla vaalikaudella. Se on sääli, sillä homoavioliittoja koskevassa keskustelussa on vain yksi aikuinen osapuoli.

Homoliittoasia ei kertakaikkiaan ole "vapaamielisten" ja "ahdasmielisten" välinen kiistakysymys, vaan aikuisten ja kakaroiden välinen. Oli aikuinen homoseksin esteettisyydestä, homouden luonnollisuudesta tai homojen henkilökohtaisista ominaisuuksista mitä mieltä tahansa, hän ymmärtää, ettei homojen elämää ole mitään järkevää syytä vaikeuttaa.

Homoliittojen vastustaminen ei ole aikuismaista käytöstä, vaan kakaramaista kiukuttelua. "Homot on niinku yäk" tai "mä en tykkää homoavioliitoista ni sitä ei pidä sallia" eivät ole aikuismaisia perusteluja. "Jumala ei tykkää" on tässä yhtä kakaramainen perustelu kuin "mä en tykkää", koska Jumalaa ei ole todistettavasti olemassa muualla kuin tiettyjen ihmisten subjektiivisessa todellisuudessa. Jumala voi sanoa kenelle tahansa mitä tahansa, eikä se, jolle Jumala "puhuu", kykene todistamaan sitä objektiivisesti muille. Siksi Jumalan oletettu tahto ei ole yhteiskunnallisessa keskustelussa yhtään parempi argumentti kuin "mä en tykkää".

Ainakin puoleista, myös eduskuntapuolueista, löytyy eroja.

Tilaston virhemahdollisuudet

Tilaston metodologiasta on vielä sanottava pari asiaa. Ainakin Piraattipuolueen helsinkiläinen ehdokas Len Merikanto on merkitty homofoobikoksi, vaikka hän on allekirjoittanut homoavioliittoja puoltavan Piraattipuolueen ehdokkaiden julkilausuman. Asiaa on selvitetty, ja kyse on ollut teknisestä ongelmasta MTV3:n vaalikoneessa. En kuitenkaan korjannut tätä virhettä, koska muidenkin puolueiden kohdalla voi olla vastaavia virheitä, joista en ole tietoinen.

Toinen tilastoa mahdollisesti vääristävä asia voi olla se, että jotkut ovat ymmärtäneet kysymyksen väärin ja luulleet vastustavansa nimenomaan kirkollisia homoavioliittoja, eivät homoavioliittoja ylipäänsä. Monet homoavioliittoja kannattavat näet antaisivat kuitenkin kirkolle vapauden kieltäytyä järjestämästä homopareille vihkiseremonioita.

Näiden virheiden huomioonottaminen tuskin kuitenkaan muuttaisi puolueiden järjestystä taulukossa merkittävästi.

Lähde

Älä äänestä homofobiaa eduskuntaan! -kampanjan verkkosivut

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän topiassalonen kuva
Topias Salonen

"Homoliittojen vastustaminen ei ole aikuismaista käytöstä, vaan kakaramaista kiukuttelua. 'Homot on niinku yäk' tai 'mä en tykkää homoavioliitoista ni sitä ei pidä sallia' eivät ole aikuismaisia perusteluja."

Mielestäni tuo rinnastuu aika hyvin siihen, kun lapset ensimmäisiä kertoja tajuavat vanhempiensa myös olevan seksuaalisia olentoja ja harrastavan seksiä. Monille lapsille tulee sellainen "hyi yökkistä" -reaktio. Vielä aikuisenakin monet kuullessaan vanhempien seksielämästä ovat silleen "mutsi hei pliis, en haluu kuulla".

Kyse on monesti siis siitä, että törmää seksuaalisuuteen sellaisessa yhteydessä, jota on tottunut pitämään epäseksuaalisena, ja siitä syntyy sitten tuollaisia irrationaalisia tunteita. Valitettavan usein monet sitten yrittävät perustella näiden irrationaalisten tunteiden olemassaolon jollain seulan lailla vuotavalla perustelulla "luonnollisuudesta" ja tehdä yhteiskunnallisia johtopäätöksiä, vaikka loppujen lopuksi kyse on vain irrationaalisesta tunteesta.

Shemu P

Vastaukset samaan kysymykseen viiden ja kymmenen vuoden päästä ovat lähes kaikilla puolueilla korkeammat, kuin nyt. Toki osa puolueista on jo kadonnut kartalta tai jakaantunut osiin, uusiakin voi olla joukossa, mutta keskimääräinen kanta on varmasti nouseva. Hyvä niin.

Markus Lehtipuu

Ensinnäkin homoja kohdellaan tutkimuksessa objekteina, eli osoitetaan sormella.

Toiseksi homojen preferenssit eivät mitenkään ole sukupuolineutraaleja, vaan homomiehet nimenomaan vaatii äijän.

Käyttäjän JoannaKurki kuva
Joanna Kurki

Täytyy tunnustaa että olen Piraattien osalta osin yllättynyt että prosenttiosuus on pienempi kuin vihreissä.

Tosaalta, koska tämä(kään) asia ei Piraateille ole mikään sitova puolueohjelmavaatimus, on luultavaa että Piraattien ehdokkaat uskaltavat tuoda oman näkemyksensä ja vakaumuksensa esille avoimemmin kuin vihreät.

Vihreissä kun tunnetusti on hyvin hankalaa olla eri mieltä virallisen konsensuksen kanssa jos aikoo jatkaa mukana sisäringissä.

Touko Apajalahti

Tunnetusti on helppoa kirjoittaa "tunnetusti".

S S

Kolmaskin virhemahdollisuus on olemassa, mutta te ette näe sitä, eikä homofobia.fi -sivustokaan: edustajat, jotka haluavat eroon koko avioliitosta ja sen valtiollisesta ja kirkollisesta säätelystä. Kukin solmikoot mitä tahansa liittoja kenen tahansa aikuisen tai vaikka useamman tai sitten vaikka hauvelin kanssa (pysyy ainakin uskollisena).

Tällaista henkeä on ollut SKP:ssä ja sen takana olen ainakin minä Helsingissä, numerolla 48 Stacy Siivonen. Koska ensisijaisena tavoitteena minulla on avioliiton (valtiollisen säätelyn) hävittäminen, niin minulla oli vain yksi hymiö. Jos kysymys on kannatatko nykymenoa vai yleistä avioliittoa, niin silloin olen täysillä tukemassa yleistä avioliittoa.

Queer-ehdokkaana minulla on kutina siitä, että avioliittokysymys koskee vain varakkaita hlbt-ihmisiä ja tarkoitus on hlb-ihmisten assimiloituminen erittäin vanhanaikaiseen ja mädäntyneeseen instituutioon kun taas oikea aihe on gentrifikaatio, mihin kuuluu dark-roomien hävittäminen, Yrjönkadun uimahallin saunakytät ja kaupungin ainoan homofobiasta, rasismista, seksismistä ja uskonnosta vapaan tilan tuhoamisyritykset. Heteroiden apinoimisen sijasta meidän pitää pysyä ylpeästi omana porukkanaan.

Käyttäjän OlliH kuva
Olli Heikkilä

Itse taidan olla se tilastojen "rumentaja". Peruste on yksinkertaisesti se, että Kirkon määrääminen vihkimään samaa sukupuolta olevia avioliittoon rikkoisi perustuslaillista uskonnonvapautta.

Valtiollisella päätöksenteolla ei tulisi päättää uskonnollisista sakramenteista, tai uskontojen sisäisestä arvomaailmasta.

Minua on kritisoitu myös siitä, että en ole vaalikonevastauksissa kannattanut samaa sukupuolta olevien parien adoptio-oikeutta. Mielestäni kenellekään ei pidä myöntää adoptio-oikeutta sen perusteella, että henkilö on avioliitossa/rekisteröidyssä parisuhteessa samaa sukupuolta olevan henkilön kanssa. Myöntäisittekö itse Jammu-Sedälle adoptio-oikeuden, jos hän menisi avioliittoon samaa sukupuolta olevan henkilön kanssa?

Huonot vaalikonekysymykset ovat kiusallinen ongelma, kun jotkut vastaavat eksaktisti siihen mitä kysytään, ja toiset vastaavat sen mukaan että mihin yhteiskunnalliseen kysymykseen kuvittelevat tässä kysyttävän kantaa.

Enni Kulovaara

Hmm.

"Itse taidan olla se tilastojen "rumentaja". Peruste on yksinkertaisesti se, että Kirkon määrääminen vihkimään samaa sukupuolta olevia avioliittoon rikkoisi perustuslaillista uskonnonvapautta."

- Uskonnollisilta yhteisöoltä vihkioikeus pois ja vain maitraattivihkimys lailliseksi. Se on siinä.

"Valtiollisella päätöksenteolla ei tulisi päättää uskonnollisista sakramenteista, tai uskontojen sisäisestä arvomaailmasta."

- Avioliitto ei ole ev.lut.kirkossa sakramentti.

"Minua on kritisoitu myös siitä, että en ole vaalikonevastauksissa kannattanut samaa sukupuolta olevien parien adoptio-oikeutta. Mielestäni kenellekään ei pidä myöntää adoptio-oikeutta sen perusteella, että henkilö on avioliitossa/rekisteröidyssä parisuhteessa samaa sukupuolta olevan henkilön kanssa. Myöntäisittekö itse Jammu-Sedälle adoptio-oikeuden, jos hän menisi avioliittoon samaa sukupuolta olevan henkilön kanssa?"

- Törkeä heitto.

Käyttäjän OlliH kuva
Olli Heikkilä

Ok. En ole teologi. Kirkollinen vihkiminen ei tosiaan ole sakramentti, mutta kyseessä lienee kuitenkin kirkollinen toimitus, jonkä sisältöä ei pitäisi valtionhallinnon määrätä ja määritellä varsinkaan kyseisen uskonnon oppien vastaiseksi.

Mikä tässä nyt sitten on niin törkeätä? Kai nyt olemme yhtä mieltä siitä, että adoptio-oikeus pitää määräytyä kulloisenkin kyseessä olevan adoptoitavan lapsen edun mukaisesti - ei adoptoivan henkilön oikeutena hänen seksuaalisen suuntautumisen tai avioliitto/rekisteröity parisuhdestatuksen mukaisesti?

Ei eri sukupuoltakaan olevilla aviopareilla ole mitään kategorista adoptio-oikeutta. Miksi sellaista vaadita samaa sukupuolta oleville pareille?

EDIT: Enkä todellakaan rinnastanut samaa sukupuolta olevia pareja Jammu-setään. Esitin sen konkreettisena vastaesimerkkinä kategorista siviilisäätyyn perustuvaa adoptio-oikeutta vastaan. Tämä koskee niin samaa kuin eri sukupuoltakin olevia pareja.

EDIT2: Pahoittelen jos joku ymmärsi vastaesimerkkini väärin. Voisin esittää vastaavan käänteisen vastaesimerkin niitäkin vastaan, jotka tahtovat kokonaan kieltää samaa sukupuolta olevien adoptio-oikeuden, mutta sekin ymmärrettäisiin todennäköisesti väärin.

Enni Kulovaara

Olli.

"Ok. En ole teologi. Kirkollinen vihkiminen ei tosiaan ole sakramentti, mutta kyseessä lienee kuitenkin kirkollinen toimitus, jonkä sisältöä ei pitäisi valtionhallinnon määrätä ja määritellä varsinkaan kyseisen uskonnon oppien vastaiseksi."

- En minäkään ole teologi, mutta ev.lut-sivustoilta löytyy tietoa kirkon sakramenteista joita on kaksi. Kaste ja ehtoollinen. Ei valtio voikaan määrätä kirkkoa, sitten kun kirkko ja valtio on erotettu toisistaan. Ja sitten kun se on yhdistys yhdistysten joukossa ilman erivapauksia.

"Mikä tässä nyt sitten on niin törkeätä? Kai nyt olemme yhtä mieltä siitä, että adoptio-oikeus pitää määräytyä kulloisenkin kyseessä olevan adoptoitavan lapsen edun mukaisesti - ei adoptoivan henkilön seksuaalisen suuntautumisen tai avioliitto/rekisteröity parisuhdestatuksen mukaisesti?"

- Se siinä oli törkeää, että rinnastit Jammu-sedän ja samaa sukupuolta olevat parit. Varmaan myös tiedät, että adopito on pitkä ja tarkka prosessi. Ei lapsia napata tuosta vaan adoptoitavaksi, vaan tarkan tutkimisen jälkeen.

"Ei eri sukupuoltakaan olevilla aviopareilla ole mitään kategorista adoptio-oikeutta. Miksi sellaista vaadita samaa sukupuolta oleville pareille?"

- Ei myöskään pidä erotella ihmisiä sen perusteella, elävätkö he samaa vai eri sukupuolta olevan kanssa.

Jari Vuorinen

Ei ny hemmetti kaksi homomiestä voi lasta kasvattaa.Lapsihan on varmasti itse hetero eikä ymmärrä siten,että missä oikeen mennään.Menee pää sekaisin niinkuin Vihreillä on jo menny.

Fredrik Paakkonen

Onko yksinhuoltajakin sitten epäpätevä lapsen kasvattamiseen - eihän tämä "varmasti hetero lapsi" sittenkään ymmärrä, "missä oikein mennään"?

Ville-Sakari Honkamaa

Kyllä me heterotkin olemme onnistuneet homoja kasvattamaan, miksei sitten toisin päin?

Ehkä tarvitsemme vielä 20-vuotta lisää tutkimusdataa yksinhuoltaja isistä, että voimme uskoa miehillekin kasvatusvastuuta?

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Vai on piraateillekin homot tulevien vaalien se suuri kysymys. Siis piraatit ja vihreät kannattavat homoja kaikessa suhteessa. Siitähän nuo Suomen kaikki ongelmat ratkeavat, kun suurin näyttää olevan homot.

Mutta mitä mieltä Piraatit ovat valtion kestävyysvajeesta, valtavan lainanoton katkaisemisesta, köyhyyden ja syrjäytymisen lisääntymisestä, luokkayhteiskunnan paluusta, yliopistojen lukukausimaksuista, terveydenhoitomme yhä etenevästä yksityistämisestä, ruokajonojen pidentymisestä, liian suuren osan nuorisosta syrjäytymisestä, ruotsin kielen pakollisuudesta ja sen opetuksen lisäämisestä kaikilla tasoilla, maanpuolustuksen suuntaviivoista ja jne jne.

Itse asiassa minä en ole lähes ollenkaan kiinnostunut homoista. He voivat ja niin tekevätkin tehdä keskenään ihan mitä hyvänsä, kunhan eivät vaivaa minua. Tosin Helsingissä en mene Yrjönkadun uimahalliin.

Tarmo Leinonen

Selvittelin aiemmin Aamulehden vaalikoneesta vastoin puolueohjelmaansa vastanneita ehdokkaita.

Tuosta MTV3:n listasta näkyy ainakin kaksi ehdokasta, jotka ovat vastanneet eri tavalla kuin Aamulehden vaalikoneeseen. On myös mahdollista, että ehdokkaita on käskytetty vaihtamaan vastauksensa myöhemmin.

Ainakin yhdellä ehdokkaalla on väärä puoluekin tuolla listalla.

Toimituksen poiminnat

Sivut