Isänmaa ja maailma Isänmaata ja maailmaa käsitteleviä kirjoituksia.

Yliopistolla tieto on kiven alla

Juttelin hiljattain oikeustiedettä Helsingin yliopistolla opiskelevan ystäväni kanssa. Hän valitteli tenttikirjojen hankalaa saatavuutta. Suuri määrä ihmisiä tenttii samaa kirjaa yhtä aikaa, eikä kirjoja ole koko Suomessa saatavilla sellaista määrää kirjastoista. Ostettuna oikeustieteellisen kirjat ovat hyvin kalliita, helposti toistasataa euroa. Niinpä kirjoja tilataan Helsinkiin jostain Ivalon kirjastosta ja jaetaan viiden hengen porukan kesken.

Saataville tarjotaan myös sähköisiä kirjoja, mutta ne eivät ole ratkaisu ongelmaan. Sähköistä kirjaa varten tarvitsee ladata erikoisohjelma, jonka avulla kirjan lukuoikeus rajataan ajallisesti ja määrällisesti. Sähkökirja saa olla "lainassa" vain muutamalla ihmisellä yhtä aikaa!

Tällainen meininki houkuttelee opiskelijoita lataamaan tenttikirjoja luvattomasti netistä. Itse kirjoittelinkin jo aiemmin, kuinka jouduin turvautumaan tähän keinoon Afrikan historian kurssilla.

Kirjoittelin myös jo aiemmin sähkökirjojen "lainaamisen" älyttömyydestä. Sähkökirjojen myötä olisi nyt mahdollista päästä eroon tiedon niukkuudesta. Ei ole mitään syytä rajoittaa teknisesti sähkökirjojen käyttöä. Ainoita syitä siihen ovat kustantajien järjenvastaiset pelot ja vaatimukset.

Harva tällä hetkellä lukee mielellään paksua tenttikirjaa tietokoneen näytöltä, mutta on sekin parempi kuin ei mitään. Sähkökirjojen lukulaitteetkin kehittyvät jatkuvasti, ja ennen pitkää ne varmasti yleistyvät paljon. Kirja-ala voisi rakentaa hyvin toimivia ja kuluttajaystävällisiä sähkökirjoihin liittyviä palveluita. Valitettavasti kirja-ala tuntuu tekevän juuri saman virheen kuin musiikki- ja elokuva-ala tekivät: tarjotaan kuluttajille rajoituksia ja niin huonoa palvelua, että he siirtyvät hankkimaan laittomia kopioita vertaisverkoista.

On yhteiskunnan kannalta täysin älytöntä, että opiskelijoiden aika ja hermot menevät tenttikirjojen hankkimiseen, kun tieto olisi mahdollista tarjota rajattomalle määrälle ihmisiä digitaalisessa muodossa. Kustantajat pyllistävät surutta opiskelijoille, koska heidän rahansa eivät riitä kirjojen ylisuuriksi asetettuihin hintoihin. Haittaa koituu lisäksi suomenkieliselle tieteenharjoitukselle. Englanninkieliset kirjat ovat helpommin saatavilla vertaisverkoista tai halvemmista ulkomaisista kirjakaupoista, koska niiden käyttäjäkunta on laajempi.

Johtopäätös on selkeä: nykyinen tekijänoikeusjärjestelmä ei kannusta tarjoamaan teoksia saataville kuluttajille sopivin ehdoin. Tarvitaan perusteellisempaa tekijänoikeusjärjestelmän muuttamista, jotta tiedon keinotekoisesta niukkuudesta päästäisiin eroon edes siellä, missä tiedon runsaudesta olisi kaikkein konkreettisin hyöty ihmiskunnalle: yliopistoissa.

Ps. Olen Piraattipuolueen ehdokkaana Helsingissä. Minusta saa tykätä ja Piraattipuolueelle voi lahjoittaa vaikkapa tekstarilla: PIRAATTI2, PIRAATTI5 tai PIRAATTI10 numeroon 16130 (luku kertoo puhelinlaskusta veloitettavan euromäärän).

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän dzogchen kuva
Lasse Myllypuro

En tiedä pitäisikö itkeä vai nauraa. Jos yliopistossa ei tajuta skannata kirjoja, niin hulluuttahan se on ja ehkä vaikeudet oikeutettuja. Maailman suurin kirjasto http://library.nu/

Toimituksen poiminnat

Sivut