Perussuomalaiset on kansallissosialistinen puolue

Tänään nousi kohu Perussuomalaisista tehdystä YouTube-videosta, jossa puolueen vaaliohjelmaa verrataan Saksan kansallissosialistisen työväenpuolueen, tuttavallisemmin natsien, puolueohjelmaan. Video on jostain syystä herättänyt närää, vaikka siinä aivan todenmukaisella tavalla nostettiin esille Perussuomalaisten todelliset ideologiset esi-isät.

Natsipuolueen nimessä ei ”sosialismia” mainittu turhaan, vaan puolueen ohjelmassa oli paljon kohtia, joissa vaadittiin valtiolle tiukempaa otetta taloudesta. Perussuomalaiset on profiloitunut pienituloisten asioiden ajajana rikkaita vastaan ja sen talouspolitiikassa on selkeä ”sosialistinen” pohjavire. Vielä jokin aika sitten Timo Soini ei halunnut edes samaan hallitukseen porvaripuolueiden kanssa.

Perussuomalaiset on nationalistinen, siis kansallismielinen puolue. Tämä lukee suoraan heidän vaaliohjelmassaan (PS:n eduskuntavaaliohjelma, s. 6). He korostavat suomalaista kansallista identiteettiä ja haluvat jopa poliittisin perustein puuttua historianopetukseen aatteensa istuttamiseksi lapsiin (s. 9).

Perussuomalaiset on arvokonservatiivinen puolue. Puolueen politiikan aivan keskeinen lähtökohta on se, että valtiolla on oikeus lailla rajoittaa ”yhteisten arvojen” nimissä sellaistakin ihmisten toimintaa, josta ei ole vaaraa muiden ihmisten oikeuksien toteutumiselle. Puolue on eduskuntapuolueista selkeimmin antiliberaali.

Perussuomalaiset on talouspoliittisesti vasemmalle kallellaan oleva, nationalistinen ja arvokonservatiivinen puolue. Lyhyempi ilmaisu tälle arvojen kokonaisuudelle on kansallissosialismi.

Vaaliohjelmansa mukaan Perussuomalaiset on ”kansallismielinen ja kristillissosiaalinen puolue”. He siis käytännössä itsekin määrittelevät itsensä kansallissosialisteiksi. Puolue tai sen kannattajat eivät silti halua suoraan tunnustautua kansallissosialisteiksi, koska sanalla on historiallisista syistä ikävä kaiku. Todellisuudessa Perussuomalaiset kuitenkin edustaa samanlaista maailmankatsomusta kuin ne 43,9 % äänioikeuttaan käyttäneistä saksalaisista, jotka vuoden 1933 vaaleissa äänestivät kansallissosialisteja.

Rotuoppi on toki sittemmin jäänyt pois tästä kokonaispaketista, mutta se tuskin oli edes kovin monelle tärkeä peruste äänestää kansallissosialisteja 30-luvulla. Tärkeämpiä syitä olivat varmasti ne, että natsit puolustivat ”perinteisiä arvoja”, halusivat kohottaa Saksan kansallisylpeyttä, korostivat sotilaallisen puolustuksen aseman vahvistamista ja yleisen järjestyksen turvaamista, ja aikoivat reagoida Saksassa vallinneen etnisen monimuotoisuuden aiheuttamaan hämmennykseen. Kuulostaako tutulta?

Lähteet:

YouTube-video, jossa verrataan persujen ja natsien tavoitteita

Perussuomalaisten eduskuntavaaliohjelma 2011

Saksan kansallissosialistisen työväenpuolueen ”25 kohdan ohjelma” (englanniksi)

 

Ps. Olen Piraattipuolueen ehdokkaana Helsingissä. Minusta saa tykätä. Lisätietoa: http://ahtoapajalahti.fi/vaalit

Ahto Apajalahti
Vihreät Helsinki

Filosofian maisteri (historia), väitöskirja tekeillä Helsingin yliopistossa. Vihreiden tietoyhteiskuntatyöryhmän jäsen. Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunnan varajäsen 2017-2020. Effi ry:n hallituksen jäsen 2016-2018.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu