Isänmaa ja maailma Isänmaata ja maailmaa käsitteleviä kirjoituksia.

Kasettimaksusta luovuttava

Lähetin tämän kirjoituksen alun perin Helsingin Sanomien yleisönosastoon, jossa sitä ei kuitenkaan ole julkaistu.

Hallitus päätti laajentaa yksityisen kopioinnin hyvitysmaksun (kasettimaksu) koskemaan myös tietokoneiden ulkoisia kiintolevyjä (HS 16.12.).

Ennen päätöstä käytiin tunteikasta kampanjaa tämän toteutuneen tavoitteen puolesta. Väitettiin, että hyvitysmaksukertymä olisi romahtanut parissa vuodessa puoleen. Laskua on kieltämättä paljon. Taustalla on kuitenkin se, että vuosina 2007 ja 2008 maksukertymä oli poikkeuksellisen suuri. Tämä johtui, tekijänoikeusjärjestöjen mukaan, tallentavien digiboksien myynnin hyppäyksestä. Vuosien 2000-2006 maksukertymien keskiarvoon nähden vuonna 2009 oli pudotusta vain alle 10 prosenttia. Pudotukseen lienee vaikuttanut myös kansainvälinen taantuma.

Hyvitysmaksua kerätään eri tallennusvälineistä. Sillä kompensoidaan laillisesta yksityiskopioinnista väitetysti aiheutuvia haittoja. On kysyttävä, mitä haittaa tekijöille voi olla siitä hyvin vähäisestä yksityisestä kopioinnista, joka vielä on laillista. Yksityistä kopiointia on rajoitettu viime vuosina.

Hyvitysmaksu aiheuttaa hankaluuksia suomalaisille yrityksille. Mitä enemmän maksua kerätään, sitä enemmän kuluttajat siirtyvät käyttämään ulkomaisia verkkokauppoja tallennusvälineiden ostoon.

Kampanjoinnissa vedottiin eri kulttuurialojen edistämiskeskusten (ESEK, AVEK, LUSES) toiminnan turvaamiseksi. Niitä voitaisiin kuitenkin tukea hyvitysmaksujen sijaan suoraan valtion budjetista. Summa ei ole kovin suuri.

Hyvitysmaksu on luonteeltaan "regressiivinen" vero. Se on tuotteeseen lisättävä könttäsumma ja rankaisee suhteellisesti eniten pienituloisia. Se on tv-maksun kaltainen vanha jäänne. Modernimpi tapa olisi siirtyä suoraan budjettirahoitukseen. Tällöin rahoitusperusta olisi oikeudenmukaisempi, eikä vahingoittaisi suomalaisten yritysten toimintaa.

Allekirjoita adressi hyvitysmaksujen laajentamista vastaan!

Lähteet:

Vuoden 2007 hyppäyksen syyksi mainitaan tallentavien digiboksien myynti
Hyvitysmaksukertymän suuruus 2000-2009: Hyvitysmaksu.fi ja Teosto.fi
Väitteet summan putoamisesta puoleen (HS:n uutinen)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Yritykset ja muut ammatissa tallennusvälineitä voivat saada hyvitysmaksun palautuksen.

Hyvitysmaksu on kohdistuvana oikeudenmuikaisempi kuin yleinen vero.

Käyttäjän kivisto kuva
Harri Kivistö

Ei siinä ole mitään oikeudenmukaista. Ei porukka käytä ulkoisia kiintolevyjä tallentaakseen niihin suomalaisten tekijöiden aikaansaannoksia. Ja jos tallentaisikin, niin ei ole mitään järkeä edellyttää, että tästä kopioimistoimenpiteestä maksettaisiin tekijöille. Mekanisointimaksu on jo lähtökohtaisesti älytön. Kuluttajille sen siirtäminen nostaa älyttömyyden toiseen potenssiin.

Käyttäjän ahtoapajalahti kuva
Ahto Apajalahti

"Hyvitysmaksu on kohdistuvana oikeudenmuikaisempi kuin yleinen vero."

Johan vitsin murjasit. Ilmeisesti mielestäsi oikeudenmukaista olisi myös se, että kaikista julkisista palveluista perittäisiin maksu käyttäjältä sen sijaan, että ne rahoitetaan verovaroista.

Pekka Manner

Tallenevero on kyseenalaisimpia veroja Suomessa, mm. miksi pitää maksaa jostain johon tallentaa omia juttuja?? No ainakin virolaiset kiittävät suomalaisia ahneita teostoja ja muusikoita tästäkin tulonsiirrosta heille.

Ja ko. vero kyykyttää tosiaan pienituloisia eniten, se kertoo paljon muusikoiden itserakkadesta ja kansanvihasta.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Etkä edes tiedä mistä kirjoitat. Muusikot saavat vain osan hyvitysmaksuista:
http://grohn.puheenvuoro.uusisuomi.fi/55330-mihin-...

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Kasettimaksusta tulevat tulot pitäisi käyttää graffitien puhdistuksien kuluihin.

Perustelut: Graffiti-ilmiö on levinnyt Suomeen nimenomaan musiikkiteollisuuden välityksellä. Musiikkivideoissa on toistettu bändejä ja räppäreitä, taustalla graffitein koristellut seinät.

Musiikkiteollisuus on käyttänyt graffiteja luodakseen musiikista kapinallisen leiman, ja näin lisännyt musiikin suosiota etenkin nuorten keskuudessa. Ilman rap-artisteja, ja muita muusikkoja, jotka käyttävät markkinoinnissaan graffititaustoja, ei mitään graffiti-aaltoa olisi koskaan tullut Amerikasta Suomeen.

On naurettavaa, että musiikkiteollisuus, joka yllyttää mainosvideoillaan nuoria graffitintekoon, rikollisuuteen, palkitaan tästä teosta kasettimaksulla.

Graffitimaalarit pitäisi myös nähdä musiikkiteollisuuden uhreina. He toimivat musiikkiteollisuuden ilmaisina markkinamiehinä maalaten bändien mainoksia, ja kiinni jäädessään itse maksavat kulut. Pahimmillaan grafftikorvaukset ajavat nuoren ikuiseen velkavankeuteen ja syrjäytyneisyyteen. Syrjäytyneisyys johtaa myös siihen, että mies jää ilman tyttöystävää ja hän joutuu elämään selibaatissa loppu elämänsä. Musiikkiteollisuutta, graffitien todellista taustavoimaa, ei laiteta korvaamaan näiden onnettomien nuorten miesten korvausmaksuja.

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Etkä edes tiedä mistä kirjoitat. Muusikot saavat vain osan hyvitysmaksuista:
http://grohn.puheenvuoro.uusisuomi.fi/55330-mihin-...

Toimituksen poiminnat

Sivut