Isänmaa ja maailma Isänmaata ja maailmaa käsitteleviä kirjoituksia.

Internetin lapsisotilaat

WikiLeaksin puolustajat käyvät kuulemma "verkkosotaa" WikiLeaksia kaltoinkohdelleita yrityksiä vastaan. Jos puhutaan verkkosodasta, puhutaan myös sitten verkkosodan lapsisotilaista.

Verkkosotaan on toistaiseksi lukeutunut palvelunestohyökkäyksiä eri yritysten ja viranomaistahojen verkkosivustoja vastaan. Sodan takana uutisoidaan olevan salamyhkäisen "Anonymous"-verkoston, johon kuuluu "hakkereita". Anonymous ei kuitenkaan ole mitenkään salamyhkäinen verkosto. Sen toimintaa suunnitellaan avoimesti IRC-keskustelujärjestelmän chat-kanavilla. Kuka tahansa voi liittyä kanaville ja suurimmalla kanavalla oli pari päivää sitten kolmisen tuhatta ihmistä.

Anonymous ei myöskään koostu pelkästään hakkereista. Jonkinlainen tietotekniikkaan hyvin perehtynyt ydinporukka verkostolla varmastikin on, mutta palvelunestohyökkäyksiin voi osallistua varsin vähäiselläkin tietoteknisellä osaamisella. Tarvitsee vain hankkia yksi tietokoneohjelmisto, heittää sinne parit säädöt, ja kone on valmis käytettäväksi osana hyökkäysverkkoa.

Hyökkäyksiin osallistumisen helppous on johtanut siihen, että hyökkäyksissä on mukana varsin tavallisia ihimisiä. Uskallan veikata, että moni heistä on reippaasti alaikäisiä. Osa heistä on varmasti mukana aatteellisista syistä, osa ehkä ensisijaisesti vain haluaa osallistua johonkin jännittävään. Pelkonani on ollut se, että verkkosotaan osallistumisesta voi tulla näille nuorille ikäviä oikeudellisia seuraamuksia. Toiminnan alullepanijat varmaankin osaavat piilottaa jälkensä, mutta aktivismiin mukaan heittäytyneet märkäkorvat on helppo saada kiinni.

Pelkoni osoittautuivat aiheellisiksi. Tänään on uutisoitu, että Alankomaissa on pidätetty 16-vuotias poika verkkohyökkäyksiin osallistumisesta epäiltynä. Iltalehden uutisen mukaan hänen "uskotaan olevan osa suurempaa hakkerien ryhmää". Hakkerien? Yhtä hyvin kyseessä voi olla täysin harmiton nuori mies, joka on osallistunut toimintaan hetken mielijohteesta. Tämä voi hyvinkin pitää paikkansa useimpien hyökkäyksiin osallistuneiden kohdalla.

Elämme mielenkiintoisia aikoja, kun alaikäiset pojat ovat maailmanpolitiikan vaikuttajia. Valitettavasti maailmanpolitiikkaan sotkeutuminen voi merkitä hankaluuksia. Monet internetin lapsisotilaat tuskin tulevat ajatelleeksi sitä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän JoannaKurki kuva
Joanna Kurki

Asiat ovat todella monimutkaisia.

Wikileaks on itselläänkin jo kyseenalainen, vaikkakin julkaistessaan dokumentteja paljastaa paljon suurempia valtioiden suorittamia laittomuuksia tapahtuneeksi. Toisaalta taas Wikileaksin sulkuyritykset ovat itsessään rikkoneet kansainvälistä lakia ja oiketta, samoin kuin (epäilty) Assanagen lavastus.

Mutta silti. Anonymousin toiminta tässä asiassa on ollut yleisten lakien ja hyvien tapojen vastaista, joten en siihen mukaan lähtemistä voi kannattaa.

Samaan aikaan voidaan kysyä onko oikein että yksittäistä hollantilaista nuorta jahdataan pienestä rikkeestä (osallistuminen Ddos hyökkäykseen) kun valtiot ja korporaatiot rikkovat lakeja ja asetuksia täysin pidäkkeettömästi?

SariLa (nimimerkki)

Tuo kirjoituksesi herätti minussa ajatuksen, jonka kirjoitin suoraan piraattien keskustelufoorumille. Löytyypi tuolta.

http://www.piraattipuolue.fi/keskustelupalsta/552-...

Käyttäjän JoannaKurki kuva
Joanna Kurki

Hiljaista on. Ei taida kansaa kiinnostaa kun ei ole pornoa, huumeita ja väkivaltaa otsikoissa.

SariLa (nimimerkki)

Perjantai. Taitaa ihmisillä olla muut kujeet mielessä. Kyllä tää tästä vielä piristyy.

Toimituksen poiminnat

Sivut