Isänmaa ja maailma Isänmaata ja maailmaa käsitteleviä kirjoituksia.

Hyvä, Wikileaks!

WikiLeaks-sivuston viimeaikainen toiminta valtiosalaisuuksien paljastajana on ollut kansalaisyhteiskunnan riemuvoitto. Maailman mahtavin valtio Yhdysvallat on polvillaan vuotojen edessä. Se ei ole voinut kuin epätoivoisesti pyytää sivustoa lopettamaan asiakirjojen julkaisun. WikiLeaks on vain nenäkkäästi torjunut anelut, eikä sille ole kyetty tekemään mitään.

WikiLeaksin johtohahmo Julian Assangen henkilökohtainen vapaus ja turvallisuus ovat tosin vaarassa. Assangea on varoitettu menemästä Yhdysvaltoihin ja hän on tiettävästi lähes jatkuvasti liikkeellä paikasta toiseen. Equador ilmoitti tarjoavansa miehelle turvapaikkaa, mikä on tosin nähtävä osana vasemmistolaisen hallinnon yleistä Yhdysvaltojen ärsyttämispolitiikkaa.

Nyt WikiLeaks on julkaissut Yhdysvaltain suurlähetystöjen Washingtoniin lähettämiä rapotteja. Ulkoasiainministeri Alexander Stubb (kok.), joka on aiemmin puhunut avoimemman ulkopolitiikan puolesta, ilmoitti tällä kertaa:

"Sinänsä kannatan avoimuutta, mutta salaisissa asiakirjoissa menee raja."

Toisin sanoen, Stubb kannattaa avoimuutta niin kauan kuin saa itse valita, minkä asioiden kohdalla ollaan avoimia. Subb näkee siis avoimuuden valtion pr-toimintana, ei kansalaisyhteiskunnan edun näkökulmasta. Stubb on vieläpä niellyt Yhdysvaltain hallinnon levittämän varkaus-kielikuvan vuodosta, vaikka kysehän on, aivan, kopioinnista.

"Varastetaan informaatiota ja julkaistaan se. Tuomitsen sellaisen. Se on vähän sama kuin varastettaisiin ihmisen päiväkirja ja laitettaisiin se julki."

Paitsi, että Yhdysvaltojen viranomaisilla on edelleen hallussaan ne "varastetut" tiedot. Päiväkirja on edelleen hyllyssä. Kyse on myös yhteiskunnalliselta merkittävyydeltään aivan eri tasoisesta asiasta kuin yksityishenkilön päiväkirjajorinat. Näiden rinnastaminen on varsin säälittävää.

Valtiollisten tahojen kritiikki ei ole kohdistunut vuototietoja tarkistaneisiin, seuloneisiin ja julkaisseisiin arvostettuihin sanomalehtiin, vaan nimenomaan WikiLeaksiin, joka ei vielä edes ole ehättänyt julkaista omilla sivuillaan kuin murto-osan aineistosta. Tämä on osoitus "vanhan median" edelleen suuresta mahdista. WikiLeaksin julkaisema valtava tietopaketti olisi useimmille ihmisille lähes hyödytön, elleivät ammattijournalistit olisi kaivaneet sekalmelskasta olennaisinta ja merkittävintä tietoa. Vuodot ovatkin paitsi kansalaisyhteiskunnan ja avoimen tietoyhteiskunnan, myös vapaan lehdistön voitto.

Yhdysvaltojen mahdin uskottavuus on kuitenkin kärsinyt vuodoista. Paineet puuttua WikiLeaksin kaltaisten palveluiden toimintaan (joita on muitakin, esimerkkinä jo vuodesta 1996 toiminut Cryptome) kasvavat. Ehkä terrorismin vastainen sota vaihtuu kohta avoimuuden vastaiseksi sodaksi, tai sivustojen ylläpitäjät julistetaan terroristeiksi, kuten Yhdysvalloissa on jo vaadittu.

Demokraattisetkin valtiot keräävät kansalaisistaan yhä enemmän tietoa ja vaativat yhä suurempia valtaoikeuksia puuttua kansalaistensa yksityisyyteen. Sanotaan, että "rehellisellä kansalaisella ei ole mitään salattavaa". Entä rehellisellä valtiolla?

Ps. Myös vihreiden kansanedustaja Oras Tynkkynen ehätti ilmaisemaan tukensa WikiLeaksille. Hyvää vaalitaktikointia, kun ulkoasiainministerin paikka ei satu olemaan vihreillä. ;)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Vieras (nimimerkki)

Oletko valmis julkaisemaan omat sähköpostiviestisi -ihan kaikki?

Käyttäjän ahtoapajalahti kuva
Ahto Apajalahti

Mitenkäs tämä liittyy asiaan?

Vieras (nimimerkki)

Yksityishenkilöllä on yksityisyydensuoja. Valtion instansseille sellainen ei kuulu.

tapio_o_neva (nimimerkki)

Assagen suurella ennakkojulkisuudella viivästytti julkaisemista kolme vuorokautta, jotta lehdet olisivat ehtineet ensiksi kaupallisesti rahastamaan tai ainakin kohustamaan asian.

Toisin sanoen ansaintalogiikka tuotiin tähänkin tuotteeseen mukaan tavalla, jota ei äkkiä edes aavista.

Uskon, että se, että aineisto annettiin ensin mahtisanomalehdille tyydytää ainakin Jussi Vaaralan tekijänoikeusnäkemystä, joka olisi voinut tarjota mahdollisuuden julkishallinnon verovaroin tuotetun tiedon omistamiseen kolmen vuorokauden ajan kartellin yksinoikeudella.

Ehkä Assagen on oppinut keräämään rahaa tulevia oikeudenkäyntejä varten, koska ei pannut aineisto The Piratebay :hin vertaisverkkoon, jotta kaikki, myös yhdysvaltalaiset ja englantilaiset lehdet, jotka yrittävät pitää pop-musiikilla opetellun ja miehittämällä opetetun englanninkielen avulla valtaa maailmassa.

Assagen & Vaarala - Aitopiraatit: 1 - 0

Vieras (nimimerkki)

Oletko nyt ihan varma ettei tämä koko wikileaks touhotus ole vain yhdysvaltain oman turvallisuuspalvelun tapa siivota maasta liian lepsuksi käynyttä turvallisuuskäytäntöä. Siis nostaa oikeat salauskäytännöt ja tavat taas arvoonsa, joista me emme koskaan tule sitten kuulemaan sanaakaan.

repe (nimimerkki)

Taidat olla aika nuori. Tunnut uskovan mitä hyvänsä. Jos USA vastustaisi Assagnea. mies olisi jo kuollut. Entä jos kauhistelu on teatteria? On jo vaadittu salaisuuuksien varjelua paremmin erinäisillä varmistuksilla ja suuria puhdistuksia ja syyllisten etsintää. Entä jos kaikki onkin veruke sääntöjen tiukentamiselle ja puhdistuksille? Kaikki on vain propagandaa ja muka-vuotoja. Sisältöhän on koostunut aivan naurettavista asioista. Esim. sionistiesimiehiä nuleskelevasta väitteestä jonkun hitleriläisyydestä (kuva, jonka USA ym. vääntää Hitleristä istuu muutenkin Busghiin ja hänen taustavoimiinsa sekä Obamaan ym).

Käyttäjän ahtoapajalahti kuva
Ahto Apajalahti

Ei USA tapa kaikkia, joita vastustaa, tai sitten maalla on hyvin paljon vähemmän vihollisia kuin olen luullut.

Tietojen tulo julki on joka tapauksessa voitto kansalaisyhteiskunnalle, olivat niiden julkaisun taustalla mitkä seikat tahansa.

Käyttäjän kivisto kuva
Harri Kivistö

"Taidat olla aika nuori." :D:D:D

Kauheamies (nimimerkki)

Entä jos Wikileaks paljastaa Ufon laskeutuneen jenkilään? Onko se nyt kaikki siellä ilman muuta totta?

Käyttäjän JoannaKurki kuva
Joanna Kurki

Mitenkäs se turvallisuushokema menikään "Jos et ole tehnyt mitään väärää, ei sinulla ole mitään salattavaa?"

siviilitarkkailija (nimimerkki)

Keskusteluaiheena sananvapaus.

Apajalahti mahdollistaa vapaan kommentoinnin. Samasta aiheesta kirjoittaa kommunistisen kokoomuksen toimittaja Sarvanmaa...luonnollisesti vapaan kommunikoinnin estäen.

Ei ne puheet sananvapaudesta vaan ne pienetkin teot. Sarvanmaa on sananvapauden vihollinen joka esittää sen ystävää. Toivottavasti riittävän moni ihminen huomaa kuinka kieroutunut ja vihamielinen suhtautuminen monilla toimittajilla oikeasti on sananvapauteen.

Tomm. (nimimerkki)

"Toivottavasti riittävän moni ihminen huomaa kuinka kieroutunut ja vihamielinen suhtautuminen monilla toimittajilla oikeasti on sananvapauteen."

Kyllä huomaa. Toimittajat ovat ensimmäisenä itkemässä, ei sananvapauden puolesta, vaan siksi kun joku muukin saa sanoa vapaasti jotakin kuin vain he leipänsä siitä ansaitsevat. Minuakin on hämmentänut, että juuri toimittajat kerta toisensa jälkeen kritisoivat sananvapautta. Onneksi on niitä toisiakin toimittajia vielä aika liuta.

Pegu (nimimerkki)

Ahto, mitä haittaa, tai mahdollisia haittoja Wikileaksistä voisi näkemyksesi mukaan olla?

Käyttäjän ahtoapajalahti kuva
Ahto Apajalahti

Yksittäisten ihmisten joutuminen vaaraan esim. Afganistan- ja Irak-vuotojen yhteydessä on toki haitta. Näissä kuitenkin lähtökohtainen ongelma on Afganistanin ja Irakin epävakaa tilanne, eikä WikiLeaks.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Taitaa kyllä olla niin, että Ahmadinejad, Sarkozy, Berlusconi ja monet muut vuodetuissa sähkeissä mainitut ovat enemmän polvillaan kuin Yhdysvallat.

Käyttäjän simomakela kuva
Simo Mäkelä

Onko valtiolla mahdollisuus toimia ilman salaisuuksia...siis toimia 100 prosentin avoimesti.

Pegu (nimimerkki)

Luulen, että ei voi. Siis kaikissa asioissa. Ulkopolitiikka, puolustus, kauppa, jne. Ei kaikessa voi toimia avoimesti. Tai voi, mutta silloin edustajamme maailmalla eivät toimisi valitsemiensa ihmisten hyväksi.

Käyttäjän simomakela kuva
Simo Mäkelä

Niin minäkin ajattelin...mutta Ahtomme taitaa olla sitä mieltä, että mitään ei saa salata, sitäkään tietoa, mikä paljastuessaan vaarantaa valtion kansalaisten turvallisuuden.

HeroOfTheDay (nimimerkki)

"Ulkopolitiikka, puolustus, kauppa, jne."

Puolustus on näistä ainut mikä nopeasti miettien on järkevää. Toki ei kannata kertoa naapureille missä ne pyssyt sijaitsee.

Kauppa ei ainakaan pitäisi kuulua valtion tehtäviin. Poislukien ehkä kauppa banaanivaltioiden kanssa, jossa auttaa jos suuret johtajat käyvät hymyilemässä kaupanhierontapaikalla.

"Tai voi, mutta silloin edustajamme maailmalla eivät toimisi valitsemiensa ihmisten hyväksi."

Ja nyt he toimivat? Mistä tiedät? Koska luotat heihin? Entä jos heihin ei luota?

Käyttäjän ahtoapajalahti kuva
Ahto Apajalahti

Valtiot voisivat toimia inhimillisemmin, niin niiden salaisuuksiakin olisi mukavampi kunnioittaa.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Tarkistamattomia tietoja!? Mie vetoan siihen edellisseen plokkiisti, jossa korostit lähdeviitteitä, tiäthän, että nyt Wikileaks julkasi tarkistamattomiaki tietoja!

MMS (nimimerkki)

Ja mitäköhän uutta siellä julkaistiin?
Valtiomies arviot mitä siellä on näyttävät normaalista iltapäivä lehdestä nykäistyltä.
Iranin pommitus uutinen ja Pohjois-Korean lopulliseen paitsioon kulkeminen uutisina palvelee ainoastaan Yhdysvaltojen neuvottelu asemia.
Ihmettelen jos joku ei tiedä USA:n vakoilevan kaikkea liikkuvaa (esim. YK diplomaatteja)

Koko touhu näyttää heikon Hollywood käsikirjoittajan tekemältä hylätyltä käsikirjoitukselta johon jotkut menivät 6-0.

- Riittävä määrä turhaa soopaa jonne upotetaan pari itselle suosiollista "salaisuutta", käytetty kaksois agennti leffoissa jo alkuajoista.
- Vähemmän hetero katkeroitunut analyytikko joka päättää kostaa herroille. Ainut mikä puuttuu että heppu olisi käynyt Cambridgen ja olisi ollut britti muuten aika normi klisee.

Tätä hehkutetaan nyt seuraavat viikot mutta veikkaan ettei sieltä löydy yhtään uutista koko aikana.

Toimituksen poiminnat

Sivut