Isänmaa ja maailma Isänmaata ja maailmaa käsitteleviä kirjoituksia.

Mistä on Ahdon FB-kaverit tehty?

Monet Facebookin "sovelluksista" ovat tyhjänpäiväisiä ja niiden haitallisuudesta yksityisyydelle on keskusteltu. On myös mielenkiintoisia sovelluksia, kuten Political Compass. Tuo yleisestikin netistä löytyvä kyselytesti kertoo, mihin kohtaan poliittista kenttää kukin sijoittuu talouspoliittisella vasemmisto-oikeisto- ja arvopoliittisella autoritaarinen-vapaamielinen-asteikolla. Facebook-kavereistani 35 on vastannut kyselyyn ja tästä otoksesta saa jo mukavan jakauman kaverilistalaisteni poliittisesta suuntautumisesta. Mistä siis on Ahdon FB-kaverit tehty?

Ahdon FB-kaverit poliittisella kartalla.

Yllä näkyy Political Compass -testiin vastanneiden Facebook-kavereideni sijoittuminen poliittisella kentällä. Minä olen se iso punainen pallukka. Tuloksista näkyy selkeitä tihentymiä, joten arvuuttelin, sopisivatko ne suunnilleen joidenkin eduskuntapuolueiden sisään.

Ahdon FB-kavereiden sijoittuminen "puolueittain".

Yllä olen luokitellut vastaajat suomalaisten puolueiden mukaan. Rinkulan sisällä oleminen kertoo siitä, että kyseisen puolueen edustajat keskimäärin lienevät aika lähellä rinkulan sisälle sijoittuneiden mielipiteitä. Se ei välttämättä todellakaan tarkoita, että kyseiset ihmiset olisivat äänestäneet kyseistä puoluetta.

Yhtäläisyyksiä puoluepolitiikkaan löytyy yllättävänkin hyvin. Vasemmistorinkulan sisällä on ihan oikeita Vasemmistonuorten ja -liiton aktiiveja, vihreiden rinkulan sisään mahtuu muun muassa eräs vihreiden kansanedustaja ja molemmilla kokoomusrinkulan sisällä olevilla on kokoomustausta.

Vihreät asemoituu tämän perusteella selkeästi vasemmalle, mikä on joillekin ehkä yllätys, kun taas toiset pääsevät sanomaan "mitäs minä sanoin". Kokoomusedustus ei ole kovin monipuolinen. Kyse on nuorista kokoomuslaisista. Vanhempaa sivistysporvarillista linjaa kannattavista todennäköisesti moni olisi talouspoliittisesti keskemmällä.

Eniten mietityttävin on harmaa kysymysmerkkirinkula. Yksikään suomalaisista eduskuntapuolueista ei nähdäkseni ole kovin lähellä heidän arvomaailmaansa. Vihreillä ja kokoomuksella on ehkä parhaimmat mahdollisuudet kosiskella kyseistä porukkaa äänestäjäkuntaansa ja tiedänkin joidenkin heistä äänestäneen vihreitä.

Kummallakin puolueella on kuitenkin vaikeuksia saada tämä ryhmä puolelleen seuraavissa vaaleissa. Vihreät ei halua riskeerata ottamalla harppausta talouspoliittisesti oikealle. Kokoomuksesta heitä vierannuttaa puolueen viimeaikainen konservatiiviäänestäjien kosiskelu. Eduskunnan ulkopuolisista puolueista heitä lähimpänä on ollut Liberaalit, ja parilla rinkulan sisällä olevalla onkin taustaa kyseisessä puolueessa. Liberaalit on kuitenkin pudonnut puoluerekisteristä, eikä siten osallistu vaaleihin.

Kaverilistallani on myös paljon piraattipuoluelaisia. Miten he sijoittuvat?

Ahdon piraattikaverit poliittisella kartalla.

Ylläolevaan kuvaan on merkitty piraattipuoluelaisten keskittymät. Aivan kaikki rinkuloiden sisällä olevat eivät ole piraatteja ja niiden ulkopuolelle jää yksittäisiä piraatteja, mutta trendit ovat selviä. Piraateista löytyy vasemmistofraktio ja pari viherfraktiota. Erityisen merkillepantavaa on kuitenkin se, että kaikki edellisessä kuvassa harmaalla merkityn rinkulan sisällä olevat ovat piraatteja.

Uskon, että tulos on yleistettävissä. Piraattien kannattajakunta on keskimäärin arvoliberaalia, ja vaihtelee vasemmistosta oikeistoon. Eduskuntapuolueilta pitkälti huomiota vaille jäänyt liberaali oikeisto on löytämässä kotinsa piraateista.

Entä "keskustalaiset" ja "perussuomalaiset/kristilliset"? FB-kavereihini ei näytä onneksi moisia kuuluvan. Keskustan sijoittaisin suunnilleen "demarien" ja "kokoomuksen" väliin. "Perussuomalaiset/kristilliset" sijoittaisin autoritaariin vasemmistoon, demarien yläpuolelle.

Ovatko "oikeistopopulistit" siis sittenkin vasemmalla? Aika harva perussuomalainen taitaa olla talouspoliittisesti kovin oikealla. Yleensä he ajavat korostetusti vähäosaisten asiaa ja kannattavat melko voimakkaasti talouden valtiollista kontrollointia. Perussuomalaiset ja kristilliset ovat tässä hyvin lähellä toisiaan.

"Poliittinen kompassi" näyttää kuvaavan yllättävän hyvin suomalaista puoluemaisemaa, vaikka testi lieneekin sunniteltu angloamerikkalaista poliittista kulttuuria silmälläpitäen.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän henriheikkinen kuva
Henri Heikkinen

Mä taisin olla tuo numero 9 :)

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Tein testin. Ja jouduin nuorten suomalaisvasurien keskelle.

Ihan hyvä, jos niiden puolue on jo seuraavassa sukupolvessa meikäläisen kaltainen. :)

Vieras (nimimerkki)

Pitäisikö sinun Ville vähän vähemmän poltella kannabista? Nimittäin se on edelleen suomessa rikos.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

En ole poltellut kannabista aikoihin.

Sekö tekee vasemmistoliberaaliksi?

Käyttäjän JoannaKurki kuva
Joanna Kurki

En tiedä pitäisikö olla huolissaan, alla tulokset Web-sivuston perusteella.
http://www.politicalcompass.org/printablegraph?ec=...

M.T. (nimimerkki)

Hyvä ja oivaltava kirjoitus. Kysymysmerkkirinkulasta tulee mieleen Ayn Randin määritelmä libertaareista: he ovat oikeistohippejä, jotka kannattavat maksimaalista vapautta ja minimaalista valtiota.

Päinvastainen tavoite kuin oikeistohipeillä on, kuuluu autoritaarisen vasemmiston ideologiaan. Vasemmistokonservatiivit kannattavat maksimaalista valtiota ja minimaalista vapautta.

Perussuomalaisten piirissä onkin selvästi kaksi toisistaan irrallista fraktiota. Mainitsemasi autoritaarinen vasemmisto kannattaa Soinia ja oikeistohipit Halla-ahoa ja kumppaneita.

Kiinnostavaa, miten vaalitaktisista syistä nämä kaksi joukkoa mahtuvat samaan puolueeseen. Autoritaaristen vasemmistopersujen oli pakko huolehtia, ettei halla-aholaisten fraktio lähtenyt vaaleihin Muutos 2011:n listalta kilpailemaan äänistä. Persujen oikeistohipit ratsastavat vasemmistokonservatiivien nousun siivellä.

Toimituksen poiminnat

Sivut