Isänmaa ja maailma Isänmaata ja maailmaa käsitteleviä kirjoituksia.

Vuokratako vai ladata?

Elokuva-alalta kuuluu usein väitteitä, että The Pirate Bayn kaltaisen ilmaispalvelun kanssa on mahdotonta kilpailla. Olen tästä varsin eri mieltä. Ynnätäänpä videovuokraamon ja The Pirate Bayn plussat ja miinukset minun kannaltani.


Videovuokraamo

 • + erittäin nopea, käynti kestää vain 10 minuuttia (koska asun videovuokraamon lähellä)
 • + laaja valikoima, kaikki yhtä hyvin saatavilla (suosituimmat saattavat joskus loppua)
 • + hyllyillä esillä elokuvia, joita voi katsella ja miettiä, minkä vuokraisi
 • + kun elokuva on hyllyssä, sen saa heti (eikä tarvitse jännittää katkeaako lataus)
 • - ei ole aina auki (tosin joka päivä klo 23:een asti, mikä kattaa lähes kaikki tarpeet)
 • - maksullinen
 • - elokuvat tulevat vuokrattavaksi vasta kauan ilmestymisensä jälkeen (tulevat ensin elokuvateattereihin ja kauppoihin).


The Pirate Bay

 • + on aina auki (tosin yöaikaan yhteydet usein hidastuvat)
 • + ilmainen
 • + elokuvat tulevat ladattavaksi hyvälaatuisena viimeistään silloin kun ne tulevat kauppoihin, eli aiemmin kuin vuokraamoihin
 • - hidas, elokuvan lataus kestää helposti pari tuntia
 • - vain suosituimmat elokuvat ovat helposti saatavilla, harvinaisempien lataaminen on usein työn ja tuskan takana
 • - ei voi "katsella elokuvia hyllystä", pitäisi etukäteen tietää mitä haluaa
 • - vähänkin harvinaisemman elokuvan kohdalla joutuu koko ajan jännittämään, poistuuko joku elokuvaa jakava linjoilta, jolloin latausnopeus hidastuu tai lataus jopa katkeaa.


Hyvin usein vaaka kallistuu videovuokraamon puolelle, eikä tämän pitäisi yllättää ketään. On aivan luonnollista, että kaupallinen palvelu on parempi kuin harrastelijavoimin ylläpidetty ilmaispalvelu. Se, että harrastelijoiden ylläpitämistä vertaisverkkopalveluista on tullut niin suosittuja, johtuu vain siitä, että kaupalliset toimijat ovat perinteisesti tarjonneet poikkeuksellisen surkeita palveluita.


Tämä johtuu siitä, että tekijänoikeuden suoma yksinoikeus levitykseen tietylle yhtiölle kannustaa tarjoamaan tuotetta saataville kuluttajan kannalta mahdollisimman huonoin ehdoin. Mitä halutumpi teos on, sitä huonommin ehdoin sitä kannattaa tarjota kuluttajalle, koska kuluttajien halu saada teos ylittää palvelun huonouden aiheuttaman houkuttelevuuden laskun. Normaalien tuotteiden suhteen tilanne on päinvastainen. Mitä suositumpi jokin asia on, sitä halvemmalla ja paremmin ehdoin sen saa. Yksittäisen teoksen osalta kukaan ei voi kilpailla myynnistä alkuperäisen levittäjän kanssa, tekijänoikeuden vuoksi. Siksi tilanne on nurinkurinen.


Heti kun levittäjät uskaltautuvat tarjoamaan teknologian mahdollistamia hyviä palveluita, luvattoman lataamisen houkuttelevuus laskee. Esimerkiksi videovuokraamojen houkuttelevuutta lisäisi se, että elokuvat tulisivat vuokrattavaksi saman tien kun ne tulevat elokuvateattereihin, tai edes samaan aikaan kun ne tulevat myyntiin kaupoissa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän ahtoapajalahti kuva
Ahto Apajalahti

Syyt joiden takia olen viime aikoina mielummin ladannut elokuvan (laittomasti) kuin vuokrannut:

1) en ole ollut varma onko elokuva hyvä, joten en ole viitsinyt käyttää rahaa vaan ladannut ja kokeillut

2) kyse on uudesta elokuvasta, jota ei enää näytetä elokuvateattereissa, mutta joka ei ole vielä tullut vuokraamoihin.

Kohta 2 olisi varsin helposti korjattavissa antamalla elokuvat vuokraamoiden käyttöön aiemmin. Kohdalle 1 ei sen sijaan oikein voi tehdä mitään. Kuluttajan valinnanvara on parantunut. Ei tarvitse ostaa sikaa säkissä. Toisaalta myönnän että ilmaiseksi kokeillusta ja hyväksi osoittautuneesta ei välttämättä tule maksettua missään vaiheessa.

Käyttäjän maripalmulehto kuva
Mari Palmulehto

Omaan vastaavaan listaani lisäsin vielä

3) Vuokrattu leffa jäi katsomatta, koska levyä ei kopiosuojauksen takia saanut pyörimään linux-koneessa.

WIN7 (nimimerkki)

"Vuokrattu leffa jäi katsomatta, koska levyä ei kopiosuojauksen takia saanut pyörimään linux-koneessa."

Lataa Windows 7 Pro ilmaiseksi, niin ei tarvitse kärvistellä ja painia pingviinin kanssa.

Merja Arramo (nimimerkki)

Olisi kivaa, jos ravintoloissakaan ei tarvitsisi maksaa annoksista, kun ei voi etukäteen tietää ovatko ne hyviä. Sen kun söisi vaan ja miettisi sitten olisiko annos ollut hintansa väärti. Ehkä päättäisi tulla uudemmankin kerran ja maksaa sitten. Tai hykertelisi tyytyväisenä, että olihan se hyvää, onneksi ei tarvinnut maksaa.

Mikä ero muuten on elokuvan katsomisella ja "kokeilulla"? Eroavatko nämä kokemukset jotenkin olennaisesti toisistaan vai tuleeko erotus ainoastaan siitä, että toisesta maksetaan ja toisesta ei?

Vieras (nimimerkki)

Ladata? Ajaako joku vielä ladalla?

Käyttäjän joonasmakinen kuva
Joonas Mäkinen

Laittaisin tuon leffojen latausnopeuden vaihtelevaksi, sillä yhteysnopeus vaikuttaa huomattavasti. Esimerkiksi minulla 4 gigatavun videopeli on tullut jopa vartissa. :)

Toisaalta taas joku voi asua kauempana videovuokraamosta.

Käyttäjän ahtoapajalahti kuva
Ahto Apajalahti

"Ynnätäänpä videovuokraamon ja The Pirate Bayn plussat ja miinukset _minun kannaltani_." :)

Yhteysnopeudesta ei ole kiinni, meillä on 200 megan yhteys. En ole ikinä kyennyt Pirate Bayssa hyödyntämään sitä läheskään täysimääräisesti.

Käyttäjän JoannaKurki kuva
Joanna Kurki

Vuokra ja ostoleffojen huonona puolena on myös niissä levyissä olevat *mainokset* ja varoitukset. Siis jos olen ostanut oikeasti jonkin tuotteen (viimeksi vajaa viikko sitten Blueray elokuvan) niin en tosiaankaan halua nähdä siinä mitään saamarin tekijänoikeusjärjestöjen uhkailuja tai täysin turhia mainoksia joitten ohittaminen on tehty tarpeettoman hankalaksi.

Mutta, noitakin asioita voi yhdistää.. Siis kehittyneemmissä maissa kuin suomessa videotkin voi vuokrata netin yli, virallisesti ja rahaa vastaan. Toki siinä on silti lataamisen haitat (epävarmuus ja odottelu) mutta sentään tuotteet voisi saada tuoreena ja suoraan kotiin.

Käyttäjän ahtoapajalahti kuva
Ahto Apajalahti

Jep, onneksi noita leffayhtiöiden varastamissyyttelyitä ei enää nykyään taideta lisäillä levyille, en ole viime aikoina niihin törmännyt. Aina silloin kun niihin törmää laillisesti hankitussa levyssä, vituttaa kyllä sen verran, ettei vähään aikaan sen jälkeen tule maksettua mistään mitään.

Vieras (nimimerkki)

Voimmehan me toki nauttia tästäkin ilosta piraattihyödykkeenä
http://www.youtube.com/watch?v=HmZm8vNHBSU
tää on parempi
http://www.youtube.com/watch?v=ALZZx1xmAzg

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Piratismille plussaksi myös se, että sen avulla on edes periaatteessa mahdollista löytää harvinaisia elokuvia, joita ei vuokraamossa tai kaupan hyllyssä tule koskaan olemaan.

Kun näkee jossain maininnan oudosta elokuvasta useamman vuoden takaa, sen ylipäätään voi päästä myös katsomaan (vaikka joutuisikin etsimään vähän aikaa, tai lataus kestäisi monta päivää).

Vieras (nimimerkki)

Plussana vielä se että elokuvan saa digitaalirippauksena samaan aikaan kun se ilmestyy elokuvateattereihin rapakon takana.

SariLa (nimimerkki)

Pystyykö netissä lataamaan vuokraleffoja ilman operaattoreiden kuukausimaksullisia viihdepaketteja?

Torrenteista ei koskaan tiedä mitä saa koneelleen. Tekstitykset menevät vähän sinnepäin, haitakkeita yms.

Mieluummin maksaisin kohtuuhinnan hyvälaatuisen leffan katsomisesta. Vuokraamoon on pitkä matka, enkä viitsi ottaa kuukausimaksullisia palveluita satunnaisen käytön takia.

Pegu (nimimerkki)

Hyvin minä-keskeinen, ellei jopa itsekäs lähestymistapa. Et huomioi elokuva-alaa kokonaisuutena, katsot sitä lähinnä omasta itsekkäästä tarkoituksesta, missä haluat mahdollisimman hyvää palvelua ja ilmaiseksi. Se ei voi olla kannattava liiketoimintamalli pitkällä ajanjuoksulla.

Itse aikoinaan yritin etsiä nuotteja netistä. Olisin kenties ladannutkin niitä, jos se olisi ollut mahdollista ja laillista. En löytänyt (nyt voi toki löytyäkin), joten menin musiikkikauppaan ja ostin nuotteja.

Mikä teillä Piraateilla on, kun kaikki pitää saada ilmaiseksi?

Vieras (nimimerkki)

Joo, ilmaiseksi pitää saada, kuten tekstistä tuli ilmi. Piraatit eivät ole itsekeskeisiä, piraatit haluavat parasta mahdollista palvelua. Piratismi kehittää koko liiketoiminta-alaa ja hyödyttää koko maailmaa.

Vieras (nimimerkki)

Ei sellainen maailma vain toimi, jossa toiset tuottavat kovalla rahalla ja kuluttajat nauttivat hyödykkeistä ilmaiseksi.

Toimituksen poiminnat

Sivut