Isänmaa ja maailma Isänmaata ja maailmaa käsitteleviä kirjoituksia.

Rikosilmoitusten tehtailu on hävytöntä

Jari Tervon tempaus heittää Raamattu lattialle viimeisimmässä Uutisvuodon jaksossa on sitten poikinut rikosilmoituksen, mitä osasinkin jo odottaa. Hiljattain saimme lukea erinäisten kansanedustajien tehneen rikosilmoituksia Facebookin "uhkausryhmistä", joiden ei kaiken järjen mukaan todellakaan pitäisi täyttää laiton uhkaus -pykälän vaatimusta siitä, että uhatulla olisi "perusteltu syy" pelätä. Vapaa-ajattelijoiden tempauksesta vaihtaa Raamattuja pornolehtiin tehtiin myös rikosilmoituksia.

Nykyään on muodikasta tehdä rikosilmoitus kaikesta mikä ärsyttää. Vastustan tällaista toimintatapaa. Aikuisten ihmisten pitäisi osata ratkoa erimielisyydet ilman, että poliisia rasitetaan älyttömillä rikosilmoituksilla. Rikosilmoituksen tekeminen ei ole oikea tapa ottaa osaa yhteiskunnalliseen keskusteluun varsinkaan jos kenenkään perusoikeudet eivät edes todella ole vaarassa.

Tervon tapaus osoittaa toisaalta myös tarpeen uudistaa uskonrauhan rikkomista koskevaa rikoslain pykälää. Lainkohdan pitäisi olla muotoiltu siten, ettei kukaan vahingossakaan harkitsisi rikosilmoituksen tekemistä näin mitättömistä jutuista. Piraattipuolue vaatiikin vaaliohjelmassaan jumalanpilkkaa ja uskontokuntien "pyhänä pitämien" asioiden häpäisyn poistamista uskonrauhan rikkomisen tunnusmerkistöstä.

Tässä yhteydessä sopii tietysti miettiä myös, mikä olisi reaktio ollut, jos lattialle olisi joutunut erään toisen valtauskonnon pyhä kirja.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Stefan Sauerland (nimimerkki)

Nuo tappouhkaukset ovat todennäköisesti vain katkerien ihmisten jupinaa, mutta Jyrki Kasvikin on blogissaan ilmaissut itseään asiasta melko aggressiivisestikin. Vaikkeivat laittoman uhkauksen piiriin lakiteknisesti kuulu, ovat ne vakavasti otettavia. Ihan vastaavanlaista typeryyttä oli taannoin jauhekirjeiden lähettäminen ja perättömien pommiuhkauksien soittelu kouluihin ja muihin julkisiin rakennuksiin.

TL;DR: Mielestäni perättömien uhkauksien teosta tulisi rangaista. Tämä tosin pätisi myös kunnianloukkaussyytteellä uhkaamista.

Käyttäjän ahtoapajalahti kuva
Ahto Apajalahti

Jauhekirjeiden lähettäminen katsottiin vissiin tietoliikenteen häirinnäksi ja pommiuhkaukset perättömiksi vaarailmoituksiksi. Edes useimmista koulu-uhkailuista ei saatu laittomia uhkauksia väännettyä millään.

Käyttäjän petrilagus kuva
Petri Lagus

Oikeuslaitosta rasitetaan myös kohtuuttomasti kunnalisten laitosten taholta. Käräjäoikeudelle laitetaan automaattina esim. epäselvissä perintäasioissa riitautuksia. Jos vastaaja ei oivalla tai ymmärrä vastata asiassa määräpäivään menneessä, saa kansalainen asiattoman perinnän lisäksi oikeudenkäyntikulut korvattavakseen. Kun taas vastaaja ottaa asiakseen pitää oikeuksistaan kiinni alkaa pitkä ja hidas prosessi jonka laskua yhteiskunta maksaa tavalla tai toisella.

Vieras (nimimerkki)
Käyttäjän ahtoapajalahti kuva
Ahto Apajalahti

Kirjoitukseni alussa onkin linkki tuohon uutiseen. Vaivaa tuo aiheuttaa poliisille silti.

Visitor (nimimerkki)

"Nykyään on muodikasta tehdä rikosilmoitus kaikesta mikä ärsyttää."

Ameriikan mallia ;-)

"Ärsyttävyydestä voi saada sakot USA:ssa"

http://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/44963-arsyttavyyd...

"Vastustan tällaista toimintatapaa. Aikuisten ihmisten pitäisi osata ratkoa erimielisyydet ilman, että poliisia rasitetaan älyttömillä rikosilmoituksilla."

Sitä sanottiin ennen maalaisjärjeksi, se on tässä maassa katoavaa kansanperinnettä.

Mika Eiramaa, tutkija, toimittaja, KNFIJV Web (nimimerkki)

Äskettäin eräässä arabimaassa tuomittiin länsimainen naismuslimi vankeuteen siitä että hän pudotti vahingossa koraanin (anteeksi Qu'ránin) moskeijan lattialle. - Oha-allah!

Samaan aikaan Suomessa: "Kohudosentti Johan Bäckman syyttää kunnianloukkauksesta pirkanmaalaisen Alueviesti-paikallislehden päätoimittajaa Erkki Petmania. Jutun valmisteluistunto on Pirkanmaan käräjäoikeudessa huomenna."
http://www.aamulehti.fi/uutiset/kotimaa/kohudosent...

Tunnustan täten herjanneeni ja solvanneeni desanttidosentti Bäckmania julkisesti useaan otteeseen mielestäni ankarammin kuin päätoimittaja Petman - mutta minäkin aina aiheellisesti! Todisteet löytyvät Googlella hakusaloilla Eiramaa, KNFIJV ja Bäckman jne.

Mika Eiramaa, tutkija, toimittaja, KNFIJV Web

epätieotinen (nimimerkki)

miten tekaistun henkilön voi haastaa oikeuteen ?

Henry Bjorklid

Kouluaikoina minulta hajosi mustepullo reppuuni ja tuhosi lähes täysin erään paimentolaiskansan Aavikko-Aviisi-kokoelman.

Että sellaista.

Henry

Petri Kivikangas

Vastustan myös rikosilmoitusten tehtailua tuollaisista turhista asioista, jotka vain kuormittavat oikeuslaitosta. Tervolla olkoon oikeus vaikka polttaa Raamattuja, mutta rikos se ei silti mielestäni ole muuta kuin enintään Jumalaa vastaan. Maallisen lain tehtävä ei kuitenkaan ole suojella Jumalaa - sehän vasta jumalanpilkkaa olisi, jos ihmiset luulisivat, että Jumala tarvitsee suojeluamme!

Yhtä lailla kun kannatan oikeutta polttaa Raamattuja (vaikka siis itse kristitty olenkin), niin kannatan yhtä lailla myös oikeutta polttaa Koraaneja. En toki toivo, että kukaan polttelisi sen enempää Raamattuja kuin Koraanejakaan, mutta kirjan polttaminen yksinkertaisesti ei voi olla rikos, enintään huonoa makua osoittava teko.

Uskonrauhan rikkominen / jumalanpilkka tulee poistaa laista, koska ennen pitkää sitä tullaan käyttämään meitä vastaan samalla tavalla kuin monessa Euroopan maassa jo tehdään islamin suhteen. Yhtä lailla kiihottaminen kansanryhmää kohtaan tulee poistaa laista. Sen sijaan aito vihapuhe, eli väkivaltaan yllyttäminen, tulee edelleenkin säilyttää rikollisena.

Visitor (nimimerkki)

Näin...

"Uusista testamenteista tehtiin kirjarovio Israelissa

Ortodoksijuutalaiset polttivat satoja Uusia testamentteja Tel Avivin länsipuolella sijaitsevassa Or Yehudan kaupungissa Israelissa..."

http://www.uutiskynnys.fi/uutiset/ulkomaat/2008/uu...

kaksoisstandardi (nimimerkki)

Kumma juttu, että Suomessa saa vapaasti pilkata ja halventaa kristinuskoa, mutta auta armias, jos teet saman islamia kohtaan.

epätieotinen (nimimerkki)

Kerropa yksi esimerkki, jossa islamia pilkannut henkilö on joutunut oikeuteen Suomessa ja saanut siitä rangaistuksen.

Visitor (nimimerkki)

Ei aivan vapaasti...

"Nykyinen jumalanpilkkapykälä on sisällöltään "Joka julkisesti pilkkaa Jumalaa tai loukkaamistarkoituksessa julkisesti herjaa tai häpäisee sitä, mitä uskonnonvapauslaissa (267/1922) tarkoitettu kirkko tai uskonnollinen yhdyskunta muutoin pitää pyhänä - - on tuomittava uskonrauhan rikkomisesta sakkoon tai vankeuteen enintään kuudeksi kuukaudeksi."

Nykyisen lain aikana on tuomittu kymmenkunta ihmistä (käräjäoikeudessa vuosina 2005-2008 kaikkiaan 10, muutama vuosina 2000-2004; uudemmista tiedoista ei ole vielä Optulan rikollisuuskatsauksessa tilastoja). Ensimmäinen kirjoitti WWW-sivullaan mm. otsikoilla "Näin raiskaat nunnan" ja "Kirkon ja seurakunnan tilojen ja rakennusten tyylikäs häpäisy". Toinen on rock-yhtyeen laulaja joka esityksen aikana polki rikki puisen ristin ja huusi "Fuck christ". Kolmas koski erään kirjan juutalaisvastaista esipuhetta, ja kirjoittaja tuomittiin sekä uskonrauhan rikkomisesta että kiihotuksesta kansanryhmää vastaan. Neljäs häiriköi erästä internetin keskustelupalstaa ja sai samalla tuomion tietoliikenteen häirinnästä. Kaikissa tapauksissa tuomio oli sakkoja.

Viides tuomittu sai rangaistuksen töhrittyään verellä Kajaanilaisen moskeijan ovea. Tämä on ainoa tapaus, jossa kyse on aktiivisesta teosta eikä pelkästään puheesta ja kirjoituksesta. Tämän tuomion hovioikeus kuitenkin muutti vahingonteoksi, koska ao. moskeijaa hallinnoivaa uskontokuntaa ei vielä oltu muodollisesti hyväksytty uskonnolliseksi yhdyskunnaksi..."

http://www.uskonnonvapaus.fi/artikkelit/uskontorik...

whiic (nimimerkki)

"Viides tuomittu sai rangaistuksen töhrittyään verellä Kajaanilaisen moskeijan ovea. Tämä on ainoa tapaus, jossa kyse on aktiivisesta teosta eikä pelkästään puheesta ja kirjoituksesta. Tämän tuomion hovioikeus kuitenkin muutti vahingonteoksi, koska ao. moskeijaa hallinnoivaa uskontokuntaa ei vielä oltu muodollisesti hyväksytty uskonnolliseksi yhdyskunnaksi..."

Eli ainut todella uskonnonvapautta loukkaava teko tuomittiin ei-loukkaavaksi, koska uskontokunta ei ollut saanut vielä käsitellyksi anomusta päästä harvojen etuoikeutettujen uskontojen rekisteriin (eli siihen rekisteriin mihin mm. wicca-uskovaisilla ei ole pääsemistä).

np:
:wumpscut: - Christfuck (5:25)

Aamulehti-fani (nimimerkki)

Aamulehti: "Tervoa ei syytetä: Raamattua saa viskellä, mutta islamia ei saa pilkata"
http://www.aamulehti.fi/uutiset/kotimaa/tervoa-ei-...

Aamulehti-fani (nimimerkki)

Ei ole kauan kun Qatarissa tuomittiin irlantilainen naismuslimi vankeuteen koska hän pudotti koraanin (anteeksi Pyhän Qu'rán'in) vahingossa moskeijan lattialle... http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2010060911830586_...

Nuntius (nimimerkki)

Ilmeisesti tämän ilmoituksen tekijä on vain halunnut nostaa esille sen kaksinaamaisuuden miten eri uskontoihin ja niiden arvostamiin asioihin meillä suhtaudutaan (ohjataan suhtautumaan).
Hyvin sopii jatkoksi esim. tähän homokeskusteluun jossa oma kristillinen kirkko tuomitaan kiihkein sanakääntein ja samaan aikaan vaaditaan suvaitsemaan islamia, jonka ankarimmat tulkitsijat uhkaavat tappaa koraanin häpäisijät ja homot.

Toimituksen poiminnat

Sivut