Isänmaa ja maailma Isänmaata ja maailmaa käsitteleviä kirjoituksia.

Ovatko Perussuomalaiset uhka Piraattipuolueelle?

Tietokone-lehden kolumnisti Ville Oksanen spekuloi Piraattipuolueen menestymismahdollisuuksia eduskuntavaaleissa. Hänen keskeinen viestinsä on, että perussuomalaisten suosio heikentää piraattien mahdollisuuksia, koska he saavat enimmän huomion "protestivaihtoehtona".

Oksasen arvio perustuu Ruotsin piraattipuolueen kannatusvaihteluun. Kesäkuun 2009 eurovaaleissa se sai 7,1 % äänistä ja kaksi europarlamentaarikkoa, mutta viime syyskuun valtiopäivävaaleissa enää 0,65 %, joka oli samaa luokkaa kuin vuonna 2006, jolloin puolue oli juuri perustettu.

Vuoden 2009 eurovaalien alla Ruotsin piraattipuolue oli Pirate Bay -oikeudenkäynnin, FRA-lain ja sikäläisen tekijänoikeuslain kiristyksen vuoksi näyttävästi julkisuudessa, mikä siivitti sen huimaan vaalitulokseen. Tämän vuoden valtiopäivävaaleissa paikan parrasvaloissa ottivat ruotsidemokraatit. Näyttää tosiaan siltä, että mediaan mahtuu vain yksi protestivaihtoehto kerrallaan.

Mutta minkälainen "protestipuolue" Piraattipuolue on? Perussuomalaiset selvisi aika kuivin jaloin vaalirahoituskohusta. Sama etu on, vielä selkeämminkin, Piraattipuolueella. Olemme toimineet alusta lähtien avoimesti raha-asioissa, ja julkisuusraja meille tehdyissä lahjoituksissa on ollut 300 euroa alusta lähtien, verrattuna siihen että muut puolueet vasta kohujen seurauksena säätivät asiaa koskevan lain ja 1 500 euron rajan. Suuri osa ehdokkaistamme on sitä paitsi sen verran nuoria, etteivät he olisi ehtineet vielä maan tapaa oppiakaan. Piraatit ovat siis hyvä vaihtoehto valtapuolueisiin (joihin perussuomalaisetkin alkaa jo kuulua!) ja niiden venkoiluihin kyllästyneille äänestäjille.

Tämän lisäksi perussuomalaisilla ja piraateilla ei sitten juuri mitään yhteistä olekaan. Perussuomalaiset on konservatiivinen puolue, jonka johdossa on naispappi-, homo- ja abortinvastainen Timo Soini. Piraattipuolueen ehdokkaista näin konservatiivisesti ajattelevia tulee olemaan vaikea löytää. Oma mielikuvani piraattiaktiiveista on se, että puolueohjelman ulkopuolelta ehkä merkittävin lähes kaikkia yhdistävä tekijä on verrattain selkeä arvoliberaali vakaumus. (Toki tiedostan, että moni vapaamielinenkin erehtyy protestimielessä äänestämään perussuomalaisia.)

Piraattipuolue on tekijänoikeuksien ja patenttien sekä tietoyhteiskunnan perusoikeuskysymysten suhteen valveutunein puolue ja perussuomalaiset ehkä epävalveutunein. Puolue kyllä tyypilliseen oppositiotyyliinsä vastusti sekä tekijänoikeuslain tiukennusta vuonna 2005 että Lex Nokiaa. Minulla ei ole kuitenkaan epäilystäkään, etteikö puolueen olisi äärimmäisen helppo kääntää kelkkansa täysin seuraavissa hallitusneuvotteluissa, jos he saavat jotain itselleen tärkeämpää tilalle. En ole löytänyt puolueen ohjelmista tai kannanotoista mitään mainintoja Piraattipuolueen agendaan liittyvistä asioista.

En tiedä Perussuomalaisista toistaiseksi yhtäkään tietoyhteiskunta-asioihin profiloitunutta tai muutoin Piraattipuolueen kannalta mieluisalta tuntuvaa ehdokasta, mikä alkaa olla jo  silmiinpistävää. Vasemmistoliitolla on Star Wreck- ja Iron Sky -elokuvaproduktioiden taustapiru Jarmo Puskala, vihreillä tietysti Jyrki Kasvi ja myös Ville Niinistö. Kokoomuksella on oululainen peliyrittäjä Henri Heikkinen, ja onpa Petteri Järvinenkin ainakin perillä asioista, vaikkei olekaan aivan lähellä piraattien linjauksia. RKP:llä oli eurovaaliehdokkana Nina af Enehjelm ja vasemmistoliitolla Anna Mikkola. (Varmaan muitakin tähän linjaan sopivia ehdokkaita löytyy, heittäkää kommentteihin vinkkejä jos tiedätte.)

Perussuomalaisten asema eniten julkisuutta keräävänä "protestivaihtoehtona" on haaste piraateille sen kannalta, miten saamme itsellemme tärkeät asiat julkiseen keskusteluun. Veikkaan, että potentiaaliset äänestäjäkuntamme ovat kuitenkin paljolti erilaisia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (46 kommenttia)

Käyttäjän JoannaKurki kuva
Joanna Kurki

Mielenkiintoista sinällään ettei yksikään Eduskuntapuolue oikeasti ottanut kantaa tuohon Ruotsin FRA-lakiin, vaikka sillä luvallisesti vakoillaan kaikkea Ruotsin kautta kulkevaa nettiliikennettä. Mukaan lukien suurimman osan Suomalaisten ulkomaanliikenteestä.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Onko Suomi asettanut Googlelle mitään julkisia uhkavaatimuksia Street View-kuvausten yhteydessä todennäköisesti keräillyistä langattomista verkoista, ja kansalaisten tai organisaatioiden datasta?

En ainakaan muista, että olisi.

Vieras (nimimerkki)

Talousdemokraatit haluavat rahat pois pankeilta. Lue Voiman haastattelu: http://fifi.voima.fi/voima-artikkeli/2010/numero-8...

Täytä Suomen Talousdemokratia ry:n kannattajakortti ja kerää ystäviltäsikin! http://www.talousdemokratia.fi/sivut/yhdistys

Kansanedustaja Markku Uusipaavalniemen (kesk.) mielestä globaalissa velkakuplassa on kyse pyramidihuijauksesta, jossa rahaa luodaan velan kautta. Uusipaavalniemi laukoo rohkeita ajatuksiaan Talousdemokratia ry:n haastattelussa.http://www.uusisuomi.fi/raha/103194-%E2%80%9Deurooppa-ja-suomi-kohta-nurin-%E2%80%93-ratkaisu-naurettavan-helppo%E2%80%9D?cmp=suosituimmat

Satu I (nimimerkki)

Jotta mikaan puolue ei uhkaisi piraatteja, piraattien tulisi koota kaikille sopiva ehdokaslista vaaleihin. Nyt nayttaa olevan tulossa lista, jossa on enimmakseen nuoria miehia ja muutama nuori nainen. Vanhempia ihmisia pitaisi saada ehdokkaiksi, ja jos mahdollista, niin vaikkapa eri aloilta. Onko esim. yhtaan yrittajaa ehdokkaana? Taiteilijaa?

Käyttäjän JoannaKurki kuva
Joanna Kurki

http://2011.piraattivaalit.fi/ sivustolla nähtävillä oleva lista on aika puutteellinen. En tiedä mikä on tarkka tilanne muissa vaalipiireissä mutta ainakin meillä Keski-Suomessa on valittuna jo kahdeksan ehdokasta. (sivulla 2:n tiedot)

Ikähaitaria tiedossa olevilla ehdokkailla lienee jostain 24-52 vuotta. Seassa on muistaakseni muutama yrittäjä, yksi taiteilija ja pari kulttuurintuottajaa. Enemmistö ehdokkaista ja aktiiveista taitaa tosiaan olla eri alojen AMK/korkeakouluopiskelijoita sekä muita vaikuttamisesta innostuneita nuoria.

Sinällään on hyvä että nuoret ovat asiasta kiinnostuneita, siis tässä maassa valtapuolueet eivät juurikaan innosta nuorempia ehdokkaita tai äänestäjiä. Nuorien saaminen mukaan tärkeistä asioista päättämään on ollut pitkään ongelma, nyt meillä ainakin on toivoa että riittävästi heille kiinnostavia ehdokkaita on esillä.

Henri Tuhola

Olisin yrittäjä jos minulla olisi toinenkin puolikas erään pienen yrityksen osakkeista. En kuitenkaan virallisesti halua olla yrittäjä täysin ääliömäisen yrittäjäeläkelain takia.

Annan vanhempienkin ihmisten supista vapaasti korvaani mietteitään ja puntaroin heidän sanomiaan useaan kertaan mielessäni. Kenties varovaisesti kuuntelevat korvat murtaisivat vähän ikärajoituksia.

Minulla on isä ja useampi sisar, joille kopioitavissa olevan aineiston tuottaminen on elinkeino. Suunnittelijoita he kuitenkin ovat eivätkä taiteilijoita. Tekijänoikeuslakiin tehtävät muutokset vaikuttavatkin suunnittelijoiden arkeen ennemmin kuin taiteilijoiden.

Olen samaa mieltä kanssasi että piraattipuolue tarvitsee muutaman iäkkäämmän ehdokkaan. Suotavaa olisi kuitenkin korostaa sitä ettei ketään syrjittäisi iän perusteella etukäteen, tämä on eräs asia jonka olen oppinut juuri siltä vanhemmalta väeltä jota olen sietänyt kuunnella.

http://www.pirkanmaanpiraatit.fi/ehdokkaat.php

Käyttäjän hanante kuva
Hannu Kärkkäinen

"Mutta minkälainen "protestipuolue" Piraattipuolue on? Perussuomalaiset selvisi aika kuivin jaloin vaalirahoituskohusta."

Vain on sulla jutut....

"Sama etu on, vielä selkeämminkin, Piraattipuolueella." ;)

"Olemme toimineet alusta lähtien avoimesti raha-asioissa,"

montako viikkoa?

"ja julkisuusraja meille tehdyissä lahjoituksissa on ollut 300 euroa alusta lähtien, verrattuna siihen että muut puolueet vasta kohujen seurauksena säätivät asiaa koskevan lain ja 1 500 euron rajan. Suuri osa ehdokkaistamme on sitä paitsi sen verran nuoria, etteivät he olisi ehtineet vielä maan tapaa oppiakaan." Piraatit ovat siis hyvä vaihtoehto valtapuolueisiin (joihin perussuomalaisetkin alkaa jo kuulua!) ja niiden venkoiluihin kyllästyneille äänestäjille."

On sulla jutut ja varmaan olet vielä niin tosissasi että itsekkin uskot nuo jutut ;)

Tiesitkö että alepassa on huomenna maksalaatikko tarjouksessa.

Henri Tuhola

Maksalaatikko onkin oikein hyvää ruokaa. Pitääkin huomenna käydä ostamassa sitä purkki.

Alepaa hakiessa löytyy kusenkeltaiset sivut. Alareunasta löytyy osote joka kertoo että kyseessä on kauppa jossain päin helsinkiä. Taidan tyytyä normaalihintaiseen maksalaatikkoon jota läheisessä kaupassa myydään.

Piraattipuolue onkin toiminut muutaman viikon avoimesti raha-asioiden suhteen. Kun taasen valtapuolueet ovat useamman vuoden pimittäneet mistä heidän vaalirahansa tulevat. Tästä kohtaa voitkin sitten vetää viivat nenään ja päätyä tulokseen että valtapuolueet ovat toimineet asiassa huomattavasti paremmin kuin tämä uusi trendikäs puolue.

Eikö perussuomalaiset vähitellen alkaisi olla jo valtapuolue myös itsekkin? Onhan se näistä monista eniten esillä mediassa kokoomuksen ja vihreiden ohella.

Käyttäjän ahtoapajalahti kuva
Ahto Apajalahti

En nyt hahmota juttusi punaista lankaa.

Käyttäjän jaska12 kuva
Jaakko Selin

Joo, ei mitään saumaa äänikynnyksen ylittämiseen.

juri g.

Äänikynnys tule voimaan aikaisintaan v. 2015. Vaatii perustuslain säätämisjärjestyksen eli hyväksyttävä kahdessa eduskunnassa.

Itse asiaan: Tuo perussuomalaisten 14 %:n gallupkannatus sisältää myös muutoksien ja piraattien kannatuksen. Ihmiset vastaavat kyselijän antamiin vaihtohtoihin.

qwerty (nimimerkki)

Fakta: Voittajaa, vieläpä ennalta-arvattavaa sellaista on helppo äänestää.
Onnea piraateille, eniveis.

Protestipuolue on oikeastaan vähemmän tärkeä kuin protestoinnin kohde.

Katsellaan asiaa sitten lähempänä vaaleja, niin voisin äänestää piraattia yleisprotestiksi Puoluetta kohtaan, jos on kunnollinen ehdokas tarjolla.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Voinen näin sivusta antaa oman katsaukseni tilanteeseen?

Piraattipuolueella on hyviä teemoja, joiden merkitystä suurin osa ihmisistä ei ymmärrä. Harva tietää mitä käytännössä 2005 tekijänoikeuslain myötä tapahtui, mahdollisesti useampi on kärryillä "Lex Nokian" vaikutuksista. Sananvapausasiat ovat perinteisesti olleet Suomessa hyvällä mallilla, ainakin olivat niin kauan kun ohi lehtien editorien kontrollin alkoikin ilmaantua "vääriä" mielipiteitä joita ei oikein voinut kieltääkään, mutta jotka toivat esiin varsin ikäviä puolia hallintokulttuurista, osittain liittyen myös betonoituneeseen virkamieskuntaan. Kansanedustajien ja toimittajien lausuntoja mahdollisine kelkankääntöineen tallentaa mitään unohtamaton internet, kanava jossa kuka tahansa voi julkaista tutkivan journalistin ominaisuudessa mitä hyvänsä tekemiään havaintoja, jos vain jaksaa nähdä sen vaivan että perehtyy raportteihin, budjetteihin, pöytäkirjoihin, ym. julkisiksi asiakirjoiksi määriteltäviin, jotka on lain nojalla pidettävä julkisina.

Arvaa paljonko tuollainen v**-taa sitä porukkaa joka on tottunut siihen, että heidän suurin uhkansa on joku yksittäinen yleisönosastonkirjoitus tai kadulla suttuisena printattu peflet..siis pamfletti? Yleisradio ei tyypillisesti keulinut kuin näön vuoksi, luodakseen kuvan että eivät olisi töissä läpipoliittisessa organisaatiossa jossa vääränlainen penkominen voi kostautua paitsi nykyisen työpaikan menetyksenä, myös tulevien työpaikkojen saamisessa, oikeammin niiden saamisen ylivoimaisuudessa. Toimittajan hommista ei välttämättä ole kovin kiva lähteä kirjoittelemaan leipätekstejä terveyssidemainoksiin tai kuvaamaan kun sinistä nestettä sille siteelle kaadetaan, vain koska kaikki lehti- ja uutistoimitukset ovat sulkeneet ovensa. Tilanne ei tosin tällä saralla ole jostain yksittäisestä lautakasacasesta paljon muuttunut.

Piraattipuolueen ongelma onkin kansantajuisuus. Suurin osa asioista on sellaisia joita monikaan ei (joko teknisellä tai juridisella tai kummallakaan tasolla) ymmärrä, eikä tajua mitä ne hänen elämäänsä vaikuttavat. Tätä olisi hyvä tuoda paremmin esiin. Olen nimittäin sitä mieltä että Piraattien ajamat asiat tulisikin tuoda keskusteluun, mutta nykyisin ydin on niin vaikeasti hahmotettavissa useimmille ihmisille, että he eivät äänestä teitä ihan siksi kun eivät tiedä että mitä siinä äänestävät ja onko se lopulta hyvä vai huono jos saatte tavoitteenne läpi.

A. Salminen

"Arvaa paljonko tuollainen v**-taa sitä porukkaa joka on tottunut siihen, että heidän suurin uhkansa on joku yksittäinen yleisönosastonkirjoitus tai kadulla suttuisena printattu peflet..siis pamfletti? - -. Piraattipuolueen ongelma onkin kansantajuisuus. Suurin osa asioista on sellaisia joita monikaan ei (joko teknisellä tai juridisella tai kummallakaan tasolla) ymmärrä, eikä tajua mitä ne hänen elämäänsä vaikuttavat"

Jännä juttu, koska nimissäni on useampia nettisivustoja, jotka käsittelevät yhteiskunnallisia asioita, ymmärrän jonkin verran tietotekniikasta ja sananvapauslainsäädännöstä, mutta ei tulisi mieleenikään äänestää piraattipuoluetta. Joissakin yksittäisissä laeissa piraattipuolueen kanta saattaa olla oikea, mutta puolueen kannan takana sananvapaus- ja tekijänoikeuslainsäädännön suhteen on tietty aate - aivan kuin kaikkien muidenkin puolueiden takaa löytyy jokin aate tai aatteita. En tiedä tarkkaan, mikä tämä aate on, mutta mitään hyvää siinä ei ole.

Käyttäjän jackandolini kuva
Jarkko Andolini

"En tiedä tarkkaan, mikä tämä aate on, mutta mitään hyvää siinä ei ole."

Minusta tuo haiskahtaa kevyesti ennakkoluuloiselta asenteelta. Mutta toki varmasti otat valveutuneena äänestäjänä asiasta selvää ja esität miksi piraattipuolueen kannanotot ovat niin huonoja?

whiic (nimimerkki)

Hyvä, asiasisältöinen kommentti.

Toisaalta siinä missä harva kansalainen tietää mitä Piraattipuolueen ajama agenda todellisuudessa merkkaa, yhtälailla harva taitaa tietää mitä Perussuomalaiset agendassaan pitävät. He kun pelaavat kuitenkin lähes kaikkia asioita kaksilla korteilla, erityisesti niitä joilla voidaan saada ääniä kerättyä kasaan, mutta joista saa ikävän leiman, jos ne ovat virallisesti mielipiteenä (maahanmuutto- ja homovastaisuus, esimerkiksi). Yleisenä kaikkea haukkuvana rakkikoirana he toki saanevat vaalivoiton (sitä enteilee jo gallupit), riippumatta menestyvätkö piraatit vaaleissa.

Piraattien kampanja ei tule olemaan näyttävä, koska poltettavaa rahaa on turhan vähän. Asiaa on sitäkin enemmän: se vaan täytyy saada esille ja kansantajuistettuna. Liiasta kansantajuistamisesta tulee toki vähän dystopian maalaamista, ja pelon ilmapiirin luomista, jota ei välttämättä pidetä asiallisena, vaikka perustuisikin todennäköisiin seurauksiin. Sitähän se on: ei saa pelotella lamalla, ei sananvapauden romuuntumisella, ei uskonnonvapauden menettämisellä... millään ei saa pelotella vaikka pelkotila olisi pakko saada päälle, koska niin monen asian suhteen (ACTA, COM(2009)0135, jne.) on jo korkea aika paniikkiin. Joidenkin kohdalla olisi pitänyt reagoida jo (FRA-internetsala"kuuntelu") ja jotkut ovat lailla sinetöity (Lex Karpela, Lex Nokia, internetsensuuri).

Oikeastaan Piraattipuolueen menestys on paljon kiinni siitä mitä maailmalla ja Suomessa tapahtuu ja siitä kuinka media reagoi asiaan vai reagoiko ollenkaan. FRA on asia, johon ei ole reagoitu edes senkään vertaa mitä TPB, Wikileaks, Finreactor, yms. asioihin on reagoitu. Asioista pitäisi päästä keskustelemaan edes joskus etusivuille ja TV:hen, ja tärkeää on myös (ja erityisesti) ne PP:n agendan asiat, jotka eivät koske tekijänoikeuksia... olkoonkin, että valtaosa kansasta rikkoo Lex Karpelaa jo etsiessään tekijänoikeudellista videota YouTubesta, vaikka eivät mitään jakaisikaan, tai linkittäessään sitä tuttavalleen. Lex Karpela tosin taitaa armahtaa sen, jos lataa (mutta ei ja'a) TO-materiaalia tietämättä, että se on TO:n alaista, mutta se ei armahda ihmistä, joka tietää (tai "tulisi tietää") että se on TO:n alaista, mutta ei tunne Lex Karpelaa. Ylivoimainen enemmistö Suomen kansalaisista on tekijänoikeusrikollisia samaan tapaan kuin on joskus ajanut ylinopeutta tai kääntynyt risteyksestä tai vaihtanut kaistaa ilman vilkkua.

juri g.

Tuija Braxin pian eduskuntaan tuotava internet-keskustelujen sensurointia lisäävä lakiesitys antaa piraateile ja muutokselle mahdollisuuden profiloitua julkisuudessa.

A. Salminen

Olipa kerran aikakausi, jolloin osalle nuorista elämä oli hämärtynyt, koska he olivat viettäneet koko lapsuutensa tietokoneen ääressä. Tietokoneella pääsi myös internetiin, josta löytyi kaikenlaista kivaa. Koska nämä nuoret olivat vieraantuneet elämästä, heitä alkoi kiukuttaa, kun netistä ei saanut ihan kaikkea eikä ihan kaikkea saanut ilmaiseksi. Tietokoneen kautta sai myös kontakteja muihin nuoriin ja niinpä nuoret löysivät paljon samoin ajattelevia nuoria, niin moni tuona aikana käytti internetiä. Nuoret tuumivat, miten voisi vaikuttaa, jotta internetiin tulisi kaikki ja se kaikki olisi ilmaista. Nuoret päättivät perustaa puolueen, piraattien puolueen. Koska puolue leimautui yhden asian vuoksi yhden asian puolueeksi, alkoivat he keksiä lisää rajoituksia, joita maailmasta pitää saada pois. Koska nämä piraatit olivat vieraantuneet todellisesta elämästä - tai eivät he siis olleet vieraantuneet, vaan he eivät olleet siihen koskaan päässeet käsiksi - heitä kiukutti kovasti, kun ei saanut pilkata Jumalaa, koska se olisi ollut niin kivaa. Heistä oli hullua, että satuolentoa ei saa pilkata, olihan heille virtuaalimaailma todellisempaa kuin satu. Niinpä piraatit alkoivat vastustaa myös yhteiskuntarauhan säilyttämiseksi tehtyä lakia, joka kieltää jumalanpilkan. No, seuraavaksi nämä nuoret hoksasivat, että myöskään kaikki seksi ei maailmassa ole täysin vapaata - on joku sellainen kummallinen käsite kuin moraali, josta jotkut vanhemmat ihmiset puhuivat - joten he alkoivat vastustaa seksuaalimoraalia, homojen syrjintää. Piraattien puolue elää ja voi hyvin tänäkin päivänä, sillä kaikki moraali, rajoitukset ja uskonnot eivät ole vielä kadonneet maailmasta.

Henri Tuhola

Ihan okei, mutta mulla jäi kalvaan yksi liiankin railakas tietovirhe - Netistä saa nimittäin ihan kaiken julkisesti tarjolla olevan sisällön ilmaiseksi jos jaksaa hakea. Sä tarttet tätä matskua: http://hikipedia.info/wiki/Kappalejako

En osaa tosin itse selvittää onko tekstisi ironiaa vaiko parodiaa. Mitä lie se oli, mukavaahan sitä oli lukea. Kirjota lisää!

Käyttäjän ahtoapajalahti kuva
Ahto Apajalahti

Väsyneempää kommenttia on vaikea löytää. Ihan vastaavanlaisen voisi kirjoittaa kulahtaneista 60-luvun ex-radikaaleista, jotka valtaan päästyään... Jne. Se ei kuitenkaan kertoisi todellisuudesta mitään oleellista, kuten ei tämä kommenttisikaan.

muutos 2011 aktiivi (nimimerkki)

Herra piraatti on nyt unohtanut muutos 2011 liikkeen. Piraattien pahin kilpailija ei ole persut vaan muutos 2011. Tosin piraattien vahvuus voisi myös olla muutos 2011 vaaliliittojen kautta. Tuo analyysi on ihan puuta heinää sillä potentiaalinen piraattien äänestäjä tekee päätöksen piraattien ja muutos 2011 liikken väliltä.

whiic (nimimerkki)

Hieman samoilla linjoilla olen. Piraatit eivät pysty eivätkä oikeastaan haluakaan kilpailla mm. fundamentalistikristittyjen kanssa fundamentalistikristittyjen ja homofoobien kanssa siitä kuka osaa möyhöttää kaikista eniten vääristä seksuaalisuuksista, näin esimerkiksi.

Muutos2011 ja Piraatit omaavat hyvin samanlaiset agendat. Piraateilla on vaan lisänä tekijänoikeusasiat, Muutoksella hieman tarkemmin määritelty ajatus siitä _miten_ demokratiaa tulisi kehittää. Ja kummallakaan puolueella ei käsittääkseni ole puoluekuria ydinagendan ulkopuolelle, ja Muutos on Persuihin nähdessä huomattavasti liberaalimpi, nuorekkaampi ja vähemmän "natsi" kuin Persut... siitä huolimatta, että Muutosta on Persuja aktiivisemmin yritetty leimata "äärioikeistolaiseksi" - joka on siis aivan naurettava ajatus, jos esimerkiksi on lukenut Jiri Kerosen blogia.

Toisaalta ymmärrän kyllä miksi on kilpailijoille eduksi leimata Muutos natsipuolueeksi: se nimittäin tekisi Piraattien ja Muutoksen vaaliliitosta epävalidin, ja haittaisi molempien puolueiden kampanjoita. Persujen kutsuminen natseiksi puolestaan johtaa siihen mitä kävi Ruotsissa: heidän kannatus vain kasvoi, kun heitä yritettiin vaientaa.

Persuja ei pidä yrittää vaientaa (mutta ei Muutostakaan). Antaa heidän möyhöttää. Toivoisin vaan, että he voisivat joskus möyhöttää jostakin aiheesta. Puolet heidän sanomastaan on kuitenkin saman levyn soittamista, ja toinen puoli on elvistelyä gallupeilla. Tuntuu, että luottavat koko kampanjan sille, että voittajaa on helppo äänestää, eikä kenenkään kannata varsinaisesti puhua mistään konkreettisesta asiasta. Ikävä juttu sikäli, koska eduskuntaan kuitenkin mennään tekemään niitä PÄÄTÖKSIÄ.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Tällä hetkellä parasta mainosta hallituksen ulkopuolisille puolueille on... nykyinen hallitus itse.

Vihreät ajaa tärkeitä ympäristöasioitaan, miten? Julistamalla taistelevansa persuja vastaan? Onnea vain.

Kiihtyvään tahtiin tulee julki ajatuskukkasia, joiden avulla vannoutuneimmatkin äänestäjät alkavat etsiä parempaa vaihtoehtoa.

Maksa ajokortistasi suojelurahaa joka viides vuosi? Passien sormenjäljet poliisille, ihan muuten vain? Nopeusrajoitukset alas ja autoihin rajoittimet? Ja aselain nojalla poliisi saa nyt myös rekisteröidä kaikki mahdollisesti-päävikaiset ihmiset?

Vaalit tulossa, muttei siltä näytä.

Tuollaisten ehdotusten ja päätösten takaa on ainakin hyvä syytellä ketä tahansa muuta populismista.

Käyttäjän ahtoapajalahti kuva
Ahto Apajalahti

Varmaan on joitakuita, jotka tällaisen valinnan tekevät, mutta en ole havainnut merkkejä siitä, että määrä olisi suuri.

Muutoksesta en oikeastaan tiedä muita kuin Jiri Kerosen, joka kieltämättä on ajatuksiltaan varsin piraattihenkinen. Muutoksella on myös (epäilemättä Kerosen kynästä lähtenyt) hyvän sisältöinen tietoyhteiskuntamanifesti. Siitä, mitä keskiverto muutosaktiivi sanoisi esimerkiksi epäkaupallisen kopioinnin laillistamisesta, en osaa sanoa. Muutoksen tietoyhteiskuntamanifestissa ei oteta kantaa tekijänoikeuksiin.

juri g.

Tkeninen vaaliliitto muutoksen ja piraattien välillä on erittäin kanantettava ajatus. Se ei edellytä samaa mieltä olemista kaikista asioista.

PP+M11 vaaliliitolla olisi mahdollisuus edustajanpaikkaan 4-5:ssä suurimmasta vaalipiirissä. Lippua on toki näytettävä koko maassa vuotta 2015 ajatellen, jolloin on todennäköisesti valtakunnallinen vaalikynnys voimassa.

Käyttäjän jackandolini kuva
Jarkko Andolini

Tässä on toinen. Mikäli käytän lotto-oikeuttani ensi keväänä, ääni kolahtaa joko piraateille tai muutokselle. Piraatit tajuavat tekijänoikeus-, sananvapaus-, yms. kysymyksistä paljon enemmän kuin nykyinen eduskunta yhteensä ja Muutos taas ajaa ainoana puolueena suoraa demokratiaa. Mikäli näistä kahdesta pitää valita, äänestän Muutosta, mutta vaaliliitto piraattien kanssa olisi ehdottomasti kova juttu. Viepä, Ahto, sanaa eteenpäin, meitä muitakin on paljon.

Käyttäjän herrakeronen kuva
Jiri Keronen

Muutoksen tietoyhteiskuntamanifesti ei ole minun tekemäni, vaan sitä työstivät monet Muutoksen aktiivit ja minä vain oikoluin sen lopuksi. :)

Käyttäjän ahtoapajalahti kuva
Ahto Apajalahti

Piraattipuolue kannattaa myös suoran demokratian lisäämistä (ks. vaaliohjelman kohta 36., http://2011.piraattivaalit.fi/vaalit/vaaliohjelma/).

Ja kiitokset Jirille tarkennuksesta.

Käyttäjän petrilagus kuva
Petri Lagus

Satu kyseli onko ehdokkaana taitelijaa tai yrittäjää. Olen molempia ja hieman muutakin siihen päälle ja piraatteista lötyy Varsinais-Suomessa hyvin monen alan edustajaa. Piraateissa on myös heitettey aikaisemmat puolueisiin liittyvät ajatukset romukoppaan, sillä olemme huomanneet etteivät ne yksinkertaisesti toimi. On aika tehdä päivitettyä politiikka joka sopii tähän aikaan jossa elämme. Oppositiota maassamme ei ole ja sopimukset tehdään kabineteissa. Se on epädemokraattista toimintaa. Kansanäänestyksiä ja läpinäkyvyyttä kaivataan runsaasti enemmän. Puolueemme on nuorekas ja on aika vähentää dinosauruksia sekä populisteja edustustehtävistä.

Heikki Kosalainen

Piraattien ongelma on sama kuin Muutos 2011 -puolueellakin. Sen ehdokkaat eivät ole osaavan NÄKÖISIÄ.

http://www.bespokesuitblog.co.uk/uploaded_images/d...

Tuossa esimerkkiä mihin suuntaan ehdokkaiden visuaalista imagoa pitäisi muuttaa, jotta tavallinen kansa luottaisi niin paljon, että antaisi äänensä. Piraattipuolueen ehdokkailla on hyviä mielipiteitä, mutta imago ei vaikuta osaajan imagolta.

Esimerkkinä hiotusta imagosta voin käyttää A. Stubbin imagoa. Mies on mielestäni lapsellinen hölmö, joka osaa todistaa hölmöytensä useammalla kielellä, mutta hiotulla imagolla saanut osaavan maineen.

Heikki Kosalainen

Muuten ihan hyvä, mutta kravatti kaulaan ja mieluummin valkoinen (tai vähintään yksivärinen) paita. USA:n presidenttivaaliehdokkailla on viimeisen päälle hiottu imago, jota kannattaa jäljitellä.

Käyttäjän ahtoapajalahti kuva
Ahto Apajalahti

Toisaalta on niitäkin, jotka pitävät enemmän katu-uskottavuudesta kuin kabinettiuskottavuudesta. Eivät kaikki ehdokkaat voi olla puku päällä olevia toistensa kopioita.

Heikki Kosalainen

Se on totta, mutta Piraattipuolue ei ole segmentoitu mielestäni Tarja Halosen äänestäjille. Teillä on listoillanne tavallista enemmän älykkäitä ihmisiä ja segmenttinne ovat käsittääkseni tavallista älykkäämmät äänestäjät, jotka ovat tavallista vaativampia äänestäjiä myös ehdokkaan imagon suhteen. Ette ole keräämässä ääniä siltä porukalta, jotka äänestää Jethroa Tanssii tähtiä kisassa. ;)

jorma (nimimerkki)

Liittoutukaa nyt ihmeessä Muutos 2011:n kanssa. Te olette oikeasti yhteensopivaa sakkia. Ottakaa vaikka vanha Liberaalitkin siihen mukaan.

Erillänne olette kaikki paljon heikompia. Tarjotkaa ihmeessä kansalle PS:n vaihtoehdoksi arvoliberaali antielitistinen liittouma. Olette paljon uskottavampi vaihtoehto yhdessä.

Itse äänestäisin hyvin mahdollisesti teitä Piraatteja 2011, jos en äänestäisi PS:ää.

Heikki Kosalainen

Itsekin näkisin liittoutumisessa enemmän hyvää kuin huonoa.

Niilo Paasivirta (nimimerkki)

Hienoa, että Piraattipuolueellakin on nyt samanlainen vaalikampanja kuin kaikilla muillakin puolueilla!

Reijo Tossavainen

Piraattipuolue olisi vitsi, ellei sen toiminnan perustana olisi yllyttäminen laittomaan toimintaan. Oikeusvaltiossa sellaisen puolueen toimintaan on suhtauduttava hyvin kriittisesti.

Tomm (nimimerkki)

Voiko joku oikeasti olla näin tyhmä? Herra Tossavainen, onko lainsäädännön muuttamisen yrittäminen yllytystä laittomaan toimintaan?

Vieras (nimimerkki)

"Jos Euroopassa sallitaan puolueet, jotka ajavat lakien muuttamista, seuraava kysymys on, sallitaanko sellaisetkin, jotka ajavat vaikka raiskausten hyväksymistä."
- Tanja Karpela (kesk.)

Käyttäjän herrakeronen kuva
Jiri Keronen

Logiikkasi ontuu. KAIKKI puolueet pyrkivät muuttamaan lainsäädäntöä. Jos Vihreät pyrkivät saamaan sukupuolineutraalin avioliiton (joka on nykyään Suomen lain vastainen), ne "yllyttävät" laittomaan toimintaan.

Oikeusvaltio tarkoittaa valtiota, jonka toiminta on organisoitu valtiosäännön pohjalta ja jossa pätee laillisuusperiaate sekä vallan kolmijako. Et voi käyttää oikeusvaltiota perusteluna sille, minkä vuoksi muiden ihmisten pitäisi ajatella kuin sinä. Logiikallasi minä voisin sanoa, että Perussuomalaiset yllyttävät laittomaan toimintaan, (kuten kiihottamiseen kansanryhmää vastaan ja väkivaltaan vähemmistöjä kohtaan), ja siihen tulee suhtautua hyvin kriittisesti oikeusvaltiossa.

En tietenkään oikeasti sano näin, koska tiedän, että Perussuomalaiset eivät yllytä kiihottamiseen kansanryhmää vastaan tai muuhunkaan sellaiseen. Kyse on siitä, että myöskään sinun ei pitäisi heitellä hatustasi sitä, miten kilpailevat puolueet "yllyttävät laittomaan toimintaan".

Suomen lain mukaan rikolliseen toimintaan yllyttäminen on rikos. Suomen lain mukaan toisen väittäminen rikolliseksi on myös rikos, eli kunnianloukkaus. Tämä tarkoittaa sitä, että jos Piraattipuolue olisi ihminen, olisit juuri syyllistynyt rikokseen.

Käyttäjän kivisto kuva
Harri Kivistö

Reijo Tossavainen on perussuomalainen.

Elias J (nimimerkki)

Minä taasen voisin äänestää Piraattipuoluetta, jos se ei olisi niin arvoliberaali, sillä sen ajamat asiat ovat minua lähellä. Muita tärkeitä asioita minulle Perussuomalaiset ajavat selvemmin, ja koen sen kautta muutoksen olevan todennäköisempi, joten valinta kohdistuu Perussuomalaisiin.

Perussuomalaisissa huonoin puoli on juuri reijotossavaiset, oikeat perus suomalaiset, joilta pääsee tuollaisia aivopieruja kuin että lakien muutosta ei saisi ajaa. Toisaalta, sehän vasta konservatiivisuutta olisi, tosin vähän liikaa jo minullekin...

Perussuomalaiset tarvitsevat eniten juuri kabinettikelpoisia loogiseen päättelyyn kykeneviä edustajia (Jussi Halla-aho, Sampo Terho) taviksien lisäksi, sekä taviksien tiedottamista, jotta pahimmilta mokilta vältyttäisiin.

Piraattipuolueen ja Muutos 2011 vaaliliitto olisi hyvä molemmille puolueille, ja sen avulla olisi mahdollista saada ainakin yksi kansanedustaja, joka vähentäisi "hukkaan" menneitä ääniä.

Käyttäjän ahtoapajalahti kuva
Ahto Apajalahti

Toisaalta jos se edustaja olisi Muutoksesta ja vaikkapa vastustaisi epäkaupallisen kopioinnin laillistamista, niin Piraattipuolueen näkökulmasta ne olisivat hukkaan menneitä ääniä.

Elias J (nimimerkki)

Kyllä ja ei. Joillekin kyllä, joillekin ei. Varmasti joillekin Muutoksen läpimennyt ehdokas on parempi kuin minkään muun puolueen mikään ehdokas, kun taas joillekin on yksi ja sama kuka eduskuntaan menee, jos se ei ole Piraattipuolueesta, ja tällöin ääni on mennyt hukkaan.

Joka tapauksessa vaaliliitolla Piraattipuolueella ja Muutoksella olisi _paljon_ paremmat mahdollisuudet saada edes yksi edustaja läpi. Siinä sitten olisi teillä kovan kilpailun paikka, kumpi sen saa. ;)

mikko kurikka (nimimerkki)

Mitään muuta toimivaa vaihtoehtoa ei piraattipuolueella ole ku Persut.
Se on ainoa mahdollinen toimintakumppani ja näiden kanssa pitäisi saada tehtyä jonkunlainen kompromissi.
vasemmistot, kokoomukset ja keskustat saa heittää heti metsään.
Persut on ainoat jotka puhuu SUOMALAISTEN puolesta. PISTE
Mutta yhteistyö Piraattipuoleen kanssa auttaisi kansalaisia monella tavalla.

Toimituksen poiminnat

Sivut