Isänmaa ja maailma Isänmaata ja maailmaa käsitteleviä kirjoituksia.

Viherpiraatteja?

Hiljattain uutisoitiin, että vihreiden uudessa elinkeinopoliittisessa ohjelmassa vaaditaan tekijänokeuden suoja-aikojen lyhentämistä. Tämä on Piraattipuolueen näkökulmasta erittäin tervetullut avaus tekijänoikeuskeskusteluun. Ensimmäistä kertaa yksi suurista puolueista on ottanut selkeän kannan tekijänoikeusjärjestelmän lieventämisen puolesta.

Vihreiden elinkeinopoliittisessa ohjelmassa todetaan:

"Avoimen tiedon hyödyntäminen vaatii myös uutta otetta tekijänoikeuksiin. Tekijänoikeuksien suojaaikaa on lyhennettävä nykyisestä, mikä mahdollistaa niin tietojen yhdistelemistä kuin uuden kulttuurin luomista. Osaltaan uusien teosten syntymistä vanhojen pohjalta auttaisi vaatimus uusintaa tekijänoikeus teoksen syntyhetken jälkeisen määräajan jälkeen."

Uusintamisvaatimus on mielenkiintoinen lisä keskusteluun. Tekijänoikeusjärjestelmän olemassaolon alkuaikoina tällainen oli yleistä. Tekijänoikeus oli voimassa 14 vuotta julkaisusta, ja sen saattoi erikseen ilmoittamalla uusia 14 vuodeksi. Yhdysvalloissa oli vastaava järjestelmä voimassa verrattain myöhään, 1900-luvun jälkipuoliskolle. Patenttijärjestelmähän toimii vastaavalla tavalla, eli patenttia pitää erikseen hakea. Pidän uusintamisvaatimusta lähinnä turhan byrokraattisena, mutta olisi mielenkiintoista nähdä tarkennettu ehdotus mallista.

Vihreät nuoret ja opiskelijat vaati noin vuosi sitten teosten epäkaupallisen käytön vapauttamista ja suoja-ajan lyhentämistä 20 vuoteen. Vaatimukset tulivat siis hyvin lähelle Piraattipuolueen vaatimuksia (Piraattipuolue vaatii suoja-aikaa 5-10 vuoteen teoksen julkaisusta).

Vihreiden elinkeinopoliittisessa ohjelmassa tarkat lyhentämisvaatimukset jätettiin vielä auki. Tarkemmat kannat muotoillaan vihreiden tekijänoikeus- ja tietoyhteiskuntapoliittisissa työryhmissä, jotka valmistelevat lopullisen kannan puoluevaltuuskunnan hyväksyttäväksi vielä ennen eduskuntavaaleja.

Tekijänoikeuden suoja-aikoja pitäisi lyhentää aika merkittävästi, jotta lyhentäminen todella helpottaisi uuden luomista vanhan pohjalta. Saa nähdä, millaisen kannan vihreät uskaltavat ottaa.

Elinkeinopoliittisessa ohjelmassaan vihreät vaatii myös julkisiin tietojärjestelmähankkeisiin avointa lähdekoodia ja avoimpia rajapintoja. Lisäksi he haluavat, että "yhteiskunnan rahoittamat sisällöt vapautetaan yksityisten henkilöiden ja yritysten käyttöön".

Tällä tuskin tarkoitetaan kuitenkaan apurahojen avulla tuotettuja teoksia, vaikka siltä ehkä saattaisi kuulostaa. Vaatimus koskee luullakseni vain virkamiesten virkatehtävissään luomia teoksia, jotka esimerkiksi Yhdysvalloissa ovat jo oletusarvoisesti tekijänoikeudesta vapaita. Huomattava osa Wikipediassa olevista valokuvista onkin saatu juuri tätä kautta. Suomessa on tässä yhteydessä puhuttu esimerkiksi karttatiedoista ja erilaisista tilastotiedoista, joiden ympärille voisi syntyä kukoistavaa liiketoimintaa, jollei niiden käytöstä perittäisi niin suuria maksuja.

Vaatimukset avoimemmasta lähdekoodista ja rajapinnoista julkishallinnossa sekä yhteiskunnan varoin tuotetun tiedon vapaammasta käytettävyydestä ovat alkaneet jo selkeästi yleistyä valtionhallinnossa ja joissakin puolueissakin. Tällä saralla uskallan odottaa lupaavaa kehitystä lähivuosina.

Vihreät eivät valitettavasti näytä vieläkään olevan valmiita vaatimaan teosten epäkaupallisen käytön dekriminalisointia. Epäilen edelleen, että niin tekijänoikeusasiat kuin tietoyhteiskunnan kansalaisoikeuskysymyksetkin jäävät hallitusneuvotteluissa vihreiden kohdalla muiden asioiden varjoon. Viherpiraateista ei vielä voi puhua, vaikka pieniä lupaavia askelia puolueessa otetaankin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän JoannaKurki kuva
Joanna Kurki

Luulenpahan että juttu jää samalle tasolle kuin puheet perustulosta tai vastaavista. Eli ilmaan heitettyjä ajatuksia joita ei todellisuudessa yritetä ajaa sen pidemmälle.

Meta: ihailtavan vähän kommentteja näissä Ei-homokeskusteluissa. Toivottavasti edes osa väestä oikeasti lukee nämä muutkin.

Käyttäjän jaakkostenhall kuva
Jaakko Stenhäll

Ahto: Mielelläni kuitenkin kuulisin näkemyksesi siitä, kummalla puolueella tietoyhteiskunta-asioiden ajaminen hallitusneuvotteluissa on lähempänä, vihreillä vai piraateilla? Jo kesällä päivitetyssä Kiviniemen hallituksen ohjelmassahan mm. noita julkisesti tuotettuja tietovarantoja vaaditaan vapaampaan käyttöön.

Joanna: Perustulon tyyppisen sosiaaliturvan ajaminen taisi jäädä tällä vaalikaudella ihan SATA-komitean haluttomuudesta kiinni, jossa vihreät uudistusta tuohon suuntaan toki ajoivat. Konsensusta ei siitä(kään, monen muun asian ohessa) löytynyt. Toisaalta asia edistyi edes hieman SATA-komiteassakin takuueläkkeen muodossa, ottaen huomioon vain yhden edunsaajaryhmän.

Käyttäjän ahtoapajalahti kuva
Ahto Apajalahti

Sanotaan näin että jos piraatteja ei olisi, se olisi vihreiltä vielä kauempana.

Touko Apajalahti

Piraattien vaikutus vihreisiin on mielestäni kaksijakoinen: toisaalta piraattien olemassaolo pakottaa näkymään enemmän myös näissä teemoissa, toisaalta puolueen sisältä poistuu osittain sellaista väkeä piraatteihin, joista olisi apua puolueen linjan selkeyttämisessä. Sillä ei ole niin, että vihreät tässä pohtisivat, kuinka rohkeita kannattaisi esimerkiksi vaalitaktisesti olla, vaan vihreiden sisällä eri linjat käyvät keskustelua. Ulos tulee toivottavasti jotain, minkä riittävän suuri osa pystyy allekirjoittamaan, jotta asiaa voidaan tiukasti ajaa esimerkiksi hallitusneuvotteluissa.

Perustulokysymykseen tarkentaisin vielä, että askelia kohti perustuloa on tälläkin vaalikaudella otettu:
- Verotettavan tulon alarajaa (kunnallisveron perusvähennystä) on nostettu 2200 euroon
- Opintotuen asumislisästä on poistettu tarveharkinta puolison tulojen perusteella ja tulorajoja on korotettu
- Jaakon jo mainitsema takuueläke alkaa ensi vuonna

SATA-komitea oli kuitenkin suuri pettymys, sillä oikeastaan kukaan muu ei halunnut lopulta tehdä suurempaa remonttia.

Käyttäjän ahtoapajalahti kuva
Ahto Apajalahti

Toisaalta vaikuttavatko vihreiltä mahdollisesti piraateille katoavat äänet (ja aktiivit?) kuitenkin enemmän puolueen linjaan kuin se vaikuttaisi, että piraattihenkisesti ajattelevat äänestäisivät vihreitä "vähiten huonona" puolueena?

Toimituksen poiminnat

Sivut