Isänmaa ja maailma Isänmaata ja maailmaa käsitteleviä kirjoituksia.

Kansanedustaja noituuden vastaisella asialla

Tänään on hilpeyden ja kauhun sekaisin tuntein seurattu kristillisdemokraattien kansanedustajan, Leena Rauhalan, edesottamuksia. Hän on jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen: "Mitä hallitus aikoo tehdä, että lapsia ja nuoria suojellaan perusteluissa kuvatulta ja sitä vastaavalta vahingolliselta materiaalilta kirjallisuudessa?" Kysymyksen taustalla on nuorille suunnattu noidista kertova kirjasarja, jossa Rauhalan mukaan ollaan "jatkuvasti huumepöllyissä", ja mikä pahinta, "wiccalaisuus esitetään hyvin positiivisessa valossa". Rauhalan mielestä "tällaista materiaalia ei tulisi lainkaan julkaista Suomessa" ja "kirjallisuuteen tulisi säätää ikärajat kuten elokuviinkin".

Kirjojen ennakkosensuurin palauttamista vaativa Rauhala ei edusta moderniin länsimaiseen sivistykseen kuuluvaa ajatusmaailmaa. Kirjailija Mike Pohjola kirjoitti aiheesta jo mehevän parodian, joten en puutu tämänpäiväiseen tapaukseen enempää. Sen sijaan selailin aiempia Rauhalan tekemiä kirjallisia kysymyksiä, jotka täydentävät kuvaa hänen ajatusmaailmastaan.

Vuonna 2001 Rauhala halusi suojella lapsia ja nuoria "ala-arvoisilta julkaisuilta", jollaiseksi hän mainitsi Myrkky-huumorilehden. Hän kyseli, "miten hallitus aikoo saattaa vastuuseen tuotteissaan piirrettyä raakuutta, väkivaltaa, satanismia ja pornoa levittävät tuottajat".

Vuonna 2003 hän halusi "ajanmukaistaa ja monipuolistaa" koulujen biologian opetusta. Hän vaati evoluutio-opetuksen siirtämistä elämänkatsomustiedon tunneille, sillä "onhan kysymys enemmän uskonnosta kuin tieteestä". Hän esitti harkittavaksi, "pitäisikö biologian opetukseen ottaa evoluutioteorian rinnalle muitakin erilaisiin uskomusjärjestelmiin perustuvia tapoja selittää ihmisen alkuperä ja kehittyminen".

Vuonna 2004 hän ihmetteli, miksi hallitus on niin kitsas myöntämään lupia uusien yksityiskoulujen perustamiseen. Taustalla oli se, että "osalla vanhemmista [on] halu saada lapsilleen laissa määriteltyä erityiseen maailmankatsomukseen tai kasvatusoppiin perustuvaa opetusta". Mitä todennäköisimmin hän siis olisi halunnut, että vanhemmat voisivat helpommin perustaa virallisia yksityiskouluja, joissa voisi opettaa vaikkapa hänen vuonna 2003 esittämäänsä "ajanmukaistettua ja monipuolistettua" biologiaa.

Vuonna 2005 hän halusi rajoittaa ilmaislehtien "lapsille vahingollista" mainontaa. Hän kyseli hallitukselta toimenpiteitä siitä, miten hallitus aikoo estää lapsia näkemästä seksipalvelunumeroihin liittyvää lehtimainontaa. Ehkäpä ennakkosensuroimalla lehtiä?

Vuonna 2006 hän harmitteli television "pilailu- ja sketsiohjelmia, jotka suoranaisesti tekevät pilkkaa kristillisistä arvoista". Hän vaati hallitukselta toimenpiteitä "uskontoja ja elämänkatsomuksia pilkkaavan aineiston" poistamiseksi tv-maksulla rahoitettavilta kanavilta.

Vuonna 2007 hän oli pahastunut Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen päätöslauselmasta, jossa jyrkin sanoin vastustettiin kreationismin sotkemista koulujen biologianopetukseen. Päätöslauselman mukaan epätieteellisen ja tieteellisen opetuksen sekoittuminen olisi uhka ihmisoikeuksille. Rauhala tiedusteli Suomen hallituksen kantaa kyseiseen päätöslauselmaan.

Nyt vuonna 2010 Rauhala haluaa siis kieltää kirjasarjan, jossa esitetään noituutta ja muuta epäsiveellisyyttä.

Rauhalan edesottamukset saavat monet helposti järkyttymään siitä, että hänen kaltaisensa ihminen on ylipäänsä kansanedustajana. Varmasti kuitenkin löytyy ainakin noin 27 000 suomalaista, jotka jakavat Rauhalan ajatusmaailman. Edustuksellisessa demokratiassa heilläkin luonnollisesti on oma edustajansa. Mainittakoon, että kaikki edellä selostetut Rauhalan jättämät kirjalliset kysymykset ovat vain hänen itsensä allekirjoittamia. Tämä herättää toivoa siitä, että hän on ajatuksineen eduskunnassa yksin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Vanha demari (nimimerkki)

Kohta loppuu kirjojen kirjoittaminen ja muu taide kun piraatit varastavat ihmisten työn tulokset.

Käyttäjän ahtoapajalahti kuva
Ahto Apajalahti

Kun kommentoi blogikirjoitusta, on kohteliasta kommentoida juuri kyseistä blogikirjoitusta. Jos haluaa esittää mielipiteensä satunnaisesta asiasta, on syytä kirjoittaa oma blogikirjoitus sitä varten, ei kommentoida asian vierestä toisten blogikirjoituksiin.

Vanha demari (nimimerkki)

Kyllä se oikeastaan kuuluu tähän asiaan. Voit tietenkin poistaa kommentit halutessasi. On tärkeää, että ihmiset saavat tietoonsa "puolueestasi" olennaisimman asian: Meillä on pyrkimässä eduskuntaan ihmisiä, joiden tavoitteena on tehdä varastaminen lailliseksi.

Käyttäjän ahtoapajalahti kuva
Ahto Apajalahti

Ilmaisusi on harhaanjohtava, koska ihmiset saattavat siitä saada sen kuvan, että olemme muuttamassa rikoslain 28 luvun 1 §:ää. Piraattipuolueella ei kuitenkaan ole kyseisen pykälän muuttamista koskevia tavoitteita. Mielipiteesi ilmaisemiselle löytyy vähemmän harhaanjohtaviakin kielikuvia, kuten vaikkapa "ihmisiä, joiden tavoitteena on tuhota luovan työn tekijöiden toimeentulo". Tämä olisi yhtälailla tunteita herättävä, mutta vähemmän harhaanjohtava.

Vanha demari (nimimerkki)

"Mielipiteesi ilmaisemiselle löytyy vähemmän harhaanjohtaviakin kielikuvia, kuten vaikkapa ”ihmisiä, joiden tavoitteena on tuhota luovan työn tekijöiden toimeentulo”. "

Hyvä kun myönnät tavoitteenne. Varastaminen on kansankielessä käytetty ilmaisu. Korkein oikeus jo muinoin katsoi, että sähkön luvaton käyttö on varastamista, vaikkei siinäkään mitään esinettä viedä.

njuu (nimimerkki)

"Rauhalan edesottamukset saavat monet helposti järkyttymään siitä, että hänen kaltaisensa ihminen on ylipäänsä kansanedustajana. Varmasti kuitenkin löytyy ainakin noin 27 000 suomalaista, jotka jakavat Rauhalan ajatusmaailman. Edustuksellisessa demokratiassa heilläkin luonnollisesti on oma edustajansa. Mainittakoon, että kaikki edellä selostetut Rauhalan jättämät kirjalliset kysymykset ovat vain hänen itsensä allekirjoittamia. Tämä herättää toivoa siitä, että hän on ajatuksineen eduskunnassa yksin."

Miksi mielipide, olkoonpa vaikka kansanedustajan, on ongelma? Toivooko blogin kirjoittaja sitä, että kaikki ihmiset jakaisivat vain samoja mielipiteitä kanssasi vai mitä? Vai onko sulla suurikin lista mahdollisista mielipiteistä jotka on kannaltasi katsoen kiusallisia mikäli niitä esiintyy.
Noilla Leena Rauhalan mielipiteillä on kuitenkin selvitty eduskuntaan asti, toisin kuin yhdenkään piraatin joten Rauhala näyttää arkadianmäeltä piraateille pitkää nenää.

Käyttäjän ahtoapajalahti kuva
Ahto Apajalahti

#5: Luulisin kyllä, että nykyään sähkön "varastaminen" olisi "luvaton käyttö" -pykälän soveltamisalaan kuuluvaa toimintaa.

#6: Ilmeisesti ilmaisin itseäni hieman epäselvästi. Tuossa lainaamassasi kohdassa juurikin yritin tuoda esille sen, että vaikka jotkut ehkä ovat järkyttyneet Rauhalan mielipiteistä, varmasti on muitakin samaa mieltä hänen kanssaan olevia. Tämän vuoksi, kuten juuri lainaamassasi kohdassa sanoin, heillä luonnollisesti on oma edustajansa.

Petsaus (nimimerkki)
Wicca (nimimerkki)

Pelottava tapaus. Toimii tosin "parhaimpana" mahdollisena antimainoksena omalle uskonnolleen, mikä on hieman sääli täyspäisten kristittyjen kannalta. Toivoa sopii ettei ko. henkilöä äänestetä enää uudestaan eduskuntaan. 0_o

Ville (nimimerkki)

Mistä näitä juutalaisia harha-oppeja oikein tulee?

Leena "rulettaa" (nimimerkki)

Tarkistatko 2003 linkin.
Olisi kiva lukea sekin ehdotus.

Leena Rauhalan kotisivuilla lukee että nainen on toiminut yliopiston lehtorina melkein 20v. Hiukan rapisee kunnioitus yliopistolaitostakin kohtaan tässä yhteydessä - valitettavasti.

Mutta kunnon kristitty kun Leena Rauhala on niin voi sitä silti hyvillä omallatunnolla istua aseteollisuusyhtiö Patrian hallintoneuvostossa!

Tämmöisiä suoraselkäisiä naisia tarvitsee tuota ööh ei kukaan ei mihinkään!

Pegu (nimimerkki)

#7

Entä jos minä vain "kopioin" sähköä yleisestä verkosta omaan käyttööni?

Voisin luetella monta hyvää syytä, miksi sähkön "kopioiminen" on omalta kannaltani järkevää, mukaan lukien kulttuuri. Ja miten voin toimia vertaisverkossa ilman sähköä? Eikö sähkön ilmaisen saannin, tai "kopioinnin", pitäisi olla perusoikeus?

Visitor (nimimerkki)

"Kansanedustaja noituuden vastaisella asialla"

Mike tosiaan kirjoitti hauskan jutun aiheesta. Sivistyneemmistä maista sai lukea jo vuosia sitten tämänkaltaisiakin uutisia:

"Tanskan kirkollisasioiden ministeriö on hyväksynyt viralliseksi uskonnoksi pohjoismaiseen mytologiaan perustuvan viikinkiaikaisten jumalten palvomisen.

Päätöksen johdosta Forn Sidr -yhteisön jäsenet saavat nyt esimerkiksi järjestää vihkitoimituksia ja ottaa vastaan lahjoituksia. Odinia ja Toria palvova Forn Sidr haki virallisen uskonnon asemaa jo vuonna 1999. Tällöin sitä ei kuitenkaan myönnetty.

Islannissa samantyyppinen yhteisö sai virallisen aseman vuonna 1973. Norjassa kahdelle uuspakanalliselle yhteisölle myönnettiin uskonnon asema 1996 ja 1999." (STT-AFP)

Käyttäjän ahtoapajalahti kuva
Ahto Apajalahti

#11: Linkki korjattu, kiitos huomautuksesta.

#12: Sähkön kopioiminen ei ole mahdollista (nykytekniikalla). Jos olisi, kannattaisin sitä.

Arthur Dent (nimimerkki)

Vanha Demari se siellä vaan yrittää nuorisolle kertoa, että ennen vertaisverkkoja ei kirjoitettu kirjoja, eikä tehty taidetta. Miten kirja-ala selvisi kopiokoneen keksimisestä. Mysteeri...

Ja asiasta kuudenteen. Olen miettinyt oikeutusta sille, että aikoinaan kulosaaren mölyaitaan annettiin tehdä luvallista taidetta, joka tuhottiin kyselemättä lupia keneltäkään, ja vieläpä ennen suoja-ajan loppua. Perusteena taisi olla klassinen "turmiotaide", joka kannustaa töhrimään.

Ja jotain itse kirjoitukseen liittyvää: Rauhala vaikuttaa kovasti sen kuuluisan sielunvihollisen kätyriltä. Varmasti näillä avauksilla saa kannatusta omilta pieniltä propellipäiltään.

Jaakko.. (nimimerkki)

#14.. Itseasiassa sähköä nykyään LUODAAN sähköverkkoon myös kuluttajan puolelta. Tämä ilmiö on teollisuudesta tuttua loissähköä ja tämä loissähkö syntyy tavallisen kuluttajan laitteissa lähinnä energiansäästölampuissa. Onko tämä sähkön kopioimista niin siitä voidaan sitten aloittaa määrittely jossain toisaalla.. :)

Hyvä kirjoitus ylipäätään!

elektroni (nimimerkki)

14#: Nyt on kirjoittajalla vähän heikko ote sähkötekniikasta, tai sitten meikäläsen sarkasmintunnistimesta on sulake kärähtänyt. Joka tapauksessa, googlettamalla sanaa "tehokerroin" päässee asiassa edes jonkinlaiseen alkuun.

joo (nimimerkki)

Hyvä kirjoitus, mutta puoletkaan linkeistä ei toimi.. :|

Käyttäjän ahtoapajalahti kuva
Ahto Apajalahti

#18: Testasin juuri, ja kaikki muut toimivat paitsi vuoden 2005 kirjallinen kysymys. Eduskunnan sivuissa on kyllä jotain outoa, sillä olen usein huomannut, että linkit asiakirjoihin eivät välillä toimi. Tässäkin tapauksessa linkin osoite on täysin virheetön. Kyseisen kirjallisen kysymyksen (KK 556/2005 vp) pääsee lukemaan käyttämällä eduskunnan sivujen hakutoimintoa. Tätä kautta mennessä sivun osoite on täsmälleen sama kuin blogikirjoitukseni linkissä. Jostain syystä blogikirjoituksen linkki ei siltikään toimi.

Käyttäjän ahtoapajalahti kuva
Ahto Apajalahti

#17: Ei nyt kyllä auennut pointtisi googlettamallakaan. Sähkön kopioinnilla tarkoitan käytännössä sitä, että sähköä voisi tuottaa niin helposti, että sitä ei voisi sanoa nykyisessä mielessä niukaksi resurssiksi. Olisi ihan sama, vaikka paperitehdas tökkäisi pistokkeensa pistorasiaasi. Ei näkyisi laskussa. Sinua haittaisi enemmän se, että et voi käyttää kyseistä pistorasiaa, koska paperitehdas on tunkenut siihen omat piuhansa, kuin ne megawattitunnit joita paperitehdas käyttäisi.

Näinhän on tapahtunut tietokoneella kopioitavissa olevan informaation osalta. Kopiointi on fyysinen prosessi, jossa tietokone valmistaa informaatiota sisältäviä tiedostoja. Tämä prosessi vain on hyvin paljon helpompi kuin aiemmat kopiointitavat (kuten cd-levyjen painaminen). Ei näy laskussa (netti- tai missään muussakaan) se, että kopioit informaatiota.

Heikki Lätti (nimimerkki)

Rauhalan mielestä ”tällaista materiaalia ei tulisi lainkaan julkaista Suomessa” ja ”kirjallisuuteen tulisi säätää ikärajat kuten elokuviinkin”.

Leena Rauhalan, edesottamuksia. Hän on jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen: ”Mitä hallitus aikoo tehdä, että lapsia ja nuoria suojellaan perusteluissa kuvatulta ja sitä vastaavalta vahingolliselta materiaalilta kirjallisuudessa?

Oma huomioni:
Savon Sytykkeessä oli muutama aika sitten että elokuvatarkastamo vai mikä se nyt olikaan aiotaan lopettaa,joten se niistä ikärajoista elokuvissa.Maahantuojan vastuulle jää kuulemma elokuvien väkivaltaisuuden ja muun siveettömyyden arvioiminen.
Tappamisen tekotapa ja ruumiiden määrä lasketaan ja siitä arvioidaan onko materiaali ihmisille sopimatonta,mutta siitähän päättää maahantuoja.

Onkohan Leena Rauhala ajan tasalla kun ei tuota tiedä.

Kirjatko ne pahimpia moraalin tuhoajia ovat?No siitä ongelmasta päästään kun ei opeteta ihmisiä lukemaan.:)

T.H. (nimimerkki)

ilmeisesti tuo noitakirja jää nyt sitten julkaisematta.. rauhalalla ei kuulemma ole sen asian kanssa mitään tekemistä, mutta mene ja tiedä..

Tomppa (nimimerkki)

Hieno kokoelma Leena Rauhalan aivopieruja.

Ninnu (nimimerkki)

Tiesittekö että Suomen lain mukaan lapsille haitallisen materiaalin levittämistä VOI sensuroida ennakkoon.
Ennakkosensuuria ei ole kokonaan poistettu. Leena taisi olla enemmän perillä laista kuin me muut.

Tosin huomioitavaa on se, että kustantamo sensuroi kirjaa, EI edes Rauhala. Se tästä tekee vieläkin koomisemman kohun. hahahaha. Mahtaa kirjailija olla tyytyväinen kustantamon harrastamalle hupaisalle tiedotukselle. Melkein koen myötähäpeää, mutta vaan melkein. :)

Käyttäjän ahtoapajalahti kuva
Ahto Apajalahti

#24: Pahoittelen myöhäistä vastausta. Suomen perustuslaissa on kohta, joka sallii kuvaohjelmien ennakkosensuroinnin lastensuojelullisin perustein. Kirjat eivät kuitenkaan sisälly tuon säännöksen piiriin. Kuvaohjelmia ovat elokuvat, tv-ohjelmat, liikkuva kuva ylipäänsä sekä digitaaliset pelit.

Toimituksen poiminnat

Sivut