Isänmaa ja maailma Isänmaata ja maailmaa käsitteleviä kirjoituksia.

Nettipommi ilman nettiä ja pommia

Iltalehti uutisoi, kuinka epäonninen nuori kemisti sai ruokasoodan ja väkiviinaetikan seosta kasvoilleen hieman ikävin seurauksin. Jutun mukaan kyse oli "nettipommista". Uutisessa kuitenkin kuvaillaan, että seos "suihkusi", eli jutusta ei välity sitä kuvaa, että kyse olisi ollut räjähdyksestä. Mikä kuitenkin olennaisempaa, "netti"-ilmaisulle ei tunnu olevan tässä tapauksessa mitään perusteita. Jutussa ei mainita, että ohjeet "pommin" tekoon olisi saatu netistä, vaan "kavereilta".

Sitä paitsi isot pojat kertoivat minulle, että tieto mainitusta seoksesta reaktioineen kiersi suullisena jo kauan ennen nettiä. Kuulemma ruokasoodan ja väkiviinaetikan yhtymisen jännistä seurauksista voi lukea lapsille tarkoitetuista tiedekirjoista ja niitä demonstroidaan myös koulun kemiantunneilla. Ehkä Iltalehden olisikin pitänyt ristiä tapaus "opettajapommiksi" mahdollisen tiedon lähteen mukaan. Nyt saatiin aikaan uutinen nettipommista ilman nettiä ja pommia. Kyllä sillä lukijoita saa. Itsekin tässä käytännössä mainostan mokomaa "journalismia".

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän ahtoapajalahti kuva
Ahto Apajalahti

Nyt kun googlailin, niin hakutulosten ensimmäiset ruokasoodan ja väkiviinaetikan sekoittamisesta kertoneet sivut eivät suinkaan tarjonneet pommiohjeita vaan vinkkejä tukkeutuneen viemärin avaamiseen. Että näin.

Käyttäjän palmulehto kuva
Pasi Palmulehto

Näin ulkomuistista sanoisin että pojan Sudenpentujen käsikirjassa on myös ohjeet ruokasoodan ja väkiviinaetikan, tai ruokasoodan ja veden yhdistämiseen. Tuotahan siis tehtiin jo kakarana ennen kuin nettiä olikaan. Perinteisesti se yhdistelmä oli ruokasooda ja vesi nopeasti yhdistettynä esimerkiksi Kinder yllätysmunan muovirasiaan.

Käyttäjän kivisto kuva
Harri Kivistö

Seuraavilla sanoilla ei ole uutisotsikoissa mitään varsinaista merkitystä (ne eivät viittaa mihinkään), mutta niitä yhdistelemällä sekä liittämällä muihin termeihin saa toimivia lööppejä: netti, pommi, sala, seksi, kohu, skandaali sekä yllätys.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

"Mikä kuitenkin olennaisempaa, ”netti”-ilmaisulle ei tunnu olevan tässä tapauksessa mitään perusteita."

Netti-etuliitteen lisäämisessä tuohonkin uutiseen lienee kyse samasta ilmiöstä kuin mikä on jo pitkään vaivannut peliongelmia koskevia uutisia. Nimittäin yhtäkään uutista mistään peliongelmasta, olipa sitten kyse markettien auloissa seisoviin peliautomaatteihin rahansa tunkevasta eläkeläismummosta tai Veikkaus Oy:n urheiluvedonlyöntiin rahansa hukanneesta hävinneestä nuorukaisesta, ei voi kirjoittaa ilman mainintaa nettipokerista.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Juu, jo isoäitimme käyttivät seuraavaa reseptiä. Kaadetaan ruokasoodaa viemäriin, perään etikkaa. Seos kuohuu, ei suihkua (paitsi ehkä jos sen tekee pulloon). Annetaan seisoa noin 1/2 tuntia, lasketaan päälle lämmintä vettä.

Etikkaa voi käyttää myös pyykinhuuhteluaineen korvikkeena ja sooda jääkaapissa (ruokalusikallinen kuppiin ja kuppi jääkaappiin) raikastaa jääkaapin.

Soodalla harjaamalla voi valkaista hampaita jne

muitakin käyttötapoja on. Paljon.

ricardo (nimimerkki)

MUTTA KUN NETTI!
JA POMMI!
ja voisiko joku myös ajatella lapsia!

A.Toropainen (nimimerkki)

Onkohan kukaan kiinnittänyt huomiota siihen kauhistuttavaan seikkaan miten vaarallisia sanomalehdet voivat olla. Yritin etsiä esimerkkejä netin vaarallisuudesta kuuklella ja juutuupilla kunnes törmäsin tähän uutiseen linkki alapuolella. Tiettävästi netillä ei ole vielä yritetty sytyttää mitään ainakaan Suomesssa!

Tuhopolttaja iskee usein lastenvaunuihin rapussa

"Toukokuussa 2009 Salossa yritettiin polttaa kerrostalo sytyttämällä porraskäytävässä sanomalehtiä" ja

Turun Sanomat

http://www.ts.fi/online/kotimaa/108588.html

siviilitarkkailija (nimimerkki)

Kauan...kaaaaaaauan kauan sitten kun olin pieni lapsi, olin suunnattomasti kiinnostunut räjähteistä. En osannut arvata että monta vuotta myöhemmin tämä innostukseni tulisi suojaamaan muutamia suomalaisia. Itselleni kaikkein hienoin asia oli räjähdys. Lapsellisessa innossani en miettinyt mitään muuta asiaa kuin räjähdys ja kuinka se toteuteutetaan.

Koulukaverini oli suunnitellut vempeleen jonka nimi on nyrkkitussari. Mutta toisin kuin varsinaiset nyrkkitussarin tekijät, hän erehtyi ensiksi kierteissään. Hän ei osannut erottaa kiväärin tai tykin rihloja putken kierteistä. Niimpä tämä tuolloin kovasti itseään syyttänyt ylipainoinen avioeroperheen poikarukka tuli luokseni ja kertoi ongelmansa. Enkä tosiaan lapsena tuolloin tuntenut vähääkään moraalia saati vastuuta vaan noin minuutin arvioinnin jälkeen kerroin miksi hänen ajoaineensa ei räjähtänyt. Asia oli minulle hämmästyttävän selvä enkä koskaan ymmärtänyt miksi toinen ei heti nähnyt syytä virheeseensä.

Kaveri teki kuten neuvoin sillä erotuksella että hän ei onnekseni pyytänyt minua valvomaan suoritustaan. Hänen ymmärryksensä tulilangan luonteesta oli yhtä köyhä kuin hänen ymmärryksensä räjähteiden rakentamisesta. Ja toisin kuin elokuvista oppimansa mukaisesti, hänen ns ruutivanansa ei syttynyt iloisesti ja palanut kohti räjähdettä vaan räjähti heti ja sytytti välittömästi paitsi tussarin myös sen viereen jätetyn ns ruutivaraston.

Räjähtäessään muoviseen korttikoteloon paketoitu ruuti lennätti terävät sirpaleet suoraan sytyttäjän kasvoihin ja samalla tiiviiksi väännetty nyrkkitussari repi sytyttäjän käteen ranteen sisäpuolelle viiden tikin vetoisen suoran aukon ja poskeen kolmen tikin mittaisen haavan. Tässä vaiheessa suomalaiseen peruskallioon oli tullut noin puolen neiömetrin mittainen sirpaleinen halkeama. Nimettömäksi jäänyt hyväntekijä joka kuljetti verisen pojan ensiapuun ei ehkä koskaan saa oikeasti itselleen kuuluvaa arvostusta, sanotaan vaikka siksi koska herran rouva työllistyi verenvuodon peittämisellä.

Myöhemmin kysyttäessä miksi, detonaattori kertoi että millään verenvuodolla, kivulla tai naamaan palaneella muovilla ei ollut mitään meritystä. Koska kerrankin isä oli tullut tapaamaan poikaansa suoraan sairaalassa ja tämä muutti kaiken ymmärrettäväksi ja hyväksyttäväksi pojan mielessä. "tein räjähdyksen, isä tuli katsomaan minua sairaalaan, kaikki on jees"

Aika rankkaa... On tietysti vähän noloa ja ikävää kehua repostella tällaisella mutta luotan kokonaiskuvaan ja arviointikykyyn noin kokonaisuutena. Mutta myöhemmin olen ihan oikeasti saanut rahaa ja arvovaltaa, joskin vähäisemmässä määrin, sen perusteella että olen estänyt nuoria ja muitakin toistamasta tekemiäni virheitä.

Olen tehnyt sen periaattellisen päätöksen että en valehtele netissä. Räjähteen rakentaminen on hillittömän helppoa. Se on yhtä helppoa kuin A:n lisääminen B:hen. Ja otan rohkean riskin ja sanon että se on yhtä helppoa kuin lain lukeminen koska suomen laissa on suoraan ohjeet pommin tekemiseen. Mutta mitä laissa ja elämässä ei ole

Räjähdeohjeen tekemisen jälkeen itseäni vitutti suunnattomasti. Nuori meinasi oikeasti tappaa itsensä ja minä olin mukana tässä projektissa. Missään kirjassa tai ohjeessa ei ollut ohjeita siitä miten tällaisen vastuun kanssa olisi elettävä. Toki olin tuolloin kakara enkä juridisesti ollut millään tavalla vastuullinen. Muttä olin riittävän älykäs ymmärtääkseni sen että äly luo vastuun. Vastuun olla vastuullinen.

Näin asiantuntijana sanon että ihan oikeasti älä koske netin pommivihjeisiin edes pitkällä tikulla. Ei sen takia etteikö jotkut toimisi vaan sen takia että muutamat ihan oikeasti toimivat.

siviilitarkkailija (nimimerkki)

Ylläoleva juttu on ihan oikeasti 100% totta ja oikeasti olen valmis tekemään mitä tahansa estääkseeni ketään joutumasta vastaavaan tilanteeseen. Minulla ei ole muuta keinoa kuin vedota kirjoittajan älykkyytteen ja avostelukykyyn. Räjähteet ovat osa sivistynyttä ja itsensä hallitsevaa yhteiskuntaa ja sellaisten seuraamiseen on oikeasti mahdollisuuksia ilman että tarvitsee itse rakentaa räjähteet ja miettiä kuka saa päähäns yms. Toivon kovasti että nuoret kemistit löytävät aiheestä luonnollisen ja vastuullisen toimenkuvan järjettömän ja hillittömän räjähdyksen sijaan. Kemia loppuu räjähdykseen. Sen jälkeen ollaan palo- ja pelastuslaitoksen armoilla.

Jukka-Pekka Vasara

Lapsiporno = poliittinen keskustelu on kiellettävä siltä osin kun se poikkeaa hallituksen linjasta.

qwerty-näppäimistö (nimimerkki)

KOHUPALJASTUS: OPISKELIJA VIRITTI POMMIN YLIOPISTOLLA

Näin kemistinä voin todeta, että olen kahdesti kasannut yliopistolla pommin. Kela jopa painosti tähän.

............................................

Se tosin kuului harjoitustöihin ( ja se painostus oli opintoviikkoperäistä).
Joillekin voi tulla suurena yllätyksenä, että pommin tehtävä ei ole aina räjähtää :) vaan toimia esim. suljettuna ympäristönä reaktiolle, kun halutaan tietyt olosuhteet (kalorimetrinen mittaus; materiaalin hajottaminen reagenssien kanssa, jotta saisi luotettavampia tuloksia).

Käyttäjän ahtoapajalahti kuva
Ahto Apajalahti

Myöhästyneet kiitokset Siviilitarkkailijalle ajatuksia herättävästä tarinasta. Tuon tyyppisiä tapauksia toki löytyy. Onneksi suurin osa nykylapsista/nuorista taitaa olla sen verran "uusavutonta" porukkaa, etteivät räjäyttely-yritykset oikein luonnistu. Ovat tainneet tämän tyyppiset tapaturmat vähentyä viime vuosikymmenten aikana. Aihe on toki vakava, pisti vain silmään perätön netin syyttäminen.

Toimituksen poiminnat

Sivut