Isänmaa ja maailma Isänmaata ja maailmaa käsitteleviä kirjoituksia.

Itsesensuuri iski sarjakuvaan

Helsingin Sanomien sivuilta poistettu Fingerpori-sarjakuvan jakso sentään löytyy vielä netistä.

Toisin kuin yleinen huhu väittää, natsit eivät oikeasti tehneet ihmisistä saippuaa massatuotantona. Kyse oli propagandamielessä lietsotusta huhusta, joka esiintyi alkujaan jo ensimmäisen maailmansodan aikana. Toisen maailmansodan aikana tehtiin kuitenkin ilmeisesti pari kokeilua, joissa keskitysleirivankien ruumiiden rasvasta tuotettiin saippuaa. Kyse oli kuitenkin pienistä määristä, eikä sitä toimitettu eteenpäin levitettäväksi. Sarjakuvan tarkoituksena lienee ollut irvailla "vapaiden kanojen munille" ja vastaaville tuotteille, eli vihjata, etteivät ne ehkä ole niin vapaita kuin väitetään, tai että tuotteiden käyttäminen on joka tapauksessa väärin, riippumatta siitä kuinka vapaita eläimet ovat olleet.

Ps. "Fingerpori-mainoksenahan tämä ei ole mikään huono. Noh, ensi viikolla palataan turvallisiin impotenssi- pedofilia- ja prostituutioaiheisiin", sanoo piirtäjä itse sarjakuva-aiheisella keskustelupalstalla. Sivusto on tätä kirjoittaessa ruuhkautunut.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

repe (nimimerkki)

Ei tehty edes kokeilua. Sotapropagandaa ja saksalaisvstaista rasismia, kuten koko sarjakuvakin.

Käyttäjän ahtoapajalahti kuva
Ahto Apajalahti

Voisitko kenties kommentoida, millä perusteella kumoat Wikipedian mainitsemat lähteet kyseisille kokeiluille?

Rationaaliset odotukset (nimimerkki)

Stutthofissa keitettiin pari koe-erää, joiden reseptit löytyivät sodan jälkeen. Niin kuin bloggaaja totesi, kyseessä on lähinnä urbaanilegenda.

Henry Bjorklid

Asiallinen ja hyvin dokumentoitu kirjoitus.
Kiitos.

Henry

repe (nimimerkki)

Millä perusteella Wikipedia väittää moista roskaa? No tietäähän sen, tusin edes millään tai sitten on joku väärennös ja sotapropaganda. Tässä luulisi olevan taustalla se, että saippualegendan paljastuminen yleisesti huuhaaksi ja kun tätä ei saatu kriminalisoinnin taakse tätä paljastumista, niin kehiteltiin tuollainen koejuttu.

repe (nimimerkki)

Ahaa, pari "tunnustusta" ja silminnäkijähavaintoa. Kuten aina.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

No voi hyvät hyssykät. Kuka tuollaisesta jaksaa loukkaantua? Täytyy sanoa, että minulle tuo vitsi ei välttämättä olisi edes avautunut, mutta nyt kun luin ensin selityksen ja sitten vasta sarjakuvan, niin nauroin sille kyllä.

Silurus (nimimerkki)

Näen sarjakuvassa muita tärkeämpiä paralleeleja; kyse ei ole vastalause sille, että ihmiset sattuvat syömään hedelmöittymätöntä linnun kuukautisvuotoa tai että eläinten hyväksikäyttäminen olisi epäeettistä. Kyseessä on ennen kaikkea sen illustrointi, miten ihminen voi siivilöidä hyttysen ja niellä kamelin -- miten ihmisen eettinen arvoasteikko voi olla täysin päälaellaan.

Sinänsähän vapaan juutalaisen saippuan ei pitäisi mielikuvana olla ylläesittämääni yhtään kammottavampi. Sehän indikoi luonnollisesti kuollutta. Mitä kuolleelle ruumiille *pitäisi* tehdä? Se on pääsääntöisesti jätettä. Se joko tuhkataan (jossa prosessissa vapautuu energiaa ja joka voitaisiin käyttää lämpöenergiana tai jopa siirtää verkkoon) tai haudataan kuten jäte kaivetaan maahan. Irvokasta on se, että ihmisellä olisi arvoa vasta hänen kuoltuaan. Minulla on (itselleni) arvoa eläissäni, eikä se arvo siitä vähene, vaikka ruumistani käytettäisiin kuoltuani parhaalla mahdollisella tavalla.

Käyttäjän ahtoapajalahti kuva
Ahto Apajalahti

#8: Aivan. On toki irrationaalista, jos ihmiset suuttuvat elävien ihmisten kärsimyksellä vitsailemisesta vähemmän kuin ruumiiden häpäisyllä vitsailemisesta.

#6: Löytyykö konkreettisempia vastaväitteitä?

Pekka Manner

Juutalaisia ei saa pilkata! Punaniskoja, vammaisia ja suomalaisia keski-ikäisiä miehiä saa jne.....

Jukka-Pekka Vasara

Voihan verigeysirit sentään. Olihan se mauton monen mielestä toki mutta pakkoko sitä on sitten lukea. Mun mielestä fingerpori on sarjakuvien ehdotonta aatelia :)

Auria (nimimerkki)

#8: et sitten liitä mitään moraalilatausta syyhyn miksi juutalaisista tuli "kalmoja" joista voidaan tehdä vaikka saippuaa? Tää taitaa kuitenkin olla useimmille meistä se perimmäinen närkästyksen syy.
En ihan ymmärrä. Oletko oikeasti sitä mieltä että eläimen ja ihmisen elämän arvo on siinä määrin yhteismitallinen että esim. Ulvilan oikeudenkäynti voidaan lopettaa? Ihminen kuoli. Piste.

K Veikko

Nämä nykynärkästykset monesti ovat masinoituja mielenosoituksia.

Monesti taustalla ei ole muuta kuin kaupallinen tarkoitus tai jonkun henkilökohtainen kauna. Hakemalla haetaan sitten syy, jolla saadaan julkisuutta.

Pegu (nimimerkki)

Ensin kun katsoin kuvaa, melkein loukkaannuin. Katsottuani uudestaan ja hetken pohdittuani, en tiennyt enää mille olisin loukkaantunut. Mikä on se syy miksi tai mille olisin loukkaantunut. Joten en loukkaantunut. Mutta aihehan on arka ja sarjakuva ei kenties ollut poliittisesti korrekteimmasta päästä.

repe (nimimerkki)

Minusta sarjakuva loukkaa ajattelevia ihmisiä siinä, että se uskoo kaikkien typerien saippuajuttujenkin olevan totta. Sitten se rupeaa vääntämään vitsiä tällaisen maailmankuvan pohjalta. Ajattelevat ihmiset ovat huomanneet, kuinka kaikki lähes on valhetta keskitysleireistä ja maailmansodasta, mikä mediassa pyörii ja mitä kouluissa opetetaan. Juuri tällaiset "koe-erä" -jutut ovat järjestään paljastuneet valheiksi ja lavastuksiksi. Juuri tällaiset ovat ristiriidassa oikeita selvityksiä ja faktoja vastaan. Siksi on järkyttävää, että Saksan yksi historian vaihe esitetään tuollaisena. Se loukkaa myös Saksan kansaa. Juri luin, kuinka Truman ja esim. Eleanor Roosevelt puuhasivat miljoonien saksalaisten murhaamisessa kirjasta Cruesome Harvest (Ralph Keeling on kirjailija). Murhaajat ovat keksineet syyttää murhattuja omista teoistaan.

Silurus (nimimerkki)

#12: Nyt puhumme sarjakuvasta. Sarjakuvan maailmassa natsit ovat löytäneet eettisen tavan valmistaa saippuaa. Sitä tehdään nyt *vapaista* juutalaisista.
Närkästymisenaiheena kyseessä on enää ruumiinhäpäisy, jos sekään.

Auria (nimimerkki)

#16: no tapa se on nähdä noinkin.Löytyisiköhän Suomen historiasta jotain yhtä traumaattista tapahtumaa josta voisi heittää noin vapautunutta läppää. Ehkäpä talvi-ja jatkosodassa rajan taakse jääneet sankarvainajat joiden uusiokäytössä neukkuihmisillä oli valta ja vain mielikuvitus rajana?

repe (nimimerkki)

Totta on tosiaan, että juuri neukkulassahan tuhottiin hautuumaat ym. eli vihollinen ei ollut mitään muuta kuin jotain karjaa, joka oli vain olemassa Neuvostoliittoa varten ja jola ei ollut oikeuksia. Itse asiassa myös neuvostokansalainen oli eläimen tavoinkohdeltava orja. Valta oli nomenklatuuralla ja sen väkivaltakoneistolla. Ja juuri NL on juutalaisten perustama samoin kuin kommunismi.

Anna-Leena Nieminen

11 Johan

"Mun mielestä fingerpori on sarjakuvien ehdotonta aatelia :) "

Täysin samaa mieltä.

repe (nimimerkki)

"Löytyykö konkreettisempia vastaväitteitä? "

Kehotan tutustumaan revisionistiseen historiankirjoitukseen, Nürnbergin oikeudenkäyntiin ja vastaaviin oikeusprosesseihin esim. Franz Seidlerin kirjoista sekä tutkimaantarkemmin, onko esitetyn saippuaväitteen takana mitään konkreettista. Jos tutustut historiaan hieman edes, tajuat suuren osan voittajien esityksistä olevan huuhaata ja jota pidetään voimassa vain väkivaltakoneistoilla ja surella rahalla ja vallalla. Wikipedia ja maailmanmedia on lähes täysin siionistien käsissä jne.

Käyttäjän ahtoapajalahti kuva
Ahto Apajalahti

Valitettavasti en ole kyllä nyt mitään tuollaista tajunnut, vaikka olen historianopiskelija yliopistolla. Siionisti-läppäsi on loukkaavampaa kuin tuo sarjakuva konsanaan.

repe (nimimerkki)

Ai ihan ammattivalehtelijaksi kouluttautunut. Ja on otsaa oikein loukkaavuudesta puhua. No siionistithan ne yliopistoväkeä määräävätkin. Goodbye. Mallikelpoisten historianopiskelijoiden ja -tutkijoiden sivuille tämä poika ei kirjoittele.

Käyttäjän ahtoapajalahti kuva
Ahto Apajalahti

Joo, mene muualle toitottamaan ideologiaasi.

Silurus (nimimerkki)

#20: Natsien vainojen erityiskohteiksi tunnustetaan historiankirjoituksessa juutalaisten lisäksi jehovantodistajat. Mielestäni on mielenkiintoista, miksi näiden kahden ryhmän keskitysleirikuvaukset eivät muistuta toisiaan raatoluvuiltaan. JT:den pääsääntöiset kokemukset leirielämästä keskittyvät sen aspektin todistamiseen, että he ovat tällä hetkellä jumalan erityissuosiossa ja välttyivät suoranaisten ihmeiden avulla koko ajan uhkaavilta teloituksilta. (Olisiko vuosikirja 1980?)

The Watchtower has claimed that during the Nazi era Jehovah’s Witnesses "underwent persecution equal to that heaped upon the Jews."[21]

11,300 Jehovah's Witnesses were placed in camps, and about 1,490 died, of whom 270 were executed as conscientious objectors.[22]

Mitä revisionisteihin tulee, heidän teeseissään on järkeä. Nyt on kuitenkin muistettava muutama fakta: natsit eivät olleet nk. hyviksiä. He todellakin tappoivat suoraan paljon yksilöitä ja epäsuorasti vielä enemmän. Heidän ainoa "rikoksensa" ei ollut rasismi, vaan yleisesti kollektivismi [*], mystisismi ja altruismi. Jostain käsittämättömästä syystä on lähes rikos epäillä natsien surmanneen 6000000 juutalaista. Onko lopullinen luku 5999999 tai 6000001, ei sinänsä pitäisi olla merkityksellistä; kuitenkin vallalla on käsitys, että jos tämä luku hyväksyttäisiin virallisesti olevan tuo alempi, merkitsisi se natsien "syntitaakan" alenemista. Siksi virallinen historiankirjoitus ei salli totuuden kaivamista. 99-hinnat ovat laittomia jo Saksassa, toivottavasti ei kuitenkaan Suomen vaatehuoneilla tai mitä ihmeen river-companyja ne ovatkaan.

[*] The Jew forms the strongest contrast to the Aryan. Hardly in any people of the world is the instinct of self-preservation more strongly developed than in the so-called ‘chosen people’. [3]

... the Jew is led by nothing but pure egoism on the part of the individual.[4]

[3] Hitler, Adolf ([1925], 1941), Mein Kampf. Translation prepared under the auspices of Alvin Johnson. New York: Reynal & Hitchcock, pp. 407-412.
[4] Ibid, p. 416.

Toimituksen poiminnat

Sivut