Isänmaa ja maailma Isänmaata ja maailmaa käsitteleviä kirjoituksia.

Luovuus kielletty

Parin viikon takainen uutinen kertoo, kuinka YouTubessa suosituiksi tulleita Adolf Hitlerin elämän viimeisistä viikoista kertovasta Perikato-elokuvasta tehtyjä parodioita on alettu poistaa palvelusta. Videopätkissä on kyse elokuvan kohtauksesta, jossa Hitler raivoaa kenraaleilleen. Parodioissa kohtaukseen on lisätty tekstitykset, joiden mukaan Hitler raivoaa milloin Idols-kilpailun tuloksesta, milloin suosikkijoukkueen häviöstä, milloin poliittisesta epäonnesta.

Parodiat saivat olla useamman vuoden rauhassa. Nyt tuotantoyhtiö on valittanut, että ne loukkaavat tekijänoikeuksia ja alkanut vaatia niiden poistamista, mihin YouTube on suostunut. Tuotantoyhtiön arvio videoiden lainvastaisuudesta on todennäköisesti oikea. Vaikka parodia onkin suojattu monien maiden laeissa tai oikeuskäytännöissä, tuskin missään maassa sallitaan viiden minuutin elokuvakohtauksen käyttämistä sellaisenaan.

Perikato-parodioista monet olivat varsin hauskoja ja luovia. Ihmiset käyttivät niissä ilmaisunvapauttaan luodakseen toisen tekemän teoksen pohjalta jotain uutta ja viihdyttävää. Valitettavasti nykyinen tekijänoikeusjärjestelmä sallii ilmaisunvapauden törkeän rajoittamisen. Tuotantoyhtiö voi päättää, että parodiat pitää poistaa netistä, vaikka on hyvin vaikea nähdä, mitä ihmeen haittaa näistä videoista olisi voinut olla. Todennäköistä ennemminkin on, että ne ovat lisänneet elokuvan suosiota.

Tekijänoikeuslakia pitäisi muuttaa siten, että luovan työn tekeminen toisen teoksen pohjalta olisi sallittua epäkaupallisessa tarkoituksessa. Tässä on kyse jo ilmaisun- eli sananvapaudesta. Jokaisella pitäisi olla oikeus ilmaista poliittinen tai muu mielipide taikka ihan vain tarjota ihmisille viihdettä käyttäen jonkun toisen teoksia oman luovan ilmaisunsa pohjana.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Tapio O. Neva (nimimerkki)

Maailman siionistit eivät halua, että Adolf Hitleriä pidetään kovana johtajana, joka selkeästi, avoimesti ja rehellisesti kertoi alaisilleen, mihin yhteisiin tavoitteisiin olisi pyrittävä.

Tämä selkeän johtajuuden malli yhdessä sananvapauden kanssa on liikaa siionistisille lakimiehille, jotka käyttävät demokraattisia lakimiehiä ja tekijänoikeusjuristeja savuverhonaan.

Itse asiassa tuo YouTube -kielto kertoo ihmisvihasta humanistista kasvissyöjää ja itävaltalaista kuvataitelijaa kohtaan, josta olisi tullut vuosiksi 1919-1934 viidentoista vuoden läänintaitelija Veltto Virtasen tapaan, jos jo tuolloin olisi estetty taiteilijoita olemasta luovia myös yhteiskunnallisen päätöksenteon alalla maksamalla heille suojelurahaa.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Höh. Mun suosikki samasta pätkästä tyyliin Nokia 5800 vs. iPhone on näköjään poistettu. Olisi pitänyt ladata talteen se.

Inex (nimimerkki)

Ihan vain tiedoksi että Youtube ei ole maailman ainoa videopalvelu.

Käyttäjän kivisto kuva
Harri Kivistö

#4 Eiköhän mediateollisuus niiden muidenkin kimppuun vielä ehdi. Kärsivällisyyttä.

Sisä Siisti (nimimerkki)

... joopajoo, kokeileppa Arto vaihteeksi luoda jotain joka muitakin kiinnostaa, anna se julkisesti raiskattavaksi ja tule sitten kertomaan miten hyvä juttu se on!

Mutta joo - teikäläiset vetää aina merkin tekijänoikeuksien ja viihtymisen väliin, vaan oletteko koskaan huomanneet että Kikkaa (RIP) lukuun ottamatta ani harva "taiteilija" tekee työtään viihdyttääkseen yleisöään. Enemmistöllä on jotain asiaa, ajatuksia, opetuksia... Ne tuppaavat teosta rääkätessä katoamaan tai vääristymään -pahasti!

Viihtyjien yleisen sivistystason huomioiden alkuperäinen tekijä saatetaan jopa leimata noiden rääkättyjen versioiden perusteella - joku on jo päässyt hengestäänkin sellaisen seurauksena...

"Ex nihilo nihil fit" joten luo ensin jotain omaa...

Käyttäjän ahtoapajalahti kuva
Ahto Apajalahti

Nämäkin blogikirjoitukseni on lisensoitu Creative Commons -lisenssillä, joka sallii esimerkiksi niiden muokkaamisen epäkaupallisessa tarkoituksessa. Siitä vain "raiskaamaan"!

Pekka Manner

Odota kun se uusi antipiratismilaki tulee voimaan ACTA! Sen jälkeen mikään ei ole vapaata!

jassskkkaaa (nimimerkki)

Jos haluat antaa 1 500 000 000 euron vakuudettoman luoton huijariksi osoittautuneelle Kreikalle, äänestä meitä!

Jos haluat myönnettäviksi lupia ydinvoimaloille ilman tietoa voimalan jätteiden loppusijoituksesta, äänestä meitä!

Jos haluta jatkuvia lakkoja kotimaassa. äänestä meitä!

t. Kokoomus ja Kepu

Seppo Hildén

Mun mielestä noi Youtuben kuva/tekstimuokkaukset on hauskoja ja osoittaa tekijöiltään, jollei aina luovuutta, niin ainakin huumorintajua. Jos siinä sivussa luo jotain uutta, aina parempi.

Eikös se niin ollut, että tuhat sanaa kertoo enemmän kun yksi videonpätkä.

Calle (nimimerkki)

Ainakin ennen toisten taideteoksia sai käyttää uuden taideteoksen elementteinä kuvataiteessa. Luulisi, että harrastelijataiteilijalla on ihan sama oikeus kuin koulutetulla kuvataiteilijallakin. Vai onko laki muuttunut.

Käyttäjän ahtoapajalahti kuva
Ahto Apajalahti

Kyllähän toisten teoksia sinänsä saa käyttää pohjana, mutta tällöin myös alkuperäisen teoksen tekijällä on täysi oikeus päättää uuden teoksen käytöstä. Kuvataiteesta en nyt tiedä, mutta kaiken ymmärrykseni mukaan muutaman minuutin elokuvapätkän näyttäminen sellaisenaan ei mitenkään mahdu minkään poikkeuksen piiriin (ainakaan Suomessa).

Sisä Siisti (nimimerkki)

Ahto, ihan aikuisten oikeesti, onko blogikirjoituksesi todella sen tasoista sisältöä mistä nyt puhutaan? Onko sulla mitään käsitystä miten monta miestyötuntia on mennyt esimerkiksi edellämainitun Perikato-elokuvan jokaisen sekunnin tekemiseen?
Tuo kommenttisi on kyllä sinänsä hyvin tyypillinen "hei mäkin olen sisällöntuottaja" -kommentti. Ikävä tiputtaa sua alkavalta uraltasi, mutta blogisi kiinnostus on netin luonteesta johtuen suoraan verrannollinen komenttien määrän -ei laatuun ja niitä et voi laittaa PD:ksi...

Käyttäjän kivisto kuva
Harri Kivistö

#13 Eli ilmeisesti muuttaisit mieltäsi tämän asian suhteen mikäli joku sinun mielestäsi aito sisällöntuottaja antaisi työtään "julkisesti raiskattavaksi"?

Käyttäjän ahtoapajalahti kuva
Ahto Apajalahti

#13: Vaatimattomuuttani en viitsinyt mainita, mutta olen kyllä kirjoittanut myös Kaj Sotalan kanssa kirjan Jokapiraatinoikeus, joka on ilmaisessa nettijakelussa. Muokkausoikeuksia ei valitettavasti ole, kun emme pysty sanelemaan julkaisijalle sopimusehtoja. Käytettyjen työtuntien määrä ei kyllä liity tähän asiaan, vaan olennainen kysymys on se, onko teoksen käytöstä jotain vahinkoa tekijälle tai yhteiskunnalle.

OjM (nimimerkki)

Tungenpa haarukkani soppaan.

Sisä Siisti:
Tiesitkö että leffan ohjaaja totesi pitävänsä noita pätkiä parhaimpana kunnianosoituksena mitä vaan voi olla. Se joka haluaa noita rajoittaa, ei ole tekijät vaan rahamiehet. Vaihda levyä.

Toimituksen poiminnat

Sivut