Isänmaa ja maailma Isänmaata ja maailmaa käsitteleviä kirjoituksia.

Jokapiraatinoikeus

Minusta tuli sitten esikoiskirjailija, ja totesin, että kai sitä blogiakin pitää ruveta vihdoinkin pitämään. Monta vuotta on jo ollut tarkoitus aloittaa.

Noin vuosi sitten Piraattipuolueeseen ottivat yhteyttä Barrikadi-pamflettisarjaa järkkäilevät Jouni Tervo ja Harri Nykänen. He halusivat tietää, löytyisikö puolueesta halukkaita kirjoittajia tekijänoikeuksia piraattien näkökulmasta käsittelevälle pamflettikirjalle. Minä ja puoluetoveri Kaj Sotala ilmoittauduimme kernaasti vapaaehtoisiksi. Ehtonamme oli, että kirja tulisi myös ilmaiseen verkkolevitykseen, ja siihen kustantajat suostuivat.

Noin vuoden pituinen projekti on nyt valmis, ja nimekseen Jokapiraatinoikeus saanut teos julkaistiin 22.3. Sen keskeiset väittämät ovat, että kaikki teosten epäkaupallinen käyttö pitäisi vapauttaa ja kaupallisen käytön suoja-aikaa lyhentää merkittävästi. Kirjan voi tilata verkosta ainakin Adlibriksestä, Akateemisesta kirjakaupasta, Levykauppa Äx:stä ja Suomalaisesta kirjakaupasta. Se on myös ilmaiseksi luettavissa selaimessa ja ladattavissa pdf-tiedostona. Luku- tai ostopäätöksen helpottamiseksi kirjasta on myös kansanedustaja Jyrki Kasvin laatima kirja-arvio.

Jokapiraatinoikeuden ensimmäisessä luvussa kerrotaan, millainen ilmiö vertaisverkkolataaminen on teknisessä ja sosiaalisessa mielessä. Sen jälkeen otetaan puheeksi lataamisen yhteys perusoikeuskysymyksiin. Piratismin vastainen taistelu on välillä perusoikeuksille ja oikeusturvalle yhtä vaarallista kuin terrorismin vastainen taistelu. Toisessa luvussa osoitetaan tilastojen ja esimerkkien avulla, että luvattoman nettijakelun vaikutukset eivät ole niin yksiselitteisiä kuin mitä viihdeteollisuuden yritykset etujärjestöineen antavat ymmärtää. Sitten otetaan esille teosten laillinen ilmaisjakelu ja pohditaan sen mahdollisia vaikutuksia. Kolmanessa luvussa käsitellään taloustieteellisiä ja yhteiskunnallisia perusteluita tekijänoikeuksien lieventämiselle ja kumotaan muutamia tyhmimpiä piratismia vastaan esitettyjä argumentteja.

Jokapiraatinoikeuden neljännen luvun aiheena on fanikulttuuri ja se, miten teosten muokkaamisen rajoittaminen haittaa tarpeettomasti ihmisten itseilmaisua. Viidennessä luvussa otetaan esille tekijänoikeuden taloudelliset vaikutukset ja kerrotaan, miksi tekijänoikeussuojan kestoa pitäisi lyhentää. Kuudennessa luvussa pohditaan erilaisia parannusehdotuksia sen suhteen, miten tekijänoikeutta pitäisi rajoittaa ja miten olisi löydettävissä kestävä tasapaino tekijöiden, teosten käyttäjien ja viihdeteollisuuden intressien välillä. Seitsemännessä luvussa käsitellään hieman tekijänoikeuden historiaa ja sitä, miten suhtautuminen tekijänoikeuksiin on vuosisatojen kuluessa muuttunut. Lopuksi puetaan sanoiksi piraattien yhteinen unelma tietoyhteiskunnasta, jossa tieto liikkuu vapaasti.

Toivottavasti lukukokemus kiinnostaa! Tekijänoikeuksien ympärillä käytävään yhteiskunnalliseen keskusteluun on syytä toden teolla nostaa uusi näkökulma.

***

Myönnän rehellisesti, että tämän kirjoituksen tarkoitus on saada mahdollisimman moni kiinnostumaan kirjasta. Suonette anteeksi.

Tämä on ensimmäinen kirjoitukseni tähän blogiin. Tässä blogissa aion kirjoittaa näkemyksiäni yhteiskunnallisista asioista ja varmaan jostain muustakin, mitä mieleen juolahtaa. Blogin nimen ovat inspiroineet Kansalaislaulun sanat: ”Hetken työ tuhatvuosihin vaikuttaa / isänmaahan ja maailmaan.” Tämän moton allekirjoitan, ja se on syy siihen, miksi olen mukana Piraattipuolueessa. Kirjoittelen myös Piraattipuolueen blogiin, johon tekemiäni kirjoituksia voit tarkastella täältä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Pekka Manner

Piratismikorvaukset alas! Samoin teostomaksut ja kaiken pahin tuo veemäinen "tallenmaksu/kasettimaksu" joka on jo joka paikassa ylimääräisenä verona.
To-mafia sanelee lait ja me maksamme kaiken.

ylern optimisti (nimimerkki)

Ehdottomasti tekijänoikeus pois kokonaan. Minä poistaisin myös lähes kaikki verot. Yhteiskunnan varoilla maksettavaksi jäisi ainoastaan palo-, pelastus-, sekä jossain määrin sisäinen sekä ulkoinen turvallisuus. Verojamme voitaisiin alentaa huikaisevasti. Se, joka tarvitsee, se maksaa esimerkiksi koulutuksen ja sairaanhoidon.

Calle (nimimerkki)

On selvä, että niin kauan kuin tieto on kuluttajalle maksullista niin se rajoittaa köyhien pääsyä tietoon. Tämä muuri pitää ehdottomasti kaataa. Kaikilla maailman kansalaisilla ei ole varaa opiskella ja kirjoittautua hienoihin kouluihin. Heillä pitää olla mahdollisuus opiskella itsekseen internetin avulla, avaamalla heille ilmainen pääsy kaikkeen tietoon.

On selvää, että he jotka ovat taloudellisesti riippuvaisia luovasta työstä, heidän pitää palkkansa tavalla tai toisella saada. Minulla on ehdotus ratkaisuksi. Se nivoutuu myös kätevästi muuhun ekologisesti välttämättömään muutokseen maailmassa. Nykyinen globaali tilanne vaatii siirtymistä tavarakeskeisestä kulutuksesta sähköisiin ja aineettomiin sisältöihin. Vaikka sähköisesti jaettavien teosten hinta laskisi matalaksi niin kasvanut kulutus kompensoisi ja jopa nostaisi tekijän korvauksia.

Olen myös toiveikas sen suhteen, että käytettävissä oleva tiedon määrä lisää tietoisuuden määrää. Se tuottaa lisää innovaatioita ja sitä kautta parantaa mahdollisuuksia selvitä tästä globaalista sotkusta. Rajoittamaton tiedon leviäminen ympäri maailmaa parantaa myös lukemattomien muiden asioiden tilaa.

K Veikko

Miten suuri osa kirjan myyntituloista tulee teille tekijöille?

Käyttäjän ahtoapajalahti kuva
Ahto Apajalahti

Kyllähän siitä vähittäiskauppa ja kustantaja haukkaavat suurimman osan.

Päivi Kannisto (nimimerkki)

Terve Ahto,

kiitoksia kirjasta. Mieheni Santeri Kannisto kirjoitti siitä arvion blogiini:

http://kirjatohtori.blogspot.com/2010/05/jokapiraa...

Päivi

Toimituksen poiminnat

Sivut