Isänmaa ja maailma Isänmaata ja maailmaa käsitteleviä kirjoituksia.

Kieltääkö EU lomakuvat?

Onko EU kieltämässä lomakuvien laittamisen Facebookiin tekijänoikeussyistä? Miten sen nyt ottaa - piraateillakin on näppinsä pelissä!

Helsingin Sanomat uutisoi tänään: "EU:ssa kaavaillaan lakia, joka kieltäisi valokuvien julkaisemisen tekijänoikeuksien suojaamista nähtävyyksistä. Esimerkiksi julkisesta taideteoksesta otettua kuvaa ei saisi julkaista ilman taiteilijan lupaa."

Muutama keskeinen asia:

1. Tällainen julkisilla paikoilla olevista taideteoksista otettujen kuvien kaupallista hyödyntämistä rajoittava pykälä on jo Suomen laissa: "Taideteoksen saa kuvata, milloin teos on pysyvästi sijoitettu julkiselle paikalle tai sen välittömään läheisyyteen. Jos teos on kuvan pääaihe, ei kuvaa saa käyttää ansiotarkoituksessa." (Ks. Valokuvaajan uusi tekijänoikeusopas, s. 9.)

2. Oikeudellisten asiain valiokunnan (ei "komitean" kuten HS kirjoittaa - selvästi huono käännös englannista) kanta koskee vain kuvien kaupallista käyttöä. Tämä Facebook-kytkentä tulee siitä, että ladatessaan kuvia Facebookiin ihmiset antavat käyttöehdot hyväksymällä yhtiölle luvan hyödyntää heidän kuviaan kaupallisesti.

3. Vastaavia, tai tiukempiakin lakeja on jo voimassa monissa EU-maissa. Toistaiseksi Facebookia ei ole haastettu oikeuteen ihmisten lomakuvista. Oikeudellinen tilanne on kuitenkin epäselvä, kuten niin monessa tekijänoikeuskysymyksessä. On ylipäänsä monimutkainen kysymys, mitä kaikkea Facebook saa käyttäjien palveluun lataamalle sisällölle tehdä pelkkien käyttöehtojensa puitteissa.

4. Tämä asia liittyy Saksan piraattipuolueen europarlamentaarikko Julia Redan johdolla laadittuun raporttiin siitä, miten EU:n tekijänoikeusdirektiiviä pitäisi uudistaa. Redan alkuperäisessä raportissa oli näkemys, että julkisella paikalla otettujen kuvien vapaa hyödyntämisoikeus tulisi ottaa käyttöön koko EU:ssa - myös julkisella paikalla olevien taideteosten osalta. Parlamentin valiokunta on hyväksymässä monet raportin kohdista, mutta tässä kohtaa näkemykset menevät ristiin.

5. Raportti ei ole lakiehdotus, eikä sen hyväksymisestä seuraa suoraan lakimuutosta. Kyseessä on parlamentin mielipide siitä, mihin suuntaan EU:n tekijänoikeusdirektiiviä pitäisi kehittää. Varsinainen lainmuutosprosessi on sitten erikseen.

6. Raportti menee 9.7. parlamentin täysistunnon käsittelyyn. Sitä ennen kullakin on vielä aikaa kertoa näkemyksensä suomalaisille europarlamentaarikoille!

7. Koska Hesarin juttu on kökkö referaatti konservatiivisen ja EU-kriittisen Daily Telegraphin jutusta, siihen on jäänyt brittinäkökulma. Britanniassa "panoraamavapaus" on laajempi kuin Suomessa. Ehkä Hesari tekee seuraavaksi laajemman artikkelin, jossa käsittelee EU:n tekijänoikeusdirektiivin uudistamista koskevaa raporttia kokonaisuutena ja myös suomalaisesta näkökulmasta?

Lue myös:

Saksan piraattien europarlamentaariko Julia Redan blogikirjoitus

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Kukaan muu kuin tekijänoikeuden haltija ei tietenkään voi antaa Fb:lle luvan hyödyntää kaupallisesti kuvaa jota lain mukaan ei saa hyödyntää kaupallisesti. Vaikka tietysti Fb käyttäminen jo hyödyttää tätä firmaa.
Ihmettelen muuten miten Facebookin tekijänoikeuskaappaus ei ole herättänyt suurempaa haloota.

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Vaatimus kait tulee ihan siitä, että Facebook on kaupallinen yritys ja Facebook-sivusto sen kaupallinen tuote. Siten kaikki Facebookissa näytettäviä kuvia lähtökohtaisesti hyödynnetään kaupallisessa tarkoituksessa, ihan ilman mitään tekijänoikeuskaappaustakin.

Tämä muuten pätee myös Uusi Suomen Puheenvuoroonkin - yritys julkaisee nämä kommenttimme sivustossa kaupallisessa tarkoituksessa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Kuten jo huomautin, näin on. Mutta kuitenkin on vissi ero jos taideteos tuotteistetaan tai vain julkaistaan henkilökohtaiseen kommenttiin liittyen.

Käyttäjän opwallin kuva
Olli-Pekka Wallin

Laki tai tapojen muuttuminen siten että omien maisema kuvien jakaminen esim fb:ssa tulisi rangaistavaksi olisi vain pitemmällä aikavälillä vain hyväksi kuluttajille ja kansalaisille. Tämä vain pakottaisi käyttäjät entistä paremmin ja tarkemmin mitä jakaa ja minne omia juttuja naamakirjan sijaan.

Toimituksen poiminnat

Sivut