Isänmaa ja maailma Isänmaata ja maailmaa käsitteleviä kirjoituksia.

Nettisensuuri kiristyy - vihreidenkin takki kääntyi

  • Eduskuntaa ei kiinnosta.
    Eduskuntaa ei kiinnosta.

Viimeisinä kiireisinä viikkoinaan nykyinen eduskunta hyväksyi lain, joka on useassa kohden täysin päinvastainen Järkeä tekijäoikeuslakiin -kansalaisaloitteen kanssa. Verkkosensuuria kiristetään, ja Suomeen luodaan pysyvä "piraattisivustojen" estolista. Uusi menettely on tehty tekijänoikeusjärjestöille niin kevyeksi, että lista voi hyvinkin kasvaa satoihin sivustoihin.

The Pirate Bay on sensuroituna jo aiemman lain pohjalta. Kyse on ollut väliaikaisesta määräyksestä, jonka edellytyksenä oli se, että The Pirate Bay myös haastettiin Suomessa oikeuteen. Menettely oli sen verran raskas, että sitä ei laajemmin käytetty.

Uuden lain myötä mitään oikeushaastetta tai rikosepäilyä ei tarvita. Tarvitaan ainoastaan tekijänoikeusjärjestön näkemys, että jokin sivusto rikkoo tekijänoikeuksia. Tuomioistuin toimii kumileimasimena. Estomääräys voidaan vuosittain uusia hamaan tulevaisuuteen saakka. Teleyritykset joutuvat maksamaan kaikki sensuurista syntyvät kustannukset.

Laki meni läpi yksimielisesti. Kukaan ei vastustanut sitä täysistunnossa eikä myöskään sitä edeltäneessä valiokuntakäsittelyssä.

Vielä syksyllä parisenkymmentä kansaneudstajaa vastusti Järkeä tekijänoikeuslakiin -aloitteen hylkäämistä. Heitä oli erityisesti vihreissä, kokoomuksessa ja perussuomalaisissa. Nyt takit kääntyivät viuhuen. Kansalaisaloitteen sympatiseeraamisessa oli ilmeisesti kyse vain kansankosiskelusta, joka unohtui heti kun asia painui pois otsikoista.

Verkkosensuuri rikkoo perustuslakia

Tällainen verkkosensuuri on yksiselitteisesti perustuslain vastaista. Piraattipuolue ja Piraattinuoret toteavat yhteisessä lausunnossaan: "Käytännössä estomääräys ei olemukseltaan eroa Venäjän vallan aikaisesta sensuurimenettelystä, jossa sanomalehti saatettiin lakkauttaa määräajaksi tai ainiaaksi. Kummassakin tapauksessa viranomaisten päätöksellä estetään kaikkia kansalaisia vastaanottamasta tietyn julkaisijan viestintää."

Konkretisoin. Jos tekijänoikeusjärjestöt päättävät, että Helsingin Sanomat rikkoo tekijänoikeuksia upottamalla artikkeleihinsa YouTube-videoita, jotka on julkaistu ilman tekijöiden lupaa - kuten HS silloin tällöin tekee - tekijänoikeusjärjestöt voivat vaatia, että kaikilta suomalaisilta kielletään pääsy Helsingin Sanomien verkkosivuille. Tekijänoikeusjärjestöt voivat vaatia myös pääsyn estämistä YouTubeen - julkaistaanhan siellä paljon videoita laittomasti. Alkaako nyt kuulostaa sensuurilta?

Lakia ei annettu perustuslakivaliokunnan käsittelyyn, vaikka se liittyy aivan keskeisesti perusoikeuksiin. Sivistysvaliokunnan mietinnössä ei mainita halaistua sanaa lain vaikutuksista sananvapauteen. Hallituksen esityksessä tätä pohdintaa vielä oli, eli kyseessä on valiokunnalta tietoinen maton alle lakaisu. Virkamiehet ja poliitikot tietävät, että laki kohtaisi hankaluuksia, jos sen perustuslainmukaisuutta alettaisiin arvioida.

Lain taustat

Alun perin tämä nettisensuuriehdotus nousi esiin kun Piraattipuolue vuoti julkisuuteen käsiinsä saaman lakiesitysluonnoksen. Sitä oli valmisteltu suljettujen ovien takana silloisessa tekijänoikeustoimikunnassa. Lakiluonnos oli mitä ilmeisimmin kirjoitettu Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry:n piirissä tai sen avustamana. Piraattipuolueen paljastusten jälkeen laki jäi pöytälaatikkoon odottelemaan suotuisampia säitä. Tapa jolla se nostettiin uudestaan esiin on kyynisyydessään kuvottava.

  • 8.10.2014: Sivistysvaliokunta antaa mietinnön Järkeä tekijänoikeuslakiin -aloitteesta. Valiokunta esittää aloitteen hylkäämistä. Käy selväksi, ettei aloite mene läpi.
  • 9.10.2014: Hallitus antaa esityksen tekijänoikeuslain muuttamisesta. Esitystä markkinoidaan eduskunnassa "pakettina, joka korjaa ne tekijänoikeuslain ongelmat, mitkä Järkeä Tekijänoikeuslakiin -aloite on nostanut esiin". Todellisuus on päinvastainen: esitys pahentaa näitä ongelmia. Toisin kuin kansalaisaloite, hallituksen esitys lisää yritysten byrokratiaa verkkotallennuspalveluiden osalta, eikä paranna tekijöiden asemaa sopimusneuvotteluissa. Kaupan päällisiksi pöytälaatikosta kaivetaan vanha lobbareiden kirjoittama esitys verkkosensuurin tiukentamisesta.

Voisi kuvitella, ettei näin ilmiselvä kusetus mene läpi. Mutta menihän se heittämällä läpi.

Verkkotallennuspalvelut sössittiin

Myös tv-ohjelmien verkkotallennuspalveluiden osalta uusi laki on täysin päinvastainen Järkeä tekijänoikeuslakiin -aloitteen kanssa, ja myöskin vastoin palveluja tarjoavien yritysten tarpeita.

Järkeä tekijänoikeuslakiin -aloitteessakin kannatettu yksinkertainen malli olisi ollut se, että verkkotallennuspalveluja olisi käsitelty yksityiskopiointina. Teosten käyttökorvaukset olisi hoidettu yksityisen kopioinnin hyvitysmaksulla.

Nyt hyväksyttiin niin sanottu sopimuslisenssivaihtoehto. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että tv-ohjelmien suurimmat julkaisijayritykset pystyvät sanelemaan ehdot. Toisin sanoen kaikki verkkotallennuspalvelut ovat jatkossa tv- ja julkaisijayhtiöiden omia palveluja, eikä kilpailijoita päästetä apajille. Tämä on viimeinen naula TV-kaistan arkkuun.

Lobbareita kuunnellaan, kansanedustajia ei kiinnosta

Laista pidettiin 1. ja 2. käsittelyssä yhteensä vain yksi puheenvuoro. Perussuomalaisten Mika Niikko ilmoitti tukevansa hallituksen esitystä: "On tärkeää, että heidän [tekijöiden] oikeuttaan elinkeinoon suojellaan siten, ettei sitä pystytä piratismin tavoin hyödyntämään kohtuuttomasti, ja tämä hallituksen esitys on siinä mielessä hyvä, että se tässä asiassa vähän suitsee tällaista piratismia."

Sivistysvaliokunnassa oli kuultavana sama vanha lobbarikööri, kuten Gramex ry:n Lauri Kaira ja Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry:n Antti Kotilainen. Jälkimmäinen on se sama mies, joka usutti poliisin takavarikoimaan 9-vuotiaan tytön Nalle Puh -läppärin pari vuotta sitten.

Vuosikaudet noudatettu vanhan linjan meininki, johon kuuluvat suljettujen ovien takaiset kähminnät, parin yritysalan lobbareiden suhteeton vaikutusvalta, tavallisten ihmisten jahtaaminen rikosoikeudellisilla keinoilla, kilpailun ja innovaatioiden rajoittaminen vanhojen toimijoiden hyväksi, varsinaisten tekijöiden aseman heikentäminen yrityksiin nähden ja verkkosensuurin juurruttaminen osaksi oikeusjärjestelmää, sai eduskunnalta jälleen täyden siunauksen.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

38Suosittele

38 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän plommer kuva
Raoul Plommer

Tässä näkee yhden selvimmistä eroista meidän, ja ideologisesti meitä lähimpänä olevan eduskuntapuolueen välillä. Vetäkää johtopäätökset ja äänestäkää Piraatteja perustuslaillisen oikeutenne puolesta. Yksikään nykyinen eduskuntapuolue ei teitä puolusta.

Käyttäjän pahis kuva
Samuli Pahalahti

Jokohan ihmiset alkavat vähitellen ymmärtämään, että tekijänoikeuslakeihin vaikuttaminen ei onnistu parlamentaarisen demokratian kautta?

Käyttäjän kivisto kuva
Harri Kivistö

onnistuuhan se. sitä tapaa ei kansa vielä ole kokeillut. toivottavasti vähitellen alkavat kokeilla.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Juuri näin. Valittaminen ei vaikuta. Kansalaisaloite ei vaikuta. Kansanedustajien vaihtaminen vaikuttaa.

Mitä ihmettä positiivista voi saada aikaan kansanedustaja, joka on edustanut kansaa jo yli 40 vuotta ja on siis täysin irti kansalaisten todellisesta elämästä?

Jospa nyt vihdoinkin?

Käyttäjän henrikheino kuva
Henrik Heino

No, ehkäpä nyt sitten vastaavasti kasettimaksu (tai mikä vastaava siellä nyt onkaan tällä hetkellä) pienenee, tai poistuu jopa kokonaan, kun warettaminen ei enää ole mahdollista.

Ja ehkä myös lehmät oppivat lentämään :D

Mutta joo oikeasti piratismi on kyllä tekijänoikeusmafialle ihan älyttömän hyvä juttu. Vaikka mitä sensuurikoneistoja ja kasettimaksuja otettaisiin käyttöön ja vaikka olisi kuinka laajat materiaalit maksullisissa suoratoistopalveluissa, niin silti on aina myös mahdollisuus warettaa. Ja aina on silloin myös mahdollisuus kiristää lakeja.

Klaus Mantila

Ne jotka osaavat piratismia harrastaa osaavat myös käyttää proxya tai TOR ia

Käyttäjän ahtoapajalahti kuva
Ahto Apajalahti

Mitä enemmän pitäisi proxyihin ja TOR:iin siirtyä niin sitä enemmän se porukka kyllä pienenee. Kirjoittelin tästä taannoin blogissani näin:

"Kaikenkaikkiaan piratismin vastainen taistelu jakaa ihmisiä kahden luokan nettikansalaisiksi. Osa väestä löytää aina vaihtoehtoja ja sopivat kanavat kulttuurin ja tiedon mahdollisimman suuren saatavuuden hyödyntämiselle. Osa väestä ei näitä keinoja hallitse, eikä monilla ole aikaa opetella. He jäävät muutaman suuryrityksen tarjoaman kanavan orjiksi. Muutama hierarkkinen keskustaho päättää mitä tietoa ja kulttuuria heidän saatavillaan on. Tältä osin on käynnissä paluu menneisyyteen, Internetiä edeltäneeseen aikaan. Suurin osa väestä jää sinne. Taitavalle, osaavalle, jopa riskejä ottavalle vähemmistölle on saatavilla oma samizdat-verkkonsa."

http://ahtoapajalahti.puheenvuoro.uusisuomi.fi/182...

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Mielenkiintoista tässä on, että erilaisia verkkorajoituksia ajavat ennen kaikkea ne, jotka kurkku suorana kiljuvat vapaan markkiinatalouden puolesta.

Tekijänoikeuslainsäädäntö on selkeä kilpailunrajoitus.

Hannu Korpilampi Vastaus kommenttiin #16

Vasemmistolaisia verkkorajoituksten kannattajat tuppaavat olemaan. Vapaa sana on aina ollut vasemmistolaisille ikävää, sillä vasemmistolaisuus yleensäkin rakentuu tiedon puutteen ja itsensä perusteettoman jalustalle nostamisen varaan. Ihmiset on koulutettava ajattelemaan oikein (vasemmistolaisesti) ja toisinajattelijat on lyötävä maanrakoon venettä keikuttamasta.

Ovat ottaneet opikseen. Eihän Neuvostoliittokaan olisi koskaan romahtanut, ellei olisi ollut vertailukohtaa. Siellä edelleenkin kuviteltaisiin että sosialismi oli tuonut paratiisin maan päälle ja vaikka epäkohtia olikin, vaihtoehto olisi ollut paljon kammottavampi.

Ja ennen kuin kukaan ehti huomauttaa, vastaus on kyllä – kokoomus todellakin on vasemmistopuolue. Hirveä halu verottaa niin paljon kuin mahdollista ja jakaa sitten kansalta takavarikoitua "hyvinvointia" omille eturyhmille.

Ei pitäisi tulla kenellekään yllätyksenä että kokoomus on vasemmistopuolue. Nimittäin suuri osa kokoomuslaisistakin on kouluttautunut Tampereen Yhteiskuntatieteellisessä tiedekunnassa, joka on vasemmistolainen laitos. Siis vasemmistolaiset kouluttavat jopa meidän oikeistolaisemmekin!

Kyseinen laitos on mädättänyt heidän ajatusmaailmansa kuvittelemaan että ovat oikeistolaisia koska jakavat veronmaksajien rahaa yrityksille "vähäosaisten" sijaan.

Siitä syystä myöskään kukaan merkittävä henkilö kokoomuksessa ei vapaata markkinataloutta kannata.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #18

Sinä - tai blogisti itse - voisit tietysti kaivaa tähän listan lain hyväksymisen puolesta äänestäneistä kansanedustajista ja merkitä heidän puoluekantansa. Nähtäisiin, kuinka "vasemmistolainen" pätös oikein on.

Elijas Bijur

Ahto, kirjoitat todella asiaa. Nuo tekijänoikeusjärjestöt ovat jopa mafiaa pahempia ryöstäjiä. Eivät ryöstä vaan yleisöltä, vaan ihan yhtä rajusti tekevä saman tekijöillekin.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Teosto tästä hyvä esimerkki. Sinne pitäisi tehdä julkinen tilintarkastus. Teosto hoitaa kahden kerroksen palveluja: jäsenet ja asiakkaat. Asiakkaaksi pääsee kuka tahansa, jäseneksi ei.

Käyttäjän Hermits kuva
Tomi Virtovuo

On ne aika sikoja. Kuinkahan monta kieltolakia tuli tämän lisäksi. ainakin seksinostolaki, mutta oliko muitakin? Äänestää vielä pitäisi noita jotka tekosillaan vaikeuttavat ihmisten elämistä. Jyrkkä EI kontrolli yhteiskunnalle!

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Ehdokkaita on noin 2 000. Valituksi tulee joka tapauksessa 200. Yhtään ainoaa "vanhaa" ei tarvitse äänestää.

Mutta VAIN ANNETUT ÄÄNET LASKETAAN.

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

Vielä kerkiäisi pistää uuden kansalaisaloitteen vireille, josko saisi vielä haettua mielipiteitä ehdokkailta ennen vaaleja.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Vielä ehtii vaihtaa vaikka koko eduskunnan seuraavaksi vaalikaudeksi, jos kansa sitä haluaa.

Jos ei halua, ei vaihda.

Sellaista se kansanvalta nyt vain on. Syyllinen tilanteeseen löytyy helposti, kun vilkaisee peiliin.

Käyttäjän ahtoapajalahti kuva
Ahto Apajalahti

Vihreiden Otso Kivekäs käsittelee tätä kirjoitusta blogissaan. Kävin kommentoimassa: http://otsokivekas.fi/2015/03/mita-tapahtui-estola...

Käyttäjän OssiOjutkangas kuva
Ossi Ojutkangas

Onhan tätä nähty ennenkin. Siitä ei ole hirveän monta vuotta kun Vihreät olivat mukana tekemässä aivan uskomattoman absurdin Lex Nokian, tuon kammotuksen joka antoi Nokialle periaatteessa mahdollisuuden urkkia työntekijöidensä sähköpostia. Toki lopputulos oli aika hankala ja byrokraattinen yritykselle joka sitä haluaa käyttää, mutta se osoitti ainakin minulle miten hyvin vihreät taipuvat kun vastakkain on yksityisyydensuoja ja suuryritysten todellinen tai kuviteltu etu. Paljo on puhetta, mutta kovin vähän villoja.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Kansanedustjia ei kiinnosta - >> vaihdetaan kansanedustjat.

Tai sitten tyydytään siihen, ettei kiinnosta.

Lana Kortie

On hieno asia, että Piraattipuolue on olemassa, joka ottaa esille epäoikeudenmukaisuuksia.
Ongelmana EU:n kanssa on se että EU:N PERUSTUSLAIN = Lissabonin sopimuksen jälkeen PÄÄTÖSVALTA ON SIIRTYNYT SUOMESTA POIS.

On nyt tärkeä saada päätösvalta Suomeen, eroamalla EU:sta. Ja kaikki yhteistyö tämän asian hyväksi on tervetullutta.

Hannu Rainesto

Vakavaa, kaikki sensuuri on vakavaa, sitä pitää kaikkien vastustaa. YLE on yksi edellä kulkija sensuurissa, Facebook samoin. Näitä vastaan pitää luoda lainsäädäntöä, koska muuten eivät käsitä. Mitä sanoo kansanedustajasi, on varmaan vastaan vapaata mielipidettä!

Toimituksen poiminnat

Sivut