Isänmaa ja maailma Isänmaata ja maailmaa käsitteleviä kirjoituksia.

Vain piraatit ovat oikeasti liberaaleja

Vaalikonevastauksista on yritetty parsia kokoon eroja puolueiden välillä. Tämä on välillä vaikeaa, kun vaalikonekysymykset ovat vähän mitä ovat. Tähän mennessä tehdyt analyysit eivät myöskään ole mitenkään hyvin erotelleet puolueita ihmisten valinnanvapautta ja byrokratian vähentämistä korostavalla liberalismiasteikolla. Analyyseissa esimerkiksi pakkoruotsin vastustaminen on laskettu "impivaaralaisuudeksi", mikä on erittäin outo näkökulma.

Oikea liberaali kannattaa valinnanvapautta sekä yksilöille että yrittäjille. Hän siis kannattaa pakkoruotsin poistamista, ravintoloiden vapaampia aukioloaikoja, taksilupajärjestelmästä luopumista ja sukupuolineutraalia avioliittoa. Kun katsotaan Helsingin Sanomien vaalikoneen perusteella, minkä puolueiden ehdokkaat kannattavat ja vastustavat näitä, syntyy seuraavanlainen kartta. Siitä erottuu selkeästi vain yksi liberaalipuolue, ja se on Piraattipuolue.

 

(Kuvio: Mika Letonsaari. Saa levittää.)

Kuvion tiedot on otettu Helsingin Sanomien julkaisemasta vaalikoneen raakadatasta. Vastaukset on pisteytetty seuraavasti: täysin samaa mieltä = 2; jokseenkin samaa mieltä = 1; en osaa sanoa = 0; jokseenkin eri mieltä = -1; täysin eri mieltä = -2.

Kun tarkasteltavia väitteitä on neljä, puolueen ehdokkaiden vastausten keskiarvoksi voi siis tulla mitä tahansa -8:n ja 8:n väliltä. Jos puolueen keskiarvo olisi -8, se tarkoittaisi, että kaikki puolueen HS:n vaalikoneeseen vastanneet ehdokkaat olisivat vastanneet "täysin eri mieltä" kaikkiin kuviossa esitettäviin väitteisiin, ja päin vastoin. Kun puolueen keskiarvo on lähellä nollaa, tarkoittaa tämä käytännössä sitä, että puolueen ehdokkaat ovat keskimäärin olleet kahdesta mainitusta väitteestä samaa mieltä ja kahdesta eri mieltä.

Kuviosta näkyy myös keskihajonta. Kuten näkyy, se on piraateilla kaikkein pienin. Piraatit ovat siis puolueista selkeästi yhtenäisin mitä tulee byrokratian vähentämistä ja valinnanvapauden lisäämistä koskeviin arvokysymyksiin.

Piraattien liberaalius saa tukea myös Helsingin yliopiston tutkija Markku Niemivirran julkaisemasta analyysista. Siinä ehdokkaat on eroteltu HS:n vaalikonedatan perusteella eri arvoakseleilla viiteen ryhmään: kansalliskonservatiivit, oikeisto, demarit, viherliberaalit ja vihervasemmisto.

Näistä tosin "kansalliskonservatiivit" on hieman epäonnistunut tai ainakin huonosti nimetty ryhmä. Siihen pääsee ilmeisesti kritisoimalla EU:ta, vaatimalla pakkoruotsin poistamista ja kannattamalla ydinvoimaa. Kun ehdokkaat jaotellaan arvoliberaaliuden mukaan, paljastuukin, että esimerkiksi kaikki Piraattipuolueen "kansalliskonservatiivit" ovat itse asiassa arvoliberaaleja!

 

Samalla paljastuu myös, että kaikki piraattien ehdokkaat ovat arvoliberaalilla puolella. Mikään muu puolue ei pysty samaan. Piraateissa "konservatiivitkin" ovat liberaaleja.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Mitä mieltä arvoliberaalit ovat asevelvollisuudesta ? Jos liberaalit arvot saavutetaan, kuten toivon, pitääkö armeijan olla pakollinen, jotta lideraalit arvot voidaan säilyttää.

Käyttäjän ahtoapajalahti kuva
Ahto Apajalahti

Nykyinen asevelvollisuusjärjestelmä syrjii miehiä aivan yksiselitteisesti. Toisaalta hyvä ratkaisu ei ole myöskään lisätä pakkoa eli ulottaa asevelvollisuutta myös naisia kohtaan. Oikea ratkaisu on ammattiarmeija täydennettynä vapaaehtoisella maanpuolustusjärjestelmällä.

Puolustusvoimat on pyrkinytkin jo lisäämään ammattimaisten erikoisjoukkojen määrää ja viime vuosikymmenellä rakennettiin vapaaehtoisia "maakuntajoukkoja". Tätä kehitystä pitää vain viedä pidemmälle.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Libertaari ei ole sama kuin liberaali.
Ja aivan hulluja libertaari-ajatuksia puolueestanne viljeltiin ainakin vuoden 2011-vaaleissa.

Henry

Käyttäjän kivisto kuva
Harri Kivistö

hulluja nuo roomalaiset

harri

Max Anttila

Onhan ne kokoomuslaisetkin liberaaleja. Vapautta vain kaikille, huolimatta siitä että kenelle se vapaus todella päätyy. Vauraille, omistajille, porvareille. Enpä hirveästi kehuskelisi sillä.

Ehkä jonain päivänä liberaalisuus saa ansaitsemansa kritiikin.

Käyttäjän ollimarkkanen kuva
Olli Markkanen

Nimenomaan yksilöille tässä yritetään vapauksia tuoda. Toki myös yrityksiltä pitää tarpeetonta sääntelyä karsia, mutta kaikki sääntely ei ole tarpeetonta.

Toimituksen poiminnat

Sivut