Isänmaa ja maailma Isänmaata ja maailmaa käsitteleviä kirjoituksia.

Kataisesta EU:n "paha poliisi"

EU-komission kokoaja Jean-Claude Juncker on julkaissut esityksensä komission kokoonpanosta. Kyse on vasta ehdokkaista, sillä komission nimittää Euroopan parlamentti.

Komission tehtävänä on tehdä lakialoitteita ja miettiä EU:n vähäisen, yhden prosentin EU-alueen bruttokansantuotteesta käsittävän budjetin käyttökohteita. Nyt valittavalla komissiolla voi olla kuitenkin tavallista suurempi painoarvo. Tämä johtuu EU-alueen taloustaantumasta, jonka ratkaisemiseksi yleisesti koetaan tarvittavan euroopanlaajuisia toimia. Yksi näistä ovat meneillään olevat TTIP-vapaakauppaneuvottelut Yhdysvaltain kanssa, toinen jo pitkään kaavaillut digitaaliset sisämarkkinat, kolmas uuden komission painopisteeksi nouseva "energiaunioni". Lisäksi on paljon epämääräistä puhetta "rakenneuudistuksista". Mitä mielenkiintoista komission todennäköisestä uudesta kokoonpanosta löytyy?

Hyvä ja paha poliisi

Suomessa ykkösuutiseksi nousi, että Jyrki Katainen saa komission talousasioista vastaavan varapuheenjohtajan tehtävän. Kataisen on tarkoitus johtaa ja koordinoida muiden taloudesta ja kilpailukyvystä vastaavien komissaarien työskentelyä.

Juncker on luomassa talouspoliitiikan osalta komissioon "hyvä poliisi, paha poliisi" -asetelman, jossa Latvian Valdis Dombrovskis on hyvä poliisi, ja Jyrki Katainen saa pahan poliisin roolin. Kataisen tehtävä on ravistella Euroopan maita rakenneuudistuksiin maalailemalla tuomiopäivän näkymiä ja olemalla oikeistolainen taloushaukka, jollainen maine hänellä jo ennestään on EU:ssa. Dombrovskis tasapainottaa pehmeämmällä sosiaalisen oikeudenmukaisuuden retoriikalla. Asetelma näkyy selvästi Junckerin komissaariehdokkaille lähettämistä "tehtävänannoista".

Kataisen tehtävänannossa todetaan tiukasti: "Kestävää kasvua ei voi perustaa alati kasvaville velkavuorille. Tiedämme myös hyvin, että lähinnä yritykset luovat työpaikkoja, eivät hallitukset tai EU:n toimielimet."

Dombrovskisin tehtävänannossa pehmoillaan: "Tämän komission tunnuspiirteenä on sitoutuminen sosiaaliseen markkinatalouteen, reiluuteen ja sen varmistamiseen, että yhteiskunnan haavoittuvaisimpia ei jätetä jälkeen."

Dombrovskisille on annettu tehtäväksi myös selvittää, voisiko kriisimaiden talouskuria valvovan EKP:n, IMF:n ja komission kovasti kritisoidun "troikan" korvata "demokraattisesti uskottavammalla ja vastuunalaisemmalla järjestelyllä".

Karkeasti karrikoiden Kataista pyydettäneen kertomaan maailmalle kaikki inhottavat talousuutiset samalla kun Dombrovskis käy lepyttelemässä ay-liikettä. Puheenjohtaja Juncker on itse esiintynyt oikeiston ja vasemmiston välillä tasapainoillen, mikä korostaa Kataiselle jäävän haukkaroolin todennäköisyyttä. Samaan suuntaan vihjaa se, että saatujen tietojen mukaan Saksan liittokansleri Angela Merkel halusi Kataisen valvomaan rivitalouskomissaariksi esitettyä Ranskan Pierre Moscovicia, jonka pelätään ranskalaisena pehmoilevan talouskuriasoissa.

Taannoin ehdittiin jo arvioida, että Katainen olisi pilannut mahdollisuutensa merkittävään komissaaripaikkaan esiintymällä liian talouskuripainotteisesti EU-parlamentin kuulemistilaisuudessa. Arvio meni pieleen - ilmeisesti Kataisen esiintyminen oli myös monien mieleen. Katainen sai tehtävän, jossa on suuret mahdollisuudet. Toisaalta onnistuminen edellyttää sitä, että muut komissaarit alentuvat koordinoitaviksi. Kataisesta saattaa myös tulla Euroopan laajuinen vasemmiston sylkykuppi, joka ottaa haukut vastaan Junckerin puolesta.

Digitaaliset sisämarkkinat ja energiaunioni

Junckerin esittämiä kiinnostavia painopisteitä ovat digitaaliset sisämarkkinat ja energiaunioni. Kumpikin osa-alue saa komission varapuheenjohtajan koordinaattorikseen.

Digitaalisissa sisämarkkinoissa on kysymys siitä, että kaikki Euroopassa verkon kautta tuotteita myyvät ja palveluja tarjoavat yritykset asetetaan samalle viivalle kuluttajansuojan, tietosuojan ja tekijänoikeuksien suhteen. Tämän osa-alueen kuntoon hoitamisen on laskeskeltu voivan nostaa EU-alueen bruttokansantuotetta jopa 500 miljardilla eurolla (ks. Erkki Ormalan artikkeli Digitaaliset sisämarkkinat - Euroopan talouden moottori?). Kokonaisuutta alkaa johtaa Viron Andrus Ansip, jonka pääministerikaudella Viro tuli tunnetuksi tietoyhteiskunnan edelläkävijänä.

Digitaalisista sisämarkkinoista on puhuttu vuosia, mutta toteutus on aina tyssännyt jäsenmaiden vastustukseen. Ranska pelkää ranskankielisen kulttuurin, esimerkiksi Suomi korkean kuluttajansuojansa puolesta. Pitkittynyt taloustaantuma on kuitenkin aikaansaamassa "jottain tarttis tehrä" -tunnelman, jonka myötä digitaaliset sisämarkkinat voisivat jopa todella toteutua.

Piraattipuolueen näkökulmasta tämä kokonaisuus on varsin mielenkiintoinen. Ansipille annetaan tehtäväksi muun muassa "nykyaikaistaa tekijänoikeussääntelyä meneillään olevan digitaalisen vallankumouksen valossa". Olen varovaisen toiveikas, että tämä sanamuoto ei tarkoita tekijänoikeuksien kiristämistä vaan pikemminkin kohtuullistamista tavallisen käyttäjän ja kuluttajan näkökulmasta. Mutta miten tämä suhteutuu TTIP-kauppasopimukseen, jonka on pelätty olevan tiukkoja tekijänoikeuksia ajaneen, sittemmin kaatuneen ACTA-sopimuksen jatkaja tässä suhteessa?

"Energiaunionin" saa johdettavakseen Slovenian Alenka Bratušek. Energiaunionin idea on saada Eurooppaan halvempaa energiaa ja vähentää energiakriisien mahdollisuutta monipuolisemmalla energiantuotannolla. Kokonaisuus on laadittu Venäjää silmälläpitäen. Junckerin tehtävänannossa Bratušekille sanotaan suoraan, että "jos idästä saatavan energian hinnasta tulee liian korkea joko kaupallisessa tai poliittisessa mielessä, Euroopalla tulisi olla kyky vaihtaa nopeasti toisten tarjoajien asiakkaaksi". Juncker haluaa, ettei EU:n tarvitsisi myydä kaikkia arvojaan varmistaakseen energian tuonnin Venäjältä.

Italian Urpilainen ja Tuskien taival

EU:n ulkoasiainedustajaksi tulee Federica Mogherini, jota voisi kutsua Italian Urpilaiseksi. Sosiaalidemokraattien Mogherini nousi nopeasti maansa politiikassa, kohosi Italian ulkoministeriksi ja on 41-vuotiaana uuden komissaariporukan nuorimpia. Mogherinia on arvosteltu pehmeästä suhtautumisesta Venäjään. Samassa suhteessa epäilyttävää on myös EU:n naapuruuspolitiikan antaminen komissiossa Itävallan Johannes Hahnille. Maa kun on viime aikoina kunnostautunut lähinnä olemalla rähmällään Putinin suuntaan.

Vastapainoksi on kuvailtu puolalaisen Donald Tuskin nostamista EU:n presidentiksi. Tämän puusepän ja sairaanhoitajan pojan isoisä virui sodan aikana keskitysleirillä. Tusk itse oli aktiivinen 1980-luvun alussa Puolan kommunistihallinnon haastaneessa Solidaarisuus-liikkeessä. Hän kuuluu Puolan ajoittain vainottuun kašubi-vähemmistöön.

Voisi kuvitella, että miehellä on jotain käsitystä siitä miten valtion ei pitäisi kansalaisiaan kohdella. Tuskin puolue kuitenkin vastustaa niin homoavioliittoja, aborttia, kannabiksen dekriminalisointia, eutanasiaa, kantasolututkimusta kuin hedelmöityshoitojakin, haluaa kriminalisoida uhkapelaamisen, edistää uskonnollista opetusta kouluissa ja tehdä pedofiilien kemiallisen kastraation pakolliseksi. Tästä huolimatta Tuskin Kansalaisfoorumi on Puolan pääpuolueista se vapaamielisempi!

EU:n kolmesta uudesta ulos päin näkyvimmästä pääjehusta, Junckerista, Tuskista ja Mogherinista, viimeksimainittu tuntuu kyllä mukavimman oloiselta.

Kreikan sisäasiat ja brittien paronit

Mitä muuta komissaarinimitysten taakse kätkeytyy? Maahanmuutto- ja sisäasioiden antaminen kreikkalaiselle Dimitris Avramopoulokselle on kyllä vähän kummallista, kun maan maahanmuuttopolitiikka on tunnetusti ihmisoikeuksien kannalta kyseenalaista ja sisäasiat aivan rempallaan.

Britannian hallitus jatkaa demokratian vähättelyä ehdottamalla komissaariksi jo toista kertaa peräkkäin parlamentin ylähuoneessa muhinutta paronia, jota ei ole koskaan valittu vaaleilla mihinkään tehtävään. Paroni Jonathan Hillin edeltäjähän oli paronitar Catherine Ashton, EU:n ulkoasiainedustaja.

Euroopan parlamentti voi vielä pakottaa Junckerin muuttamaan uuden komission kokoonpanoa. Aiemmin parlamentti esitti ukaasin, ettei se hyväksy komissiota, jossa ei ole vähintään yhtä monta naista kuin edellisessä komissiossa. Naisia on nyt tulossa yhtä monta. Parlamentin mahdollisista muista ehdoista tai vastalauseista en ole vielä kuullut, mutta komissaarilistahan on vasta tuore.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

28Suosittele

28 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Erinomainen. Kiitos. Sinusta tuli uusi vakioseurattavani. Onnea ja menestystä!

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Oivallinen yhteenveto ja analyysi EU:n uusista johtajista. Kirjoituksesta pääsi tällainen vasenkätinenkin käsitykseen, mitä ja miten siellä EU:ssa lähiaikoina oikein yritetään.

Alexius Manfelt

Ahto hyvä, käsittelet vaikeaa asiaa todella hienosti ja syvällisesti. Olen valmis allekirjoittamaan mielipiteesi, ne osuvat todella oikeaan. Komission tuleva puheenjohtaja Juncker on tunnettu kovan luokan pelimiehenä ja sikasi luxemburgilaiset olivat tyytyväisiä kun pääsivät hänestä eroon. Ja tässä nimitysruletissa näkyy hänen sorkkaansa todella selkeästi. Syy menee muiden niskaan ja kehut ottaa hän itse vastaan.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Suositus selkeästä kokonaisuudesta sopivasti "kyseenalaistettuna". Haluan vielä omasta puolestani korostaa kohtaa:

"Digitaalisissa sisämarkkinoissa on kysymys...... voivan nostaa EU-alueen bruttokansantuotetta jopa 500 miljardilla eurolla"

EU:n sisämarkkinoissa on tilaa nostaa liiketoiminnan arvoa 300...500 miljardia (silloin taso olisi USA:n luokkaa - siis 70 % kokonaisvolyymista). Keinoa siihen ei vain ole löytynyt mutta digitaalisuus on järeä työkalu generoimaan muutosta. Vuosi sitten suhtauduin asiaan epäillen, mutta nyt parissa keississä mukana olleena uskoni on vahvistunut tuloksien myötä.

Perinteisempi verkostoitunut teollisuus (yhteneväiset olemassaolevat laatustandardit ja käytännöt), energiasektori sekä luova teollisuus ovat valmiiksi liikkeellä oleva "juna", jota digitaalisuudella tullaan joka tapauksessa vahvistamaan.

Käyttäjän ahtoapajalahti kuva
Ahto Apajalahti

Kiitokset kaikille kehuista ja Seppo Turuselle asiantuntevasta kommentista!

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

AA: Kataisen komissaarityön tehtävänannosta:
"Kestävää kasvua ei voi perustaa alati kasvaville velkavuorille. Tiedämme myös hyvin, että lähinnä yritykset luovat työpaikkoja, eivät hallitukset tai EU:n toimielimet."

Kataisen työnäytöt talouskasvusta:
http://www.tradingeconomics.com/finland/gdp-growth...
työllisyydestä:
http://www.tradingeconomics.com/finland/unemployed...
sekä velkavuoresta:
http://www.tradingeconomics.com/finland/government...

Siinä on oikea mies oikealla paikalla. Kukin kulttuuri tuottaa omat kukkasensa, kuten britit paroninsa. :D

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Parempi listaus tämä oli kuin missään uutislehdissä. Siihen se on mennyt että jos haluaa jotain tärkeää tietää niin ahkerien ja asiaan paneutuvien vapaa-aikablogistien tekstit ovat neutraalimpia ja analyyttisempiä kuin yhdenkään uutistoimituksen.

Reino Jalas

Päivän Hesari löysi heti EU:n uusille talousalan päällystakeille ja päällystakkien
päällystakeille hommia.

    “Ranskan julkinen talous ylittää vajeen ylärajaksi asetetun summan, kolme prosenttia bruttokansantuotteesta. Ranska kertoi aiemmin laihduttavansa vajerajan alle ensi vuonna. Tavoite lykättiin komission salkkujaon julkistamispäivänä komissiolta tai muilta jäsenmailta kyselemättä vuoteen 2017.”

    Pierre Moscovici oli Jean-Marc Ayraultin vasemmistohallituksen talousministeri viime huhtikuuhun saakka. Hän on siis osavastuussa siitä, että komission hoputuksia ei ole kuultu.”

    “Jos Ranskalle joudutaan lukemaan lakia, Katainen ja toinen "ylikomissaari", latvialainen Valdis Dombrovskis, joutuvat katsomaan, että komission talouskomissaari, ranskalainen Pierre Moscovici pysyy linjassa.”

Jos Junckerin nyt luomassa hallintomallissa ideana on että talouspuolella Katainen on komission "paha poliisi", niin hoh-hoijaa sentään.

Nyt luotu talouden ohjauksen päällekkäisrakenteiden päällekkäisrakenne paremminkin takaa sen että kellään ei ole viime kädessä vastuuta. Ranskan vajeet saavat rauhassa 3 v. kasvaa, vaikka muuta on luvattu.

Haukaksi taivaalle nostettu Katainenkaan ei voi muuta kuin katsella. Ja suunnilleen antaa vihaisia lehdistölausuntoja, entisen talouskomissaari Olli Rehnin tapaan.

Toimituksen poiminnat

Sivut