Isänmaa ja maailma Isänmaata ja maailmaa käsitteleviä kirjoituksia.

Foliohatut päähän!

Viime lokakuussa kirjoitin Yhdysvaltain tiedustelupalvelu NSA:n ja Ruotsin armeijan FRA:n harjoittamaan viestinnän vakoiluun liittyen: "Nyt kannattaisi toimittajien kysellä vaikkapa sitä, mitä Suomessa toimivat Viestikoelaitos (FRA:n vastine Suomessa) ja pääesikunnan tiedusteluosasto tekevät. Epäilemättä vakoilevat samalla tavalla ulkomailta tulevaa viestintää, toki paljon pienemmin resurssein. Varmasti saavat myös tietoja FRA:lta. Veikkaisinpa, että vakoilevat myös kotimaisia tahoja, laittomasti."

Tuolloin sain palautetta: "Jotenkin foliohattuista."

Tänään Iltalehti uutisoi: "Kirjassa julkaistavasta salaisesta dokumentista käy ilmi Suomen kuuluvaan mm. Saksan, Ruotsin, Norjan ja Tanskan tavoin ryhmään maita, joiden kanssa NSA työskentelee rajallisesti tiettyjen valvontaohjelmien yhteydessä. Ryhmän nimi on asiakirjassa "Third Parties" (kolmannet osapuolet). Kolmannet osapuolet -ryhmää tärkeämpiä liittolaisia ja tiedustelukumppaneita ovat ainoastaan Englanti, Kanada, Australia ja Uusi-Seelanti, jotka muodostavat yhdessä Yhdysvaltojen kanssa Five Eyes -nimisen liiton. NSA maksaa kolmannet osapuolet -ryhmän maille valvontateknologian kehittämisestä ja valvonnassa mukana olemisesta. Samaan aikaan NSA vakoilee maita aggressiivisesti ja pyytämättä."

Joko nyt olisi aika esittää niitä tiukkoja kysymyksiä Suomenkin viranomaisille? Eiköhän kaikki laiteta foliohatut päähän?

Moni piraattien esittämistä näkemyksistä on viime aikoina osoittautunut aiheelliseksi. Näkemyksemme, että tiukoista tekijänoikeuksista on haittaa taloudelle, on saanut kannatusta (esim. Erkki Ormala Eurooppalainen Suomi ry:n Eurooppa 2.0 -raportissa, s. 9-11, ja professori Matti Pohjola). Näkemyksemme, että kansalaisten massavalvonta rikkoo ihmisoikeuksia, on saanut tukea EU-tuomioistuimelta. FRA:n yhteistyötä Yhdysvaltain kanssa uumoilimme jo vuonna 2008, ja kyselimme jo tuolloin myös suomalaisten viranomaisten toiminnan selvittämisen perään. Vaatimuksemme tekijänoikeuslain järkevöittämisestä sai laajan tuen kun Järkeä tekijänoikeuslakiin -kansalaisaloite keräsi tarvittavat 50 000 nimeä. Esimerkiksi professori Tuomas Mylly luetteli tuossa yhteydessä tekijänoikeuslain ongelmia ansiokkaasti ja tuoden esille samoja ongelmia kuin piraatit.

Peräänkuulutan sopivaa annosta foliohattuisuutta sekä jonkinmoista ennakkoluulottomuutta "näin on aina tehty" -mentaliteetin kyseenalaistamiseksi. Ei siitä haittaa näytä olevan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän Jouni kuva
Jouni Tuomela

NSA on tehnyt kivasti yhteistyötä reititinvalmistajien kanssa. Reitittimethän ovat internetin perusosia, jotka toimivat tiedon solmukohtina, ja kaikki reitittimien kautta kulkeva tieto olisi näinollen NSA:n luettavissa.

Aikoinaan NSA toimi mukavasti yhteistyössä Lotus Notes -ohjelmistovalmistajan kanssa, jättäen salaukseen oman takaporttinsa. Ja tuollaista käytettiin ja käytetään edelleenkin.

Jani Kosunen

NSA on myös ollut kehittämässä Linuxin turvallisuutta.
http://en.wikipedia.org/wiki/Security-Enhanced_Linux

"The United States National Security Agency (NSA), the original primary developer of SELinux, released the first version to the open source development community under the GNU GPL on December 22, 2000.[3] The software merged into the mainline Linux kernel 2.6.0-test3, released on 8 August 2003."

Toivottavasti Linux nörtit ovat käyneet NSA:n tarjomat kernel parannukset tarkasti läpi :)

Käyttäjän AnttiKukkonen kuva
Antti Kukkonen

Mikä on sopiva määrä foliohattuisuutta? Kummalle puolelle 9/11-skeptisismi menee eli se, että pitää Keanin komission raporttia pahanlaisen humpuukina? Miten raja, okoon se missä vain, perustellaan?

Käyttäjän ahtoapajalahti kuva
Ahto Apajalahti

Ehkäpä tässä hieman väärinkäytin foliohattuisuus-sanaa, mikäli sillä tarkoitetaan perusteetonta vainoharhaisuutta. Pointtinihan tässä itse asiassa oli se, että näille foliohattuiluksi haukutuille piraattien jutuille oli olemassa järkevät perusteet, ja olisi kannattanut kuunnella niitä ennakkoluulottomasti eikä tyrmätä foliohattuiluna.

Käyttäjän tiipou kuva
Teemu Havulinna

Kuinkakohan mones kerta tämä jo on kun Piraattien (väitetty ja naureskeltu) "foliohattuilu" onkin myöhemmin osoittautunut ihan oikeaksi huoleksi.
Ei näitä jaksa enää edes laskea :D

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka

Selvähän tuo, eikä yllätä. Kaikki virallisesta toduudesta poikkeava ajatuksellinen liikehdintä on foliohattuilua, kunnes on paljastamisen aika. Vrt. Bilderberg, Emu jne..

Toimituksen poiminnat

Sivut