Isänmaa ja maailma Isänmaata ja maailmaa käsitteleviä kirjoituksia.

Teletietojen tallennus kaatui ihmisoikeuksien vastaisena

EU-tuomioistuin antoi tänään järisyttävän päätöksen, jossa teletietojen tallennusdirektiivi todetaan ihmisoikeuksien vastaiseksi ja mitätöidään. Kyse on direktiivistä, jonka perusteella Suomessakin on tallennettu jo useiden vuosien ajan viranomaiskäyttöä varten tiedot ihmisten puheluista, tekstiviesteistä ja sähköpostiviesteistä, siis kuka on soittanut tai lähettänyt viestin kellekin ja milloin. Direktiivi sallii myös sen tallentamisen, millä verkkosivuilla kukin ihminen käy. Suomessa ei tätä mahdollisuutta otettu käyttöön, mutta monissa EU-maissa se on käsittääkseni käytössä.

EU-tuomioistuin on varsin yksiselitteinen: "Unionin tuomioistuin toteaa tietojen säilyttämisestä annetun direktiivin pätemättömäksi. Kyseisellä direktiivillä puututaan yksityiselämän suojaa ja henkilötietojen suojaa koskeviin perusoikeuksiin laajamittaisesti ja erityisen vakavasti, eikä puuttuminen rajoitu ehdottoman välttämättömään."

Vaikka direktiivi todettiin pätemättömäksi, sen pohjalta säädetyt kansalliset lait jäävät toistaiseksi voimaan. Direktiivi ei myöskään tarkoita sitä, ettei minkäänlainen teletietojen tallennus olisi sallittua. Tallennukselle on kuitenkin asetettava tarkemmat rajat, tiukempi valvonta ja parempi oikeusturva. Päätös asettaa voimakkaat paineet jäsenvaltioille omien asiaa koskevien lakiensa muuttamiseen.

Suomen kannalta tilanne on erityisen mielenkiintoinen, koska eduskunnassa on parhaillaan käsittelyssä lakiesitys tietoyhteiskuntakaareksi, johon kootaan kaikki tietoyhteiskuntaa koskeva lainsäädäntö. Myös teletallennusta koskevat säännökset sisältyvät tähän esitykseen. Eduskunnan pitäisi nyt ottaa pieni aikalisä asian käsittelyssä ja tehdä esitykseen muutoksia EU-tuomioistuimen päätöksen mukaisesti.

EU-tuomioistuimen ratkaisu on suuri voitto piraattipuolueiden tavoitteiden kannalta kaikkialla Euroopassa. Henkilökohtaisesti tämä on minullekin hieno päivä, sillä lukiossa ollessani kiinnittelin tuolloin valmistelussa olleen teletallennusdirektiivin vastaisia julisteita ilmoitustauluille.

Lähteet:

EU-tuomioistuimen tiedote (suomeksi)

EUobserver-verkkosivuston uutinen (englanniksi)

Lue myös:

Piraattipuolueen lehdistötiedote

 

Jos haluat seurata näkemyksiäni tarkemmin, mene Facebook-profiiliini ja paina "Seuraa" tai seuraa Twitterissä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Yrittävätkö ne siellä EU:ssa tehdä meidät tarpeettomiksi? Ensin verkkoneutraliteetti läpi parlamentissa, ja nyt tämä.

Millaisia seurauksia tällä on esimerkiksi sähkönkulutuksen tunnittaisen tallentamisen kannalta? Melko lailla loukkaa yksityisyyttä sekin, että energiayhtiö tallentaa kahdeksi vuodeksi milloin olit kotona tai hereillä, ja suunnilleen myös mitä teit omassa kodissasi?

Päätös heittää aika synkän varjon myös suunnitellun autojen paikantamisen päälle...

Käyttäjän Tronic kuva
Lasse Kärkkäinen

Moni positiivinen tietoyhteiskuntaa koskeva päätös EU:sta on syntynyt piraattimeppien Amelia Andersdotterin ja Christian Engströmin myötävaikutuksesta. Piraatit ovat EU-parlamentissa siis kaikkea muuta kuin tarpeettomia ja jo muutamalla paikalla voi hyvinkin merkittävästi vaikuttaa kysymyksiin, jotka eivät muita puolueita kiinnosta, ja joissa herkästi oltaisiin puhtaasti teollisuuden tai yhdysvaltain lobbauksen alla.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Piraattipuolue on oikealla asialla puolustaessaan ihmisten oikeutta yksityisyydensuojaan. Mutta Suomi on jenkkimyönteinen maa, ettei yksityisyydensuojasta ole tietoakaan. Monessako maassa poliisi pystyy tunkeutumaan ilman oikeuden tai syyttäjän kirjallisesti antamaa lupaa yksityisasuntoon? Suomessa se on arkipäivää, joka nähtiin esim. ns."Viherpiha"-casessa.

Suomi on tavalliselle ihmiselle vaarallinen poliisivaltio, jo nyt.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Millä perusteella kaupalliset tahot saavat tallentaa paitsi millä sivuilla käy, myös kaiken yksityisen ja julkisen viestien sisällön?
Ja lisäksi paikantaa henkilöä koko ajan.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Tätähän sitä moni ihmettelee. Omin luvin? Maailma on muuttunut melkoisen sekoboltsimestaksi, joten täytyy kaiketi luopua tiekkarista ja kännykästä, ja ruveta kommunikoimaan savumerkein. Ja käyttää käteistä ilman bonuskortteja.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Ei toki omin luvin, vaan ehdollistamalla palvelimen käyttö. Siis tavallaan kiristyksellä.

Käyttäjän ahtoapajalahti kuva
Ahto Apajalahti

Kyllähän nämä isot palvelut aina toimivat jonkin länsimaan lakien mukaisesti. Jos tilannetta halutaan muuttaa, tulee poliittisiin elimiin valita ihmisiä, jotka ajattelevat ja ovat valmiita toimimaan eri tavalla.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Kannattaa lukea laitteiden ja ohjelmistojen mukana tulleita käyttöehtoja. Yleensä kuluttajat suostuvat seurattavaksi ihan oma-aloitteisesti ja/tai ymmärtämättömyyttään.

Suurin osa Internet-sivustoista, mobiilikäyttöjärjestelmistä ja -appeista kerää jatkuvasti käyttäjistään tietoja. Monesti mainostajien keräämä data on "anonyymiä", mutta kun sitä kerää tarpeeksi, voi siitä kyllä helposti seuloa yksittäisiä käyttäjäprofiileja, ja nämä ovat monesti myös yhdistettävissä oikeisiin ihmisiin triviaalisti.

Jotkut ovat paljon röyhkeämpiä. Esimerkiksi Facebookin uusin Android-app menee niin pitkälle, että haluaa pääsyn myös puhelimen tekstiviesteihin ja puheluihin...

Käyttäjän mikaisomaa kuva
Mika Isomaa

Niemisen Timolta aiheellista kommenttia. Nimim.: sain osakseni jo kaksi laitonta kotietsintää (ilman minkäänlaista ilmoitusta minulle etu- tai jälkikäteen).

Valtaosa suomalaisista kuitenkin haluaa tätä meininkiä itse - päätellen heidän äänestyskäyttäytymisestään. Toivottavasti jokainen suomalainen saa sitä samalla mitalla kuin poliittiset aktiivit.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Päätös puolustaa yksityisyyden suojaa.

Saksassa ei ole kyllä tähän mennessäkään tallennettu teletietoja. Saksan perustuslakituomioistuin totesi tallentamisen perustuslain ja kirjesalaisuuden vastaiseksi jo 2010.

Die Welt, (vanha juttu?):

„In der Bundesrepublik gibt es – anders als in anderen EU-Ländern – bisher keine Vorratsdatenspeicherung: Im Jahr 2010 hatte das Bundesverfassungsgericht die Umsetzung der bereits vier Jahre zuvor beschlossenen EU-Richtlinie für nichtig erklärt. Die Richter bezogen sich dabei auf Artikel 10 des Grundgesetzes. Dort heißt es: "Das Briefgeheimnis sowie das Post- und Fernmeldegeheimnis sind unverletzlich."

„Vorratsdatenspeicherung verstößt gegen EU-Recht“, http://www.welt.de/politik/ausland/article12284283...

Käyttäjän ahtoapajalahti kuva
Ahto Apajalahti

Saksassakin ehdittiin pari vuotta tallentaa niitä ennen tuota päätöstä, mutta joo. Jonkun gallup-kyselyn mukaan saksalaiset ovat Euroopan maista lähes eniten kiinnostuneita yksityisyysasioista ja suomalaiset lähes vähiten.

Petrik Halinen

Erittäin positiivinen uutinen. Tämän toimeenpano kansallisella tasolla tulee toteuttaa viivytyksettä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Mitenkähän tämä vaikuttaa hallituksen kaavailemaan autojenseurantaan?

Alexius Manfelt

Toivottavasti se tyrmää tuon typerän asian ja vakoilujärjestelmän. Myös kaikki erilaiset ns. bonusjärjestelmät pitäisi kieltää.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

"Kun pirulle antaa pikkusormen, vie se koko käden." sanoo sanonta. Miksi pitää saada tietää, että mitä minä teen nyt kotona ja urkitaan omia tekemisiäni?

Oma on ruumiini ja elämäni, se ei tasan tarkkaan kuulu kenellekään.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen Vastaus kommenttiin #15

"Kun pirulle antaa pikkusormen, vie se koko käden."

Suomen poliiseille on jo annettu liki koko käsi, meidän täytyy ottaa se takaisin.

Äänestäkää hyvät kanssaihmiset Piraattipuoluetta seuraavissa eduskuntaaleissa ja mielellään myös Eu-vaaleissa. Se näyttää olevan toinen järkipuolue Suomessa, se toinen sai jytkyn edellisissä vaaleissa.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi Vastaus kommenttiin #16

...Lisättäköön sen verran edelliseen vastaukseeni, että kunhan ei vahingoita muita ihmisiä vaan itseään. Se jäi edellisestä kirjoituksestani puuttumaan.

Se sai kyllä jytkyn saadessaan 1 edustajapaikan, mutta sen paikan vei kuitenkin hallituksen valitseman vahvan pakollisen RKP-edustajan. RKP istuu kuin punkki iholla koko ajan ja sitä ei saa poistettua millään tavoin kuin punkkipuristimella irti.

Minä olin haavi auki, kun uskoin saavan edustajan eduskuntaan, mutta ei vaan sinne pistettiin edustajan paikalle joku RKP:läinen.

EDIT: Minä uskoin tosissani kunnes jotkut, PP:läiset rauhoittivat riemussani, että ei se täytä muuta kuin RKP:läisen.

Käyttäjän ahtoapajalahti kuva
Ahto Apajalahti Vastaus kommenttiin #17

Piraattipuolue sai eduskuntavaaleissa noin 0,5 % äänistä. Jos vaalijärjestelmä olisi oikeudenmukainen, eli paikkamäärä laskettaisiin valtakunnallisesti eikä joka vaalipiirissä erikseen, piraatit olisivat tällä toki ansainneet 1/200 paikoista eli yhden paikan.

Sitä en kyllä tiedä miten tämä liittyy RKP:hen. Sinua ehkä sekoitti vaalilähetyksissä usein näkyvä Muut-paikka, joka tyyppillisesti tarkoittaa Ahvenanmaan vaalipiiristä valittavaa edustajaa. Ahvenanmaalla on eri puoluejärjestelmä kuin muualla Suomessa, mutta käytännössä sieltä valittu edustaja liittyy yleensä RKP:n eduskuntaryhmään.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi Vastaus kommenttiin #18

No siinä se selitys tulikin. Minä sekoilin juuri sen tuloksen takia, kun telkkarista ilmestyi muu paikka tuli ansaituksi.

Toimituksen poiminnat

Sivut