Isänmaa ja maailma Isänmaata ja maailmaa käsitteleviä kirjoituksia.

Lapset ja nuoret elävät totalitarismissa

Kuvitellaanpa valtio. Tässä valtiossa ei ole äänioikeutta. Viranomaiset voivat riistää sinut "huonon käytöksen" perusteella perheesi luota vankilamaisiin olosuhteisiin vuosiksi hallinnollisella menettelyllä, jossa on huonompi oikeusturva kuin rikosoikeudenkäynnissä.  "Epäilyttävästä" mielipiteiden ilmaisemisesta tehdään ilmoitus näille viranomaisille. Uhka näiden viranomaisten mielivaltaisista toimenpiteistä leijuu koko ajan perheesi yllä. Päivittäin sinut on velvoitettu menemään töihin ilman palkkaa. Jos kieltäydyt menemästä, sinua rangaistaan. Kaikki "epäilyttävä", jota työpaikallasi teet, kirjataan ylös ja raportoidaan. "Epäilyttäväksi" riittää melkeinpä mikä tahansa pikkuasia, joka ei esimiestä miellytä. Sinulla ei ole oikeutta nähdä sinusta kirjoitettuja raportteja.

Kaikki, mitä kerrot jollekulle viranomaiselle, voi päätyä mille tahansa toiselle viranomaiselle riippumatta siitä, haluatko sitä vai et. Viranomaisilla on oikeus tehdä tarkastuksia kotiisi ilman rikosepäilyä tai oikeuden päätöstä. Jos perheesi vaikuttaa viranomaisten silmissä "epäilyttävältä", perheesi yksityisyydensuoja lakkautetaan. Kun yrität paljastaa viranomaisten väärinkäytöksiä julkaisemalla niistä videon internetissä, sinusta tehdään rikosilmoitus.

Laki kieltää sinulta pääsyn "haitalliseen" informaatioon. Siveyspoliisi valvoo, pukeudutko "epäsiveellisesti", ja voi rangaista sinua. Esiaviollisen seksin harjoittaminen tai jo pelkkä liikkuminen miesten seurassa voi viedä naiselta vapauden. Alkoholin käyttö on kokonaan kielletty. Jos sinulla on hallussasi alkoholia, sinusta tehdään ilmoitus edellä mainituille pahamaineisille viranomaisille. Tämä järjestelmä on kuulemma tehty ihan vain sinun hyväksesi. Viranomaiset ajattelevat ihan vain sinun parastasi. Tämä valtio on islamistinen diktatuuri nimeltä... Ei kun oho.

Aikuiset täällä Suomessa elävät kohtalaisen liberaalissa demokratiassa. Lapset ja nuoret sen sijaan elävät totalitarismissa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

No jos on noin synkkää, niin lohtuna voi pitää sitten sitä, että 18 vuotiaana voi sitten tehdä mitä lystää. Onneksi elämä ei vielä ole noin mustavalkoinen.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Tämä kolahti ja kovaa. Omalta osaltani voin vain olla kiitollinen, että pääsin kohdusta ulos jo 1970-luvulla.

Kaikki ne "sosiaaliset ongelmat" ja "rikokset" mitä silloin katsottiin läpi sormien... miten nuoresta voi edes tulla yhteiskuntakelpoinen, jos tämä ei saa mitään omaa vastuuta mistään?

Lisäksi nykykäytäntö on perhanan eriarvoistavaa. Eivät rikkaat, "hyvien perheiden" lapset joudu noiden toimenpiteiden kohteeksi kuin poikkeustapauksissa.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Alaikäisten kohdalla on tietysti tosiasia, että heillä ei ole kaikkia ihmisoikeuksia, mutta ei heillä ole myöskään samanlaista vastuuta omasta elämästään kuin aikuisilla. Vapaus ja vastuu kulkevat aina käsi kädessä.

Käyttäjän ahtoapajalahti kuva
Ahto Apajalahti

Olet väärässä. Äänioikeutta lukuunottamatta kaikki ihmisoikeudet saavutetaan Suomen perustuslain ja kansainvälisten ihmisoikeussopimusten mukaan täysimääräisesti syntymässä. Lapsella on omistusoikeus, sananvapaus, yksityisyyden suoja jne.

Esim. lasten omistusoikeus näkyy mm. siinä, että jos lapsi saa perinnön, vanhemmat eivät saa suinkaan tuhlata sitä miten vaan. Oikeudellisesti lapsi on tällöin vanhempiensa päämies, jonka omistusoikeuden asianmukaista toteutumista vanhemmat valvovat. Perintöä saa käyttää kyseisen lapsen hyväksi, mutta ei esim. muun perheen elatukseen, saatika lahjoittaa pois tai mitään.

Lähde: http://www.maistraatti.fi/Documents/Holhoustoimi/A...

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

En ole väärässä. Itsekin keksit heti yhden oikeuden, mikä lapsilta puuttuu, eli äänioikeus. Se yksistään riittää siihen, että toteamukseni, jonka mukaan lapsilla ei ole kaikkia oikeuksia, pätee. :-) Ja kuten tuolla alempana jo totesin, niin löytyy niitä muitakin, kuten oikeus valita asuinpaikkansa tai oikeus mennä palkkatöihin.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas Vastaus kommenttiin #8

Olenko muuten ainoa, jonka mielestä äänioikeus- ja vaalikelpoisuusikä tulisi alentaa 15-16 ikävuoden tienoille?

Perusteluksi kelvatkoon vaikka rikosoikeudellinen vastuu, ja lapsilisän loppuminen. Sekä tietysti se, että oppisivat vaikuttamaan ja ottamaan asioista selvää - nykyään monia nuoria aikuisiakaan ei politiikka kiinnosta.

Mikael Kerokoski Vastaus kommenttiin #10

Toivottavasti. Äänioikeus pitäisi antaa vain työssäkäyville ihmisille.

Käyttäjän RogerB kuva
Alexander Holthoer Vastaus kommenttiin #11

:D!
Kokeile tuota joskus eläkeläisten joukossa. Heidän hallussaan on reippaat 50% koko kansallisomaisuudesta...niin, voisithan myös yrittää ehdottaa ideaasi noille pääomien tuotoilla eläville veikoille?

(Röhönaurut)

Mikael Kerokoski Vastaus kommenttiin #12

Meinaat kansallisomaisuudella "asuntovarallisuutta"? Niihin neukkukuutioihin ei kukaan täysjärkinen edes sekaannu.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas Vastaus kommenttiin #11

Minä kyllä kävin kesä- ja viikonlopputöissä jo 15-vuotiaana. Valitettavasti tuonikäisenä täytyy myös käydä koulussa, joten tienaaminen jää aika pätkittäiseksi.

Ei sillä, että nykyään nuoret mitään töitä edes saisivat tehdä. Yksinkertaisiinkin hommiin tarvitaan joku kurssitus ja kortti tai passi, ja avoimet paikat menevät joillekin palkattomille harjoittelijoille.

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La Vastaus kommenttiin #11

Sittenhän monilla aloilla alettaisiin entistä enemmän käyttämään pimeetä työvoimaa. :/

Käyttäjän ahtoapajalahti kuva
Ahto Apajalahti Vastaus kommenttiin #10

Olen itse asiassa alkanut pohtia, että äänioikeusikärajan voisi poistaa. Ehkäpä blogaan siitäkin lähiaikoina. :p

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin Vastaus kommenttiin #22

Sitä ei pidä kuitenkaan hyväksyä, että lastenkaan äänioikeutta saisi käyttää kukaan toinen henkilö, kuten lapsen vanhempi. Kannatan äänioikeusikärajan laskemista vain siinä määrin, että äänioikeutettu pystyy lähtökohtaisesti antamaan äänen itse vaalisalaisuutta kunnioittaen.

Vaikka äänioikeusikärajaa laskettaisiin esimerkiksi 16 vuoteen, katson, että rikoslain ei edelleenkään tule sallia elinkautisen vankeusrangaistuksen tuomitsemista alle 18-vuotiaana tehdyistä rikoksista.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen Vastaus kommenttiin #10

16 ikä vuotta on monessakin osavaltiossa ja ajokortti maksaa sata taalaa(eli alle euro hintojen) ja hyvin pyyhkii.Mutta sinun pitää nyt muistaman että EI IKINÄ,nou never saa siitä muistuttaa ,saatika yksittäisen ihmisen tajuta kuinka se menee.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Mistähän Ahto noita lasten ihmisoikeuksien ja ihmisarvon tallaajia sikiää??
Hyi hitto jos löytyy tuollaista sakkia päättäjiä myöten.Tai ehkä juuri SIKSI on Suomessa huostabisnes päässyt räjähtämään käsiin.
Hyvää viikon loppua!

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Lapsilla ON ihmisoikeudet lapsi ON ihminen,yksilö,persoona.Lapsen oikeuksien NOUDATTAMATTA jättäminen onkin sitten korvien välissä oleva vakava puute.

YK:lastenoikeuksia rikkova Suomi onkin sitten oma lukunsa.Ei ole ihme että huomautuksia ja korjaus kehotuksia on siitäkin tullut,kuten myös tuomioita ja huomautuksia EIO:nkin kautta lasten oikeuksien polkemisesta.

Toki voidaan tarkkaan miettiä miksi Suomi ei niitä noudata..Vieläkään 2014.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Lapsilla on lasten oikeudet, jotka YK on määritellyt. Yleismaailmallisen ihmisoikeuksien julistuksen kaikki artiklat sen sijaan eivät koske lapsia. Lapsilla ei esimerkiksi ole oikeutta muuttaa asuinpaikkaansa tai valita työpaikkaansa (tai nuoremmilla lapsilla ei itse asiassa ole ylipäätään oikeutta mennä töihin). Lapsen saa myös "vangita" lyhyeksi ajaksi eli laittaa kotiarestiin.

Käyttäjän ahtoapajalahti kuva
Ahto Apajalahti

Lasten oikeuksien sopimus täydentää ihmisoikeussopimuksia. Yleismaailmallinen ihmisoikeuksien julistus ei tarkalleenottaen ole sitova sopimus, vaan on muita varsinaisia sopimiksia, joista eurooppalaisessa kontekstissa tärkein on Euroopan ihmisoikeussopimus.

Ainakaan minä en huomaa, että ihmisoikeuksien julistuksessa asetettaisiin jotain ikärajoja oikeudelle lähteä maasta tai valita työpaikkansa. Lapset saattavat esim. lähteä ilman vanhempiaan pakolaisiksi maastaan. Suomessa 14 vuotta täyttäneellä on aika laaja oikeus valita työpaikkansa, mutta olet oikeassa siinä, että tätä nuoremmilla ei (vaikka lapsityö ei ole kokonaan kiellettyä kuitenkaan). Olet kyllä oikeassa siinä, että tässä kohtaa tilanne on aika epämääräinen. Tässä blogauksessani problematisoinkin sitä, että lapset joutuvat käymään palkattomassa pakkotyössä, jota oppivelvollisuudeksikin kutsutaan.

Kotiarestin laillisuus riippuu vähän siitä mitä sillä tarkoitetaan. Jos lasta kieltää lähtemästä ulos epämääräisessä seurassa hänen hyvinvointinsa varmistamiseksi, tämä on toki laillisten kasvatuskeinojen puitteissa ja kuuluu nimenomaan siihen, että vanhemmilla on velvollisuus huolehtia lastensa oikeuksien (kuten oikeus elämään, terveydeen, fyysiseen koskemattomuuteen) toteutumisesta. Jos taas kotiaresti tarkoittaa jonkinlaista täydellisestä eristämistä sosiaalisista suhteista tai lukitsemista huoneeseen, tällöin se on ilmiselvästi laitonta.

Ps. Lapsityön rajoitukset oikeastaan koskevat teknisesti ottaen työnantajaa - lasta ei saa ottaa töihin. Sinänsä lapsi voi kyllä tehdä työtä eikä häntä siitä rangaista. Käytännössä toki kyse on merkittävästä rajoituksesta lasten mahdollisuuksiin tehdä työtä.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen Vastaus kommenttiin #21

Ei lapsi saa Suomessa lähteä omin luvin ulkomaille tai asumaan toiseen kaupunkiin. Vanhempien luvalla tämä tietysti onnistuu, mutta jos lapsi vaikkapa karkaa kotoa ja vanhemmat tekevät katoamisilmoituksen, niin poliisi etsii lapsen ja löytäessään tuo hänet (vaikka väkisin) takaisin kotiin. Myöskään työtä lapsi ei voi valita vapaasti, sillä on paljon ammatteja, joissa alle 18-vuotias ei saa toimia.

Kotiarestilla en toki tarkoittanut mitään eristämistä tms. henkistä pahoinpitelyä. Sellainen tietenkin rikkoo lapsen oikeuksia. Tarkoitin ihan vain, että lapsi joutuu viettämään esim. viikonlopun kotona eikä saa lähteä kavereiden kanssa juhlimaan. Pointtina oli, että se oli esimerkki toiminnasta, mikä on lasten suhteen sallittua, mutta aikuiselle tehtynä sekin olisi laitonta.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen Vastaus kommenttiin #23

Toit hyvin esiin sen mikä on käsityksesi nuorisosta ja lapsista.Eli SINÄ kunkku olet se joka määrittelee ihmisoikeudet?
Ei ole tainnut tuohon pieneen mieleen sattumaan että jokaisella ihmisellä on oikeudet,riippumatta sun haluistasi.

Joskus intiaanit sentään ARVOSTIVAT perheitä.

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La

Eiköhän monet säännöt ole olemassa lasten ja nuorten oman turvallisuuden takia? On vielä etu, että viranomaisia on paljon, joten viranomaisten työtä jatkuvasti valvotaan.

Mielestäni yhteiskunta voisi vielä enemmän pyrkiä integroimaan lapsia yhteiskunnan jäseniksi esim. tarjoamalla ilmaisia harrastuksia.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

"Eiköhän monet säännöt ole olemassa lasten ja nuorten oman turvallisuuden takia?"

Samalla verukkeella voitaisiin luoda aina lisää sääntöjä myös aikuisten turvaamiseksi. Eikun perhana, niinhän ne tekevätkin!

"On vielä etu, että viranomaisia on paljon, joten viranomaisten työtä jatkuvasti valvotaan."

Jokainen noista viranomaisista joutuu keksimään syitä, miksi heille pitäisi maksaa palkkaa. Mieluiten keksivät helppoja hommia, ja sulkevat silmänsä hankalammilta tapauksilta.

Elikkäs Erika 8v tapettiin mattokääröön, kaikista lastensuojeluilmoituksista huolimatta. Mutta kyllä vain jotain teini-ikäisiä ihmisiä riistetään väkivalloin "väärän" vanhempansa luota, minne ovat itse menneet kun eivät halunneet olla sen "oikean" vanhemman kanssa.

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La

Se nyt on typerää, että Suomessa vaikuttavat suhteet tuollaisissa asioissa. Teini-ikäisiä pitäisi tottakai enemmän kuunnella. Jos teini-ikäinen ilmoittaa, että ei koe tulevansa oikein kohdelluksi, niin hän varmasti puhuu totta.

Vastaus ei kuitenkaan ole se, että viranomaisia vähennettäisiin, vaan enemmänkin heitä näemmä pitää lisätä ja tiedonkulku-hierarkiaa pitäisi korjailla.

Käyttäjän ahtoapajalahti kuva
Ahto Apajalahti Vastaus kommenttiin #16

Ainahan toki kaikki ihmisten elämää rajoittavat säännöt perustellaan sillä, että rajoitukset ovat heille hyväksi. Myös orjuutta ja naisten epätasa-arvoa perusteltiin sillä. Epäilemättä jotkut rajoitukset ihmisten elämässä ovat oikeastikin ihmisille hyväksi, mutta niitä kohtaan pitäisi olla kyseenalaistava asenne. Erityisesti kyseenalaistavaa asennetta tarvitaan silloin, kun jotain tiettyä ihmisryhmää koskevat tiukemmat säännöt kuin muita - tämän historia osoittaa.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Olet totta vieköön oikeassa.

Hivuttamalla kohti Orwell-yhteiskuntaa, ja aika pitkällä jo ollaan näiden Wilmojen sun muun kyttäyksen kanssa...

Kun totalitarismi aloitetaan jo lapsena, se toteutuu paljon tehokkaammin. Ja näin on siis päätetty tehdä.

Sairasta. Erittäin sairasta.

Petrik Halinen

Yksi ongelma tulee holhoamisessa vastaan: kun mistään ei tarvitse itse päättää, mitään ei tarvitse miettiä ja kaikki koetaan valmiiksi pureskelluksi, syntyy käsitys valheellisesta turvallisuudentunteesta. Eikö seinää päin juoksemista ole kielletty? Sitten niin saa tehdä, eli teen niin. Ei aikaakaan kun sekin kielletään.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Toki lapset täytyy kasvattaa siihen järjestelmään, jota he aikusena pääsevät "vapaasti" toteuttamaan;)

Aikuisten yhteiskunnallisiin ihanteisiin voi ottaa kantaa täällä:
http://iitimo.puheenvuoro.uusisuomi.fi/163189-mika...

Toimituksen poiminnat

Sivut