Isänmaa ja maailma Isänmaata ja maailmaa käsitteleviä kirjoituksia.

Jotkut teistä oli jo hiekkalaatikolla - opiskelijapaneeli pönkitti vanhaa valtaa

Ammattikorkeakoulu- ja yliopisto-opiskelijoita edustavat keskusjärjestöt SAMOK ja SYL järjestivät tänään eurovaalipaneelin Helsingissä. "Eurooppa harmaantuu ja EU painii luottamuskriisissä", sanailtiin tapahtuman Facebook-sivulla. Miten SAMOK ja SYL vastasivat harmaantumisen ja demokratian luottamuskriisin haasteeseen? Huonosti.

Ensinnäkin, Suomen keskeisten opiskelijajärjestöjen paneelissa oli yksi, toistan, yksi alle 30-vuotias ehdokas. Luulisi, että opiskelijajärjestöt kokisivat tehtäväkseen lisätä nuorten osuutta erilaisissa päätöksentekoelimissä. Ilmeisesti eivät. Sen sijaan, että olisi nostettu esille nuoria ehdokkaita, jotka joutuvat kamppailemaan näkyvyydestä konkarien kanssa, paneeli oli täynnä niitä vanhempia konkareita.

Euroopan parlamentin jäsenistö on kovin ikääntynyttä. Europarlamentaarikkojen ikien keskiarvo on yli 50 vuotta. Vuonna 2009 valituista europarlamentaarikoista alle 3 % oli alle 30-vuotiaita. Nuorin europarlamentaarikko on vuonna 1987 syntynyt Ruotsin piraattipuolueesta valittu Amelia Andersdotter.

SAMOK:n ja SYL:n vaalipaneelin osanottajien ikien keskiarvo oli 47 vuotta. Eipä siis ihme, että heti alkuun kuultiin muisteloja ajoista, jolloin "jotkut teistä oli ehkä jo hiekkalaatikkolla" (Petri Sarvamaa nauhoitteen kohdassa noin 23 min).

Toiseksi, vaalipanelistien kutsumisessa oltiin puoluejakauman suhteen älyllisesti laiskoja. Vaikka kyse on Euroopan parlamentin vaaleista, panelistit valittiin vuoden 2011 eduskuntavaalituloksen perusteella. Eduskunnan ulkopuolisia puolueita ei kutsuttu mukaan millään tavalla.

Ymmärrän, että paneelista tulee melko sekava jos kaikki ehdokkaita asettavat puolueet ovat siinä yhtäaikaa. On myös jossain määrin perusteltua, että eduskunnan ulkopuolisilla ei ole täysin tasavertaista edustusta. Onhan ero äänimäärässä esimerkiksi eduskuntavaaleissa suurimman eduskunnan ulkopuolisen ja pienimmän eduskuntapuolueen välillä kahdeksankertainen, kun taas pienimmän ja suurimman eduskuntapuolueen välillä vain viisinkertainen.

Eduskunnan ulkopuoliset puolueet olisi kuitenkin helppo saada jollakin tavalla mukaan, mikäli vähän viitsittäisiin älynystyröitä vaivata. Ne voitaisiin vaikkapa kutsua pitämään jonkinlainen virallinen kommenttipuheenvuoro. Toinen vaihtoehto olisi jakaa paneeli kahteen osaan siten, että kummassakin osassa olisi sekä eduskuntapuolueiden että muiden puolueiden edustajia. Muitakin vaihtoehtoja varmasti löytyisi.

Mikä kuitenkin tärkeintä, Euroopan parlamentin vaalien kohdalla on suoraan sanottuna täysin epäloogista määritellä paneeliin osallistuvat puolueet sen mukaan, ovatko ne edustettuna eduskunnassa vai eivät. Loogisia vaihtoehtoja on kaksi. Ensinnäkin voidaan kutsua yksi edustaja kustakin Euroopan parlamentin puolueryhmästä. Tällöin panelisteja olisi ollut kuusi (kristilliset ja kokoomus ovat samassa ryhmässä kuten myös keskusta ja RKP). Toinen looginen vaihtoehto olisi kutsua edustaja kustakin Euroopan parlamentissa edustettuna olevasta suomalaisesta puolueesta. Tällöin vasemmistoliitto olisi jätetty pois, ja panelistien määrä olisi ollut seitsemän.

Kun eurovaalipaneeleissa toimitaan eduskunnan valtasuhteiden mukaan, pönkitetään sitä varsin vahingollista ajatusmallia, että eurovaalit eivät olisi kunnon vaalit vaan jonkinlainen eduskuntavaalikauden puolivälin kannatuskysely. Samasta aiheesta kirjoitteli myös Piraattipuolueen puheenjohtaja Harri Kivistö eilen. Opiskelijaliike on perinteisesti ollut varsin kansainvälinen, ja onkin kummallista, ettei SAMOK:ssa ja SYL:ssä ole nähty tässä mahdollisuutta korostaa eurooppalaisuuden merkitystä myös puoluevalintojen suhteen. Nyt korostettiin kotimaisuutta eurooppalaisuuden kustannuksella.

Lähes jokaisesta EU-maasta löytyy piraattipuolue. Suomesta lähtee ensi viikolla parikymmenhenkinen delegaatio Brysseliin perustamaan Euroopan piraattipuoluetta. Kansainvälinen järjestö Pirate Parties International meillä jo on. Piraateilla on kansainvälisesti kaksi europarlamentaarikkoa. Edellisissä kunta- ja eduskuntavaaleissa ehdokaskuntamme oli kaikista nuorin ja tämä pitänee paikkansa nyt eurovaaleissakin. Eduskuntavaalien alla olimme erään gallupin mukaan 18-28-vuotiaiden suosiossa samassa suuruusluokassa kuin SDP. Emme kuitenkaan kelpaa opiskelijajärjestöjen paneeliin. Eihän tämä oikein reilulta tunnu nimenomaan eurovaalien kontekstissa. Kannattaa myös muistaa, että Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestökin on nähnyt ongelmia eduskunnan ulkopuolisten puolueiden asemassa Suomessa.

Tällä kertaa opiskelijajärjestöt onnistuivat eurovaalipaneelillaan vain pönkittämään Euroopan parlamentin harmaapäisyyttä ja poliittista luottamuskriisiä. Toivottavasti muut paneelien järjestäjät saavat tästä kirjoituksesta virikkeitä.

Paneeli on katsottavissa verkosta, siitä toki pisteet kotiin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän OckuKuusava kuva
Ocku Kuusava

Tiiä häntä mikä oli villakoiran ydin. Ikä näyttää nuorille olevan iso ongelma. Mutta korjaantunee itsestään.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

No, ammattikorkeakouluissa on ollut pitkään ongelma. Olen nimittäin vahingossa käynyt kesätyössäni erään opettajan huoneistossa verkko-ongelmissa tutkimassa ja huomannut siinä sivussa kokousmuistion, siinä opettajat päättivät opetusmenetelmissä tulevissa koulutussuunnitelmissa niin, että korkeakoulussa opiskelijoiden järjestö ei ollut mukana kuulemassa näitä suunnitelmia.

Erosin jälkeenpäin korkeakoulusta, kun mitään järkeä ei ollut missään ja mitään kehittävää yhteisiä sovitteluja opettajien kanssa ei ollut enää.

Toimituksen poiminnat

Sivut