Isänmaa ja maailma Isänmaata ja maailmaa käsitteleviä kirjoituksia.

EU ei sääntele vessanpönttöjä

Muutamana viime päivänä on maailmalla levinnyt uutinen, jonka mukaan "EU-komissio esittää, kuinka paljon vettä wc-pöntön tai pisuaarin huuhtelemiseen saa käyttää" ja "vastaisuudessa eurooppalaisen pöntön vetämiseen voi käyttää korkeintaan kuusi litraa vettä". Tämä uutinen on suomeksi julkaistu ainakin Kauppalehden, Talouselämän ja Perussuomalaisen verkkosivuilla. Siihen on tarttunut myös perussuomalaisten oululainen varavaltuutettu Seppo Leskinen blogikirjoituksessaan Uudessa Suomessa.

Uutinen ei pidä paikkaansa. Euroopan komissio korjasi uutisen 31.10. EU:sta ei ole tulossa mitään pakollista sääntelyä vessanpöntön vedenkulutuksesta. Kukaan ei joudu asentamaan yhtäkään uutta WC-pönttöä EU:n takia. Sen sijaan EU on määrittelemässä sitä, millä edellytyksillä WC-pönttö tai pisoaari voi saada ympäristömerkinnän. Sen saaminen edellyttää tietenkin, että tuote ei tuhlaile vettä. Ympäristömerkinnän hakeminen on yritykselle täysin vapaaehtoista.

Talouselämä ja Perussuomalainen uutisoivat aiheesta 30.10., jolloin korjausta ei vielä ollut. Erityisesti on siis moitittava Kauppalehteä, joka julkaisi uutisen 3.11., jolloin korjaus oli ollut jo muutaman päivän nähtävillä. Kauppalehden uutinen on nyt korjattu lähettämäni palautteen myötä.

Jokaisen kannattaa oletusarvoisesti pitää "EU sääntelee X:ää" -tyyppisiä uutisia virheellisinä. Monet tahot julkaisevat huolimattomuuttaan ja usein tahallaan virheellisiä EU-uutisia. Erityisesti brittimedia levittää valheellisia juttuja tahallaan. Suomalaiset tiedotusvälineet kopioivat näitä usein täysin kritiikittömästi. Voi myös olla, että toimittaja julkaisee itseäänkin epäilyttävän uutisen ihan lukijoiden saamisen toivossa. Kansa kun tykkää lukea uutisia EU:n hassusta byrokratiasta.

Toisin kuin viime kuukausina on Suomessakin uutisoitu, EU ei ole myöskään asettamassa nopeusrajoitinta pakollisiksi autoihin ainakaan lähitulevaisuudessa (virheellisen uutisen julkaisi ainakin Aamulehti), eikä EU ole kieltämässä puulämmitystä saati kiukaita (virheellinen tieto levisi laajasti ainakin Iltalehdestä ja perussuomalaisten kansanedustaja Reijo Tossavaisen blogikirjoituksesta). Puulämmitysväitteen oli Euroopan komissio oikaissut jo pari kuukautta ennen kuin väitteestä uutisoitiin Suomessa.

Mikä ironisinta, puulämmitystapauksen yhteydessä Kauppalehti julkaisi kolumnin, jossa todettiin: "Ensimmäinen ja ilmiselvä opetus on medialle. Lähdekritiikki ja faktojen tarkastaminen kannattaa edelleen."

Kauppalehti ei ottanut opikseen, omasta kehotuksestaan huolimatta.

EU-myyttejä voi lueskella seuraavista lähteistä englanniksi:

EU:n komission sivu Setting the facts straight
EU:n komission Britannian edustuston euromyyttisivu

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (42 kommenttia)

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Kiitos Ahto Apajalahti. Uusi Suomi tekee vinkkisi pohjalta uutista parhaillaan, vaikka ei sorruttu joidenkin muiden kotimaisten uutistoimijoiden tavoin tuohon alkuperäiseen höttöön.

Tämä mitä kirjoitat on harvinaisen totta:

"Monet tahot julkaisevat huolimattomuuttaan ja usein tahallaan virheellisiä EU-uutisia. Erityisesti brittimedia levittää valheellisia juttuja tahallaan. Suomalaiset tiedotusvälineet kopioivat näitä usein täysin kritiikittömästi. Voi myös olla, että toimittaja julkaisee itseäänkin epäilyttävän uutisen ihan lukijoiden saamisen toivossa. Kansa kun tykkää lukea uutisia EU:n hassusta byrokratiasta."

Uutiskeräin Amppareissa saa yltiökriittisillä EU-jutuilla hirveästi klikkejä (eli kävijöitä saitille) ja lukijoiden plussia. Ihan sama, pitävätkö jutut paikkansa vai ei :)

Jouko Harjunen

EU itse asiassa on kieltänyt hullunkuriset ja siltä kuulostavat direktiivit.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Onko siellä laadittu noin hullunkuriselta kuulostava direktiivi?

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Kumoaisipa myös liittovaltiokehityksen etenemisen yhteisine velkoineen ja omien sääntöjenvastaisen toiminnan vaikkapa Kreikan ym. apupakettien jakamisessa, niin minustakin tulisi pian EU:n kannattaja.

Käyttäjän mitrorepo kuva
Mitro Repo

Muuan suomalainen lehti on tänäänkin lietsonut tällaista paniikkia, nyt pölynimureista. EU kun kuulemma kieltää tehokkaat pölynimurit. Kyseessä on piru raamattua -luenta energiatehokkuutta tavoittelevasta EU-säädöksestä, jonka nimi on kieltämättä salaliittoteoreetikoita pelottava: Komission asetus 666/2013.

Ironista kyllä, toimittaja olisi pienellä googlailulla saanut selville, että sama uutisankka on jo julkaistu Suomessa toisessa lehdessä keväällä ja kiertänyt Englannin roskalehdissä jo säädöksen valmisteluvaiheessa - vuosikausia.

Tässä tapauksessa EU-kauhua on lietsottu väittämällä yksioikoisesti, että energiankulutus olisi sama kuin imuteho, mikä ei pidä siis paikkaansa. Samantapaisin tempuin näitä juttuja tehtaillaan ja joku sylttytehdas niihin Suomessa kärkkäästi tarttuu ja kierrättää.

Pääsääntö: Jos EU-aiheisen jutun lähteeksi mainitaan Daily-alkuinen brittilehti, kannattaa ottaa juttu huumorin kannalta.

Minkä lopuksi on tietysti syytä korostaa, ettei EU:ssa suinkaan ole kaikki kohdallaan. Mutta tämä kurkkudirektiivien satumaailma on alkanut jo elää aivan omaa elämäänsä. Liekö sillä vaikutusta, että Brysselissä ei ole kuin pari suomalaista toimittajaa?

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Onpa valtavasti tekstiä pölynimurista. Liekö Repo ollut hyväksymässä?

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Hyviä huomioita Mitro Repo. Varsin eurokriittisestä linjastaan tunnettu Taloussanomat näyttää tosiaan tuollaisen saksalaislehden yli viikko sitten tekemän imurijutun kääntäneen ja julkaisseen. Tuttuun tapaan se on saanut paljon klikkejä uutiskeräin Amppareissa.

Brittilehtiä täällä Suomessa jotkut pitävät säännönmukaisesti lopullisena EU-totuutena, mikä kieltämättä kertoo siitä, että lähdekritiikin suhteen voisi olla enemmän tarkkuutta.

Suomen medialla on juuri nyt varaa vain pariin Brysselin-toimittajaan, kun kirjeenvaihtajan ylläpito on tähtitieteellisen kallista. Ehkä tähänkin joskus löytyy joitain ratkaisuja, jotka lisäävät suomalaisten oikeaa tietoa sieltä EU:n ytimestä.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Miten saataisiin EU:sta tiedonkulku rullaamaan tänne Suomeenkin? Ja nimenomaan ajallaan. Jo silloin kun suunnitellaan uutta direktiiviä. Ei ihme että mediat kulkevat milloin minkäkin maan uutisoinnin varassa. Luulisi tietoyhteiskunnan auttavan tiedonsiirrossa jopa Brysselistä käsin. Onhan siellä meidänkin 13 meppiä assistentteineen. Jokin mättää pahasti tiedonkulussa. EU:n nettisivut taas ovat tavalliselle 'kuluttajalle' liian vaikeaselkoiset.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki Vastaus kommenttiin #11

Ensiksi pitäisi ratkaista, miten saada EU:n päätöksentekojärjestelmää avoimemmaksi. Nyt kun päätöksiä tehdään suljettujen ovien takana, niin kaikenlaiset väärät tiedot ovat mahdollisia. Tosin on EU:lta kaikkea järjetöntäkin tullut. Ja kansaan toki uppoaa paremmin uutinen, joka saa EU:n näyttämään totaalisen naurettavaslta.

Käyttäjän ahtoapajalahti kuva
Ahto Apajalahti

"Suomen medialla on juuri nyt varaa vain pariin Brysselin-toimittajaan, kun kirjeenvaihtajan ylläpito on tähtitieteellisen kallista. Ehkä tähänkin joskus löytyy joitain ratkaisuja, jotka lisäävät suomalaisten oikeaa tietoa sieltä EU:n ytimestä."

Ylellä olisi sekä varaa että suorastaan lainsäädännöllinen velvollisuus kasvattaa Brysselin-toimitustaan. Eurooppanuorten kannanotto: http://www.eurooppanuoret.com/eurooppanuorten-alue...

Juhani Klaus

Huvittaa nämä muutamat herra Huuskon maininnat Ampparit.com:ta,hiertääkö se jotenkin...Itse kyllä pidän palvelusta ja yleensähän asiat on lukijan vastuulla ,koska totuutta harvoin saa yhdestä lähteestä,se on median ongelma nykyään kun on vaihtoehtoisia "totuuden" julkaisijoita...

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

"Ehkä tähänkin joskus löytyy joitain ratkaisuja, jotka lisäävät suomalaisten oikeaa tietoa sieltä EU:n ytimestä."
Tässä osaltaan tarvitaan lisää meppien aktivoitumista, vaikka jokainen heistä tietenkin kirjoittaa omasta kellotornistaan.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Olikos se hehkulamppukieltokin sieltä sielunvihollisen kainalosta luettu.
Ainakin kaupoista ovat hehkulamput hävinneet. Kaikenmaaliman himphamppukauppiaat kiittää ja suomalaiset maksaa kun eivät muuta voi.

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi

Hihuu, onneksi hehkulamppudirektiivi ei pidä paikkaansa! Tämä pelasti päiväni :o)

Olisihan se pitänyt tietää: olisihan sellainen kielto järjetön ajatuskin.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen Vastaus kommenttiin #17

Saatais vaan ne valmistajat myös uskomaan ja alkaisvat uudestaan valmistamaan niitä , kysyntää kyllä olisi.

Käyttäjän pekkakorvenniemi kuva
Pekka Korvenniemi

Melkoinen vitsi, kun pappismiehet ja muut joka alan asiantuntijat Brüsselistä käsin opettavat suomalaisille pölynimuri- ja huussinpönttöasioita. Mutta niin kai ne papit joitakin vuosisatoja sitten saarnastuolistakin siivousasioita rahvaalle opettivat. :)

Nykyään ei taida papin palkka EU-etuihin tottuneita takaisin saarnastuoliin houkuttaa?

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

"EU ei sääntele vessanpönttöjä"

No se on hyvä.

Mitäs muuta se EU ei sääntele ?

Käyttäjän pekkakorvenniemi kuva
Pekka Korvenniemi

Ihan sama, onko uutinen ollut oikea vai väärä. Oikea kysymys on, miksi Suomi on luovuttanut päätösvaltansa Brysseliin Melkein Kaikissa Asioissa susikannoita paskahuusseihin?
EU:n kai piti olla kauppaliitto?

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Kylmä sota on jättännyt päättäjämme sellaiselle henkiselle tasolle, ettei osata pistää vastaan, vaan on oltava rähmällään johonkin suuntaan. Suomen päättäjät kyllä todellakin ruveta ajamaan Suomen etuja, eivätkä vain nuolisi EU-herrojen takapuolta.

Käyttäjän ahtoapajalahti kuva
Ahto Apajalahti

"Ihan sama, onko uutinen ollut oikea vai väärä."

Okei. :D

Käyttäjän VesaHellman kuva
Vesa Hellman

Minkä takia tuolla euvostoliiton katakombeissa ees näperrellään wc-pönttöjen ympäristömerkintöjen kanssa?

Ihan oikeastikko noille vielä maksetaan palkkaa tuollaisten pykälin viilaamisesta?

Ekologisin pytty on tietysti sellainen malli joka ei kuluta yhtään juomakelpoista vettä.

Käyttäjän jaanapaju kuva
Jaana Paju

Kun WC-huuhtelun vesimäärää vähennetään, lisääntyy tukkeumat,
ja putkimiesten työllisyys kasvaa.

Työvoima ja raha liikkuu vilkkaammin, se oli tarkoitus.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Totta, samalla kun vesimäärää vähennetään, pitää vähentää myös vessapaperin käyttöä. Pelkkä paska ei tuki viemäriä.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen Vastaus kommenttiin #21

Mutta jos paperin käyttö minimoidaan niin silloin on taas housupyykki lisääntyy ja fosfooria vetessä niin maan saat...sti. Ainakin maalaisten juuri pakasta vedetyt puhdistuslaitokset jumiutuvat ja maailma ei sitten pelastunutkaan vaikka mummo laitto viimeset säästöt uuteen panospuhdistamoon tietämättä etes mikä se on.

Käyttäjän VesaHellman kuva
Vesa Hellman

Eli saadaan bkt huimaan kasvuun veden kulutusta vähentämällä?

Hitto! Näppärää! :)

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Samalla kuitenkin jäävät huomiotta todella suuret uudistukset suomalaisille, kuten vesijohtopakko syrjäseuduille.

Ihmiset joutuvat muuttamaan pois kodeistaan, kun EU-direktiivin mukainen vesijohtojen vetäminen syrjäisiin taloihin vaatisi miljardi-investoinnit.

Käyttäjän perttikannisto kuva
Pertti Kannisto

Mikko sanoo:
"Ihmiset joutuvat muuttamaan pois kodeistaan, kun EU-direktiivin mukainen vesijohtojen vetäminen syrjäisiin taloihin vaatisi miljardi-investoinnit."

Missä suunnitellussa direktiivissä näin sanotaan ?

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

EU kieltää pakkoruotsin! Kunpa kieltäisi, olisin ikuisesti kiitollinen EU-kansalainen.

Markku Päivätie

Seuraava WC pönttö direktiivion ettei paperia saa laittaa pönttöön vaan se on laitettava roskakoriin pöntön viereen.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Eikös tuollainen tapa ollut käytössä itäisessä naapurissa aikoinaan? Niin ja paperi oli kylläkin sanomalehden palasia. No, EU:llahan on mahdollisuus ottaa käyttöön vanhoja 'käytössä hyviksi havaittuja tapoja'. :D

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Entäs sitten kun ei sitä roskista ole siinä pöntön vieressä , tunketaanko se paperi sinne vessaharjan putkitelineeseen ja harja päälle.
Ei oo heleppoo.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Direktiivissä oli suorastaan loistavaa kaksi asiaa. Toinen on melutason ilmoittaminen. Tämä on tärkeää, jos haluaa esimerkikis imuroida illalla naapureita häiritsemättä. Tai jos ei halua pitää kovaa ääntä siivoamisestaan.

Tärkeämpi on kuitenkin poistoilman pölymäärän ilmoitttaminen. Pölynihmurihan tavallaan pilkkoo imetyn pölyn pienemmiksi paloiksi, ja puhaltaa siitä osan takaisin huoneilmaan. Näin osa pölysä ei lähde lainkaan imuroinnilla pois, vaan pienet hiukkaset jäävät leijumaan tuntikausiksi aerosoleina huoneilmaan, ja lasekutuvat sieltä hitaasti pinnoille, ja yhdistyvät toisiinsa, jolloin niistä tulee näkyvää pölyä. Huoneilmassa on pölyä aina, mutta pöly on niin pieninä hiukkasina, ettemme nää niitä. Kuitenkin tällainen näkymätön pöly ärsyttää silmiä, nenää ja hengityselimiä aiheuttaen runsaampana samanalaisia oirieta, silmien kirvelyä,nenän nuhaisuutta ja kurkun ärtyneisyyttä kuin homekasvustokin.

Jos pölynimuri laskee suuren osan pienistä pölyhiukkaista takaisin huoneilmaan, niin siivouksella ei ole toivottua tulosta. Siksi on perusteltua käyttää tehokkailla suodattimilla, jopa hepa-suodattimilla varustettuja pölynimureita, jos kärsii edellä mainituista pölyoireista.

Toinen mahdollisuus on se, että ei hanki tehokkailla suodattamilla varustettua imuria, vaan ostaa halvemman, mutta sitten tehokkaalla tuuletuksella vaihtaa heti imuroinnin jälkeen huoneilman, jolloin imurin takaisin huoneilmaan puhaltamat pilkotut pölyhiukkaset poistuvat tuuletuksen mukana huoneistosta.

Siivous yleensä nostaa hetkellisesti huoneilman pölyhiukkaspitoisuutta, samaten kuin ilmastoinnin käynnistyminen aamuisin.

Pentti Järvi

Yösähköllä on edullisinta pölyimuroida.

Käyttäjän artolehkamo kuva
Arto Lehkamo

EU:n katuvalaisudirektiivikin on varmasti tuulesta temmattu. Moni pikkukaupunki on joutunut upottamaan satoja tuhansia jopa miljoonia katuvalaistuksen täydelliseen uusimiseen. Asuin muutama vuosi sitten Loviisassa ja siellä lamppujen vaihdon kustannukset olivat sadoissa tuhansissa.
EU:n hehkulamppujen kieltodirektiivikin on taatusti toimittajien väärinymmärrys. Eli vanhaa hyvää hehkulamppua ei tarvitse vaihtaa uusiin surkeisiin "energiansäästölammppuihin" vaan kauppojen hyllyt pursuavat vastaisuudessakin hehkulamppuja.
EU:n hiekkalaatikkodirektiivikin on ihan taatusti höttöä. Kun yritimme rakentaa lapsille hiekkalaatikon, kielsi kaupunki sen direktiiviin vedoten.... katsos kun pieni hiekkatie, jossa kulkee ehkä yksi auto päivässä (jos sitäkään) menee liian läheltä aiottua hiekkalaatikon paikkaa.....
Eli loppujen lopuksi kaikki EU:n direktiivit ovat vain brittimedian keksintöä......

Käyttäjän tommijalava kuva
Tommi Jalava

Hyvä etteivät sentään vessanhuuhtelua! Tosiasiassa ne maatalouspolitiikallaan sääntelevät paskaamme jo sen verran reilusti, että tuo huuhtelu kannattaa ilman muuta säilyttää kansallisissa käsissä.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

"EU ei sääntele vessanpönttöjä"
Aikoopa säännellä kuitenkin.

Syitä on niin sysissä kuin sepissäkin.
EU on kiitettävästi kunnostautunut eri elämänaloja säätelevässä direktiivitehtailussa. Keskusvaltaisesti ja pakolla, kuin Neuvostoliiton GOST-järjestelmässä ikään.

Suomessa direktiivit lykätään heti lakeihin, ja niitä myös noudatetaan. Etenkin Etelä-Euroopan maissa niitä noudatetaan lähinnä soveltuvin osin, tai jätetään paperiksi.
Direktiivien ohessa on jaeltu muitakin määräyksiä.

Mieleen on jäänyt komission kärhämä Microsoftin kanssa.
Komissio katsoi, että Microsoft rajoittaa SELAIMIEN kilpailua kun tarjoaa käyttöön vain oman Internet Explorer-selaimensa.
Tuolloinkin vaihtoehtoiset ilmaisselaimet olivat vapaasti asennettavissa Windowsiin, mutta se ei riittänyt komissiolle.

Pitkällisien neuvottelujen ja kädenväännön jälkeen komissio sai tahtonsa läpi, ja niin Microsoft suostui tuomaan Windowsiin selainvalikon, josta käyttäjä valitsi haluamansa vaihtoehtoselaimen.

Asia oli komission mielestä hoidettu, ja selainkilpailu oli vapaata. Vaikka selaimilla ei oltu taloudellisesti kilpailtu ennenkään, kuten ei nytkään.
Microsoftin määräävään asemaan käyttöjärjestelmissä komissio ei puuttunut sanallakaan.

Microsoftin pääkonttorissa varmaankin nauru raikui; "hulluja nuo eurooppalaiset EU-byrokratiassaan."

Käyttäjän Tronic kuva
Lasse Kärkkäinen

Hieman aihetta sivuten, mites tämä nyt juuri uutisissa oleva muovikassikielto tai vero? Ideana jälleen harvinaisen älytön, mutta onhan sekin uutisankka, onhan?

http://www.hs.fi/kotimaa/a1383535318778

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

HS:"Komission ehdotuksen mukaan jäsenmaat voivat itse päättää, millaisia keinoja ne haluavat käyttää. Repertuaariin kuuluvat muun muassa maksut, verot tai täysikielto."

Tässäpä oikein näyttää taas kerran konkretisoituvan EU:n lakitehtailu. Miksi tällaisiin asioihin puututaan EU-tasolla ja kuitenkin päätös jätetään kunkin maan tehtäväksi? Onko niin että Brysseliss' keksitään tekemistä? Jokainen maahan voi jo nyt halutessaan päättää muovikassien käytöstä halunsa mukaan.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Euroopan Parlamentin puhemies ja sosiaalidemokraattien kärkiehdokas komission puheenjohtajaksi Martin Schulz (SPD) toteaa, että on irvokasta, kuinka EU:n hallintoapparaatti on osittain itsenäistynyt –”teilweise verselbständigt hat”. Jos Schulzista tulee komission puheenjohtaja, silloin otetaan käyttöön periaate: Emme ajattele sitä, mitä voisimme tehdä vaan sitä minkä voimme jättää tekemättä, koska muut tekevät sen, ja paremmin.

”Sollte er Chef der EU-Kommission werden, so Schulz, werde er folgende Maxime ausgeben: "Wir denken nicht zuerst darüber nach, was wir tun könnten, sondern darüber, was wir lassen können, weil es andere tun, und zwar besser." Die Dinge sollten so regional und so bürgernah wie möglich entschieden werden.

"Es ist grotesk, wie sich dieser Apparat teilweise verselbständigt hat", beklagte Schulz.“

(Spiegel, Sonntag, 03.11.2013 – 10:57 Uhr, http://www.spiegel.de/politik/ausland/martin-schul...)

Vaikka pääkirjoitustoimittaja Tossavainen on monista asioista tietämätön, EU-komission sisämarkkinamiehet ja vapaakauppafriikit pyrkivät silti sääntelemään asioita, joihin EU:n ei tulisi puuttua. Tähän tulee muutos Tossavaisesta riippumatta – sitä paitsi Tossavaisen tietämättömyyden toistuva osoittaminen on yksi kommentoinnin iloja.

Suomalainen media seurailee ja uskoo kritiikittömästi suomalaisia valmistelevia virkamiehiä, jotka taas vetoavat EU-komission alustaviin kaavailuihin pyhänä totuutena ja todellisuutena omien hankkeidensa tueksi. Muissa maissa komission virallisetkaan pyrkimykset eivät aina ole edes toteutuneet.

Esimerkiksi Saksassa on ollut voimassa kirjojen hintasäännöstely vuodesta 1888 ja on edelleen. Nykyinen laki kirjojen hintasäännöstelystä on vuodelta 2002 tai 2006. Kaikki puolueet kannattavat hintasäännöstelyä ja suhtautuvat myötämielisesti sen laajentamiseen myös sähköisessä muodossa yli rajojen levitettäviin kirjoihin. Totta kai EU-komission vapaakauppafriikit vastustavat tätäkin hintasäännöstelyä ja ovat tuloksetta yrittäneet kumota sitä esimerkiksi vuonna 1998. Hintasäännöstely tulee uudelleen ajankohtaiseksi digitaalisten sisämarkkinoiden sekä EU:n ja Yhdysvaltojen välisten vapaakauppaneuvottelujen kautta. Hintasäännöstelyä ei suinkaan kumota, vaan päätäntävalta tällaisista asioista päinvastoin siirtyy takaisin jäsenvaltioille. (Sitä paitsi Martin Schulz yllä lainatussa haastattelussaan toteaa, että vapaakauppaneuvottelut olisi syytä pistää jäihin vakoilujupakan takia – miten sitä voi neuvotella, jos vastapuoli tietää toisen osapuolen sisäiset keskustelut.)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Onko nyt tulossa direktiivi, jonka mukaan jokainen Saksan ulkopuoleleta tuleva autoilija joutuisi jo rajalla maksamaan 100 euron tienkäyttömaksun porhaltaessaan Hampurista aina Berliiniin asti ?

Puolalaiset ja suomalaiset ohjataan autobahneilta syrjäteille pois mersujen ja bemareiden tieltä tässä yhdentyvässä Euroopassamme pois tien tukkuna olemisesta.

Toimituksen poiminnat

Sivut