Isänmaa ja maailma Isänmaata ja maailmaa käsitteleviä kirjoituksia.

Vanhempainliiton mauton kampanja

Suomen Vanhempainliitolla on meneillään "Ulkonaliikkumiskielto alaikäisille!" -mainoskampanja, joka on mielestäni mauton. Pyysin mainonnan eettiseltä neuvostolta lausuntoa, rikkooko kampanja Kansainvälisen kauppakamarin markkinoinnin perussääntöjä. Alla lausuntopyyntöviestini sekä piraattitoveri Janne Paalijärven alkuperäisen julisteen pohjalta masinoima parempi versio.

Lausuntopyyntö mainonnan eettiselle neuvostolle Suomen Vanhempainliitto ry:n mainoskampanjasta

Pyydän mainonnan eettiseltä neuvostolta lausuntoa siitä, rikkooko Suomen Vanhempainliiton mainoskampanja Kansainvälisen kauppakamarin markkinoinnin perussääntöjen 4. artiklaa.

Vanhempainliiton kampanjaan kuuluu mainosjuliste, jossa lukee: "Ulkonaliikkumiskielto alaikäisille! Myöhään ulkona liikkuminen altistaa lapsesi väkivallalle ja päihteille. Aseta lapsellesi kotiintuloaika ja valvo sitä. Pysy vanhempana: vanhempainliitto.fi." Lisäksi julisteessa on nuorta esittävä hahmo ja käsi, joka roikottaa tätä niskasta kiinni pitäen. Mainosjulisteita on ollut ja on kirjoitushetkelläkin esillä yleisillä paikoilla sijaitsevissa mainostauluissa ainakin Helsingissä ja Vantaalla.

Markkinoinnin perussääntöjen 4. artiklan mukaan "markkinoinnissa on kunnioitettava ihmisarvoa", "markkinoinnissa ei saa yllyttää syrjintään" ja "markkinoinnissa ei saa sallia syrjintää, joka perustuu esimerkiksi -- ikään --".

Vanhempainliiton edellä mainituissa mainosjulisteissa herätetään huomiota alaikäisten ihmisarvoa halventavalla kielenkäytöllä. Mainoslauseen voi ymmärtää myös kannanotoksi lailla säädettävän ulkonaliikkumiskiellon puolesta. Mainoksessa kannustetaan yleisöä väheksymään alaikäisille perustuslain mukaan kuuluvaa henkilökohtaista vapautta ja liikkumisvapautta. Samalla alaikäisiä kohdellaan halventavasti yhtenäisenä ryhmänä, jonka vapautta saa rajoittaa henkilökohtaisen ominaisuuksien, tässä tapauksessa iän, perusteella. Viestiä korostaa julisteessa oleva nuoren hahmo, joka on kuvattu alistavasti riippumaan "aikuisen" otteessa. Edelleen viestiä kärjistää se, että nuoren hahmo on kuvattu mustana siluettina kasvottomasti, hänen yksilöllisyytensä piilottaen.

Jos mainoksessa vaadittaisiin "ulkonaliikkumiskieltoa" vaikkapa jollekin etniselle vähemmistölle, olisi täysin ilmeistä, että kyse olisi 4. artiklan rikkomisesta. Yhtä ilmeistä tämä on nähdäkseni myös syrjivän ja ihmisarvoa väheksyvän asenteen kohdistuessa alaikäisiin. Ikä on markkinoinnin perussääntöjen 4. artiklassa mainittu samantasoisena kriteerinä kuin esimerkiksi etninen alkuperä, uskonto ja seksuaalinen suuntautuminen. Olisiko "ulkonaliikkumiskielto muslimeille" tai "ulkonaliikkumiskielto homoille" hyväksyttävä viesti mainoksessa? Mikäli ei, myöskään "ulkonaliikkumiskielto alaikäisille" ei voi olla hyväksyttävä.

Vanhempainliiton edellä käsitelty mainos on kirjoitushetkellä nähtävissä useissa mainostauluissa esimerkiksi Helsingin, Pasilan ja Tikkurilan rautatieasemilla ja niiden ympäristössä. Julisteen kuva on myös saatavilla seuraavista verkko-osoitteista:
- http://static.iltalehti.fi/perhe/juliste13004HL_pr.jpg
- http://www.vanhempainliitto.fi/kotirintama

Jos Vanhempainliitossa oltaisiin vähän fiksumpia, mainos näyttäisi tältä:

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Oletko Ahto unohtanut, ettei alaikäisellä lapsella ole täysi-ikäisen oikeuksia muutenkaan.

Lapsi ei voi äänestää, hän ei voi käyttää oikeudellista puhevaltaa ilman holhoojan läsnäoloa tai suostumusta, eikä yksinään tehdä oikeudellisesti sitovia sopimuksia.

Miksi alle 18-vuotiaalla pitäisi siis olla muu kuin harkinnanvarainen liikkumavapaus yöaikaan ilman aikuisten kontrollia, kun harva alaikäinen osaa tätä oikeuttaan käyttää oikein tai edes järkevällä tavalla.

Useimmiten tähän oleskeluun näyttäisi liittyvän alkoholin käyttäminen ja siihen liittyvät väkivaltaisuus, vahingonteot ja häiriökäyttäytyminen.

Itse pidän vanhempainliiton kampanjaa hyvänä.

Käyttäjän ahtoapajalahti kuva
Ahto Apajalahti

Se, että lapsi ei voi äänestää, on perusoikeussäännöksiin itseensä sisältyvä rajoitus, joten kyse on eri asiasta. Mitä tulee vanhempien asemaan, kyse ei ole siitä ettei lapsella olisi oikeuksia vaan siitä, että vanhemmat edustavat lapsen oikeuksia tietyissä asioissa.

Se, että jotkut, tai vaikka enemmistökin, jonkin ryhmän jäsenistä toimii jollakin tavalla huonosti, ei oikeuta säätämään kaikkia ryhmän jäseniä kollektiivisesti koskevia rajoituksia. Yhtä hyvin aikuisillekin voisi asettaa yöllisen ulkonaliikkumiskiellon ainakin viikonloppuisin, kun aivan yhtä hyvin aikuisten oleskelusta ulkona öisin voi sanoa, että "useimmiten tähän oleskeluun näyttäisi liittyvän alkoholin käyttäminen ja siihen liittyvät väkivaltaisuus, vahingonteot ja häiriökäyttäytyminen".

Pääpointti minulla kuitenkin oli mainoksesta välittyvä viesti kokonaisuutena. Jos vastaava mainos koskisi jotakin muuta ihmisryhmää, sitä ei olisi missään nimessä hyväksytty. Näköjään alaikäisiä voi kuitenkin kohdella ryhmänä halventavasti mainoksessa paljon helpommin. Ihmisten asenteissa olisi korjaamisen varaa.

Käyttäjän MariaMorri1 kuva
Maria Morri

Olen tästä ihan samaa mieltä, ja mua aina hämmästyttääkin se, miten ikään kuin lapsia saa kohdella huonommin kuin aikuisia, vaikka nimenomaan lasten haavoittuvuuden takia luulisi, että oltaisi nyt edes samalla viivalla...

Jotkut katsovat, että lapsiin saa käydä kurittamismielessä käsiksi, vaikkeivat hyväksyisi väkivaltaa aikuisten kesken. Jotkut katsovat, että lasten mielipiteitä voi määrätä heidän puolestaan, vaikka aikuisten kohdalla kunnioitettaisiin mielipiteen- ja uskonvapautta. Lapsia ja nuoria helposti vähätellään, eikä heitä kuulla, koska he ovat "vain" lapsia ja nuoria. Ja nyt vielä tämäkin...

Aino Partonen

Kerran, alaikäisenä, pääsin lehteen koska uskalsin näyttää raittiin pärstäni ulkona koulun alkua juhlivia nuoria haastattelemaan tulleelle toimittajalle.

Mistä syntyi tämä itsenäinen päätös olla juopottelematta vaikka kaverit joivat?
Vanhempien sanoista: "Ei tarvitse valehdella meille missä menet, luotamme, että toimit fiksusti."

Käyttäjän tiipou kuva
Teemu Havulinna

Pöyristyttävintä on että Vanhempainliitto esiintyy, sekä usein mediassa ja muualla tulkitaankin, jonkinlaisena kaikkia vanhempia edustavana järjestönä.

Toimituksen poiminnat

Sivut