Isänmaa ja maailma Isänmaata ja maailmaa käsitteleviä kirjoituksia.

Vaihtoehto Himaselle

Yle julkaisi filosofi Pekka Himasen yrityksen kanssa valtioneuvoston tulevaisuusselonteon laatimiseen osallistumisesta kilpailleet suunnitelmat. Otin esimerkinomaisesti Himasen Sofos Oy:n vertailukohdaksi Turun yliopiston Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen suunnitelman.

Turun yliopiston tulevaisuuden tutkimuskeskus ilmoitti valtioneuvostolle halukkuutensa osallistua tulevaisuusselonteon laatimiseen. Keskus on tehnyt 20 vuotta tulevaisuudentutkimusta, ja siellä "työskentelee kaikkiaan yli 50 asiantuntijaa". Keskuksen päätehtävä on tutkia "vaihtoehtoisia tulevaisuuksia ja niihin liittyviä haasteita ja mahdollisuuksia". Tutkimuskeskus luettelee ehdotuksessaan 36 aiheeseen liittyvää julkaisua ja 37 aiempaa ja meneillään olevaa tutkimusprojektia, joissa se on ollut mukana. Keskus esitti kolmen osahankkeen alustavan kustannusarvion, johon sisältyi noin 400 000 euroa lisäkustannuksia.

Himasen yrityksen ehdotuksessa keskitytään kehumaan Himasen kasaaman "kansainvälisen tutkimusryhmän" jäsenten maineikkuutta. Kyseenalaiseksi kuitenkin jää, mikä näiden kansainvälisten huippunimien todellinen panos projektiin olisi. Ainakin ryhmän pitäisi ehdotuksen mukaan kokoontua useita kertoja Los Angelesissa ja Barcelonassa. Selostuksessa korostetaankin: "Koko 7 hengen tutkimusryhmän lennot eri puolilta maailmaa business-luokassa plus hotellit plus kokoontumiskulut tekevät jo yhteensä 50 000 euroa per vuosittainen kokoontuminen." Himasen koko projekti tulee ilmeisesti loppujen lopuksi maksamaan valtiolle 700 000 euroa.

Miksi kansainvälistä huippuryhmää tarvitsee lennättää ympäriinsä, kun Suomestakin olisi löytynyt 50 tutkijan yksikkö, joka on erikoistunut viimeiset 20 vuotta tulevaisuuden tutkimukseen, ja jolla on runsaasti näyttöä työn tuloksista? Kun tällainen tulevaisuuden tutkimuskeskus on yliopistoon valtion siunauksella perustettu, miksei selonteon toteutuksessa annettu sille keskeistä osaa?

Suomelle hahmoteltiin "maabrändiä" pari vuotta sitten Jorma Ollilan johdolla toimineessa ryhmässä, joka muun muassa käytti 150 000 euroa siihen, että maailmankuulu maabrändikonsultti Simon Anholt kävi kymmenen päivän ajan neuvomassa ryhmää. Vaikka ryhmä koostui asiantuntevista ja kirjoitustaitoisista ihmisistä, raportin kirjoitustyö tilattiin ajatushautomo Demos Helsingiltä. Ryhmään kuulunut Euroopan historian professori Laura Kolbe paheksui tätä ratkaisua ja totesi, että "valtuuskunnan ajattelutyö jäi keskeneräiseksi". Helsingin Sanomat kuvaili raporttia "varsin yllätyksettömäksi".

Pekka Himasen aiempaa, vuonna 2010 ilmestynyttä Kukoistuksen käsikirjoitus -tulevaisuusvisiota kuvailtiin julkisuudessa "paskanpuhumiseksi" ja "lukioikäisen kouluaineeksi". Tiedossani ei ole, onko kyseistä raporttia sittemmin oikeasti hyödynnetty, vai jäikö se pelkäksi paperiksi.

Nähdäkseni olisi hyvä, jos nimekkäiden ja kovin kiireisten "huippuosaajien" sijaan tällaisia raportteja tekemään värvättäisiin harmaampia osaajia, joiden sitoutuneisuus jatkuvaan tutkimustyöhön käy selväksi tuotettujen julkaisujen määrästä ja laadusta.

Niinkin tärkeässä asiassa kuin Suomen tulevaisuus olisi menettelytapana ehdottomasti pitänyt olla, että olisi järjestetty varsinainen avoin hakukierros, jossa kutakin ehdotusta olisi arvioitu tieteellisen laadukkuuden ja taloudellisuuden kannalta. Nyt projekti annettiin Himasen käsiin perustelematta sitä, miksi muut tahot sivuutettiin. Lisäksi on ilmeistä, että pääministeri vaikutti Suomen Akatemiaan epäasiallisesti, joskin Akatemian itsensä olisi ehdottomasti pitänyt uskaltaa pitää puolensa asiassa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän plommer kuva
Raoul Plommer

Itsestänikin on alkanut tuntua siltä, että Jyrki Katainen on tilannut Himaselta haluamansa tulevaisuuden.

Käyttäjän jeremiaskangas kuva
Jeremias Kangas

Itse en näe, että miksi tämänkaltainen tulevaisuuden visiointi ylipäätään kuuluisi valtion tehtäviin. Tuo turun tulevaisuudentutkimuslaitoskin vaikuttaa vähän surulliselta mestalta.

"Niinkin tärkeässä asiassa kuin Suomen tulevaisuus"

Ihan niinkuin suomen tulevaisuus olisi jotenkin poliitikkojen, virkamiesten tai tutkijoiden määräämä. Onneksi näin ei ole.

Käyttäjän ahtoapajalahti kuva
Ahto Apajalahti

Hyvä tulevaisuusvisiointi ottaa kantaa sellaisiin asioihin kuin talouden rakenteet, väestörakenne ja sosiaaliset rakenteet muutaman kymmenen vuoden perspektiivillä. Tällaisia asioita on kyllä tärkeä tutkia ja pohtia.

Pekka Salo

Kataisen kaveri sai fantastisen "tutkimuksen". Fantsua!

Toimituksen poiminnat

Sivut