Isänmaa ja maailma Isänmaata ja maailmaa käsitteleviä kirjoituksia.

Vihreiden vaalirahoituksen avoimuus on myytti

"Vihreiden kuntavaaliehdokkaat ovat toistaiseksi olleet innokkaimpia avaamaan vaalirahoituksensa etukäteen", uutisoi Helsingin Sanomat tänään. Jos mitataan ehdokkaiden määrällä, tämä pitänee paikkansa, mutta se on aika kummallinen mittari. Olennaisempaa on katsoa, kuinka suuri osuus kunkin puolueen ehdokkaista on täyttänyt vapaaehtoisen etukäteisen vaalirahoitusilmoituksen.

Osuutta tarkastelemalla selviää, että Piraattipuolueen ehdokkaat ovat olleet vihreiden ehdokkaita reippaasti innokkaampia avaamaan vaalirahoituksensa etukäteen. Tässä lukemat muutaman suuren kaupungin osalta (rahoitusilmoituksen tehneet, osuus puolueen ehdokkaista):

Espoo
Piraatit 80 %
Vihreät 9 %

Helsinki
Piraatit 82 %
Vihreät 62 %

Jyväskylä
Piraatit 100 %
Vihreät 28 %

Tampere
Piraatit 93 %
Vihreät 17 %

Turku
Piraatit 100 %
Vihreät 20 %

Vihreiden vaalirahoituksen avoimuus on siis toistaiseksi myytti. Kullakin puolueella on kuitenkin vielä aikaa ottaa piraatit kiinni avoimuudessa, kisa alkakoon!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän AriRyynnen kuva
Ari Ryynänen

Rovaniemi
Piraatit 100%
Keskusta ja Vihreät 1 ehdokas molemmilta, kukaan muu ei ole ilmoittanut...

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Äänestäjiäsi voisi silti kiinnostaa tietää, mistä tuo 50 euroa tuli ja mihin se meni. Ja tuo tieto olisi tarpeellista saada jo ennen äänestämistä.

Voimme mekin kympeillämme ja satasillamme näyttää esimerkkiä avoimuudesta niille toisille, jotka käyttävät kymppitonneja. Monet kokoomuslaiset ja demaritkaan eivät tule valituksi, eivätkä koskaan kerro paljonko haaskasivat, tai kenen rahoja. Tai minne. Kenties hyvän kaverinsa firmaan?

Käyttäjän kivisto kuva
Harri Kivistö

On tullut vastaan muutamia sellaisia kommentteja että kyllähän sitä sitten ilmoitettaisiin kaikki ennakkoon jos rahoituksessa olisi jotain skandaalinomaista, jotain ihmeellistä, jotain hämärää tai jotain arveluttavaa. Minusta tämä ei oikein ole mitään kauhean uskottava yleiskuva vaalirahoituksen avoimuudesta ja sen tärkeydestä.
En myöskään usko että ainoa merkittävä, edes yleisin, syy siihen, että ennakkoilmoitus jää tekemättä, olisi jokin erityinen motivaatio salailla rahoitusta vaan asiaa ei yksinkertaisesti koeta tärkeäksi. Piraattien mielestä avoimuus on erityisen tärkeä asia päätöksenteossa, eikä avoimuutta voi kohentaa jos asiaa ei koeta erityisen tärkeäksi ihan periaatteellisellakin tasolla. Muuten löytyy aina tekosyitä eikä demokratia pääse kehittymään.

Käyttäjän EmmiJskelinen kuva
Emmi Jääskeläinen

Mikkeli
Piraattipuolue 75%
Vihreät 14,%
Keskustalla ja Kokoomuksella yksi ilmoitus, vasemmistolla kaksi ja muilta puolueilta ei ollenkaan.

Käyttäjän mikaletonsaari kuva
Mika Letonsaari

Nyt Mikkelissäkin Piraattipuolue 100%

Käyttäjän hannuoskala kuva
Hannu Oskala

Hei Ahto,

ensinnäkin me olemme tästä asiasta täysin samaa mieltä! Vaalirahoituksen tulee olla mahdollisimman avointa.

Eli meidän kannattaisi tehdä yhteistyötä. Yhteisiä vastustajiamme ovat mm. demarit ja kokoomus, joiden vaalirahoitus on yhä pääosin täysin avaamatta. Ja siellä on sitä rahaakin.

Oman vaalirahotukseni olen avannut 100% ja se löytyy blogiltani. Lisäksi olen tehnyt oikeasti töitä jotta saamme ennakkoilmoituksen kaikilta ehdokkailtamme ennakkoäänestyksen alkuun mennessä. 127 ehdokkaan täyden listan ollessa kyseessä se ei ole ihan helppo juttu. Hiukan kärsivällisyyttä!

http://hannuoskala.puheenvuoro.uusisuomi.fi/120397...

M Sjostrom

No juu, mutta tietenkin Piraatti-toimijan välitön etu on haukkua Vihreät, koska Piraateilla on hyviä toiveita saada ääniä juuri osin samoilta ihmisiltä kuin Vihreilläkin.
Sen sijaan Piraatti-toimijan aika menee hukkaan haukkuessa puolueita, joiden äänestäjät eivät kuitenkaan äänestäisi Piraatteja. Siksipä haukku-ryöppy Vihreitä vastaan eikä vielä muita.

Tästä tulikin mieleeni että:
http://tapiotukiainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/116...
http://tapiotukiainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/120...

PS Historiallisesti ottaen, sekä Piraatit että Vihreät ovat yhdenasianliikkeitä.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

"Piraatti-toimijan välitön etu" on korjata virheellinen ja asenteellinen uutisointi, jossa piraatit jätetään systemaattisesti huomiotta.

Pidän muutamista vihreiden ehdokkaista kyllä. Mutta vain pitkin hampain voin suositella heitä kenellekään, kun puolue on tiukasti aivan muunlaisten ihmisten hallussa. Kieltäjien, pakottajien, rajoittajien.

M Sjostrom Vastaus kommenttiin #13

No, saitteko Hesarin korjaamaan tämän uutisensa?

Muuten, katselin Hesartin verkkoversiosta poliittisten positioiden turetta grafiikkaa. Piraatteja sijaitsee grafiikan nelikentässä aivan kaikkialla. Sen hajonneempi ei voisi kuvio olla vaikka haulikolla ampuisi. Eli ei pysty tietämään mitä saa jos piraattiehdokasta äänestäisi. Piraateilta puuttuu poliittinen ryhti. Ehdokkaat vielä pahemmin hajalla kuin persuilla. Puuttuu äänestäjältä kuluttajansuoja.

Käyttäjän Tronic kuva
Lasse Kärkkäinen Vastaus kommenttiin #16

Selvitinpä hieman tarkemmin mistä on graafi tehty. HS ei kerro listoja, joten jouduin arvioimaan vastausten perusteella... Vastauksia on graafissa jonkin verran satunnaishajautettu visualisointisyistä, joten täysin varma en voi olla seuraavasta analyysistä:

Yksityistämistä koskeva arvokysymys 20 ei ole mukana graafissa. Talousasteikko on muodostettu kysymyksistä 17-19:

17. Jos kunnassani tulee eteen tilanne, jossa on välttämätöntä joko leikata kunnallisia palveluita ja sosiaalietuuksia tai korottaa veroja, veronkorotukset ovat parempi vaihtoehto.

18. Suuret tuloerot ovat hyväksyttäviä, jotta erot ihmisten lahjakkuudessa ja ahkeruudessa voidaan palkita.

19. Nykyisen kaltaiset kunnalliset palvelut ja sosiaalietuudet ovat pitemmän päälle liian raskaita julkiselle taloudelle.

Talousluokittelu vaikuttaisi pätevältä, näillä kysymyksillä saadaan melkoisen hyvin selville haluaako ehdokas kasvattaa vai pienentää julkisen sektorin kokoa.

Nationalismia koskeva arvokysymys 20 ei ole mukana graafissa. Liberaali/konservatiivi-jaottelu on tehty kysymysten 21-23 perusteella:

21. Eduskunta hyväksyi vuonna 2009 lain, joka mahdollistaa parisuhteensa rekisteröineille homo- ja lesbopareille perheen sisäisen adoption. Homo- ja lesboparien pitää saada oikeus myös perheen ulkopuoliseen adoptioon.

22. Jos valtio tarjoaa turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksen perustamista kotikuntani keskustaan, tarjous pitää hyväksyä.

23. Kouluissa kohdellaan koululaisia liian lepsusti. Tiukempi kuri tekisi kouluista parempia.

Moni piraatti oli vastannut kohtaan 22 ettei sellaista ole syytä perustaa keskustaan, jossa tila on kortilla muutenkin. Tekeekö tämä meistä vähemmän liberaaleja? Asteikko näyttäisi olevan tehty nimenomaan perussuomalaisten ja vihreiden erottamiseksi toisistaan, eikä se huomioi mitenkään kattavasti liberaaliutta (ihmisen oikeutta päättää omista asioistaan, kunhan ei vahingoita muita).

Vihreyttä mitattiin kysymyksillä 24-25:

24. Talouskasvu ja työpaikkojen luominen tulisi asettaa ympäristöasioiden edelle, silloin kun nämä kaksi ovat keskenään ristiriidassa.

25. Kaikessa kotikuntani päätöksenteossa pitäisi arvioida vaikutukset ympäristöön ja tarvittaessa luopua ympäristölle haitallisista hankkeista.

Jälleen kysymyksissä on heikkouksia, sillä kaikki eivät pidä talouskasvua ja työpaikkojen luomista ylipäätään hyvänä asiana. Silloin on helppo olla "vihreä", vaikkei vihreä olisikaan. Kohta 25 on parempi, joskaan en kyllä usko edes vihreiden kannattavan kysymystä kirjaimellisesti, niin että kaikista päätöksistä pitäisi tehdä ympäristövaikutusarvio.

M Sjostrom Vastaus kommenttiin #17

duoda, arvoisa harhaanarvelija,
Hesari on kyllä julkistanut tiedot mitkä kysymykset ovat vaikuttaneet mihinkin.
Arvoakselin määräsivät kysymykset 16-19, sosialismiakselin kysymykset 20-23, ja vihreyden kysymykset 24-25. Joten tekemäsi ryhmittely meni ikään kuin vituralleen.

Käyttäjän Tronic kuva
Lasse Kärkkäinen Vastaus kommenttiin #20

Kun alunperin luin uutisen, ei näkynyt läheskään yhtä paljon tekstiä, soikioita tai linkkiä avoimeen dataan. Uutisessa sanotaan ehdokkailta kysytyn kahdeksan kysymystä, vaikka todellisuudessa ovatkin käyttäneet kaikkia arvokysymyksiä. Lisäksi mokasin kirjoittamalla kommenttiin luvun 20, kun tarkoitin kysymystä 16 (joka kyllä selvisi tekstistä).

Yritän jatkossa olla tarkempi.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas Vastaus kommenttiin #16

Tuon kahdeksan kysymyksen perusteella tehdyn kartan (ja Helsingin ehdokkaiden) perusteella:

- perussuomalaisten äänestäjällä ei ole kuluttajansuojaa vasemmisto/oikeistoakselilla
- SDP:n äänestäjällä ei ole kuluttajansuojaa liberaali/konservatiiviakselilla
- kokoomuksen tai vihreiden äänestäjällä ei ole kuluttajansuojaa mihinkään suuntaan

Piraateilta pari ehdokasta on merkitty konservatiiveiksi ilmeisesti vain, koska eivät kannata homo- ja lesboparien perheen ulkopuolista adoptiota. Joka liittyy kunnallispolitiikkaan yhtä paljon kuin maanpuolustus tai EU-jäsenyys.

Jos kysymyksiä olisi esitetty piraateille tärkeimmistä asioista, kuten hallinnon avoimuudesta, tai sananvapaudesta sun muista kansalaisoikeuksista, olisimme vain entisestään tiivistyneet liberaalille puolelle, ja muut puolueet hajonneet entisestään.

Käyttäjän ahtoapajalahti kuva
Ahto Apajalahti Vastaus kommenttiin #16

Ensinnäkin, aika lailla jokaisessa puolueessa on vähän joka kulmassa ainakin muutama ehdokas. Hajanaisuus ei ole siis piraattien yksinoikeus. Useimmat puolueet hajoavat erityisesti liberaali-konservatiivi-akselilla, kun taas, kuten HS:n grafiikasta näkyy, piraatit hajoavat erityisesti vasemmisto-oikeisto-akselilla.

Piraattipuolue on siis kaikkein selkeimmin liberaalipuolue, ja tämä voidaan nähdä puoluetta yhdistäväksi tekijäksi. Vastustamme holhousta, kieltoja, keppiä ja kukkahattuilua.

Toinen juttu on sitten se, että kysymyksiä oli vain muutama, ja ne olivat aika huonoja. Lasse Kärkkäisen kanssa olen eri mieltä siitä, otettiinko kysymys 20 mukaan. Mielestäni otettiin, koska muuten ei ole selitettävissä, että minua on arvoliberaalius-asteikolla rokotettu huomattavasti. Vastasin nimittäin "täysin samaa mieltä" väitteeseen "kotikuntani päätöksenteossa pitää vaalia perinteisiä suomalaisia arvoja", koska minua ärsyttää, että persut yrittävät omia isänmaallisuuden ja suomalaisuuden. Minusta edistyksellisyys ja liberaalius ovat perinteisiä suomalaisia arvoja. Muistellaanpa vaikka vuoden 1906 vaaliuudistusta.

Käyttäjän HarriJuntunen kuva
Harri Juntunen

Pidä vain Ahto mekkalaa. Kuten Hannu toteaa, ehkä kannattaisi tarkastella yhdessä myös muita suuntia. Oman ilmoitukseni on täällä: http://www.vaalirahoitus.fi/fi/index/vaalirahailmo...

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Miten pitää toimia silloin, kun ei ole mitään ilmoitettavaa?

Käyttäjän hannuoskala kuva
Hannu Oskala

Hei Jussi,

silloin pitää ilmoittaa että tuloja ja menoja on 0€. Sekin on mahdollista.

Käyttäjän ahtoapajalahti kuva
Ahto Apajalahti

"Haukut" eivät kohdistu tässä vihreisiin. Eiväthän he itse ole liioitelleet rahoituksensa avoimuutta, vaan Hesari.

Käyttäjän hannuoskala kuva
Hannu Oskala
Käyttäjän joonasmakinen kuva
Joonas Mäkinen

Sitten ihmetellään sitä harvinaisuutta, että HS päivittää uutisensa... :)

Toimituksen poiminnat

Sivut