Isänmaa ja maailma Isänmaata ja maailmaa käsitteleviä kirjoituksia.

Kasvisruokapäivä toimii!

Vihreä Lanka lyttäsi toissapäivänä Helsingin koulujen kasvisruokapäivät raflaavasti otsikolla "Karu totuus kasvisruokapäivästä – koululaiset heittivät ruuat roskiin". On hyvin hämmästyttävää, että lehti lyttää emopuolueensa merkittävän kunnallispoliittisen teon juuri vaalien alla, ja vielä huonoin perustein.

Pitää kyllä paikkansa, että aluksi ruokailuun osallistuminen kasvisurokapäivinä väheni seitsemän prosenttia (tai prosenttiyksikköä, tämä menee usein lehdillä väärin), ruokaa otettiin vähemmän ja jätettiin lautaselle enemmän. Tilanne on kuitenkin sittemmin parantunut selvästi.

Eilinen Metro-lehti uutisoikin aiheesta Vihreään Lankaan nähden aivan toiseen sävyyn: "Ajan mittaan vastustus osittain lieveni. Kouluruokailuun osallistuminen ja jätetyn ruuan määrä palautuivat ennalleen. Ruokaa otettiin yhä kasvispäivänä vähemmän."

Toisin kuin Vihreä Lanka antaa ymmärtää, oppilaat eivät enää heitä kasvisruokaa roskiin sen enempää kuin muutakaan. Ainoa ongelma on se, että ruokaa otetaan vähemmän. Mistä se johtuu?

Helsingissä kouluruokailu tapahtuu kuuden viikon sykleissä, eli samat ruokalajit toistuvat kuuden viikon välein. Kun kasvisruokapäivä on kerran viikossa, puhutaan vain kuudesta ruokalajista. Selityksenä voi olla yksinkertaisesti se, että ruokalajit on valittu huonosti. Jos  tarjottavat kasvisruokalajit mietittäisiin uusiksi, tilanne voisi hyvinkin palautua kokonaan normaaliksi.

Vihreä Lanka antoi uutisoinnillaan vihreiden poliittisille vastustajille mehukkaan tilaisuuden hyökätä puolueen väitettyä liiallista idealismia ("viherpiiperrystä") vastaan juuri kunnallisvaalien alla, ja juuri vihreille tärkeimmällä paikkakunnalla. Kaiken lisäksi perustelut olivat huonot. Moka mikä moka.

Ps. Helsingin kaupungin tutkimus aiheesta kertoo, että "kasvisvaihtoehdon osuus lämpimästä ruoasta muina kuin kasvisruokapäivinä (joka ilmentää kasvisvaihtoehdon vapaaehtoista valitsemista) kasvoi 11 prosentista 15 prosenttiin".

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (35 kommenttia)

Matti Jalagin

Ehkä piiperöiden kannattaisi vaatia pakolla pupellusta joka päivälle?

Käyttäjän ahtoapajalahti kuva
Ahto Apajalahti

Jos kustannustehokkuutta mietitään niin joka päivän pitäisi olla kasvisruokapäivä. Tällöin voitaisiin luopua monista erityisruokavalioista (muslimit, juutalaiset, allergiset, kasvissyöjät).

Matti Jalagin

Ja säästyisi säästöä, joka voitaisiin ohjata puhalluksella toimiviin tuulimyllyihin samalla.

Harri Rautiainen

"muslimit, juutalaiset, allergiset, kasvissyöjät"

Mika Illman paikalle. Islamia ja judaismia verrattu sairauteen.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Kasvissyöntihän on intialaisen uskonnon, hinduismin, Suomeen levinnyt aate. Hindulaisuudessa lihan syönti on sen vuoksi kielteinen asia, koska hindut uskovat sielunvaellukseen, ja eläimissä elää mahdollisesti kuolleen ihmisen sielu. Vihreät ovat omaksuneet tämän hinduideologian, ja väittävät, että eläimilläkin on sielu. Tämä on vastoin kristillistä oppi. Raamatussa kaikki söivät lihaa. Myös Jeesus.

Jeesus tosin ajoi pahat henget sikoihin.

Matias Härkönen

Milloinkahan asiaa voitaisiin kysyä lapsilta itseltä?

Peter Hallberg
Lauri Korhonen

Muistatko milloin viimeksi Vihreät olisi muitten mielipidettä kysynyt?

Etenkään heiltä joita kulloinkin esillä oleva asia koskee. Täytyy ihan miettiä.

Kerron heti kun muistuu mieleen.

Käyttäjän ahtoapajalahti kuva
Ahto Apajalahti

Muistatko milloin viimeksi "Ryhmä josta en pidä" olisi muitten mielipidettä kysynyt?

Nolo kommentti. Yritä nyt edes vähän.

Lauri Korhonen
Lauri Korhonen

"emopuolueensa merkittävän kunnallispoliittisen teon"

Merkittävä kunnallispoliittinen teko?

Piraattipuolueen edustaja kannattaa sääntelyä ja pakkoa. Kuka se olikaan nolo?

Käyttäjän ahtoapajalahti kuva
Ahto Apajalahti

"Piraattipuolueen edustaja kannattaa sääntelyä ja pakkoa. Kuka se olikaan nolo?"

Asian voi nähdä myös niin, että lihavaihtoehto pakottaa muut anelemaan erityisruokavaliota. Ei ole kaukana se aika, ja joillain paikkakunnilla taitaa olla todellisuutta vieläkin, että kasvissyöjät joutuvat erikseen anomaan oikeutta saada kasvisaterioita.

Tarjoamalla kouluissa vain kasvisruokaa minimoitaisiin tarve erilaisille erityisruokavalioille. Kaikki voivat syödä kasvisruokia. Kasvisruoka olisi siis kaikkein tasa-arvoisin ja vähiten syrjivin vaihtoehto.

Toinen juttu on sitten se, että liberaalina kannatan sellaisia pakkoja, jotka suojaavat toisten oikeuksia. Lihansyönti aiheuttaa tarpeetonta eläimiin kohdistuvaa väkivaltaa, joten on eettisesti perusteltua pyrkiä vähentämään lihansyöntiä. Tämä ei toki tarkoita sitä, että olisi kohtuullista esimerkiksi yhtäkkiä kieltää lihateollisuus kokonaan, mutta yksi kasvisruokapäivä viikossa on minusta ihan kohtuullinen askel eettisempään suuntaan.

Käyttäjän ahtoapajalahti kuva
Ahto Apajalahti

Pakollisuuskysymykseen täytyy vielä kommentoida se, että eihän kouluruokailu ole pakollinen. Kukaan ei tule väkisin työntämään ruokaa suuhun. Omatkin eväät voi tuoda mukaan.

Fyysisesti pakotettua kouluruokailua en kannata sen paremmin liha- kuin kasvisruoankaan osalta.

Lauri Korhonen

"liberaalina kannatan sellaisia pakkoja, jotka suojaavat toisten oikeuksia"

Eikö edustamasi piratismi ole päinvastoin varastamassa toisen oikeuksia vai olenko ymmärtänyt jotakin väärin? Tunnistat varmaankin termin Tekijänoikeudet.

Ehkä tekijänoikeuksien rikkojat voitaisi pakottaa entistä suurempiin rangaistuksiin mitä. Että oletko valmis tunnustamaan ilman muttia tai selityksiä teoksen tekijän oikeudet teokseensa?

Kannatan mitä suuremmissa määrin kasvisten käyttöä ravintona. Fakta kuitenkin on että ihmisen biologia sekä perimä perustuu sekaravinnolle.

Olen vastaan käytännön pakkoa jota tarjoat lisukkeena.

Kun kerran vetoat siihen ettei ole pakko syödä - eikö voitaisiin pitää lihapäivä myös? Tarjoilla pelkkää lihaa. Eikä ole pakko syödä jollei maistu. Purkoot penskat vaikka kotoa tuotua parsaa. Reilu peli?

Eettisyys onkin mielenkiintoinen kysymys. Tiedätkö kuinka paljon porkkana kärsii kun se revitään maasta? Peruna? Tai kun soijapapu riivitään pensaasta kumpi kärsii enemmän papu vai pensas?

Käyttäjän ahtoapajalahti kuva
Ahto Apajalahti

"Eikö edustamasi piratismi ole päinvastoin varastamassa toisen oikeuksia vai olenko ymmärtänyt jotakin väärin?"

Kyllä, perustimme puolueen koska haluamme varastaa. Se oli kyllä ehkä vähän tyhmää, koska tehokkaampaa olisi voinut olla perustaa rikollisliiga.

"Fakta kuitenkin on että ihmisen biologia sekä perimä perustuu sekaravinnolle."

Fakta kuitenkin on että kasvisruokavalio on ihmiselle täysin sopiva.

Lauri Korhonen

Olisi täysin sopivaa maksaa tekijänoikeuksien haltijalle.

Kuten itse totesit - tyhmästi toimittu.

Peukku alas.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Kyllä kasvisruokapäiviä oli silloinkin, kun itse kävin koulua. Siihen aikaan asiasta ei vain tehty numeroa. Kasvisruoka oli ruokaa siinä missä liharuokakin. Joku söi, joku ei. Tämä hysteria on vanhempien aikaansaannosta. Moni mukelo vetäisisi pinaattikeittoa tyytyväisenä huiviin, ellei olisi vanhemmiltaan oppinut suhtautumaan nuivasti kasvisruokaan.

Kalle Kuusivuori

Pinaattikeitossa killui vaan sellainen kanamuna, jota eivät vegaanit ja heidän kannattajansa suosi, tai salli.

Susanna Kinnunen

Niin, siis onko näin? Minusta keskustelu on aivan sekourilla jos vaaditaan vegaanipäiviä kouluun.

Lapset tarvitsevat monipuolista ruokaa eikä mitään ideologiadieettejä.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Kasvisruokapäiviä on ollut iät ja ajat. Aiemmin kukaan ei kiinnittänyt niihin huomiota, koska kukaan ei nostanut asiaa esiin.

Tottahan lapset tarvitsevat monipuolista ravintoa. Yksikään lapsi ei kuitenkaan tarvitse lihaa päivittäin. Yksi kasvisateria viikossa ei aiheuta lapselle minkäänlaista puutostilaa. Päinvastoin, jää muutama kolestoriannos saamatta.

Käyttäjän jremes kuva
Juha Remes

Minusta on suorastaan typerää pakottaa kaikki koulut pitämään tuo kasvisruokapäivä. Miten olisi jos koulut saisivat ihan itse päättää pitävätkö tuon kasvisruokapäivän vai ei? Miksi Helsingin kaupunki ajaa kasvisruokailun asiaa, se ei ole kaupungin vaan yksittäisten ihmisten ja instituutioiden hommaa.

Käyttäjän ahtoapajalahti kuva
Ahto Apajalahti

Helsingissä homma toimii niin että ainakin kaikissa niissä kouluissa, joissa on kaupunginyhtiö Palmian järjestämä ruokailu, on samat ruokalajit ja kuuden viikon syklit.

Eli jos halutaan että koulut saisivat itse päättää ruokalajeista niin se olisi laajempi uudistus, joka ei koskisi pelkästään kasvisruokapäiviä.

Käyttäjän jremes kuva
Juha Remes

Eli tässä tilanteessa vapauden kannalta olisi paras ratkaisu, ettei Helsingin kaupunki tule määräilemään koululaisten ruokailuista, vaan antaa Palmian päättää ihan itse. Valtiolla ei tietääkseni ole tuollaisissa asioissa kasvatustehtävää. Jos lapset halutaan opettaa arvostamaan kasvisruokaa niin se on kyllä täsmälleen vanhempien homma, ei koulun. Vai haluaisitko sinä valtion virkamiehen (ruokapoliisin) keittiöösi kertomaan mitä saat syödä ja mitä et?

Käyttäjän ahtoapajalahti kuva
Ahto Apajalahti

"Valtiolla ei tietääkseni ole tuollaisissa asioissa kasvatustehtävää."

Valtakunnallinen opetussuunnitelma määrää, että kuntatason opetussuunnitelmassa tulee kirjata "kouluruokailun järjestämisessä huomioon otettavien terveys- ja ravitsemuskasvatuksen ja tapakasvatuksen tavoitteet".

Käyttäjän Holmes kuva
Jens Fogelholm

Käyn lukiota Tampereella. Meillä on jokapäivä pääruoka, ja sitten vaihotehtoinen kasvisruoka. Itse tyydyn useammin kasvisruokaan, koska se on miltei aina parempaa kuin se "liha" tai "kala" mitä on tarjolla. Pakollista kasvisruokapäivää en silti tue, mielestäni täytyy olla vaihtoehto jokaiselle. Jokaisen kodissa ei ole vaihtoehtoa saada minkään sortin lihaa noin vain, vaan kouluruoka on tärkeä asia joidenkin lasten ja nuorten päivittäisessä elämässä. Se on mielestäni harmillista että vaihtoehtoja ei anneta.

Käyttäjän ahtoapajalahti kuva
Ahto Apajalahti

Kasvisruokapäivässä taustalla lienee se ajatus, että totutetaan koululaisia erilaisiin ruokiin. Ollaanhan yleisesti sitä mieltä, että kouluilla on laaja kasvatuksellinen tehtävä, ja että myös kouluruokailu on osa käytös- ja kulttuurikasvatusta.

Monissa perheissä pitäydytään hyvin tiukasti liharuoissa, eivätkä lapset saa minkäänlaista kosketusta kasvisruokiin paria suomalaista perinteistä ruokaa (kuten ohrapuuro ja pinaattiletut) lukuunottamatta. Näin oli minunkin kotonani.

Vasta tutustuminen kasvisruokiin antaa oikeasti mahdollisuuden valita omat ruokailutottumuksensa. Jos noudattaa vanhemmilta perittyä vaistomaista "pupunruokaa, yäk" -reaktiota koko elämänsä, ei ole varsinaisesti tehnyt mitään valintaa, vaan on edellisen sukupolven ennakkoluulojen vanki. Jos saa jonkinlaisen kosketuksen kasvisruokiin kasvisruokapäivän myötä, saa ainakin todellisen valinnanmahdollisuuden.

Lauri Korhonen

"kasvisruokapäivän myötä [...] todellisen valinnanmahdollisuuden"

Lisää mahdollisuuksia vaihtoehtojen määrää rajoittamalla?

Mykistävää.

Käyttäjän reijoruotsalainen kuva
Reijo Ruotsalainen

Kyllä ruualla leikkiminen on arveluttavaa ja nämä pakot saattavat olla jopa syömishäiriöitä lisääviä. Kunnon vanhanaikainen esimerkki ja leikinomainen kokeilemaan houkuttelu olisi kivempi tapa kasvisruuan puolesta kampanjointiin.

Lauri Korhonen

Ruokailun ensisijainen tarkoitus on tarjota keholle energiaa.

Todella vastenmielinen ajatus että ihmisen perustarpeiden tyydyttämiseen liitetään poliittisia tai ideologisia elementtejä. Etenkin kun kyse on kasvavista lapsista ja nuorista. Lasten ja nuorten pitäisi saada keskittyä asiaan - ei joutua politiikan ja ideologioiden välikappaleeksi.

Keskittykää mieluummin karsimaan koulukiusaamista. Nyt päinvastoin tuntuu että kiusaatte itse.

Käyttäjän ahtoapajalahti kuva
Ahto Apajalahti

Ajatuskuviosi mukaan vain status quon muuttaminen on ideologista, kun taas status quon ylläpitäminen olisi jotenkin ei-ideologista. Näinhän ei ole. Myös nykytilan tietoinen ylläpitäminen on ideologinen valinta, sillä se sulkee pois jotkin muut, status quon kanssa ristiriitaiset ideologiset valinnat.

Lauri Korhonen

Miten vaan.

Ruoka on energiaa. Siinä sinulle status quota.

Käyttäjän Poika kuva
poika heinänen

Ihminen on sekasyöjä. Enemmän merkit viittaavat kuitenkin myöhäislihaherännäiseen, alkujaan kasvissyöjään.

Ideologiapuolella lihansyönti on enemmän ideologia kuin kasvissyönti. Luulen että on enemmän vanhempia, jotka kieltävät kasvissyönnin kuin on lihansyönnin kieltäjiä. Tässäkin ketjussa moni kommentaattori antaisi mieluummin eväät mukaan kuin luvan syödä vihannesta (onnea teille!).

Vegaanista ruokaa ei liene ikinä ehdotettu kouluihin.

90% palstan "lihansyöjistä" saa lihaa vain 10-30 kertaa vuodessa, muu aika tulee sitä äitien tekemää.

Minä syön lihaa. Kypsentäminen on yliarvostettua.

Käyttäjän kivisto kuva
Harri Kivistö

Itse en ymmärrä miksi tämä aihe herättää niin voimakkaita mielipiteitä, kun kyseessä on kuitenkin varsin normaali asia. Kyse ei myöskään ole mistään kovin radikaalista tai fanaattisesta ideasta, esimerkiksi Tampereella valtuusto hyväksyi kasvisruokapäivän yksimielisesti aikoinaan http://yle.fi/uutiset/kasvisruokapaiva_tulossa_kou... enkä ole huomannut erityisen kiivasta vastustusta asiassa siellä päin.

Käyttäjän Tronic kuva
Lasse Kärkkäinen

Kouluruoan laatua ja monipuolisuutta pitäisi kehittää ylimääräisten rajoitusten sijaan. Nykyiset ideologioihin perustuvat rajoitukset ravintosisällöistä ja lihakielloista alkaen tulisi purkaa. Lisäksi mausteita tulisi käyttää nykyistä runsaammin tai niitä pitäisi vähintäänkin olla saatavilla, koska se on edullinen tapa parantaa keskinkertaisenkin ruoan makua melkoisesti.

Useiden valmiiden vaihtoehtojen sijaan seisovan pöydän malli, josta voi haluamansa annoksen koostaa niin karppaaja, allergikko kuin kasvissyöjäkin, voisi olla järkevämpi ratkaisu.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Mitä itse tiedän laitosruuasta, nimenomaan tuo mauttomuus on ongelma. Oli ruoka sitten lihaa tai kasviksia.

Kun opiskelija kippaa halvan teollisen mössön päälle desilitran ketsuppia ja ruokalusikallisen tabascoa, aterian kustannus tuplaantuu. Paljon halvempaa olisi ollut tehdä siitä jo alunperin maukasta.

Toimituksen poiminnat

Sivut